Stavba RETRO PC : 286 / 386 / 486 / Pentium
rád bych asi ty W95, mám instalačky, ale už nevím zda-li bych uměl format c: a pak to vše zprovoznit... mám teda disketu pro první bootování a pak asi už CD ? Ale to asi ne, když nebude CD mechanika fungovat co ?
Tak ten článek nějak sepiš, můžeš použít do článku i moje "postřehy" odsud z fóra, nebo mám nějak pomoct ? :-)
a když už RETRO 486 tak pořádně a kompletně ! :-) A tak mám doma "svoje" první 14" monitor (viz foto v této sekci uplně někde dole…)
Mimochodem Sledge jaký máš monitor u svojí 486 ? Snad ne nějaké novodobé LCD %) :D:D:D
ALE ! Dneska jsem sehnal "svůj" další monitor co jsme měli s bráchou hned po 14". Je to značka ADI MicroScan a je to 15" a vypadá takhle:
CRT monitor ti docela závidim, já na něj bohužel nemám místo. Na LCD je to trochu horší, ale přežiju to :)
Pokud máš spouštěcí disketu w95/98, nabootuj z ní, měla by ti pak v dosu běžet i CD-ROMka. Rovnou pak spusť instalaci z CD, přenášenim systému z diskety na disk se ani neobtěžuj.
RAMky: ono to holt nebylo jako dneska, když do PC narveš 4 moduly, každej jinej, a s největší pravděpodobností to pofrčí. Tý nekompatibility je dost. Možná jednoduše neumí 16MB (a větší) moduly. Moje deska má omezení na 32 (ale taky májen dva sloty...)
Já mám sloty čtyři, což je pěkný, a tak jsem tam nasápal zpátky právě ty dvě 8MB a dvě 4MB...
O tý kompatibilitě vím, ale ještě ty 16MB RAMky zkusím do tý 486DX2/66 až bude od Tebe ten procesor...
Zkusím tu disketu a pak CD-ROM, pokud bude makat, tak se pustím tedy do instalace W95, to nebude vadit, že tam mám 2500MB HDD ???
Monitor Ti seženu to není problém, máme jich tam ve sběrném dvoře skoro celý kontejner |;‑) Je libo nějakou 14-15-17" ? ? ?
Ať to máš víc retro ! :-)
Monitor mi nesháněj, nemám ho kam dát! :))
Disk – tady už mi úplně neslouží pamět, nějak takhle: Ranný verze W95 měly podporu jen pro FAT16, tzn. maximální velikost oddílu je 2GB a disk budeš muset rozdělit na oddíly dva. Pozdější verze (po druhym service packu) už uměly FAT32, kde je to bez problémů.
O la lá, gratulce k úlovkům, hoď fotku tý 3dfx karty sem - https://www.high-voltage.cz/forum/pc/3dfx-karty/
Tak RAMky odzkoušeny a opět nejdou abych měl 32MB... nekompatibilní :-(
Jinak grafika S3 Trio nebo jak se jmenuje, je pěkná, zachovalá, ale nějak monitor má proužky apod...
Tu 3Dfx jsem nezkoušel.
Jinak SLedge asi jsem v prdeli |;‑) dal jsem format c: v domnění, že mi vše půjde, ale nejde, nemám spouštěcí disketu pro W95 s CD-ROM a tak jsem použil disketu spouštěcí disketu W98, vše naběhne, dám instalaci W95 ale zasekne se, že nemám nějaké HDSF nebo HDSC nebo tak nějak, a nebo zda-li nemám Windows NT nebo že nemám základní MS-DOS na disku. No je to vopruz, mám tedy rozdělit disk 2,5gb na dva ? To znamená jeden 1,2GB a druhý 1,2GB ? a pak mi to půjde i se spouštěcí disketou W98 ? :-)
Seděl jsem u toho skoro do půlnoci :D Nakonec se mi podařilo rozdělit ten 2,5GB disk na dva stejné po 50% (1221MB) a tak jsem na C: nainstaloval Windows 95, sice ještě nejde myš a asi zvukovka...
Ale mám jiný problém |;‑) V programu Fdisk vidím disky dva, ale ve windows mám jen jeden C: :'( To je peklo, tak jsem to v noci vzdal a mám zatím 1,2GB HDD :D ale vyřešit bych to chtěl ....
Format d: nejde, hlásí mi to že disk neexistuje, a to bootuju z disket W95 a W98 :-( ... a nic :-( To jsem zvědav co s tím, jedině si ještě v těch nově nainstalovaných Windows 95 udělám startovací disketu a zkusím to s ní, jinak mě nic nenapadá :-(
Jinak Sledge ta 3dfx je Diamond Monster 3D II. 8MB (zatím funkčnost neznámá)
Sledge said
Taky už o nějakym článku přemejšlym, nějaký shrnutí rad a postřehů zkusim dát dohromady.Volba OS:
- Win95 běží na 486ce docela svižně.
- Win98 jsou o dost línější, ale zase je můžeš naučit USB mass storage, tzn. pak můžeš nahrát data jednoduše prostřednictvím obyčejný flashky.
Osobně provozuju W95 :)
Ještě dodatek - mass storage je samozřejmě relevantní pouze ve chvíli, kdy rozjedeš na 486ce USB řadič.
JUPÍ MÁM VYHRÁNO ! ! ! ! Jsem se včera opět hrabal v tom starým železu 486DX4/120 |;‑) A zjistil jsem přes bootovací disketu Windows 98, že ten druhý disk 1,2GB má v fdisku FAT32, což jsem pod Windows 95 fdiskem neviděl, tak jsem ho ve W98 zrušil, a dal naformátovat... a nic :-( Tak poté se mi nějakým záhadným způsobem podařilo nabootovat disketou Windows 95 kde se mi nevím jak už objevoval disk D:\ a tak nejdřív jsem si zapnul fdisk W95 a udělal jsem tu druhou část 1220MB oddílu pod FAT16, ale nešlo dát format d: psalo to klascky "abort, retry, fail ? " ale v češtině :), tak jsem dal "chyba" ale a pak jsem dal format d: a naběhnulo formátování D:\ HURRRÁÁ ! :D Pak jsem zapnul celý systém W95 a klepal jsem se, zda-li se mi objeví disk v "tento počítač" a BYL TAM ! |;‑)
A pak nastala operace zvaná zvuková karta Soudn Blaster AWE64, jelikož mi Windows95 nenabízeli už jejich ovladač, ale nejvyšší zvukovka Blaster tam byl Sound Blaster AWE16-32, tak jsem dal tuhle, ale safra ty Wokna95 nejsou tak blbý a při každém zapnutí našli nový hardware Sound Blaster AWE64... Tak jsem zapátral ve svých CD co mám skoro 20 let ;) a našel jsem CD k Sound Blaster Live!, a tam jsem našel DirectX5, nainstaloval jsem jej, a při instalaci se mě to ptalo, že to má v sobě už novější ovladače pro zvukovou kartu Sound Blaster AWE64, tak jsem odstranil již nainstalovanou AWE32 protože se "prali" s AWE64 a nešla mi huba (zvuk šel kupodivu) v DOOM a DOOM2 a ani Wolf3-D. Zvukovka odstraněna a šel jsem na instalaci "nové" AWE64 a directX5, a povedlo se !
Ihned jsem vyzkoušel jaké to je skoro po 19 letech hrát DOOM na 486 :D a ty zvuky, a hudba, áách to je lahoda pro moje uši ....:D:D:D
Takž jsem zase o kousek dál Sledge a ostatní pařmeni retro PC, ještě mě čeká dořešit síť pod W95 a pokusit se o internet... Pokud to nepůjde, tak jsem i tak naprosto spokojen,starých her mám po CDčkách tolik, že je vživotě nedohraju |;‑)
Jsem si před pár měsíci říkal, že to bude běh na dlouhou dobu se 486, že to v dnešní době nebude jen tak, sehnat ovladače, operační systém W95, nějaké ty RAMky, zvukovku,funkční CD-ROM, nějaký monitor nejlépe takový jaký jsem již mě, aby to bylo pro mě víc retro ;) Ale ejhle ! Po necelých 2 měsících je vše zdárně u konce, sice bych rád měl 32MB RAM místo 24MB RAM, ale to se třeba časem poddá :-)
A na stole je PC které by v době 1995 u Vašich kamarádů vyvolávalo doslova infarkt:
AMD 486DX4/120 Mhz
24MB RAM
HDD 2500MB
zvuková karta Sound Blaster AWE64
síťová karta 3com etherlink III.
grafická karta zatím S3 Virge a mám i S3 Trio64
(nevím zda-li naimplantovat Diamond Monster II. 3dfx 8MB RAM ? ? ?)
reprobedny ESCOM 80W
a monitory mám dva: jeden z prvních LCD (cca17") a pak (k tomuto PC486 lepší) monitor co jsem dřív také měl u 486: 15" ADI Microscan 4D
CD-ROM mechanika 52x
Rozhodně nechci svými texty nikoho odradit, spíš NAOPAK ! Jdětě do toho, není nic lepšího, než si protáhnout svoje mozkové závity a vzpomenout si jak bylo to a to zapojené, nebo jak se instalovalo tohle a tamto... Stojí to opravdu zato!
Ale já nejsem u konce, nyní bych chtěl druhou 486 dodělat, tam by byl jen operační systém MS-DOS 6,22 v Volkov komanderem :-) Ale nemám zatím zvukovku + ovladače na disketách, nejlépe asi Soudn Blaster 16 od Sledgeho bude nejlepší volba :-) Procesor také od Sledgeho a to rovnou 486DX2/66, to bude na DOS pecka, RAM tam napácám co nejvíc, a HDD bude 260MB, monitor 14" SAMRON nebo tu druhou 15" ADI Microscan 4D.
Tak vesele do toho ! 386/486 jsou nádherný stroje, co stojí zato mít doma ;)
Pecka, díky za článek! Vidim to nějak takhle:
Mám rozepsaný takový vyloženě obecný povídání o stavbě retro PC. Až to zveřejnim (snad zejtra), nechám to chvilku působit a pak v průběhu tejdne nahodim tvůj článek jako takový pokračování. A na konec, pokud budou nějaký reakce, to uzavřu třetim článkem s techničtějšíma radama (instalace OS, fdisk, autoexec / config atd.)
Super díky za pochvalu :-) Ale je to napsané hodně na rychlo, ráno v práci i když je sobota |;‑) Uprav cokoliv se Ti bude zdát, měl jsem toho v hlavě mnohem víc, ale nějak se mi to vytratilo, bylo s tou 486DX4/120 víc starostí než je popsáno :-) Hlavně fdisk W95 vs W98 mě vypekl :-)
Fotky dodám, jen mi doma nyní nejde internet, tak nafotím a pošlu z práce v pondělí...
Sledge fotky karty 3dfx a fotky ke článku 486 \dx4 120 máš tady: http://assaywolf.rajce.idnes.cz/stavba_Retro_PC_486/
A vlastně - kecal jsem - mám ještě jeden dotaz: takhle už jste si někdy PC postavit zkusili?
http://www.8bity.cz/2013/postavte-si-pcxt-1-motherboard/
http://www.8bity.cz/2013/postavte-si-pcxt-2-procesorov-karta/
Přeci jen dávat do sebe nějaké desky vyrobené někým jiným, to není ono :-) Já si tedy taky zatím sám netroufám, ale idea je to skvělá!
Nejvíce uživatelů online: 351
Právě online:
15 Host(é)
Právě prohlíží tuto stránku:
2 Host(é)
Statistiky uživatelů:
Hosté: 14
Členové: 715
Moderátoři: 0
Administrátoři: 1
Statistiky fóra:
Skupiny: 5
Fóra: 24
Témata: 1443
Nejnovější uživatelé:
Jaroslav Šembera, Michalzchvostoskoku, gjames, Martin Janočko, jakub crhák, retro, Vince Howerton, Standa, Libertarian771, Mastafos77, sleepingmouse, Fleet, SirKokiAdministrátoři: Sledge: 5658