Zvažte možnost registrace, zatím jste zde jako
HOST

sp_LogInOutPřihlásit se
RSS

Stavba RETRO PC : 286 / 386 / 486 / Pentium

06/03/2013 - 11:30
Prague

Neny napsal(a)
Logout: sbírku máš pěknou, ale zeptám se: využiješ to ? Nebo je to jenom z "nostalgie" ? ;)

Definuj využití. Každých čtrnáct dní je v Plzni ve čtvrtek večer Sinclair Klub, tam proháním Spectra, semtam Amigu nebo nějakého Maca. Do toho je během roku spousta dalších akcí, kde se dá sedět u nějakého 8bitu. Zbytek občas zapnu, něco si naprogramuju, zagamesím, vyzkouším nebo o tom napíšu na blog. Když kouknu na ten seznam, uznám, že tak třetinu jsem za poslední rok nezapnul, ale ten zbytek více či méně pravidelně ano.

A znám lidi, co toho mají mnohonásobně víc. :-)

07/03/2013 - 07:55

Logout napsal(a)

Neny napsal(a)
Logout: sbírku máš pěknou, ale zeptám se: využiješ to ? Nebo je to jenom z "nostalgie" ? ;)

Definuj využití. Každých čtrnáct dní je v Plzni ve čtvrtek večer Sinclair Klub, tam proháním Spectra, semtam Amigu nebo nějakého Maca. Do toho je během roku spousta dalších akcí, kde se dá sedět u nějakého 8bitu. Zbytek občas zapnu, něco si naprogramuju, zagamesím, vyzkouším nebo o tom napíšu na blog. Když kouknu na ten seznam, uznám, že tak třetinu jsem za poslední rok nezapnul, ale ten zbytek více či méně pravidelně ano.

A znám lidi, co toho mají mnohonásobně víc. :-)

Je vidět, že jsi do 8 bitů zapálen o stošest ;) 

07/03/2013 - 08:00

Sledge napsal(a)
Hergot, my o vlku - http://pocitace.aukro.cz/atari-portfolio-i3081329798.html

A koupil jsi to ? Nebo Ti to někdo vyfouknul ...

Ale to už se debata vzdaluje od tohoto téma - stavby PC :-)

07/03/2013 - 09:57

Neny napsal(a)
A koupil jsi to ? Nebo Ti to někdo vyfouknul ... 

Někdo mi to vyfouk, což je snad i dobře :)

Pokud mi vyjde jiná aukce, nacpu do stroje 2x 32MB RAM, snad to deska pobere, měla by.

07/03/2013 - 11:55
Prague

Sledge napsal(a)
Hergot, my o vlku - http://pocitace.aukro.cz/atari-portfolio-i3081329798.html

Snad bych ani neměl  zmiňovat, že jsem onehdá sehnal tři kousky dokupy za 1000Kč, takže jsem dva hned obratem střelil na aukru a můj měl prakticky zadarmo, s paralelním interfacem, pěti paměťovýma kartama a několika originálními programy  :-)

07/03/2013 - 15:02

založte hoši nové téma :-) A mimochodem na co je takovýhle počítač ? ? Jsem uplně mimo :)

08/03/2013 - 09:54

Tak jsem jel okolo sběrného dvora a ejhle, rozebral jsem tam nějaké další zažloutlé PC a našel jsem zvukovku Sound Blaster AWE64, pak nějakou síťovku PCI se samolepkou W98 na chipu, tak to je drobnost. Pak nějaké dvě RAMky, a celý jeden pěkný nezažloutlý PC s procesorem MMX, no a ještě jeden 1680MB HDD, chladič na procesor, nějakej procesor pentium a hlavně grafickou kartu S3 Virge Diamond 3D :-) ...

Další moje úvaha, postavit si třeba časem nějaké Penitum 200Mhz MMX s 3dfx Monster II 8MB RAM, .... co Ty na to Sledge ? ;)

08/03/2013 - 12:07

Hele bacha, tohle hromadění je fakt nebezpečný, za 5 let nebudeš vědět, co s tim a hlavně kam s tim! :)

Jinak se stavbou Pentidla s Voodoo kartou nelze než souhlasit, ale doporučil bych něco trochu výkonějšího, Celeron 400-500MHz, K6ku, první Athlony/Durony. A nějaký kombo GeForce / Voodoo 2, popř. jen Voodoo 3. K tomu Win98 a máš parádní stroj přesně na ten typ her, který je na moderních Woknech někdy problém vůbec rozchodit :)

08/03/2013 - 12:35

Sledge napsal(a)
Hele bacha, tohle hromadění je fakt nebezpečný, za 5 let nebudeš vědět, co s tim a hlavně kam s tim! :)

Jinak se stavbou Pentidla s Voodoo kartou nelze než souhlasit, ale doporučil bych něco trochu výkonějšího, Celeron 400-500MHz, K6ku, první Athlony/Durony. A nějaký kombo GeForce / Voodoo 2, popř. jen Voodoo 3. K tomu Win98 a máš parádní stroj přesně na ten typ her, který je na moderních Woknech někdy problém vůbec rozchodit :)

Sledge já vím :-) ale mám půdu v současné době cca 120m2, a kdybych jí dodělal, tak mám doma půdu přesně 250m2, tam se něco vejde |;‑)
Vyfotím pak doma co jsem dovezl, to víš je to ale droga, zadarmo takovýhle "mašiny" co kdysi stáli majlant ... :D:D:D

Vyzkokuším funkčnost MMX PC a uvidím :-)

08/03/2013 - 23:23

tak jsem se v tom MMX vrtal, někdo ho vyhodil kvůli paměti a disku a CD-mechanice, ta nešla vůbec, disk sice naběhnul s W98, ale dál to nešlo, vadné clustery, no asi jedině format c: :) Paměť jsem tam dal 64MB, jiný HDD ale nemám instalační CD W98 :-( tak jsem skončil :-)

Dal jsem tam Sound Blaster AWE64, ten to načetlo PnP, takže asi OK :), mechaniku CD-ROM jsem vyměnil, a FDD taky (původní také nešla).  Až to nějak poskládám, tak udělám foto, hodím tam to 3dfx, co myslíš SLEDGE ve spojení s tou grafickou kartou Diamond 3D Stealth nebo jak se jmenuje, mám jí vyfocenou, hodím to na web... ale ted už jdu do hajan |;‑)

09/03/2013 - 21:24

tak tady jsou ty fotky toho MMX a karet: grafika Diamond Stealth 3D 2000

DSC_6211.jpg

DSC_6213.jpg

DSC_6214.jpg

DSC_6215.jpg

11/03/2013 - 13:18

Neny, prošel jsem ten tvůj článek o stavbě 486ky, je to po mocných úpravách, mrkni na to, jestli se vším souhlasíš. Na konci mluvíš o fotkách aktuální 486ky, máš něco? Jak to si to odsouhlasíme, může to na web :)

11/03/2013 - 13:24

tak jsem dneska našel originální balení Windows 98 i se startovací disketou a licencí :-)

11/03/2013 - 13:26

Sledge napsal(a)
Neny, prošel jsem ten tvůj článek o stavbě 486ky, je to po mocných úpravách, mrkni na to, jestli se vším souhlasíš. Na konci mluvíš o fotkách aktuální 486ky, máš něco? Jak to si to odsouhlasíme, může to na web :)

Ahoj, a kde ten článek najdu ? Hod mi odkaz třeba do e-mailu ondra@mer.... Jinak fotky jsou v odkazu co jsem Ti posílal, uplně ty poslední fotky co jsou dole, je tam foceno monitor se hrama: DOOM, Wolf 3D, Transport Tycoon, atd...

11/03/2013 - 13:47

Můžeš ten odkaz poslat ještě jednou? Nemůžu to najít. Jinak článek bys měl vidět normálně v administraci, tam, kdes ho vkládal...

11/03/2013 - 13:58
Prague

Tak jsem se včera stavěl v proslulém pražském Doupěti jistého Dexe, kde jsou uskladněny desítky počítačů různých platforem (celkem tam toho určitě bude přes sto) a po dlouhé době jsem plačtivě koukl na svojí procesorovou kartu do desky Asus P65U5. Bohužel mě opustila před nedávnem, ale byla to asi nejhezčí PC deska, co jsem kdy měl. Posuďte dobové fotky (bude to delší příspěvěk):

nice-1.jpg

Apartně přidělaný zdroj, do té kisny patřil původně zhruba 3x větší. Kisnu stále mám, je to AT big tower.

nice-2.jpg

Dva disky - půlgiga a giga, na tom běžel Linux.

nice-3.jpg

2x 4 sloty na SIMM paměti. Osazeno bylo "jen" 128MB ve dvou modulech.

nice-0.jpg

A samozřejmě to nejdůležitější - dva procesory Intel Pentium MMX 200MHz.

Tento počítač mi v roce 2003 sloužil na vš. koleji. Když byl vyměněn za novější, dělal ještě tři roky WiFi router a ssh server, na kterém bylo prakticky pořád alespoň šest lidí z ČR a SR. Kdybych tak já tu desku sehnal znovu...

11/03/2013 - 14:38

Lepicí páska, zamotaný drátek... skoro se vsadim, že se mimo záběr povaloval jistý nechvalně proslulý švýcarský nůž! :)

Máš dobře to označení desky? Chtěl jsi si jí vygooglit, ale ani ťuk...

11/03/2013 - 15:15

Sledge napsal(a)
Můžeš ten odkaz poslat ještě jednou? Nemůžu to najít. Jinak článek bys měl vidět normálně v administraci, tam, kdes ho vkládal...

Sledge: tady jsou fotky: http://assaywolf.rajce.idnes.cz/stavba_Retro_PC_486/  použít můžeš fotky jaké chceš ... jinak 486DX4/120 jsou ty od čísla DSC_6108.jpg

11/03/2013 - 15:30

Sledge: tak článek jsem našel :-) přečetl a opravil jsem tam údaje, všude bylo, že jsem si z práce přinesl 48DX2/50, ale má tam být 486SX2/50, tak je to opravené a poslal jsem Ti to na schválení... :-)

můžeš tam dát i ten záruční list ESCOM: http://assaywolf.rajce.idnes.cz/stavba_Retro_PC_486/#DSC_6184.jpg

Fotky finální verze 486DX4/120 tam můžeš dát třeba tyto:

http://assaywolf.rajce.idnes.cz/stavba_Retro_PC_486/#DSC_6133.jpg

http://assaywolf.rajce.idnes.cz/stavba_Retro_PC_486/#DSC_6127.jpg

http://assaywolf.rajce.idnes.cz/stavba_Retro_PC_486/#DSC_6130.jpg

No vyber si, fotek je tam hodně :D

11/03/2013 - 16:22
Prague

Sledge napsal(a)
Máš dobře to označení desky? Chtěl jsi si jí vygooglit, ale ani ťuk...

Nojo, rýmuju se se slovem Klement. Chybí tam písmenko, je to P65UP5. Deska se speciál slotem, do kterého se strkala procesorová karta. Karty existovaly se Socket 7, Socket 8 a pokud je mi známo i se Slot 1, takže tam šlo vše od Pentia přes Pro po Pentium II.

11/03/2013 - 16:36

Logout napsal(a) 
Nojo, rýmuju se se slovem Klement. 

No já taky zrovna neexceluju, samozřejmě tam mělo být "chtěl jsem si jí vygooglit" :)

Jinak deska výtečná, kdybych na ní náhodou někdy narazil, dám vědět. Ale na rovinu, nic podobnýho jsem v ruce ještě neměl.

Když jsme u toho, s tou procesorovou kartou si mi připomněl jednu věc: sem tam se na aukru mihnou "all-in-one" karty s CPU, RAM, IDE řadičem apod... vypadá to jako ISA / PCI karta. Takže něco podobnýho, jako to XT, cos tuhle linkoval. Dokáže to běžet samostatně?

11/03/2013 - 16:40
Prague

Sledge napsal(a)
Když jsme u toho, s tou procesorovou kartou si mi připomněl jednu věc: sem tam se na aukru mihnou "all-in-one" karty s CPU, RAM, IDE řadičem apod... vypadá to jako ISA / PCI karta. Takže něco podobnýho, jako to XT, cos tuhle linkoval. Dokáže to běžet samostatně?

Potenciálně ano. To se totiž strká do průmyslových backplane, které na sobě nic moc nemají. Stačí tedy na piny (většinou) ISA konektoru přivést všechna napětí a mělo by to běžet. Ale osobně jsem to nikdá nezkoušel.

11/03/2013 - 16:45

Inu, nač meškat, až se zase něco objeví v nabídce vetešníků, kupuju a zkusim to :)

11/03/2013 - 17:29
Prague

Ono průmyslové PC jsou vůbec zajímavé. Mám například funkční desku pro Socket 7 která je ve formátu ATX a má USB i grafickou kartu. Přitom se do ní stále strkají SIMMy. Socket má ale jen jeden a já jsem na ty dvouprocesoráky tak zatížený...

Časové pásmo: Europe/Prague

Nejvíce uživatelů online: 351

Právě online:
26 Host(é)

Nejaktivnejší uživatelé:

LubikCZ: 2166

MilasPce: 1512

Sany: 1498

Neny: 1136

Powerack: 967

Logout: 934

Statistiky uživatelů:

Hosté: 14

Členové: 715

Moderátoři: 0

Administrátoři: 1

Statistiky fóra:

Skupiny: 5

Fóra: 24

Témata: 1443

Nejnovější uživatelé:

Jaroslav Šembera, Michalzchvostoskoku, gjames, Martin Janočko, jakub crhák, retro, Vince Howerton, Standa, Libertarian771, Mastafos77, sleepingmouse, Fleet, SirKoki

Administrátoři: Sledge: 5658

Podpořit finančním příspěvkem »

Podpořit high-voltage.cz na STARTOVAČI

23 patronů přispívá částkou 2576 Kč měsíčně

Je to malá dvacka pro čtenáře, ale velká vzpruha pro HV! ;)
Podpořit nákupem na e-shopu »
Retro podložka pod myš 486DX2 - 228x189x2mmRetro podložka pod myš 486DX2 - 228x189x2mm 197 Kč
Shadow bazar, retro herní džungle