Záchrana 486DX2 - potřebuji poradit
Ahoj,
Potřeboval bych poradit.
Podařilo se mi zachránit z kontejneru jednu domlácenou 486. Dříve sloužila jako součást měřící stanice vibrací. Přistání v kontejneru počítač částečně přežil, i když samozřejmě netuším v jakém stavu byl, než šel do důchodu. Chtěl bych počítač dostat do funkčního stavu. Problém je, že s takhle starým HW jsem nikdy nepracoval.
Počítač bootuje do DOSu bez problémů. Dokonce jdou spustit i windows 3.1 a na první pohled všechno funguje. ALE, nejde zapisovat na disk. Nejdou například ukládat nové dokumenty (na disketu lze). Když jsem disk zkoušel na jiném PC (win7) šel zazálohovat, ale hlásil se jako "plný" a zápis tím pádem nefungoval, mazat šlo. Disk je KO? Nebo je to nějaká vlastnost jeho formátování (FAT)? Nebo nějaké nastavení v biosu 486? Baterka byla mrtvá a myslím, že se nastavil default.
Každopádně, disk je hlučný, vyměnil bych ho ALE. Výměna pro mě ale bude problém. Mám tady sice nějaké "vhodné" náhrady, ale musím je naformátovat fo FATu (předpokládám) Potřeboval bych nějaký návod, nebo tip na nějaký program, win7 to neumí. Nebo to půjde z win98? Možná tu někde v depozitu mám hw s 98. Mám tu ale jen disky větších kapacit než 500MB (od 1200MB) a tuším, že bios si s nimi neporadí. Kapacita by mě netrápila, jen bych potřeboval stávající disk nějak "ozrcadlit".
Nechci dělat čistou instalaci. Na disku jsou i programy, které bych rád zachoval. Word, Excel, stařičký autocad (tuším).
Další problém je grafika (pravděpodobně). Po připojení 17" LCD je na obrazovce vidět "vlnění nebo mžení" hlavně na bílé ploše. Možná rušení od zdroje? Chtěl jsem použít Ati 3D Rage Pro PCI, ale windows se s ní nespustí. Předpokládám, že bude třeba nějak doinstalovat ovladače. Ale netuším jak, ani kde je vzít.
Poslední dotaz: pokud není na CPU vysloveně napsáno, že vyžaduje chlazení, můžu ho nechat bez chladiče? Původní plastový držáček se ulomil při dopadu do kontejneru. Lepit pasiv mi přijde jako prasečina.
Specifikace je: AMD 486DX2-80, Neidentifikovatelná základní deska s 3x ISA 16 bit 3x PCI 32bit - SIS85C496/497 chipsetem, RAM - 20MB, Disk Quantum 500MB, Grafika Trident TVGA9000C
Předem díky za nápady.
Fotky: https://ibb.co/album/hLU1Ov
Martin
Ahoj, odkud jsi ?
Dx2-80 určitě chladič potřebuje.
Výměnu disku bych řešil připojením jiného disku jako D: má to sekundární IDE tak asi na druhý kabel.
udělání systému "sys D:" a zkopírování obsahu.
Praxe znamená, že vše funguje, ale nevíme proč. Teorie znamená, že vše víme, ale nic nefunguje.
Někdy je teorie spojena s praxí. Znamená to, že nic nefunguje a nikdo neví proč ...
Bacha na to jak je v BIOS nastaven disk HDD. U těchto starých PC tam mohou být některé tyto volby: Normal, CHS, LBA a Large.
Nemožnost zápisu může být způsobená špatným režimem. Když je to nastavené jinak než to bylo při formátování disku můžeš přijít o uložená data. Je možné, že je to dobře a přepnutím si to pokazíš.
Praxe znamená, že vše funguje, ale nevíme proč. Teorie znamená, že vše víme, ale nic nefunguje.
Někdy je teorie spojena s praxí. Znamená to, že nic nefunguje a nikdo neví proč ...
Chladič ano, pokud to nechceš lepit epoxidem, mohl by stačit menší hliníkový chladič přilepený teplovodivou lepicí páskou, pro klid duše to můžeš ještě ukotvit drcpáskou, nějaký prostor ke kreativnímu řešení tam bude :)
Grafika - tyhle laciné Tridentky jsou na LCD problém, popisované chování je běžné, mám tu kolem 7 kusů starých ISA karet a všechny dělají víceméně to samé. Ten Rage je možná trochu overkill, ale hodí se, ovladače pro W3.11 najdeš třeba tady - http://www.win31.de/edrivers.htm - nastartuj Wokna s původní Tridentkou, nastav kompatibilní VGA režim a pak je zkus spustit s tou Rage.
Disk - v první řadě bych zapomněl na plotnové disky a zvolil SD/IDE nebo CF/IDE řešení. Ty staré plotny jsou prostě nespolehlivé a nemám je rád :) Pokud máš v dosahu PC s Win98, máš vyhráno. Připoj nový i starý disk, nabootuj ze starého, všechna data zkopíruj na disk nový a na závěr přenes systém přes sys.com, jak popisuje MilasPce. Starý disk nezahazuj, vypadá docela zajímavě, sběratel ti za něj myslím stovku dá :)
V každym případě pěknej úlovek, s trochou péče z toho bude prima herní stroj :) Ještě ti chybí zvukovka ;)
Specifikace je: AMD 486DX2-80, Neidentifikovatelná základní deska s 3x ISA 16 bit 3x PCI 32bit - SIS85C496/497 chipsetem
Martin
Je to deska KM-S4-1 návod v pdf jsem Ti poslal na email. Výrobce je zřejmě Jamicon.
Už tady bylo napsáno hodně. Takže jen poznámky. Win3.1 je nástavba nad DOSem. To znamená, že veškerý HW musí fungovat v DOSu. Je tedy nutné respektovat omezení DOSu pro velikost HDD. Jak nastavit parametry se dočteš v manuálu desky, který ti najde Google). Deska je ale nastavena jumpery, takže vybití CMOS baterky nebude tragické a omezí se pouze na nastavení pevného disku, parametry jsou napsány štítku. Každopádně si najdi podle označení pevného disku jeho nastavení pokud jde o Master/Slave (jumpery) a parametry. Ze zkušenosti vím, že nastavení jumperů zrovna u těchto disků bývá někdy záhada. Než začneš laborovat, pečlivě si opiš stávající nastavení. Stručný popis nastavení HDD je zde: http://files.mpoli.fi/drivers_1/HD2/quantum/ide/Maverick.html. Při náhradě bych pro začátek použil také malý disk 540MB. Budeš mít jistotu, že jej DOS i bios zvládnou. Chladič lze přilepit speciálním tmelem, a chladič lze v případě potřeby odlepit zahřátím na cca 120st. Tmel je k sehnání i v ČR, nepatří zrovna mezi nejlevnější. Označení bych musel pohledat. Vhodnou grafiku bych hledal opačně: nefprve najít drivery vhodné pro Win 3.1 a podle toho snáněl grafiku.
Zdravim, taky prijdu se svou troskou do mlyna, dle hardware co jsi popsal by jsi nemel miti problem tam dat i 3.2 GB disk, mel jsem to doma stejne. Zalezi na verzi BIOSU a pak rozdeleni partitionu pro FAT. Na tenhle system bych dal W95 SR2. Mas dost RAM a kdyz tam das PCI grafiku tak to bude vcelku neprustrelna vec. Chlazeni na DX 2 - 80 je nutnost, na 486 se daji najit passivni heatsinky s takovym tim plastovym drzakem nebo fakt prilepit heatsink compoundem.
DooM, Quake or UT, does not matter, let's get some Deathmatch action going on ;) Retro style.
Díky za rady.
Díky za manuál, ale není to přesně ona, některé jumpery nesedí.
Na cpu asi použiju tohle. https://www.czc.cz/akasa-ak-tt12-80-termalni-lepici-paska/48254/produkt?gclid=Cj0KCQjw4-XlBRDuARIsAK96p3CWx4S-FLdwD7DPThTaWT5XK1Pc_Nvw9jsKzF40YtK2iKHT4U93mccaAoLnEALw_wcB
Zapojil jsem RAGE a dostanu se s ní až do windows pod VGA nastavením, ale stále to není ono, mám přes obrazovku pruhy viz foto v odkazu dole. Bohužel jinou k otestování nemám.
S diskem se mi částečně zadařilo. Mám tady Caviar 23200 (3249,3MB) a v Biosu se dá přes IDE auto detection nastavit. V dosu ho pak mám jako D a jde naformátovat. Zkoušel jsem sys d: a následné nakopírování obsahu, ale z disku stále nenabootuju. Takže jsem se zasekl tady https://ibb.co/fr9ynMM
Jak nějak elegantně(ji) přenést systém?
Zvukovku asi použiju Aopen AW35 dokonce jsem našel i ovladače http://us.aopen.com/products_download.aspx?auno=2293
Fotky z biosu
Ten disk je moc velikej DOS je FAT16 to znamená jen do 2048MB. Musel by se rozdělit příkazem FDISK na dvě části, ale pro začátek bych doporučil disk menší než ty 2G (2048MB).
Update...
Počítač je opravený. Nakonec stačilo jen vybrat z depozitu jeden skutečně funkční hard disk (ze čtyřech zbyl jeden). Musel jsem vytvořit instalační diskety a přeinstalovat dos. Pak už jsem jen překopíroval obsah originálního disku a bylo. Zvukovka Aopen překvapivě funguje. Rage po nastavení vyššího rozlišení taky funguje bez problémů.
Díky za pomoc.
Jo, Aopen AW35/AW37 našel jsem pro ni ovladače hned na první pokus (dos, win3.1), tak jsem ji tam napral. Tu s čipem ESS jsem hledal podle výrobce (Addonics) a nic jsem nenašel. Hledat ovladač podle čipu mě nenapadlo, dokud si nenapsal...
http://www.vogonsdrivers.com/getfile.php?fileid=616&menustate=46,36
Asi ji tedy zkusím.
BTW jaké hry se na 486 80Mhz dají zaručeně hrát? Neznáte nějaký benchmark pro tyhle stroje? Jen abych otestoval, jestli to funguje jak má.
Podobnou zvukovku jsem pod DOSem provozoval úplně bez ovladačů, stačil SET BLASTER v autoexecu. Blbé je, že je PnP, tzn. bez ovladačů jí nenastavíš, ale s nějakými klasickými výchozími hodnotami (A220 I5 D1) by to mohlo běžet :) Ale ty drivery, cos poslal, by měly fungovat tak jako tak.
Ad hry - zkus Dooma, na 80MHz už se blížíš ideálu, kdy by měl běžet víceméně plynule. Můžeš zkusit sosnout tenhle balík benchmarků - https://www.philscomputerlab.com/dos-benchmark-pack.html - a napsat nám výsledky, porovnáme :) Nejlépe právě ten Doom, dále Speedsys.
Nejvíce uživatelů online: 351
Právě online:
62 Host(é)
Právě prohlíží tuto stránku:
1 Host(é)
Statistiky uživatelů:
Hosté: 14
Členové: 684
Moderátoři: 0
Administrátoři: 1
Statistiky fóra:
Skupiny: 5
Fóra: 24
Témata: 1415
Nejnovější uživatelé:
Pluto, Brbla, VasilijP, Snnsnsnn, Franta, pepapantak, isidor, Wolis, Martin Rulf, bujny, Pavel Pavel, LEON Pilot, Jan “Druid” Schicho, POLÁŠEK TOMÁŠ, StanosAdministrátoři: Sledge: 5644