Zvažte možnost registrace, zatím jste zde jako
HOST

sp_LogInOutPřihlásit se
RSS

Stavba RETRO PC : 286 / 386 / 486 / Pentium

16/12/2018 - 11:46
MilasPce
Pardubice

Nemáte někdo utilitu na detekci IDE disku Cylinder-Head-Sector pro MSDOS ? Mám starej MB a neumí autodetekci. Nemohu na to na webu narazit.

Praxe znamená, že vše funguje, ale nevíme proč. Teorie znamená, že vše víme, ale nic nefunguje.

Někdy je teorie spojena s praxí. Znamená to, že nic nefunguje a nikdo neví proč ...

18/12/2018 - 11:53

Měl bys název? Většinou to řeším tak, že disk vrazím do PC, co autodetekci má. Ale hodilo by se něco praktičtějšího :)

19/12/2018 - 22:39
LubikCZ

MilasPce napsal(a)
PS: už jsem to našel

Nemáte někdo utilitu na detekci IDE disku Cylinder-Head-Sector pro MSDOS ? Mám starej MB a neumí autodetekci. Nemohu na to na webu narazit.  

Co GSETUP?

Každý počítač je hloupý nebo chytrý pouze tak, jako jeho majitel.

20/12/2018 - 00:12
MilasPce
Pardubice

Praxe znamená, že vše funguje, ale nevíme proč. Teorie znamená, že vše víme, ale nic nefunguje.

Někdy je teorie spojena s praxí. Znamená to, že nic nefunguje a nikdo neví proč ...

07/01/2019 - 08:50
MilasPce
Pardubice

VOGONS Vintage Driver Library

Ovladače old PC.

Asi to někteří používáte, ale třeba se to bude pro někoho hodit, tak pro připomínku.

06/10/2019 - 16:58
Olomouc

kotyz napsal(a)
Co se sakra stalo s těma obrázkama? Při psaní tam normálně byly vidět a teď nejsou. Nejde to smazat nebo upravit?

Tak s pomocí sledgovou je to opraveno. Snad už definitivně.  

Stále nemůžu obrázky otevřít. 

Turbo bylo původně u XT, zvyšovalo rychlost procesoru. Odvozeně jej měly i novější 286, snad i 386-ky. U 486 jsem to již neviděl. Byly na to piny na desce. Praktické použití snad pro zpomalení na "starší" hry.

22/01/2020 - 12:33
heruurak
Praha 6

hoj,

koupil jsem starší 486 a zavzpomínat, zkoušel jsem ji zprovoznit. Asi jsem ji měl zkusit pustit než jsem ji začal čistit, abych si ušetřil čas. Problém mi nastal při startu, kdy monitor hlásí out of range (the currnet imput timing is not supported by the monitor display). Zkoušel jsem na CRT a na LCD. Při přehození grafiky do jiného pci slotu mi naběhlo bootovaní (obraz), ale když měl naskočit systém tak monitor zase zhasl se stejnou hláškou. Povedlo se mi to pustit asi 3x (z 50ti) s tím že naběhlo bootovaní, jednou se obraz snažil chvilku přizpůsobovat takže tak trošku poposkakoval ale zhaslo to.  Sloty zoxidované nejsou, vyfoukané od prachu je to také, očištěné co šlo. Na monitory zkoušený dva, odlišné dva VGA kabely také. Takže dotaz je jestli mám zkusit rovnou koupit jinou grafiku nebo to za to nestojí?

obrázek jsem dal nějakej ať to nevypadá tolik smutně :D protože jsem se docela těšil 

https://ibb.co/wRLkTHv

Děkuji za jakoukoliv radu

22/01/2020 - 12:47

Neukáže ti některý z monitorů při zobrazení chybové hlášky, co se tam reálně snaží grafická karta posílat? Každopádně u ní bych začal, co je to zač? Fotka je v takovém úhlu, že to není poznat :)

Jinak samozřejmě chválí DX2/66MHz, znamenitá volba :)

22/01/2020 - 13:10
heruurak
Praha 6

tady hláška o nezobrazení na dvou monitorech

https://ibb.co/PGscDqs
https://ibb.co/qjSHGxT

tady co jsem se dostal nejdál, pak kdy má naběhnout systém tak mi zase vyskočí obraz 

https://ibb.co/M6bVs0V

a grafika fyzicky, výstup je trošku zoxidovaný ale uvnitř to vypadá dobře, ještě jsem tomu zkoušel pomoc sponkou a pročistit piny ale nepřišlo mi že by chyba měla být tam

https://ibb.co/W503Zk2
https://ibb.co/55tLD56

22/01/2020 - 13:12
MilasPce
Pardubice

V dobách oněch nebyly tak rychlé součástky a tak monitory měli nižší rozkladové kmitočty a různé režimy prokládání. Na některých VGA deskách se to dá volit Jumperem jinde softwarově. Mě to připadá, že to je ono a nesedí k sobě VGA a monitor, ale jednotlivě budou v pořádku poplatné své době. 

To si tu grafiku nemůžeš půjčit od někoho na pokusy ? Proč nemáš vyplněno odkud jsi? Tady si většinou pomáháme.

22/01/2020 - 13:22
heruurak
Praha 6

MB je tato, kde je i popis jumperů tak na to kouknu děkuji za radu a profil upravený.

https://stason.org/TULARC/pc/motherboards/F/FIRST-INTERNATIONAL-COMPUTER-INC-486-486-VIP-IO2.html

Grafiku mám možnost zapůjčit, ale nějakou dobu by to trvalo.
Stalo se mi ještě u jedné 486tky co nám, že mi grafika nešla, ale šla jiná a ta co nešla fungovala zase v jiném PC. Prostě se asi nezkamarádili.

22/01/2020 - 13:36

Jumper J29 bych zkontroloval jako první...

22/01/2020 - 14:09
heruurak
Praha 6

tak jsem to asi vyřešil, J29 byl v pohodě

co není v pohodě, je buď stav pinů na grafice nebo pci slotů a to všech. Bude tam špatný kontakt, když jsem prohnul grafiku tak do 87°, prostě jsem ji prohnul ve slotu, možná víc než bylo zdrávo tak počítač naběhl bez problémů a to několikrát po sobě.

https://ibb.co/Psk742w

22/01/2020 - 14:18
MilasPce
Pardubice

Já kontakty na kartách čistím školní gumou na gumování.

22/01/2020 - 14:53

No a kapka isopropylu taky neuškodí! :)

15/05/2020 - 05:00
Doomtrooper

Tak s timhle jsem se setkal taky nekolikrat, hlavne s masinama co sedely chvili venku u kontejneru nebo ve sbernym dvore. Ale jak pise Sledge, vzit starou kartu, zlit kontakty isopropylem a mechanicky x krat zasunout pak vyfoukat kompresorem. Kdyz to nepomuze tak zkontrolovat piny uvnitr slotu, silne svetlo a lupa. Stejne tak jsem rovnal kolikrat piny pametovych slotu, pac lidi jsou obcas neurvaly dobytek co to tam chce narvat za kazdou cenu, klidne obracene :)

DooM, Quake or UT, does not matter, let's get some Deathmatch action going on ;) Retro style.

30/06/2020 - 07:07
Doomtrooper

Nedari se mi presne najit toho nadsence pro ESCOM ale nasel jsem tohle:

https://pc.bazos.cz/inzerat/121733681/escom-pentium-mmx-166-32mb-ram-octek-rhino-12-s3-sb16.php

DooM, Quake or UT, does not matter, let's get some Deathmatch action going on ;) Retro style.

02/07/2020 - 13:00
BRBlosh

Ten ESCOM je lahodka.

Ten chlap toho ma neskutocne, to clovek aby vykradol banku :)

07/08/2020 - 07:48
Killian

Moja prva retro zostava. Vcera som to dal cele dokopy a zatial nahodil Windows 95 OSR 2.5.

Takuto bednu som mal aj v 90. rokoch ako dieta. Akurat vtedy v tom bola 486 DX4 120. V tomto builde som pouzil P233 MMX pre lepsiu hratelnost neskorych DOS hier. Doska je nejaka obycajna TMC AI5TV s 64 MB RAM (overkill), S3 Virge/DX, Diamond Monster Voodoo 1, AWE 64 Gold, sietovka (nejaka Delta). V seriovom zapojeni je Roland SC-55 a Roland MT-32, reproduktory su Roland MA-7. Gulickova MS Serial Mouse 2.1. Klavesnica je zatial iba Dell "classic keyboard", je to nova klavesnica vyrobena niekedy v 21. storoci :-), len vyzera presne ako tie klasicke z 90. rokov. Namiesto HDD pouzivam IDE-to-SD adapter s 16GB SD kartou (funguje to bez problemov). CRT monitor je uz spominany 17" Philips 107S61 vyrobeny po roku 2000 s plochou obrazovkou. Subory budem pravdepodobne prenasat cez siet, spravim doma FTP server a z tohto pocitaca sa napojim (aby som sa nemusel babrat s file sharingom cez Windows a zaroven sa na FTP dostanem aj z DOSu).

Zatial to este len nastavujem, nemal som moznost si na tom zahrat. Planujem pridat boot menu aby som sa vedel priamo dostat do DOS (Windows DOS mode), mozno nahodit Norton Commander...

IMG_4430.jpeg

sp_PlupAttachments Attachments
07/08/2020 - 08:38

Po všech stránkách moc pěkný, včetně toho plánovaného přenosu dat, síť / FTP je podle mě nejpraktičtější řešení, dá se to rozběhat na všem od XTčka dál, a v pohodlnosti to nemá konkurenci :)

Jen taková drobnost - hudbu máš docela slušně podchycenou těmi Rolandy, ale ty nepůjde použít vždy, možná bych k té "bug-free" AWE64 ještě propašoval nějakou další kartu, něco jednoduchého, jen kvůli FM syntéze. Můžeš dokonce koupit i nový / vylepšený klon AdLibu, viz https://texelec.com/product/resound-2-opl3-8-bit-isa-adlib-compatible-sound-card/.  Nebo prostě cokoli s OPL2/OPL3, popř. postačí i něco s ESS FM syntézou, pořád je to mnohem lepší, než ta CQM obludnost.

07/08/2020 - 08:57
Killian

Vdaka. Pozriem sa na to. Aj ten klon AdLib vyzera super. Musim zaroven trochu davat pozor na dlzku tych ISA kariet - teda v bedni je dost miesta, ale ta zakladna doska ma velmi zle riesene rozlozenie. Su tam 3 ISA sloty, za prvym slotom trci este trocku socket + chladic. Za druhym a tretim slotom su hned tranzistory a cievky. Takze mal som dost problem tam AWE64 napchat - nie je mozne ju uplne zapustit do slotu, pretoze hranou naraza na komponenty na doske. To musel navrhovat nejaky genius.

Ale takato kratka 8bit karta by bola ideal :-). Cena je dobra. Ale popozeram este aj po originalnych kartach z tej doby. Zaroven si musim nastudovat tie rozdiely OPL2/OPL3, FM / CQM, v tom sa este vobec nevyznam.

Vcera som si na skusku nahodil Gabriel Knight - Sins of the Fathers (po precitani tvojho clanku :-)). Najprv v DOS mode nesla spustit lebo som nemal mouse driver pod DOS. V settings som prepol na VESA "high resolution" a hra sa spustila v 640x480 ale iba 60Hz. Najprv som myslel, ze to je problem monitoru ale nie - to je naozaj VESA standard (monitor dokaze aj 85Hz). Mne tych 60Hz pomerne vadi, ale asi to patri k celkovemu retro zazitku - vratane cervenych oci a bolesti hlavy :-D. Ak ale uvidim kvalitny 4:3 nepouzivany LCD monitor, tak ho asi doplnim do zasoby (mam v zozname 3 alebo 4 rozne LCD, ktore su podla Vogons najlepsie na retro).

07/08/2020 - 09:56

Něco málo k OPL/FM tady - https://www.high-voltage.cz/2020/opl-uchu-lahodi-aneb-vecna-slava-fm-synteze/

Ale ani to neni třeba studovat. Hlavní je, že spousta her podporuje jen FM syntézu karet AdLib / Sound Blaster. Zatímco na starších kartách byly originální FM čipy od Yamahy - OPL2 / OPL3, tak SB kompatibilní karty (a i pozdější originální SB) měly často své plus mínus kompatibilní čipy s více či méně kompatibilním zvukem. Tak třeba Creative zahodil originální OPL čipy a použil vlastní CQM (na AWE64 kartách vždy, na starších dle modelu), které ale zní vyloženě blbě. Firma ESS měla svou ESFM, která zní velmi slušně, obecně je chápána jako "to druhé nejlepší". U dalších výrobců už je to loterie.

OPL2 vs OPL3 - v podstatě irelevantní, potřebuješ kartu "OPL2 kompatibilní", toť vše. Pokročilých možností OPL3 moc her nevyužilo. Takže jak jsem psal, stačí nějaký klon AdLibu (OPL2), nebo laciná SB kompatibilní ESS karta - některé dokonace také mají OPL čip.

07/08/2020 - 10:09
Killian

Vdaka. Este mozno pockam na ten AWE64 Legacy projekt, ak som to pochopil spravne tak tam bude aj OPL3 cip a bude sa to dat prepnut cez jumper.

07/08/2020 - 11:37

Přesně tak. To je vlastně jediné, co od toho projektu chci, AWE64 je ideální karta, ale přítomnost CQM jí hyzdí. AWE64 + OPL čip je dokonalá kombinace :)

07/08/2020 - 17:03
RetroPhill

@Killian: moc hezké, lampičku kvituju, něco takového je můj sen!

Časové pásmo: Europe/Prague

Nejvíce uživatelů online: 351

Právě online:
17 Host(é)

Právě prohlíží tuto stránku:
1 Host(é)

Nejaktivnejší uživatelé:

LubikCZ: 2165

MilasPce: 1501

Sany: 1498

Neny: 1136

Powerack: 965

Logout: 934

Statistiky uživatelů:

Hosté: 14

Členové: 684

Moderátoři: 0

Administrátoři: 1

Statistiky fóra:

Skupiny: 5

Fóra: 24

Témata: 1415

Nejnovější uživatelé:

Pluto, Brbla, VasilijP, Snnsnsnn, Franta, pepapantak, isidor, Wolis, Martin Rulf, bujny, Pavel Pavel, LEON Pilot, Jan “Druid” Schicho, POLÁŠEK TOMÁŠ, Stanos

Administrátoři: Sledge: 5644

Podpořit finančním příspěvkem »

Stát se PATRONEM
high-voltage.cz

25 patronů přispívá částkou 2876 Kč měsíčně

Je to malá dvacka pro čtenáře, ale velká vzpruha pro HV! ;)
Podpořit nákupem na e-shopu »
Odroid-Go Advance V2 stojánek (pasuje i na PicoPad s rámečkem)Odroid-Go Advance V2 stojánek (pasuje i na PicoPad s rámečkem) 64 Kč
Shadow bazar, retro herní džungle