Zvažte možnost registrace, zatím jste zde jako
HOST

sp_LogInOutPřihlásit se
No permission to create posts
RSS

Pentium 3, Slot1, (700)800-1100Mhz

19/10/2021 - 13:05
cateye

Ďakujem, w.x. Nevedel som o tom softwarovom taktovaní cez softFSB.

Na mašine je win, takže s tým nebude problém.

Dosku nezatracujem, práve naopak. Viem, že intel, zvlášť bx440 boli najstabilnejšie.

Socket A som spomínal len preto, lebo v dobe jeho aktuálnosti som ho volil z finančných dôvodov. Intel dosky a cpu boli vtedy proste drahšie. Ak by som vtedy mohol, kúpil by som si vtedy "genuine intel". Hoci Athlony na 1Ghz (najmä tie série C, so 133Mhz bus) boli v dobe vydania rýchlejšie ako P3 na 1Ghz! A lacnejšie...

Áno, práve kvôli tej rokmi preverenej stabilite chcem používať práve túto dosku od intelu a preto hľadám ten cpu.

mám tu aj mašinu so socketom A a Athlonom, ale to je už mašina skôr na XP.

Preto som na 98 zvoli práve ten Slot1 - ako výkonovo úplne postačujúca a zároveň dobovo korektná platforma.

Aj ja si myslím, že najlepšia cesta bude vhodná redukcia a nejaký soc. 370 cpu (mám tu napr. celeron 1000A, lenže ten je tualatin), hoci radšej by som použil pentium3, avšak mám tu zas len 1Ghz so 133Mhz bus. Ten mi v tej redukcii pre mendoccina nepojde. Musím teda zohnať vhodnú redukciu - najlepšie, ako mi radili vyššie (rootan, vďaka). Už od predvčera hľadám MSI alebo QDI...

O taktovanie mi nejde, skôr naopak, radšej ten cpu podtaktujem, kvôli tichému chladeniu.

19/10/2021 - 13:18
cateye

RetroPhill napsal(a)

To je právě ta neupravená PGA redukce - přechodka ze slotu 1 na s.370 původně pro Mendocina.

Zato redukce spolkne všechny tři typy CPU - 66/100/133 - jen pojedou na frekvenci, kterou nastavíš v BIOSu a umí deska. Pokud chceš na desku s max FSB100 dodat 133, musíš koupit slocket, osazený vlastním PLL.

Ak som to správne pochopil, rozlišuješ "prechodku" a "redukciu".

Tie prvé mendocino "prechodky" boli vlastne len "držiak procesoru s iným vyhotovením ako slot1". Takú tu mám, nastavovať sa na nej nedá nič.

Avšak tie novšie typy - "redukcie" - už majú aj to nastavovanie a reguláciu, že už to nie len "blbý kus pcb".

19/10/2021 - 13:24
cateye

https://www.ebay.com/itm/265226933241?hash=item3dc0c1d3f9:g:0T4AAOSw4HZg6xDs

Toto by bolo ono! Ale nie za tú (ako to nazvať - bláznivú?) cenu... :-((

Desiatky eur, či dolárov si viem predstaviť, ale toto?!

Nerozumiem, načo niekto vystaví (a deje sa to aj na bazoši, aukre a pod.) niečo za nereálnu cenu a čaká. Mesiace, roky...

Chápem, že najprv to niekto preženie, o pár týždňov mu dôjde, že je cena mimo, tak to upraví.

Aj nedávno som tu na bazoši videl inzerát na 3 monitory LP2065 (sú dobré aj na DOS mašinu, a vedia až 1600x1200).

Kúpil som dávnejšie nejaké za 10-15eur, do 20e sú v inzerátoch bežne. Ale tento človek tam dal, že 150€ za 3 kusy.

No ležalo to tam 2 mesiace do zmazania inzerátu s minimom pozretí. Ani som mu nepísal, mám skúsenosť, že sa ľudia ešte urazia, ak im ponúkneš reálnu cenu.

Takto vídam niektoré inzeráty roky a bez zmeny. Že sa to chce tým ľuďom stále roky obnovovať a aj tak to nepredajú...

19/10/2021 - 14:18
cateye

marv napsal(a)
Ta P3-533, je to Katmai nebo Coppermine? Poznas podle velikosti cache, je to napsany navrchu toho procesoru. Pripadne zda je to 533E nebo 533EB.

Tak tá 533 je katmai, presne to je 533B.

https://www.cpu-world.com/sspec/SL/SL3BN.html

Buď má s ním doska problém, alebo je problém v cpu samotnom.

Musím ho vyskúšať v inej doske.

19/10/2021 - 22:40
w.x.

Tu redukciu na coppermine zozenies do 10 eur. Byva niekolkokrat za mesiac, najcastejsie na aukre, obcas na bazosi. Popripade sa popytaj v skupine na fb. Vacsina ludi, co zbiera nejak viac, ju ma aj 3x alebo 5x doma, mozno niekto jednu pusti. Byva totiz casto sucastou zbierok, vseliakych chladicov, dosiek, zostav, takze sa ludom zvyknu hromadit.

Potom Celeron alebo coppermine do socket 370 zozenies uz aj okolo 5 eur, niekedy padne aj menej. Nedavno prave jeden take rozpredaval, a to viac krat za mesiac, asi 10 kuskov celeronov. Padali do 100 KC vsetky, niektore 70 KC. Cize, cele toto mozes vyriadit v okoli 15 eur, lepsie nez hadzat nerealne ceny na najvyssie slot1 procesory. Vyhoda redukcie bude aj ta, ze bude sluzit do buducna, a budes moct na nej vymienat procesor bez montovania do dosky. Slot 1 procesor ide totiz lahko vytiahnut, a tak mozes chladic lahko sundat, ako sa hrabat vnutri pocitaca. Potom uz budes zhanat len socket 370 prociky, namiesto Slot1, ktore mozes lubovolne vymienat, co usetri zaroven aj vela priestoru, nez susit slot 1 prociky, hlavne ak chces mat na nich chladice.

Cestou vysokeho 100  Mhz FSB Pentia III coppermine by som nesiel. Tie su cenne a predrazene. Vo svojej dobe ich malokto kupoval. Vacsina ludi mala malo penazi a tak pouzivala trik s Celeronom a 100 mhz FSB. A vysoke Pentia III do slotu boli vzdy predrazene a bolo ich malo. 

Na tualatin by som sa vybodol. Na to potrebujes redukciu na Tualatiny, alebo si to upravit, co je zlozitejsie. Tie su tiez drahe, a aj tualatiny byvaju drahsie, nez coppermine. 

Asi najrozumnejsie je kupit 133 mhz socket 370 Pentium 3 , napriklad 933 Mhz, a podtaktit ho na 700 mhz, alebo teda pouzit 112mhz fsb, co da okoloo 790 mhz. Ak ziskas slotket, kde sa da nastavit aj napatie, tak mozes ist s napatim o hodne nizsie. Je mozne, ze na 700mhz pojde dokonca na 1.5v. Len bacha, slotkety, kde si mozes priamo nastavit voltaz, byvaju drahsie, nez tie, kde si len vyberes ci tam je coppermine, alebo mendochino.

19/10/2021 - 22:46
w.x.

Napriklad tu bol cely set, rovno aj s celeronmi, ziskal to za 250 KC. Je tam aj jeden z top slotketov, MSI master slotket, ktory ma prave to nastavovanie voltaze. Ked to rozratas na kus, tak ziskal v podstate za 1,5 euro kazdy slotket, aj 1 kus celeronu. Rovnako aj ten jeden z tych najlepsich slotketov MSI. Videl som este aj vacsie sety slotketov padat, za podobne ceny, mozno trochu vyssie. Takto potom ostavaju ludom viac krat, alebo skoncia u priekupnikov bohuzial, co si budu za ne pytat 10-20 euro.

https://aukro.cz/redukce-slot1-socket370-celerony-6989818121

21/10/2021 - 23:29
cyberluke

Mozna se mi doma vali kompletni pocitac, pripadne jen deska Asus P5B-DS (dual socket) s Intel 440BX a 2x Pentium III - 900 MHz (2x Slot1), 1GB Ram, vse maxxout. Mam to v bigtoweru s 2x Voodoo 2 ve SLI a Geforce FX5200 Ultra (AGP). Jelikoz tech pocitacu mam vice, na svou VIP lan party v Praze, a jsem schopen neco kombinatoricky vymenit. Navic pro Windows 98 tolik nepotrebuji dvouprocesorove reseni, tak bych byl schopen neco z toho prodat, pokud cena bude spravna.

25/10/2021 - 08:12
Doomtrooper

cyberluke napsal(a)
Mozna se mi doma vali kompletni pocitac, pripadne jen deska Asus P5B-DS (dual socket) s Intel 440BX a 2x Pentium III - 900 MHz (2x Slot1), 1GB Ram, vse maxxout. Mam to v bigtoweru s 2x Voodoo 2 ve SLI a Geforce FX5200 Ultra (AGP). Jelikoz tech pocitacu mam vice, na svou VIP lan party v Praze, a jsem schopen neco kombinatoricky vymenit. Navic pro Windows 98 tolik nepotrebuji dvouprocesorove reseni, tak bych byl schopen neco z toho prodat, pokud cena bude spravna.  

To je pekny stroj, nechtel bys to prodat v celku ;) ? Kdyztak pisni soukromou zpravu.

Ale hlavne!! Retro LAN? Delate? Sdilej info ;)

25/10/2021 - 11:05
MilasPce
Pardubice

Já chci taky retro LAN

25/10/2021 - 21:46
cateye

Ďakujem, w.x.

Jednu redukciu už mám, ale ešte som ju nevyskúšal. Je však bez jumperov, obávam sa, že bude len pre PPGA celerony.

Ak niekto tunajší má napr. tú MSI navyše, rád odkúpim.

Cyberluke, ak by si jedno to PIII 900 (má 100 alebo 133fsb?) chcel predať...

Inak tá doska bude Asus P2B-DS, nie P5B-DS.

Za "správnu" cenu mám záujem.

Len aká bude tá správna?

25/10/2021 - 22:59
w.x.

900 bude urcite 100 fsb. 9x100. cez 133 nasobky sa nemozes dostat na tu frekvenciu, cize mas len 866 a potom dalsie 933, kedze multiplikatori su len cele cisla, alebo polcisla.

26/10/2021 - 09:29
cateye

Áno, máš pravdu.

800Mhz aj 1000Mhz sú aj 133FSB, ale 900Mhz verzia nie.

Pri písaní som si to neuvedomil.

Takže je to fajn, presne taký potrebujem :-)

22/09/2022 - 05:18
50°4'52.22"N, 14°23'30.45"E

mám myslim i do socketu, určitě do Slotu 1 PIII 1 GHz (133 MHz), ale za pusu to dávat nebudu, začíná to už byt vzácný zboží

No permission to create posts
Časové pásmo: Europe/Prague

Nejvíce uživatelů online: 351

Právě online:
31 Host(é)

Právě prohlíží tuto stránku:
1 Host(é)

Nejaktivnejší uživatelé:

LubikCZ: 2166

MilasPce: 1512

Sany: 1498

Neny: 1136

Powerack: 967

Logout: 934

Statistiky uživatelů:

Hosté: 14

Členové: 715

Moderátoři: 0

Administrátoři: 1

Statistiky fóra:

Skupiny: 5

Fóra: 24

Témata: 1443

Nejnovější uživatelé:

Jaroslav Šembera, Michalzchvostoskoku, gjames, Martin Janočko, jakub crhák, retro, Vince Howerton, Standa, Libertarian771, Mastafos77, sleepingmouse, Fleet, SirKoki

Administrátoři: Sledge: 5658

Podpořit finančním příspěvkem »

Stát se PATRONEM
high-voltage.cz

22 patronů přispívá částkou 2526 Kč měsíčně

Je to malá dvacka pro čtenáře, ale velká vzpruha pro HV! ;)
Podpořit nákupem na e-shopu »
Vánoční ozdoba 3dfxVánoční ozdoba 3dfx 32 Kč
Shadow bazar, retro herní džungle