Stavba RETRO PC : 286 / 386 / 486 / Pentium
Neny napsal(a)
Hoši, může mi někdo vysvětlit, co je na těch MACích tak zajímavé ? Je to značkou, nebo jiným operačním systémem, nebo čím ? :-)
Jo, jak jsem zatím lehce zjistil je to úplně jiný svět než PC (zejména staré Macy s Motorolou nebo PowerPC). A výzvou je pro nás PC-čkáře právě to, že velká většina znalostí z PC platformy je buď zcela nepoužitelná, nebo využitelná jen velmi částečně a okrajově. Takže je to fajn prostor pro zcela nové badání, laborování a studium, pokud by ses jednou světa PC již dostatečně nabažil :)
Neny napsal(a)
Děkuji Sany :) zatím doma si ani polovička nevšimla, že v mém PC pokojíku přibyli další 2 počítače a že tu jsou nyní 4 kusy než je uklidím do skladovací skříně :D
Skladovací skříně jsou výborná věc, jen mají tendenci se zatraceně rychle plnit :) Ideální by pro ně bylo provedení ve stylu "bezedného" pytle z Baldur's Gate - i ten se mi sice (navzdory jeho názvu) podařilo naplnit, ale vešlo se toho do něj opravdu HODNĚ :D
Sice se radši mořim se staršíma škatulema, ale tohle má taky něco do sebe. Když už nic, je tam spousta místa a člověk si furt neřeže ruce o plechy a nenadává jak špaček, když se někam nemůže rukama dostat :) Jen ten power switch by to chtělo vyřešit, zapínání vzadu je sice elegantní, ale nefunkční čudlíky vepředu by mě dráždily :)
Sledge napsal(a)
Sice se radši mořim se staršíma škatulema, ale tohle má taky něco do sebe. Když už nic, je tam spousta místa a člověk si furt neřeže ruce o plechy a nenadává jak špaček, když se někam nemůže rukama dostat :) Jen ten power switch by to chtělo vyřešit, zapínání vzadu je sice elegantní, ale nefunkční čudlíky vepředu by mě dráždily :)
Tak ako...je to pekne ale nie zrovna najlacnejsie a najjednoduchsie riesenie. To uz by som zobral nejaku starsiu bednu a pekne ju vycistil, a nemusim riesit zdroj, turbo, ani power switch. Urcite by som tam dal silnejsiu dosku, aspon nejaku 486/100 aby som si mohol zahrat vsetky dosovske pecky vcetne quake a duken nukem. normalny IDE disk nejaka 500ka uplne staci aj rychlostne aj kapacitne.
Ano, tohle je good reseni v situaci, kdyz neni k dispozici origo AT skrin. V nasich krajich dost nepredstavitelne, viz aukro - ale na zahranicnich forech lidi z US docela casto beduji, ze si nemuzou sestavit svoji retro sestavu kvuli zcela totalni nemoznosti tam sehnat jakoukoliv starou AT skrin. Takze nez nic, tohle reseni je potom i tak zlaty.
S tim vypinacem vpredu na bedne je to ale opravdu problem, jedine ten predni power spinac vymenit za klasicky 220V AT vypinac, pokud to ma stejne uchyty a roztec sroubku - to by pak ATX zdroj udrzelo v chodu bez problemu a hlavne stylove :)
Zdárec, tak jsem konečně dosložil svojí vytouženou 486tku. Moc se toho popisovat nedá, vše je na fotkách, snad jen že je o další 486tku na světe více :)
Jinak aktuálně tam mám SB16 value. Čekám až se mi dostane do ruky AWE32 tak jii tam hned hodím a taky více her :)
Mimochodem žena má počítač v pravé části místnosti (není vidět) takže do této naší herny musela přijít růžová stěna, je to taková kompenzace za ty moje starý počítače, co by nejraději vyhodila, včetně dalších dle ní "krámů" :)
tuším že tady je ke stažení:
http://www.navsoft.cz/produkty.htm
Taky jsem měl LCD kvůli místu, ale ten obraz je děs a to jsem měl 4:3 17" a stejně to nešlo. CRT je CRT :)
Ještě k té růžové, no ona to měla být ložnice, ale nakonec je z ní pracovna :)
Jó Trinitrony - to byl panečku obraz, ostrej a čistej, nekurvící oči ! Jen ta cena, ta jejich cena, a to i "obyčejných" patnáctek - to bylo prostě na mé tehdejší příjmy bohužel příliš :( Takže doma mi vládnul obyčejný analogový no-name 14-ka Yakumo, a Soňáky jsem si mohl vychutnávat jenom přes den v práci.
Jinak pěkný a tématicky "escomácky" laděný PC - nemá to chybku :)
Ano, byly to skutečně krutý časy, z pohledu cen monitorů - to mé prachobyčejná nejlevnější 14'' Yakumo mně stálo asi 8 tisíc, a cokoliv lepšího pak lezlo po celých tisícovkách tak brutálně výš, že se to nedalo - 15ky kolem 12-13 tisíc a 17ky kolem 18 tisíc, a to ješte rozhodně nešlo o Sony Trinitron, ale o dejme to obyčejné ADI a tak podobně. Vzpomínám si, jak jsme v práci řešili, že se Sony je to těžký, když Trinitron 15-ka stoji jen o málo méně jako běžná 17-ka. Takže takový Soňák na doma byl zcela mimo rámec mých tehdejších výplat - a jak je vidět, nebyl jsem v tom sám :)
Na jednu stranu super vzpomínky na tyhle roky, na druhou to bylo fakt cenový peklo a dobře že dneska je to úplně jinak. A děláš to dobře s tím Trinitronem, že si ho držíš - už jsem se párkrát rozhlížel, že bych si přesně takovouto stylovou 15-ku sehnal, dokud se ještě vůbec sehnat dají, než to bude vše kompletně vyházeno a zklikvidováno.
Si stěžujte, celé mládí jsem zíral do 14ky neznámého výrobce, která navíc měla na každé straně několikacentimetrové černé pruhy a obraz tak byl splácnutý. A nebylo nic, co bych s tím tehdy zvládl udělat :) Po několika letech jsem rodiče přemluvil na nákup moderního 15" monitoru značky... hergot, co to bylo? Targa? Stálo to kolem šesti tisíc a ukazovalo to příšerně - v rozích neostré, barvy vyblité, celý obraz natočený o několik stupňů doprava a zápach plastu z toho čpěl ještě po dvou letech. Poučen z předchozích nezdarů jsem si při dalším nákupu dal sakra pozor a vyplatilo se - 17" Samsung 757p sice nebyl Trinitronem, ale jinak šlo o monitor luxusní. Skoro je mi líto, že jsem se ho zbavil :)
Maxell : jo tak sedmnáctka Sony, to je opravdu vrchol 486-kového luxusu :)
Sledge : A nebylo nic, co bych s tím tehdy zvládl udělat...
Kontrolní otázka ovšem zazní : kolik dioptrií sis z toho času odnesl ? Já celé dlouhé počáteční "non-PC roky", zasvěcené Spectru a posléze Didaktiku, čuměl tehdy do naprosto obyčejné 50 Hz blikavé televize, a to ještě s bílým pozadím a černým textem - pro oči vskutku vražedná a vypalující kombinace, když sedíš metr před starou Tesla TV o úhlopříčce 63cm ! Pochopí jen ten, kdo sám zažil... to člověk to záření z obrazovky za x hodin sezení u kompu nasál tak, že pak oči chvílí málem ještě svítily jak nějakému goa'uldovi. Svoji daň si to ale začalo vybírat velmi rychle - každý rok při tom očním testu u doktora, kde se čtou ty zmenšující se řádky textu, jsem postupně "upgradoval level", končil výš a výš a ty malé mrňky dole se začaly rozplývat do rozmazaných skvrn...
PC monitory, když to pak časem přišlo, byly proti tomuto televiznímu peklu zlaté... byť ty šunky co popisuješ asi žádná výhra také skutečně nebyly :)
Nejvíce uživatelů online: 351
Právě online: LubikCZ
17 Host(é)
Právě prohlíží tuto stránku:
1 Host(é)
Statistiky uživatelů:
Hosté: 14
Členové: 684
Moderátoři: 0
Administrátoři: 1
Statistiky fóra:
Skupiny: 5
Fóra: 24
Témata: 1415
Nejnovější uživatelé:
Pluto, Brbla, VasilijP, Snnsnsnn, Franta, pepapantak, isidor, Wolis, Martin Rulf, bujny, Pavel Pavel, LEON Pilot, Jan “Druid” Schicho, POLÁŠEK TOMÁŠ, StanosAdministrátoři: Sledge: 5644