Pentium 3, Slot1, (700)800-1100Mhz
Obecně 100MHz PIII moc nevidno, tím spíš v SECC-2. Kdo má BX desku, co neumí 133MHz, shání právě tyhle CPU. I V FCPGA jsou stomegová Pentia celkem rychle pryč, když se něco v tuzemsku objeví na bazarech a Aukru. Nejschůdnější se jeví slocket na s.370 a do něj nějaká 133MHz verze PIII, provozovaná na 100MHz nebo stovkový Celeron, ty jsou hojnější.
cateye napsal(a)
Ahojte. Nemáte niekto na predaj/výmenu? So 100 Mhz FSB.
Na aukru je několik P III pro Slot 1, ale pouze 450 MHz. Takže je to Katmai 250nm, FSB 100 MHz, napájení 2V. O výkonnější je nouze.
Intel 486 DX2 66 MHz, 16 MB RAM, Sound Blaster AWE32, HDD WD Caviar 1,2 GB. Osmibitové ATARI 800 XL
cateye napsal(a)
Ďakujem vám. Áno, potreboval by som len 100Mhz, doska je Intel 440BX-2. Teraz tam mám 500Mhz. Nebránim sa ani použitiu redukcie na s.370, len neviem, či tá redukcia, čo mám vezme aj napr. 133Mhz fsb cpu. Máte s tým niekto skúsenosť? Či sú redukcie nejako limitované?
Redukce fungují i na 133 MHz, ale ne všechny. Osobně jsem zkoušel několik redukcí od PC-CHIPS a byly s něma problémy.
Ovšem redukce od QDI nebo Microstar 6905 fungují bez problémů. Mají nastavení jak VCORE (tuším po 0,05V), tak 100/133 MHz a Coopermine.
Pokud chceš použít redukci, tak vhodný procesor 800 MHz na 133 MHz je na aukru: https://aukro.cz/historicky-procesor-sl4cd-intel-pentium-iii-800eb-kus-historie-6995967659
Intel 486 DX2 66 MHz, 16 MB RAM, Sound Blaster AWE32, HDD WD Caviar 1,2 GB. Osmibitové ATARI 800 XL
Jestli se nepletu, všechny Copperminy s.370 mají zamknutý násobič - proto ty stovkové patří k vyhledávaným, jelikož provozem na 133MHz FSB jde získat zajímavý nárůst výkonu a mnoho jich takhle provozovat jde (přinejmenším po násobič 7-8). Verze pro 133MHz FSB jdou sehnat snáz, tam už je to s OC slabší - dost do toho mluví deska.
Obě verze jdou provozovat ve slotu 1 pomocí slocketu a dokonce může být i PGA only (potřebuješ kousek drátku, pevnou ruku, pájecí pero za kilo až dvě a 2 mm teflonové pásky pro instalatéry. Drátkem propojíš zezadu dva piny socketu a teflonem obalíš jednu nožku CPU - masochisté ji odštípli nebo vylomili kontakt v socketu, ale já jsem příznivec neinvazivních metod a nerad mrzačím, co netřeba). Pak ti naběhne Coppermine i tam. FCPGA slockety jsou samo lepší, už jsou upravené a některé navíc disponují i VRM pro úpravu Vcore. Jsou ale taky dražší. PGA jsem sehnal za pade. Úprava zde
Pokud nemáš slocket s VRM, potřebuješ vědět, jaký VRM má deska - tj. zda je schopná dodat požadované Vcore, o které si řekne CPU. Deska, kterou uvádíš, by měla mít Semtech SC1185(A) - ten umí 1,3-3,1V, takže by dal i Tualatiny.
Jak píše Marv, FSB133 CPU poběží na FSB100 pouze pomaleji, ale jinak bez problémů - stěžejní je tady násobič. Copperminy nad 1GHz byly stahované z trhu kvůli problémům se stabilitou, takže pokud seženeš tu 1GHz, poběží na 750 MHz při FSB100. Obdobně ostatní modely. Coppermine Celerony byly pro FSB100 přímo, takže seženeš třeba 900 nebo GHz, které na té frekvenci poběží, ale testoval jsem kdysi právě GHz PIII a C900 na FSB100 a ve hrách pořád vedl Penťas na 750 MHz.
Pro fajnšmekry existuje i úprava slocketu pro Tualatiny a na Ebay prodává(l?) nějaký Korejec Tualatiny s interposerem, určené do neupravených socketů 370 (tedy i slocketů). Ale já mám tulení board, takže jsem netestoval. Níže přikládám úpravu PGA slocketu, z níž je patrno, že pájka mi neříká "Pane!":) Přesto je výsledek uspokojivý.
Ešte jeden postreh. Skúšal som v doske cpu P3 533 Mhz (133FSB) a doska ani nenabehla, len chybové pípanie.
Takže 133 Mhz asi nevezme ani ako podtaktované, resp. to bude procesorom, že sa nepodtaktuje (coppermine). Tým chcem povedať, že neviem, či v tejto doske pôjde urobiť to, čo navrhol marv, že dať 133MHZ fsb cpu do dosky a podtaktovať. Podtaktovaný cpu by mi aj vyhovoval, kvôli pohodlnejšiemu tichšiemu chladeniu.
Už presne neviem, aký bol rozdiel medzi FCPGA a PPGA. Len napätie?
Myslím, že redukcia, ktorú mám, je PPGA, čiže ani len ten celeron 1000A (už asi tualatin) v nej takmer iste nepojde.
Ale Celeron tam aj tak nechcem dať, to len prípadne na skúšku.
Doska je Intel, tzv. Seattle2, 440 BX-2.
Vygooglil som, že má podporovať len do P3 600Mhz.
http://hw-museum.cz/mb/49/intel-se440bx-2
Tu píšu, že aj Coppermine
https://forums.tomshardware.com/threads/would-an-intel-se440bx-2-support-a-celeron-1ghz.319187/
Vyzerá to tak, že asi by som sa mal tešiť tomu P3-500 (550), čo mám.
Keďže na ebay to vyzerá s cenami 100Mhz P3 CPU divoko.
RetroPhill napsal(a)
Jestli se nepletu, všechny Copperminy s.370 mají zamknutý násobič - proto ty stovkové patří k vyhledávaným, jelikož provozem na 133MHz FSB jde získat zajímavý nárůst výkonu a mnoho jich takhle provozovat jde (přinejmenším po násobič 7-8). Verze pro 133MHz FSB jdou sehnat snáz, tam už je to s OC slabší - dost do toho mluví deska.
Áno, tak to asi bolo, spomínam si. Avšak, ak správne uvažujem, vtedy (pred 20 rokmi) to dávalo zmysel - kúpiť "starší a lacnejší" 100Mhz FSB a prevádzkovať ho v novej doske na 133Mhz FSB. Ale dnes sa situácia paradoxne otočila - tie 100Mhz sú drahšie ako 133. Len nechápem prečo. Prečo by mali byť 100kové vyhľadávané preto, aby ich potom dnes niekto prevádzkoval (trápil) na 133, keď môže dnes kúpiť za drobné rovno 133FSB CPU, ktorý mu ten výkon dá rovnaký a bez taktovania. Alebo sa mýlim?
Avšak aj tak by som "z konzervatívnych" dôvodov najradšej použil 100Mhz FSB. Ono tá 440BX oficiálne 133 nepodporuje - záleží od dosky. A zrovna intel, čo si pamätám, na nejaké OC a experimenty veľmi neboli. V tej dobe som mal AMD a tam to bolo so soc. A jednoduchšie. Aspoň sa mi to tak vtedy zdalo :-)
Ta P3-533, je to Katmai nebo Coppermine? Poznas podle velikosti cache, je to napsany navrchu toho procesoru. Pripadne zda je to 533E nebo 533EB. 512k-katmai, 256k-coppermine. Takze by to mohlo znamenat ze proste neveme coppermine. Mas posledni bios?
Jinak celer 1000A je Tualatin, tj FC-PGA2. V FC-PGA bez modifikace nepojede. A co je ta redukce zac nedokazu rict.
jeste sem vygooglil jakou ta deska musi mit revizi pro coppermine a doporucenej bios je P16, s P17 uz nejaky nejrychlejsi procaky zase nejedou.
https://www.vogons.org/viewtopic.php?t=72330
The following board revisions (AA numbers) support these processors:
754552-200 or later
754558-200 or later
A01450-200 or later.A small bar-coded label, similar to the diagram shown below, can be found on the component side of the desktop board. The numbers following the letters "AA" can help identify the type and version of your desktop board. The AA contains a 6digit main number, and a 3 digit dash number (the 3 numbers following the "-".
The statement "...or later" refers to the dash number of the AA (the three numbers following the"-"). If this number is greater than the number listed in the table, the board supports the associated processor(s).
If your 6 digit main number is not listed in the table, contact your system manufacturer for processor support information.
cateye napsal(a)
Len vedieť, ktorá redukcia toto zvládne.
O vyzkoušených redukcích, které 100% fungují jsem psal výše.
Redukce od QDI nebo Microstar 6905 fungují bez problémů. Mají nastavení jak VCORE (tuším po 0,05V), tak 100/133 MHz a Coopermine.
Rootan napsal(a)
Redukce od QDI nebo Microstar 6905 fungují bez problémů. Mají nastavení jak VCORE (tuším po 0,05V), tak 100/133 MHz a Coopermine.
Ďakujem. Už viem, čo potrebujem. Poobzerám sa po nich niekde.
Ak by mal niekto na predaj, dajte prosím vedieť. Pomohlo by mi to. Chladič(e) na s.370 mám.
cateye napsal(a)
Redukcia, ktorú mám k dispozícii je AB 370.
To je právě ta neupravená PGA redukce - přechodka ze slotu 1 na s.370 původně pro Mendocina. Copperminy v ní nenajedou, jelikož se u nich signál RESET AGTL+ přesunul z pinu X4 (kde ho mají Mendocina) na pin AH4 a bez signálu nefungují. To je taky podstata úpravy - přemostěním drátkem přivádíš signál z X4 na AH4. Stačí ti tedy úprava podle odkazu, co jsem postoval a Copperminy najedou i v ní. K provozu Tualatinu je ale potřeba mnohem víc úprav a ne vždy to stačí, takže s tím bych moc nepočítal.
Prečo by mali byť 100kové vyhľadávané preto, aby ich potom dnes niekto prevádzkoval (trápil) na 133, keď môže dnes kúpiť za drobné rovno 133FSB CPU, ktorý mu ten výkon dá rovnaký a bez taktovania.
1) Dost BX desek nemá děličku 4, takže běží na FSB100 - když tam dáš FSB133 CPU, poběží ti pomaleji, proto tihle vlastníci shánějí stovky. OC u těchto desek v závislosti na AGP a PCI je kolik - 112, 124 MHz? I tady ti pomůže vyšší násobič stovkového CPU - nemusíš tolik hnát FSB.
2) Desky s děličkou 4 sice využijí FSB133 CPU rovnou, ale stovková verze dává tu výhodu výkonu navíc jednoduše přepnutím na FSB133 a PCI i AGP máš přitom v normě. Dalším OC získáváš bonus navíc a zase - nemusíš tolik hnát FSB a riskovat nestabilitu dalších sběrnic.
Bavíme se o CPU na podobné frekvenci.
Zatiaľ sa zdá, že najschodnejšia cesta k vyššiemu taktu by mohla byť cez redukciu, slotket, ktorý vezme 133FSB P3 s.370. Taký, do s.370, tu mám, 1Ghz.
Předpoklad, že když je na slocketu jumper pro nastavení FSB 66/100/133, stačí ho nastavit a jedem, je mylný. Frekvenci určuje PLL clock generator na desce (nebo slocketu - ale musí ho mít osazený). Pokud je slocket jen holá přechodka a PLL desky FSB133 neumí, můžeš jumpery nastavovat jakkoliv, na 133 MHz nenaběhne. Zato redukce spolkne všechny tři typy CPU - 66/100/133 - jen pojedou na frekvenci, kterou nastavíš v BIOSu a umí deska. Pokud chceš na desku s max FSB100 dodat 133, musíš koupit slocket, osazený vlastním PLL.
Ale Celeron tam aj tak nechcem dať, to len prípadne na skúšku.
Jasně, ale ne vždycky je Celeron ten "horší, slabší CPU od Intelu". Výhoda on die cache L2 na plné frekvenci dovoluje Mendocinu vytřít podlahu s Pentiem II a možná by nezaostávalo ani moc za Pentiem III Katmai (nevím, netestoval jsem), které mají cache mimo a na poloviční frekvenci jádra. Coppermine Celeron pak bude IMHO lepší volba, než Katmai - zvlášť na FSB100. Ale jakýkoliv PIII Coppermine je bez debat ideální.
Na závěr: v té mé upravené redukci mi běhají jak 100, tak 133 Copperminy na AT boardu s i440LX (VTech) původně jen pro staré PII a Celerony, která umí jen 60/66 ofiko, 75 a 83 MHz neofiko. Hlásí se jako PII FSBxnásobič, protože nemají podporu v BIOSu. Přesto fungují, nepadají a nejsou s tím žádné problémy.
Tak ať se ti zadaří.
cateye napsal(a)
Avšak aj tak by som "z konzervatívnych" dôvodov najradšej použil 100Mhz FSB. Ono tá 440BX oficiálne 133 nepodporuje - záleží od dosky. A zrovna intel, čo si pamätám, na nejaké OC a experimenty veľmi neboli. V tej dobe som mal AMD a tam to bolo so soc. A jednoduchšie. Aspoň sa mi to tak vtedy zdalo :-)
U Intel dosiek sa zvyklo taktovat softwarovo, cez softFSB. V pohode to ide dat na 133, a myslim, ze aj medzi 100-133. Tento trik bol velmi rozsireny pocas doby Pentia II a III, lebo fungoval prakticky na vsetky BX dosky, a islo ich velmi dobre taktovat, minimalne na 112 mhz isli stabilne vsetky. Konkretne Intel dosky patrili medzi najstabilnejsie, takze po pouziti softFSB sa vyrovnali Asusu.
Je to vsak riesenie len cez windows, cez DOS neviem, ci nieco take existuje. Da sa to nastavit aj pri startupe, takze rovno po starte windowsu sa to pretaktuje. I ja mam radsej riesenie rovno z BIOSU alebo cez jumpre, ale ako zatratit Intel dosku kvoli tomu, ze chybaju moznosti OC nieje na mieste, lebo toto sa tomu vyrovna. Tiez som tu chybu robil a Intel dosky ignoroval, ale po objaveni tejto malej utility ich mam rad, kvalitou a stabilitou su totiz top.
Ja osobne by som isiel cez slotket, a s370 Pentium III teda coppermine, mozno ti to pojde aj so 133 mhz verziou, ale to ti musi zhltnut BIOS. A ako ti pisali, najlacnejsie je zohnat 100mhz Celeron, kup taku 800-900, ten by ti to mohlo zhltnut a pretakti to cez softfsb. Pozor jedine na IDE kontroler, neviem ci tie skorsie BX mali delicky na PCI zbernicu, ale cez softFSB to asi neprehodi delicku. Tie neskorsie, co sa neoficialne oznacovali za BX-133, mali delicky na vsetko okrem AGP, takze jedine pretaktovane bolo AGP, boli stavane aby zvladali 133 co najlepsie, takze stacilo zohnat AGP kartu, ktora to zvladala na 83 Mhz v AGP, a bolo vyhrate. Neviem ci je to pripad aj tejto Intel, pretaktovane PCI a IDE kontroler ti moze sposobit data corruption.
Nejvíce uživatelů online: 351
Právě online:
192 Host(é)
Právě prohlíží tuto stránku:
1 Host(é)
Statistiky uživatelů:
Hosté: 14
Členové: 684
Moderátoři: 0
Administrátoři: 1
Statistiky fóra:
Skupiny: 5
Fóra: 24
Témata: 1415
Nejnovější uživatelé:
Pluto, Brbla, VasilijP, Snnsnsnn, Franta, pepapantak, isidor, Wolis, Martin Rulf, bujny, Pavel Pavel, LEON Pilot, Jan “Druid” Schicho, POLÁŠEK TOMÁŠ, StanosAdministrátoři: Sledge: 5644