RSS

Tenký klient BCOM WinNET III 5BLMP (x86 Cyrix MediaGX CPU - 233MHz)

25/06/2014 - 09:33
Prague

Konečně ta "věc" dorazila až ke mně. Je to celkem sympatický miniaturní desktop, který se mi vejde defakto do šuplíku od stolu a když k němu nějak připojím bezdrátové periferie tak,aby zadní dírou ve stole lezlo jen napájení a VGA, budu ho asi používat jako skutečný tenký klient.

Prozatím jsem ho jen rozebral, nechal vyvětrat přepravní pošťácký puch a zkusil do SO-DIMM slotu nacpat 256MB modul. Žel počítač z něj vidí jen 128MB, takže další experimenty budou spíš s klasickým full-size DIMMem, pro rozeběhání nějakého systému, který se dá používat alespoň na to tenké klientování někam jinam, budu opravdu čtvrt giga potřebovat. Volný PCI/ISA je příjemný bonus, dostane to USB2.0 kartu a jediné co mi tam vadí je ten hlasitý ventilátor na CPU, zkusím nějak vymyslet pasivní chlazení - něco mi říká, že když CPU tepelně připojím k té kovové přepážce, která se táhne celým počítačem, mělo by to stačit.

No a jelikož mám po světě aktuálně tři stroje, které neustále běží a jsou mi k dispozici, myslím že si pár týdnů zkusím fungování jen na tenkém klientu :)

25/06/2014 - 12:49

Jo, ten ventilátor je na zabití! Ale pár desítek minut mi to běželo i bez něj - ne snad, že bych ho sundaval, nechal jsem ho na CPU, ale odpojil jsem napájení.

Co na tom plánuješ rozběhat? Nějaký drobný Linux? K tomu jsem se já nedostal. A s Win98 jsem kvůli ovladačům moc neuspěl :(

25/06/2014 - 12:56
Prague

Milimetr nad ventilátorem vede kovová věc přes celou šířku bedny, takže kdyby se podařilo k ní CPU vodivě přilepit, je chlazení zajištěno. Uvidím, zalaboruju o víkendu.

Ad systém - buď Debian nebo OpenBSD, spíš asi to druhé, na takovémhle hardware to posype v aktuální verzi jedna báseň, jestli bude podporován hardware, nezbývá než zkusit a vidět.

27/06/2014 - 10:05
Prague

Vyzkoušel jsem včera v počítači kolem dvacítky modulů a zdá se, že až na jeden jediný vidí deska všechny moduly jako 64MB, ať už je jejich skutečná velikost 64, 128, či 256MB. Našel jsem jeden, který je vidět jako 128MB, ovšem zas nevím, zda původně nebyl větší :-)

Tak či tak, počítač má teď osazenou paměť (asi tento modul jen dočasně, protože je tak vysoký, že nejde dát nic do PCI slotu) a 10GB tichý notebookový disk. Systém dám o víkendu, ještě uvidím, s čím si zaexperimentuju, mám chuť dát tam W3.11, pokud na ně seženu ovladač sítě.

PS: Dle názvu threadu i dle toho, co jsem viděl po prvním zapnutí jsem si myslel, že stroj má 233MHz, teď se ale tvrdošíjně hlásí jako 200MHz, což je záludné, neb nemá jediný jumper ani nastavení v BIOSu.

PS2: BIOS nemá chybu - autodetektor disků polovinu disků detekuje špatně, přesto po potvrzení mají všechny parametry správně a fungují.

PS3: Mocný admine, nedalo by se toto vlákno v polovině rozdělit a tu část, která se už nezabývá výměnou hodit do hardware? Asi tu o tomto pěkném PC-compatible občas něco napíšu.

27/06/2014 - 11:18

Přesunuto.

Za těch 233MHz bych skoro dal ruku do ohně, ale ani kdybych jí tam opravdu strčil, tak si nevzpomenu, jak se to nastavovalo :) Ale na 90% tam nějaký jumper je, akorát je záludně schovaný na špatně přístupném místě. Matné vzpomínky hraničící s namlouváním si neexistujícího - pravý dolní roh?

27/06/2014 - 15:15

Hele vsadim boty, že je to ten troj-jumper uprostřed http://www.coreboot.org/images/1/1f/Igel_winnet3_3.jpg

Časové pásmo: Europe/Prague

Nejvíce uživatelů online: 351

Právě online:
14 Host(é)

Právě prohlíží tuto stránku:
1 Host(é)

Nejaktivnejší uživatelé:

LubikCZ: 2166

MilasPce: 1512

Sany: 1498

Neny: 1136

Powerack: 967

Logout: 934

Statistiky uživatelů:

Hosté: 14

Členové: 715

Moderátoři: 0

Administrátoři: 1

Statistiky fóra:

Skupiny: 5

Fóra: 24

Témata: 1441

Nejnovější uživatelé:

Jaroslav Šembera, Michalzchvostoskoku, gjames, Martin Janočko, jakub crhák, retro, Vince Howerton, Standa, Libertarian771, Mastafos77, sleepingmouse, Fleet, SirKoki, awlo, Jiří Dobrý

Administrátoři: Sledge: 5657

Podpořit finančním příspěvkem »

Podpořit high-voltage.cz na STARTOVAČI

21 patronů přispívá částkou 2476 Kč měsíčně

Je to malá dvacka pro čtenáře, ale velká vzpruha pro HV! ;)
Podpořit nákupem na e-shopu »
Retro podložka pod myš X-GLOBE - 233x196x4mmRetro podložka pod myš X-GLOBE - 233x196x4mm 246 Kč
Shadow bazar, retro herní džungle