Stavba RETRO PC : 286 / 386 / 486 / Pentium
Je to staré PC, retro bych ještě neřekl, zvlášť LGA 775, když beru za retro 20+ let staré stroje. Ale chce to na retro hry použít, to je hlavní a když to poslouží, proč ne? Lepší, než to rozemlít v recyklačce. A ano, pokud nevychcípáme na koronavirus nebo Kimovi, Voloďovi, Donaldu nebo Si-Tin Pchingovi neujede prst na tlačítku a nezačne to kolem nás bouchat, jednou i to P4 retro bude!:)
Jasně souhlasím :-)
On to ale pokryje zvukovými kartami, jako Roland LAPC až po ty poslední, jako třeba Yamaha SW-60XG. To bych právě chtěl vidět, jako to všechno pospojuje a dá do nějakého funkčního stavu :-) Už je to několik let, co si o tom píšeme, posílá mi takové předběžné fotky a zatím to vypadá zajímavě. Věřím, že na konci bude ultimátní P4 stroj, co pokryje všechny hry a to hlavně tou hudbou.
Já mu ale vždycky říkám, že stačí Roland MT-32 + nějaký dobrý WaveTable a uslyším, co jsem v životě u her neslyšel :-) On je však náročnější.
Ahojte,prosim Vas potreboval by som poradit pri stavbe PC zostavi.
Bude to hracia zostava postavena na Windowse 98SE,Voodoo 3 AGP,Sound Blaster a Pentium II alebo III...
Pri stavbe chcem ale pouzit komponenty ktore sa dali kupit len do toho roku 1999,mate nejake odporucania :-)
PS:ak by ste malii nieco na predaj co sa mi hodi tak mi napiste...
"neviem ci sa vybrat pri vybere komponentov strednou cestou, alebo nazbierat to najlepsie co bolo do toho roku na trhu dostupne"
Tady si omrkni, co tak tou dobou bylo na trhu, je to z r.2000, ale tak zhruba odpovídá. Pak se rozhodni podle kapsy a dostupnosti, něco seženeš snadno, něco jen venku na ebay a celkem mastně. Sestavu sis už navrhnul, takže tam není co řešit - mainboard pod PII s i440BX, pod PIII bych volil VIA Apollo Pro133 (694X) - Intel tam měl jen 810(E), takže bez AGP portu a paměti ofiko jen na 100 MHz a BX vyjma výjimek neumělo FSB 133 MHz (jen pár desek ji umělo neoficiálně, ale netuším, jestli uměly korektní děličku nebo byla přetaktována i AGP a PCI).
Zdravím. Vzhledem ke stáří posledního příspěvku soudím, že všichni už tu nějakou retrosestavu máte. Mě k tomu nedefinovatelné nutkání dohnalo až teď a včera jsem konečně dostal do drápů vhodný hardware. IBM Valuepoint 486 DX 100, 16mb ram, S3 chipset grafika, ISA a jeden VL bus slot, jakási Expertmedia 1600 zvukovka, IBM klávesnice a koulomyš, a skutečnost, že vše je jenom na náhradní díly, jelikož PC nefunguje. Počítač fakt nešel nastartovat, ani když jsem kolem tančil šamanské tance, ale vše se v dobré obrátilo, když jsem zjistil, že procesor je v patici nasazen obráceně (nechápu). Zrovna ale nemám po ruce monitor s VGA výstupem, takže ještě nevim. Teď se chci jenom podělit o svojí radost a jelikož jsem se v hardwaru nikdy moc nevrtal, trapné otázky přijdou později.
Nějakou tu?! Nějakých několik těch!, kamaráde, to u jedné nekončívá, jak jsem si naivně myslel. Nejdřív mi stačilo něco, co rozběhá W98SE, pak mě zajímalo, co je to to OPL, o kterém chlapci mluví, pak musíš vidět, jak běhá čistej DOS a jakej je rozdíl mezi CQM a ESFM, wavetablem, 8 a 16bitovýma ISAma, VLB - a končí to zmenšeninou sběrného dvora v obýváku a ložnici a pohrůžkou rozvodem od drahé polovičky, pokud se nezastavíš:D
Tak vítej na startu a klidně se ptej, co víme, poradíme.
ExpertMedia MED1600?
Toto?
https://wiki.preterhuman.net/ExpertMedia_MED1600#/media/File:Med1600-1.jpg
Jestli ano, tak to nevypadá zle! Ten čip vlevo nahoře s označením LF944 je velmi pravděpodobně přeznačený originální OPL3, 82C928 zaručuje skvělou SB kompatibilitu. Ovladače budou možná trochu vopich, UniSound si s tím zdá se neporadí (ale zkusil bych ho)
Nox napsal(a)
RetroPhill: Mozna by tu pohruzku slo jednoduse vyvratit s tim, ze v pripade rozvodu by totycna skoncila s pulkou te zmenseniny sberneho dvora.
Vyloučeno! Nechám jí dům, auto a prachy na účtu, ale ty staré broučky rozhodně ne! Nemá k tomu vztah a skončilo by to beztak na Aukru nebo Bazoši.
Sledge napsal(a)
ExpertMedia MED1600?Toto?
https://wiki.preterhuman.net/ExpertMedia_MED1600#/media/File:Med1600-1.jpgJestli ano, tak to nevypadá zle! Ten čip vlevo nahoře s označením LF944 je velmi pravděpodobně přeznačený originální OPL3, 82C928 zaručuje skvělou SB kompatibilitu. Ovladače budou možná trochu vopich, UniSound si s tím zdá se neporadí (ale zkusil bych ho)
Jj. To je přesně ona.
RetroPhill napsal(a)
Nějakou tu?! Nějakých několik těch!, kamaráde, to u jedné nekončívá, jak jsem si naivně myslel. Nejdřív mi stačilo něco, co rozběhá W98SE, pak mě zajímalo, co je to to OPL, o kterém chlapci mluví, pak musíš vidět, jak běhá čistej DOS a jakej je rozdíl mezi CQM a ESFM, wavetablem, 8 a 16bitovýma ISAma, VLB - a končí to zmenšeninou sběrného dvora v obýváku a ložnici a pohrůžkou rozvodem od drahé polovičky, pokud se nezastavíš:DTak vítej na startu a klidně se ptej, co víme, poradíme.
Tak to by mi neprošlo. Už takhle jsem si vyslechl, proč domu tahám krámy, které jsem zřejmě našel u popelnic a považuju za výhru, že jsem uhrál uskladnění vedle skříně a nemusím s tím pořád lítat do sklepa.
Zdar. Konečně mám vhodný monitor, 19" CRT Phillips (už jsem zapomněl jaké to byly krávy) a počítač potestoval. HDD Caviar 270 MB hezky cvrliká a mě zatím bohatě stačí. Procesor v socketu je nakonec AM486 DX5 133 a na desce je ještě na pevno Intel 486 SX. Takže jako když přehodím jumpery a vyndám to AMD, tak z toho bude ten SX? Dále je na desce integrovaná S3 805, a dle schématu na kysně jsou na desce expand sloty na graf. paměť, mám se shánět po nějaké VL BUS grafice, nebo radši rozšířit tu paměť?(vůbec nevim), potom RAMka, mám tam 4+4+8. ale chěl bych 16+16+16+16, musím si při koupi dávat na něco pozor, nebo prostě můžu koupit 16MB moduly a bude? Na zvukovce zvučí pouze zvuky (pche), hudba (midi) ne. Zřejmě dojde na Sledgem zmíněný opich, ale fakt nevím kde, co, kdy a kde opíchat (Unisound nepomohl). Jo a pak nevím, jak rozběhat CD mechaniku po Dosem. Z dob minulých si pamatuju jenom na něco jako MSCDEX a MSCD001, ale to nefunguje, i když jsem to do command lajny napsal obráceně. Omlouvám se za nejapné dotazy a díky za případné rady
Odkud jsi?
MSCDEX je do Autoexecu a samotný nestačí ještě musí být v config.sys ovladač MSCD001 je parametr uvedený za nimi.
Nejde mi to napsat správně vynechává mi to obrácená lomítka:
CONFIG:
device=c: cdromdrv.sys /d:mscd001
AUTOEXEC:
c: dosmscdex /d:mscd001 /l:g
Praxe znamená, že vše funguje, ale nevíme proč. Teorie znamená, že vše víme, ale nic nefunguje.
Někdy je teorie spojena s praxí. Znamená to, že nic nefunguje a nikdo neví proč ...
Můžeš fotku desky? Nedaří se mi najít na netu a jestli je to ta s modrým socketem, zajímá mě, kde tam je přiletovaný ještě i486SX.
Co se týče zvukovky, nevím jestli to pomůže (píšeš o W95), ale můžeš zkusit driver pro opti 928 čip odsud (8. a 9. shora) pro DOS a 3.1 na hry v DOSu.
S CDROM jsem neměl štěstí s některými ovladači, ačkoliv byly přímo od výrobce mechaniky, funguje mi až s klasickým VIDE-CDD
Podporované typy paměti a velikost modulů budeš mít v manuálu - quick nebo full book.
Ad zvuk - je to PnP zvukovka, takže ovladače budou pro inicializaci potřeba. Zkus ty, co posílal RetroPhill, nebo tyhle, vyškrábl jsem to z nějaké univerzální placky s ovladači: https://uloz.to/file/C5ehHDg9Cn8R/med1600-med3240-med3241-zip
A pokud to instalační utilita neudělá za tebe, nezapomeň na SET BLASTER v autoexec.bat, tzn. např.
SET BLASTER=A220 I5 D1
Ad CD-ROM - jak píše MilasPCE, je třeba tam mít jak driver, tak MSCDEX. Co se driverů týče, můžeš zkusit bootovací disketu Win98, tam pár univerzálních je. Další najdeš třeba tady - http://manmrk.net/tutorials/DOS/cdrom.htm - a jsou tam i ty příslušné konfigurační příkazy do config.sys a autoexec.bat.
Jo a koukal jsem na tu S3 805, osobně zkušenosti nemám, ale dle vláken na Vogonech je to karta s dobrou kompatibilitou, ale nic moc výkonem, ovšem záleží na implementaci.
Dohledal jsem tenhle mocný test:
https://dependency-injection.com/vlb-vga-group-test/
A opravdu, je tam víc karet s S3805, ale výsledky jak na houpačce. Takže víme prd :)
Já bych to nechal jak to je. Maximálně bych vyměnil zvukovku za ESS.
Paměti do VGA stejně neseženeš je to divnej sokl a maximálně by přidaly větší rozlišení. 133 CPU je nejrychlejší standartní 486 tady zřejmě Kingston redukce z 3,45 na 5V. Jinak by tam 133 normálně nešla.
Praxe znamená, že vše funguje, ale nevíme proč. Teorie znamená, že vše víme, ale nic nefunguje.
Někdy je teorie spojena s praxí. Znamená to, že nic nefunguje a nikdo neví proč ...
iarmanu napsal(a)
Pár fotek.
Pěkné, takže to vypadá na model 425SX některé řady - defaultně i486SX na 25 MHz a tu DX5 tam máš přes adaptér 5V/3V. To mě právě zajímalo. A jak ses ptal, ano, vytažením DX5 z patice by se měl aktivovat letovaný SX CPU, deaktivuje ho pin DXka, které je případně zasunuté v socketu.
Ta S3 je tam připojená podle datasheetu přes VLB, další MB paměti ti moc nepomůže - přidá myslím jen nějaká ne moc používaná rozlišení ve Win 3.1/95 (1280x1024@43Hz 8bit prokládaně! mňam) , která ale nevyužiješ (neumím si to představit). Co se týče výkonu ve hrách, mám testnuto na své Tridentce, že výsledek s 1 i 2MB je naprosto totožný. Někde jsem sice četl, že snad Tseng? (abych nekecal) umí po zapojení druhého MB nějak zrychlit (prokládaným přístupem nebo dvoukanálem nebo co, už nepamatuju) a navýšit výkon, ale Tseng nemám a neověřím.
Jinak pěknej strojek!
Nejvíce uživatelů online: 351
Právě online:
33 Host(é)
Právě prohlíží tuto stránku:
1 Host(é)
Statistiky uživatelů:
Hosté: 14
Členové: 684
Moderátoři: 0
Administrátoři: 1
Statistiky fóra:
Skupiny: 5
Fóra: 24
Témata: 1415
Nejnovější uživatelé:
Pluto, Brbla, VasilijP, Snnsnsnn, Franta, pepapantak, isidor, Wolis, Martin Rulf, bujny, Pavel Pavel, LEON Pilot, Jan “Druid” Schicho, POLÁŠEK TOMÁŠ, StanosAdministrátoři: Sledge: 5644