Zvažte možnost registrace, zatím jste zde jako
HOST

sp_LogInOutPřihlásit se
RSS

Stavba RETRO PC : 286 / 386 / 486 / Pentium

04/03/2013 - 17:45

Jop, ten článek na 8bity.cz jsem četl a uznávám, to je úplně jinej level :) Jako hráč bych sice pro XT neměl extra využití, ale když to vidim takhle na fotkách (ten modrej ISA backplane je k sežrání!), hned bych si to postavil :)

04/03/2013 - 17:47
Prague

Sledge napsal(a)
Jako hráč bych sice pro XT neměl extra využití, ale když to vidim takhle na fotkách (ten modrej ISA backplane je k sežrání!), hned bych si to postavil :)

Neříkej, že na XT neběží SimCity nebo F19. Protože pokud ano, tak je existence novějšího PC hardware historickou chybou :-)

04/03/2013 - 17:55

Vzpomínám si, že kamarád vyprávěl, kterak na XT proháněl Prince s trháním větším než malým. A když si vzpomenu na své herní období s 386SX/20MHz, tak za sebe musím konstatovat, že nic pomalejšího, než 386DX/40Mhz, bych na retrohraní nechtěl :)

04/03/2013 - 20:14
Prague

Sledge napsal(a)
Vzpomínám si, že kamarád vyprávěl, kterak na XT proháněl Prince s trháním větším než malým.

To se mi krutě nezdá. Jednak jsem svoje nejlepší PC herní zážitky zažil za 286/12 s Herculesem (North vs. South, F19, SimCity, Prince, Civilizace) a druhak – PoP běží i na Apple II, pokud je mi známo (on tam tedy běží i MS Flight Simulator, mám originálku v knihovně, ale to sem nepatří), a to je první domácí počítač s grafickým režimem, nic pomalejšího už neexistuje.

Ono je okolo toho hodně mýtů, ale pokud má některá hra i jiný než VGA režim, pak je určena právě i pro XT nebo 286 a musí tam běžet dobře. Hodně her z doby  XT/286 často ani nebyly ovlivňovány turbem, běží pod časovačem. Výkon CPU začal mít význam s příchodem Wolfensteina...

04/03/2013 - 20:21

Jak jsem nakoupil, tak prodávám :)

Našel jsem na youtube nějaký videa, vážně to nevypadá nejplynulejší. Je fakt, že vnímání plynulosti se mi za ty roky dost posunulo, Dooma pod 25fps už bych asi hrát nezvládl, tehdy mi i poloviční fps připadalo jako nadpozemský luxus :)

04/03/2013 - 20:25
Prague

Sledge napsal(a) 
Našel jsem na youtube nějaký videa, vážně to nevypadá nejplynulejší.

Netřeba se dohadovat, pustím si PoP na Sinclair PC a uvidíme. Hned na příštím Sinclair Klubu :-)

05/03/2013 - 07:13

Logout napsal(a)
Důkladně jsem si pročetl tenhle thread a mám jedinou otázku: Neny - kolik je ti let? Tahle otázka nemá žádné významové zabarvení, jen mě to upřímně zajímá :-)

A jéjej, to vypadá, jako že jsem blázen :-) za pár dní mi bude 33. A Tobě ? |;‑)

05/03/2013 - 08:34

Logout napsal(a)
A vlastně - kecal jsem - mám ještě jeden dotaz: takhle už jste si někdy PC postavit zkusili?

http://www.8bity.cz/2013/postavte-si-pcxt-1-motherboard/

http://www.8bity.cz/2013/postavte-si-pcxt-2-procesorov-karta/

Přeci jen dávat do sebe nějaké desky vyrobené někým jiným, to není ono :-) Já si tedy taky zatím sám netroufám, ale idea je to skvělá!

Tak na tohle nemám, technicky ani případné nervy bych na to neměl :-) Mě stačilo po skoro 20-ti letech stavět 486 ;)

05/03/2013 - 08:39

Sledge napsal(a)
Vzpomínám si, že kamarád vyprávěl, kterak na XT proháněl Prince s trháním větším než malým. A když si vzpomenu na své herní období s 386SX/20MHz, tak za sebe musím konstatovat, že nic pomalejšího, než 386DX/40Mhz, bych na retrohraní nechtěl :)

Asi jsme s adminem naladěni na stejnou "vlnu", já bych klidně nějakou 386/DX40 4MB RAM apod klidně měl, to by mě nevadilo, ale pod 40Mhz bych nešel, přemýšlel jsem nad tím, že bych svoji současnou 486SX2/50 Mhz udělal na 486DX/40 aby to bylo jako moje první PC doma, ale procesor od Sledgeho DX2/66 bude fajnovější :-)

05/03/2013 - 09:30
Prague

Neny napsal(a)

A jéjej, to vypadá, jako že jsem blázen :-) za pár dní mi bude 33. A Tobě ? |;‑)

Zajímalo mě to z toho důvodu, že mě je "jen" 29 a stavbu nějaké 386 nebo 486 nepovažuju za nijak zvláštní zážitek někdy od konce 90. let, bra právě naopak  - prostě je to normální PC, normální DOS/Windows95, zcela normální komponenty, nuda, nuda, šeď, šeď.  Tak jsem chtěl vědět jestli to nějak souvisí s věkem. Evidentně nesouvisí :-)

05/03/2013 - 09:34
Prague

Neny napsal(a)

Asi jsme s adminem naladěni na stejnou "vlnu", já bych klidně nějakou 386/DX40 4MB RAM apod klidně měl, to by mě nevadilo, ale pod 40Mhz bych nešel, přemýšlel jsem nad tím, že bych svoji současnou 486SX2/50 Mhz udělal na 486DX/40 aby to bylo jako moje první PC doma, ale procesor od Sledgeho DX2/66 bude fajnovější :-)

No a právě od 386 výš mě PC vůbec nezajímá, je to totiž až dodnes na jedno kopyto. Stejná 32bitová architektura, jen se mění takty komponent. Drtivá většina DOSových klasik běží stejně na 286 i na 386 - Commander Keen, Civilizace, Duna II, stovky dalších - není tam rozdíl už z podstaty toho jak se to programovalo.

Taková 386ka už má výkonu až moc - pár let zpátky nám 386DX40 s 16MB RAM a na míru sestaveným Linuxem (od základu kompilovaný a optimalizovaný systém tvořený jedním tehdejším spolubydlícím) dělal router. Zvládal přes dvě síťovky připojovat do 10mbit internetu od UPC čtyři lidi, kteří pořád stahovali, navíc na tom routeru bylo pořád přihlášeno přes ssh alespoň pět lidí a lezli odsud na IRC. A 386ka se flákala.

Na takových přístrojích byste hráli hry? Styďte se!! :-)

05/03/2013 - 09:41
Prague

Neny napsal(a)

Tak na tohle nemám, technicky ani případné nervy bych na to neměl :-) Mě stačilo po skoro 20-ti letech stavět 486 ;)

Právě v tom nevidím žádný zážitek. Normál - šáhnu do krabice, vytáhnu jedu z dvaceti základních desek, zacvakám paměti, některou z VGA karet a jede to. Když bude nálada doplním ethernetem a SCSI diskem kolem 8GB. To ty XTčka jsou zajímavější, ale holt tisíc lidí - tisíc chutí.

05/03/2013 - 09:50
Prague

Ale abych byl k tématu - včera jsem po pár týdnech zapnul Elonex a je to tedy podle všeho Enhanced Am486 DX2-80 s 64MB RAM. Systém Windows 95. Disk je tam 2.5" 1.4GB, asi místo něj hned šoupnu 2GB CF kartu. Celé je to velké jak krabice od malé pizzy, ventilátor procesoru je slyšet jen když je hodně zatíženo, jinak to jede pasivně.

Musím projít svoje procesory a zkusím tam dát něco od Intelu, mohlo by to míň topit. Taky paměti 2x32 asi vyměním za 2x64. Když už to má všechno včetně sítě přímo na desce, tak ať je to dělo. Zkoušel jsem včera brouzdat web z MSIE 5.5 a kupodivu to celkem šlo :-)

05/03/2013 - 09:53

Ještě dál sonduju po tom XT vs. Prince, obrátil jsem se onoho pamětníka, a prý na 10MHz běžel plynule, na 6 a 4.77 cukal :) Bohužel si neni jistej, v jaký to proháněl grafice.

05/03/2013 - 10:03

Logout napsal(a)
Zkoušel jsem včera brouzdat web z MSIE 5.5 a kupodivu to celkem šlo :-)

Na tom mym strojku jsem zkoušel ranný verze Firefoxu a Operu v devátý verzi. Firefox funguje, renderuje až překvapivě schopně, nicméně je línej až běda. To Opera je na tom podstatně líp. Ne snad, že by na tom nějak extra záleželo, ale když si člověk náhodou potřebuje sosnout něco z oldversion.com apod., dá se to přetrpět.

Logout napsal(a) 
Právě v tom nevidím žádný zážitek. Normál - šáhnu do krabice, vytáhnu jedu z dvaceti základních desek, zacvakám paměti, některou z VGA karet a jede to.

Datlim na tohle téma článek a určitě souhlasim s tim, že je to v zásadě normální nezajímavý PC. Jediný laborování spočívá v a) instalaci OS (člověk je zparchantělej bootováním z USB/optický mechaniky a pak najednou neví, kam šáhnout, když po ruce nemá ani ty diskety :) b) odchytání vadnejch komponent.

Nicméně, to kouzlo je, aspoň pro mě, jinde. Stejně, jako se spousta lidí vrtá v osmibitech / Amigách a podobně, se i já v záchvatech nostalgie vracim tam, kde jsem začal. A to je právě 486ka. To kouzlo je tedy čistě subjektivní a jak píšeš - tisíc lidí, tisíc chutí. Nebo spíš úchylek :)

05/03/2013 - 10:20
Prague

Sledge napsal(a)
Ještě dál sonduju po tom XT vs. Prince, obrátil jsem se onoho pamětníka, a prý na 10MHz běžel plynule, na 6 a 4.77 cukal :) Bohužel si neni jistej, v jaký to proháněl grafice.

Vypadá to na mimořádný Sinclair Klub Plzeň už zítra, takže to zkusím na tomhle krasavci: http://www.nvg.org/sinclair/computers/pc200/pc200.htm

Má 8MHz a plnou 8086, takže jestli se vleze PoP na jednu DD disketu (to v hlavě nenosím), tak to testnu. Nicméně PoP běží na Spectru, Apple II a dalších 8bitech, musí - MUSÍ - běžet i na PC.

05/03/2013 - 10:23
Prague

Tak nevím, toto byl krásný příspěvek ale odeslal se blbě, tak tu není nic :-)

05/03/2013 - 10:28
Prague

Sledge napsal(a)

Nicméně, to kouzlo je, aspoň pro mě, jinde. Stejně, jako se spousta lidí vrtá v osmibitech / Amigách a podobně, se i já v záchvatech nostalgie vracim tam, kde jsem začal. A to je právě 486ka. To kouzlo je tedy čistě subjektivní a jak píšeš - tisíc lidí, tisíc chutí. Nebo spíš úchylek :)

Já začal na ZX Spectru a k němu se vracím pořád (viz ten SK Plzeň). Na PC jsem přešel tehdá po pouhých 2 letech a dodnes si říkám, že jsem to neměl dělat a ještě pár let na Spectru vydržet. Moje první PC byla v roce 1997 maďarská 286ka, po roce 486ka, po dalším roce K6, pak K6-II a tak dále až do roku 2005, kdy jsem se na to vykašlal a koupil iBook. Jediné co mě na PC jakž-takž láká je DOSový software, který si pamatuju právě z prvního PC, z té pitomé 286, která byla už tenkrát 12 let stará. Proto jsem si například před pár měsíci pořídil svoji první jehličkovku a rozeběhal DOSovou klasiku - software BannerMania!

A k té tiskárně jsem o pár dní později sehnal Elonex 486 a proto jsem tu :-)

05/03/2013 - 11:00

Logout napsal(a)

Neny napsal(a)

Zajímalo mě to z toho důvodu, že mě je "jen" 29 a stavbu nějaké 386 nebo 486 nepovažuju za nijak zvláštní zážitek někdy od konce 90. let, bra právě naopak  - prostě je to normální PC, normální DOS/Windows95, zcela normální komponenty, nuda, nuda, šeď, šeď.  Tak jsem chtěl vědět jestli to nějak souvisí s věkem. Evidentně nesouvisí :-)

Ne s věkem to nesouvisí, je vidět, že jsi začínal na jiných počítačích a tudíž máš uplně jiné představy o tom co je pro Tebe retro a nostalgie, pro mě je "best of age " hry z let 1992-1994 ... v té době mě bylo právě 12-14 let, samozřejmě jsme pařili i v pubertě a paříme doposud :-)

Já mám 486 prostě rád, je to pro mě srdeční záležitost, chápu, že to není pro Tebe něco extra, chápu to a je dobře, že je tu někdo nový, kdo se rád zapojí do diskuze a poradí případně co a jak apod...

Pro mě nebylo jednoduché tu 486 nějak postavit, hlavně instalace, to pro mě byl už oříšek, nemám doma tak velké zásoby a s tím co jsem měl k dispozici jsem rád, že jsem sprovoznil 486DX4 120. Prostě jsem za tuhle "šeď" rád a hřeje mě to u srdce |;‑)

Ale i tak vítej mezi námi a debatuj, jsem za to rád, a ostatní určitě taky ;)

05/03/2013 - 11:12

Logout napsal(a)

Sledge napsal(a)

Já začal na ZX Spectru a k němu se vracím pořád (viz ten SK Plzeň). Na PC jsem přešel tehdá po pouhých 2 letech a dodnes si říkám, že jsem to neměl dělat a ještě pár let na Spectru vydržet. Moje první PC byla v roce 1997 maďarská 286ka, po roce 486ka, po dalším roce K6, pak K6-II a tak dále až do roku 2005, kdy jsem se na to vykašlal a koupil iBook. Jediné co mě na PC jakž-takž láká je DOSový software, který si pamatuju právě z prvního PC, z té pitomé 286, která byla už tenkrát 12 let stará. Proto jsem si například před pár měsíci pořídil svoji první jehličkovku a rozeběhal DOSovou klasiku - software BannerMania!

A k té tiskárně jsem o pár dní později sehnal Elonex 486 a proto jsem tu :-)

ano vracíme se z nostalgie tam kde jsme začínali, já sice u táty v práci chodil pařit Test Drive 2 na 386SX/25, ale jako svůj první PC považuji až doma 486 proto jí mám rád...

Ale Logoute hrozně rád bych zažil to co Ty s 8-mi bitama, určitě je to pecka ! ! !

05/03/2013 - 11:55
Prague

Mimochodem – moje sbírka – http://www.i-logout.cz/index.php?page=Computers

Klasické PC je v ní uvedeno jen jedno a sice Metra Blansko SAPI-86, protože je to naprosto unikátní kousek, jinak tam PC vůbec nepíšu, právě z toho důvodu, že je většinou mám ve stavu komponent zabalených v bublinkové fólii. Elonex tam ale asi brzy zařadím, ten je skutečně jiný.

Něco o mojem SAPI-86: http://blog.i-logout.cz/671761-poradne-pocitace-sapi-86.php

05/03/2013 - 12:00

Moc hezkej seznam. Co ti rozhodně závidim (a zase jsme u x86 :) je Atari Portfolio, po něm už delší dobu pokukuju.

05/03/2013 - 12:33
Prague

Sledge napsal(a)
Moc hezkej seznam. Co ti rozhodně závidim (a zase jsme u x86 :) je Atari Portfolio, po něm už delší dobu pokukuju.

Není moc co závidět, skoro to nezapínám aby kšanda k displeji vydržela co nejdéle, před pár lety jsem si napsal konvertor obrázků z PNG od portfoliáckého rozměru, téměř žádný zajímavý soft na tom neběží a největší úspěch byl rozeběhání paralelní ZIPky rozdělené na tři oddíly (32MB na oddíl je max co PoFo umí). Sice hardwarově zajímavý, ale jinak beznadějně "nudný" kapesní PC-klon zamrzlý na DOS 2.1 (pokud se nepletu).

05/03/2013 - 15:57

Však já taky nečekám, že by mi to nahradilo tablet, ale jsem zase u nostalgie - jak jsem zahlédl mladého Johna Connora, kterak Portfoliem oblbuje bankomat, bylo rozhodnuto :)

05/03/2013 - 17:46

Logout: sbírku máš pěknou, ale zeptám se: využiješ to ? Nebo je to jenom z "nostalgie" ? ;)

Časové pásmo: Europe/Prague

Nejvíce uživatelů online: 351

Právě online:
19 Host(é)

Právě prohlíží tuto stránku:
1 Host(é)

Nejaktivnejší uživatelé:

LubikCZ: 2166

MilasPce: 1512

Sany: 1498

Neny: 1136

Powerack: 967

Logout: 934

Statistiky uživatelů:

Hosté: 14

Členové: 715

Moderátoři: 0

Administrátoři: 1

Statistiky fóra:

Skupiny: 5

Fóra: 24

Témata: 1443

Nejnovější uživatelé:

Jaroslav Šembera, Michalzchvostoskoku, gjames, Martin Janočko, jakub crhák, retro, Vince Howerton, Standa, Libertarian771, Mastafos77, sleepingmouse, Fleet, SirKoki

Administrátoři: Sledge: 5658

Podpořit finančním příspěvkem »

Podpořit high-voltage.cz na STARTOVAČI

23 patronů přispívá částkou 2576 Kč měsíčně

Je to malá dvacka pro čtenáře, ale velká vzpruha pro HV! ;)
Podpořit nákupem na e-shopu »
Placka / odznak RABBIT'S FOOTPlacka / odznak RABBIT'S FOOT 16 Kč
Shadow bazar, retro herní džungle