Stavba RETRO PC : 286 / 386 / 486 / Pentium
Atari napsal(a)
Tak jsem nakonec pro jistotu zvolil ESS ES1868F. Cetl jsem nejake fora a ta AWE64 je pomerne narocna a na DX2/66 nevim nevim.. alespon bude vice pameti v DOSu..
Ak sa dobre pamatam, na AWE64 bol odporucany minimalny procesor Pentium 90 - idealne s WIN95 (tam sa "prejavil" naplno), do DX2 by som dal max. asi AWE32 :)
ComputerGuru napsal(a)
Atari napsal(a)
Tak jsem nakonec pro jistotu zvolil ESS ES1868F. Cetl jsem nejake fora a ta AWE64 je pomerne narocna a na DX2/66 nevim nevim.. alespon bude vice pameti v DOSu..Ak sa dobre pamatam, na AWE64 bol odporucany minimalny procesor Pentium 90 - idealne s WIN95 (tam sa "prejavil" naplno), do DX2 by som dal max. asi AWE32 :)
jo AWE32 bych rad ale tezko ji nekde pohledat a rozmerem je to pekny kus desky... asi by se nevleszla do Compaq presario 460..
BTW zrovna jsem nedavno zachranoval jednu vyhozenou 386tku (BTW vsimnete si zajimavyho SMD koprocesoru Cyrix) a na te desce sezral elektrolyt z NiCd aku 2 prokovy na spojich k SIMM pametem, takze deska ani nenabehla, jen pipala RAM error. Po oprave dratkama uz funguje :)
http://rayer.g6.cz/1tmp/386mb.jpg
http://rayer.g6.cz/1tmp/386mb2.jpg
(mel sem tam strcenou 486DLC od TI :)
RayeR napsal(a)
BTW zrovna jsem nedavno zachranoval jednu vyhozenou 386tku (BTW vsimnete si zajimavyho SMD koprocesoru Cyrix) a na te desce sezral elektrolyt z NiCd aku 2 prokovy na spojich k SIMM pametem, takze deska ani nenabehla, jen pipala RAM error. Po oprave dratkama uz funguje :)
http://rayer.g6.cz/1tmp/386mb.jpg
http://rayer.g6.cz/1tmp/386mb2.jpg
(mel sem tam strcenou 486DLC od TI :)
Ten koprocesor je naozaj pekny zberatelsky kusok :) |;‑)
Jj, zrejme ucebni pomucka a ucitel IT nebo student, co to dostal na starost byl lama, takze cash, tu jedinou nalepku sem si tam nechal pro pobaveni :)
Ano, tag RAM sem taky postradal, zrejme to chipset umi nak namapovat do tech stavajicich 128kB, takze pro data vyuzije o neco mene nebo je to uz primo v tom chipsetu? Manual k desce sem hledal, ale marne. BIOS/SETUP je trochu nadstandarni, holt je to asi jeden z poslednich modelu 386MB...
To ten Mr BIOS je takový našlápnutý... podle mě nebyl původní, a dal se koupit pro vícero druhů desek určených pro různé procesory.
Už jsme to tu řešili... tady na téhle stránce...
Je to otázka čistě teoretická, nebo plánuješ reálné nasazení? Já jen, že je to opravdu masivní overkill :) Jestli mě paměť neklame, 386SX zvládne adresovat max 16MB RAM, 386DX omezení nemá (resp. samozřejmě má, ale tak vysoké, že jej netřeba brát v potaz :) Teoreticky by s 16MB moduly neměl být problém, řekl bych, že to bude záviset na konkrétních čipsetech, jak se s tím poperou.
Já měl 386DX/40MHz chvíli s 12MB RAM (jestli si vzpomínám dobře), a díky velkému množství paměti na tom kupodivu běžely velmi svižně Win95! Pamatuju, že na školních 486/SX kolem 20MHz se 4MB RAM to naopak bylo peklo. Takže i těch 16MB bych nezatracoval, Woknousům to pomůže. Ale na hraní samozřejmě stačí 8MB až až :)
ATARI: SB64AWE není v DOSu problém, mám ji v Pentiu 75 a funguje vše. Rád bych si postavil ještě starší PC, ale mám jen procesor (AMD 486DX2/66), grafárny, RAMky, disky, nějakou tu zvukovku, ale deska a case nic :( A hádám, že tady bude potřeba i řadič, že tehdy ještě nebyl na desce, je to tak?
Jinak v mém milém malém P75 mám krom SB64AWE taky GUS MAX, Roland SCC-1 a připojený Roland MT-32 a dřív fungovalo vše, i když sladit ta IRQ atd... :-) GUS už nějakou dobu odmítá spolupracovat, takže je víceméně jen na okrasu. Ovšem hudba ze SCC-1 a MT-32 je bez konkurence.
Nejvíce uživatelů online: 351
Právě online:
14 Host(é)
Právě prohlíží tuto stránku:
1 Host(é)
Statistiky uživatelů:
Hosté: 14
Členové: 715
Moderátoři: 0
Administrátoři: 1
Statistiky fóra:
Skupiny: 5
Fóra: 24
Témata: 1443
Nejnovější uživatelé:
Jaroslav Šembera, Michalzchvostoskoku, gjames, Martin Janočko, jakub crhák, retro, Vince Howerton, Standa, Libertarian771, Mastafos77, sleepingmouse, Fleet, SirKokiAdministrátoři: Sledge: 5658