Stavba RETRO PC : 286 / 386 / 486 / Pentium
Som rad, ze niekto docenil aj tu lampu :-)). Prisla mi dost retro a pritom je to normalne z IKEA, model Forsa za 20 Euro (https://www.ikea.com/sk/sk/p/forsa-pracovna-lampa-biela-30439117/). Dokonca som mal velmi podobnu lampu aj v 90. rokoch pri mojej 486ke.
Jasně, vím, že to není původní originál a Ikea kvůli copyrightu prodává upravenou verzi, ale jinak jde o legendární (díky stavitelnému mechanismu s pružinami, který ji aretuje v libovolné poloze) designovou lampičku a určitě jsi ji už viděl:) Napovím:
K tomu koutku nostalgika pasuje náramně!
Jestli ten chladič na CPU dobře sedí a jestli se mu točí větrák, tak se neboj. Co tam plánuješ za CPU?
Jinak většinou používám chladiče tohoto typu: https://www.alza.cz/silentiumpc-fera-3-he1224-d4076308.htm
Koukám na CPU support list / hodnoty jednotlivých procesorů a TDP těch prskotů kolem 3GHz je mezi 80-90W, to ten výše linkovanej chladič zvládne odvětrat s prstem v nose ve větráku :) S tim box chladičem už ale imho může být ve špatně odvětrané skříni potíž. Ne snad, že by se to upeklo, ale bude to atakovat dost nepohodlné teploty (k 70°C) a může to začít "throttlovat". Jelikož půjde o retro fajnovku, koupil bych na tvym místě pořádnej chladič.
Btw. nemá přeci jen ten case prostor pro montáž větráku vpředu dole za plasty? Bylo to tak obvyklý. Odvod sice není ideální, ale pokud ta bedna stojí na nožkách a mezi plastem a kovovou konstrukcí je pár cm prostor, pomůže to.
Ad hlučnost - však to tam máš napsaný :) 100% je to mnohem tišší, než starej vyběhanej box chladič.
Poslední dobou porůznu cpu laciné zdroje Seasonic, a zatím si na hluk nikdo nestěžoval.
https://www.alza.cz/seasonic-s12iii-500-d5756772.htm?o=1#recenze
Ale jak jsem psal, bacha na to uchycení, já to nakonec do staré "Pentium 3 class" skříně kotvil vrutama za mřížku, protože díry na šrouby byly bohužel mimo.
Edit: jo, tak tohle rovnou zahoď, tyhle skříně znám, v tom se ti ta P4 vážně upeče, blbá konstrukce.
Do malých prostor se hodily tyhle Zalmany vějířového typu CNPS , ale Prescott je fakt teplomet, takže v malé nevětrané skříni bych to nedusil. Pokud se dá vzadu vykružovákem vyříznout otvor pro ventilátor s mřížkou, mohlo by to fungovat - záleží, kolik místa tam zdroj nechává.
Osobně mi tohle přijde nezajímavé.
Mám ale známého, který plánuje používat P4 na hraní her celým spektrem let. Použije k tomu soket 478. Deska má i několik ISA slotů, CPU je mobilní Pentium M s redukcí z 479 na tu 478. Ty ISA sloty budou pro zvukové karty. Prý existuje utilitka na FSB, se kterou se dá CPU hodně přiškrtit a když se k tomu vypnou cache, je z to XT :-)
Snad se mi podaří z něj vytáhnout nějaký fotky, rád bych to někdy viděl a snad mi je i povolí zveřejnit.
A bude někdy P4 retro?
Těch utilitek je víc, na své P3 sestavě používám CPUSPD, umí rozličné triky, podle platformy / CPU - vypínání cache, nastavení násobiče, zpomalování (throttling) apod.
Ad retro - z pohledu mnohých už to retro je, abych parafrázoval anglické rčení: "retro is in the eye of the beholder" ;)
Nejvíce uživatelů online: 351
Právě online:
28 Host(é)
Právě prohlíží tuto stránku:
1 Host(é)
Statistiky uživatelů:
Hosté: 14
Členové: 684
Moderátoři: 0
Administrátoři: 1
Statistiky fóra:
Skupiny: 5
Fóra: 24
Témata: 1415
Nejnovější uživatelé:
Pluto, Brbla, VasilijP, Snnsnsnn, Franta, pepapantak, isidor, Wolis, Martin Rulf, bujny, Pavel Pavel, LEON Pilot, Jan “Druid” Schicho, POLÁŠEK TOMÁŠ, StanosAdministrátoři: Sledge: 5644