Zvažte možnost registrace, zatím jste zde jako
HOST

sp_LogInOutPřihlásit se
RSS

Stavba RETRO PC : 286 / 386 / 486 / Pentium

25/09/2014 - 09:56
BRBlosh

Boooze, on ma na predaj aj "skazi" Plextora :)

25/09/2014 - 14:48
Sany

BRBlosh napsal(a)
Boooze, on ma na predaj aj "skazi" Plextora :)

Jj, mam ho od zacatku ve sledovanych - ale bojim bojim ze to zas poleze nekam do nebes ;)

25/09/2014 - 14:55
Springy

Asi nás bude víc, kdo ho chce... :/. Já osobně k Amče.

30/09/2014 - 11:10
Springy

Springy napsal(a)
Tak jsem právě do desky instaloval intel 686 a 387 na 33MHz. Deska naběhla a detekuje cpu i fpu. 386ka se asi drobet víc zahřívá, ale i po půl hodině se nic vážného neprojevilo. Víc asi zjistím až seženu řadič a spustím nějaký program v DOSu. Jinak moc děkuju Vikemu za darovanou grafickou kartu!

Po dalších testech (zatím pořád bez systému), jsem na CPU i FPU hodil pasivní chladiče. Všiml jsem si ale, že se dost hřejou i těch 8 cache čipů. Nevím, jestli bych pro jistotu neměl všechno,  co jde vyndat z patic a desku pořádně propláchnout izopropylem, aby všechny kontakty byly zase čisté?

30/09/2014 - 11:40
Sany

Teoreticky by se tím nemělo nic pokazit a naopak by se to mělo vylepšit... ale na druhou stranu jak praví klasik, nesahat na to když to funguje. Už jsem viděl pár příspěvků, jak prý předtím funkční deska po podobném vyčištění už nenajela - je samozřejmě otázka, zda pak ten člověk neohnul nějaký z pinů DIP čipů nebo nezapomněl zapojit nějaký jumper atd... ale stejně. Osobně raději desky čistím jen stlačeným vzduchem z kompresoru, povylezlé DIP čipy na deskách pak případně dotlačím zpátky do svých patic a víc to nedráždím - pokud to samozřejmě není celý nějak brutálně zahnojený  nebo po povodni :)

02/10/2014 - 10:56
Springy

Tak jsem pro svou 386ku konečně pořídil řadič a taky 1MB grafickou kartu. Už se těším, až dorazí. Jak moc/málo je 8MB RAM pro 386ku? Zvládne řekněme treba Warkrafta, nebo W2? 4MB 30pin simmy za rozumnou cenu se už asi moc snadno neseženou, co?

16/10/2014 - 12:05

mrkal jsem po ebay a chtel bys si poskladat taky masinku na dosovky, dosbox prece jenom neni ono ...

uz mam vyhlidnutou microatx desku od msi, asi pentium3, urco voodoo3 a sb awe64 gold, aby na tom frcely i novejsi dosovky a dle fora na vogons je 3dfx bezproblemovy i v hooodne starych hrach ...

"When you have learned to snatch the error code from the trap frame, it will be time for you to leave."

16/10/2014 - 15:35

Nezapomeň se pochlubit fotkama :) P3 je sice podle mě zbytečnej overkill, ale zas výhody chápu - microATX deska dovoluje menší skříň ergo skladnější počítač.

16/10/2014 - 16:01

deska asi tato: msi ms-6198 v2

http://www.sprut.de/misc/video/htpc/vdr2/ms6198.jpg

"When you have learned to snatch the error code from the trap frame, it will be time for you to leave."

30/10/2014 - 16:33
TheMrKocour

Ahoj mám problém nejde mi na 486DX4 zapojit CD ROM ani do zvukovky ani do pc. Vži kdyš připojím CD-ROM na IDE řadič (společně s HDD, má jen jeden IDE vstup) tak je jen na obrazovce WAIT ... A v biosu to zaboha nejde nastavit a nevidí to ani disk. A kdyš tam dám zvukovku s ide vstupem tak to samí. Tak mám skusit jinej IDE řadič nebo tam nacpat druhej?

30/10/2014 - 19:28
LubikCZ

TheMrKocour napsal(a)
Ahoj mám problém nejde mi na 486DX4 zapojit CD ROM ani do zvukovky ani do pc. Vži kdyš připojím CD-ROM na IDE řadič (společně s HDD, má jen jeden IDE vstup) tak je jen na obrazovce WAIT ... A v biosu to zaboha nejde nastavit a nevidí to ani disk. A kdyš tam dám zvukovku s ide vstupem tak to samí. Tak mám skusit jinej IDE řadič nebo tam nacpat druhej?

Nastav na disku propojku na MASTER a u mechaniky na SLAVE.

Každý počítač je hloupý nebo chytrý pouze tak, jako jeho majitel.

30/10/2014 - 19:36
TheMrKocour

Běžím to skusit

23/11/2014 - 08:08
Wormsnake

Ahoj,

Jsem tu novy uzivatel!

Koupil sem tuhle krasnou 486DX4@100Mhz.

http://aukro.cz/pc-autocont-basic-s-486-100-dx4-s-overene-funkcni-i4809507589.html

Jeste neni doma,aukce vyhrana dnes ji zaplatim a koncem tydne bude doma (snad).

Podle obrazku z postu ma 16MB RAM chtel bych ji rozsirit na maximum (podle manualu 128MB).

http://www.ebay.com/itm/64MB-72pin-SIMM-MEMORY-16X32-NON-PARITY-FP-FPM-60NS-5V-RAM-DRAM-/181253583270?pt=US_Memory_RAM_&hash=item2a338e31a6

Tyhle RAM mam vyhlidnute a podle vseho by to s nimi melo chodit.

Ale nekde sem cetl, ze je docela dulezite dodrzet jakysi pomer mezi velikosti L2 cache a velikosti RAM, muze me to prosim nekdo vysvetlit jak se to urcuje nebo pocita?

Specifikace:

http://www.elhvb.com/mobokive/archive/asus/486/486sp3/pvi-486sp3.txt

23/11/2014 - 11:27
Sany

Pěkná retro mašinka, vítej do klubu :) Ohledně L2 by měla na starých (386-486) PC platit tato tabulka - aspoň co se mi na netu podařilo zjistit :

64kb cache for 16mb
128kb cache for 32mb
256kb cache for 64mb
512kb cache for 128mb
1024kb cache for 256mb

Jak se to počítá bohužel nevím, je to hodně i o použitém chipsetu - na novějších Socket 7 deskách se totiž tyto údaje o potřebné velikosti model od modelu velmi liší !

23/11/2014 - 14:51

Vítej do klubu, já mám svoje stavby průběžně foceny sem: http://assaywolf.rajce.idnes.cz/stavba_Retro_PC_486/

Neny
pařan se srdcem a duší již od počátku 90. let…

23/11/2014 - 18:18
Wormsnake

Jak moc velky bude ten vykonovy propad pri nedodrzeni pomeru L2 vs RAM kdybych osadil onech 128MB ram mohl bych na dose klidne laskovat s treba 96MB velkou RAMDRIVE nebo ramdrive na dose nema cenu?

23/11/2014 - 20:15
Sany

Těžko říct, bude to ale imho velmi znatelně pomalé, při přístupu do takové non-cache paměti. Možná by to šlo dobře změřit, když všechny L2 cache modulky z desky vytaháš a uděláš si memtest - pokud samozřejmě deska v takovéto konfiguraci najede :)

23/11/2014 - 21:12
Wormsnake

Mensi mnoztvi ram nez prislusi velikosti cache taky vadi nebo to muze byt? 

Jesli nekdo zna odkaz kde o tom nekdo zasvecene pise byl mu zavazan. 

24/11/2014 - 09:34

Menší množství RAM je v pohodě.

24/11/2014 - 10:17
Wormsnake

Tak musim se priznat ze uz jednu desku s 486 DX4 mam doma. Mam na ni EIDE ale nema ani radic disketovky ani serial ani LPT a isa radic nemam. Takze instalaci systemu mam stizenou ze nemohu instalovat primo na zeleze ale musim jinde.

Bios v pohode detekuje CF Transced 1GB ale dos se nenacte. Tedy MS Dos ne, Freedos jo.  

Dos nahravam na kartu timhle

http://rufus.akeo.ie

MS dos hlasi "Disk i/o error".

Co s tim? Jinou CF nemam.

Ma nekdo treba image CF s MS Dos? 

24/11/2014 - 10:52
LubikCZ

Wormsnake napsal(a)
Tak musim se priznat ze uz jednu desku s 486 DX4 mam doma. Mam na ni EIDE ale nema ani radic disketovky ani serial ani LPT a isa radic nemam. Takze instalaci systemu mam stizenou ze nemohu instalovat primo na zeleze ale musim jinde.

Bios v pohode detekuje CF Transced 1GB ale dos se nenacte. Tedy MS Dos ne, Freedos jo.  

Dos nahravam na kartu timhle

http://rufus.akeo.ie

MS dos hlasi "Disk i/o error".

Co s tim? Jinou CF nemam.

Ma nekdo treba image CF s MS Dos? 

Strč tu CF kartu s redukcí do svého moderního PC, nastav ji v BIOSu jako jediný disk a nastav taky bootování z diskety a pak ten DOS normálně nainstaluj, to vše ale za předpokladu, že to PC má IDE a disketovku a taky, že máš DOSový instalační diskety. A pak ji zase strč do 486ky, mělo by to jít, protože DOS nedetekuje hardware a neinstaluje podle toho žádné ovladače.

Každý počítač je hloupý nebo chytrý pouze tak, jako jeho majitel.

24/11/2014 - 18:22
Wormsnake

Good idea, ale nepomaha... Tedy nedorzel jsem zcela postup delal se tohle ve VMware a jindy me to fungovalo. Muj pc nema fdd ani ide.

Ale je ochotnej ten ms dos nabootovat pres CF ve ctecce karet. Ta kde je chyba nevim. 

28/11/2014 - 17:05
Sany

Wormsnake napsal(a)
Mensi mnoztvi ram nez prislusi velikosti cache taky vadi nebo to muze byt? 

Jesli nekdo zna odkaz kde o tom nekdo zasvecene pise byl mu zavazan. 

http://alasir.com/articles/cache_principles/index.html

Je to trochu vyšší dívčí, a navíc v angličtině - ale napsáno velmi zasvěceně...

12/12/2014 - 15:54
Wormsnake

Ahoj, tak hlasim dilci uspechy... Rozchodil sem W95 (uz tam byl :)  ), rozchodil sem IE a internet v W95, castecne sem rozchodil i internet v Dose ale Arachne nejde, v dose de pingovat pc v lokalni siti a IP venku (v internetu), v dose me hrajou mp3 pres mpxplay zatim se zkousel jen do 160kbitps 41800 stereo a neseka se to (ale vyzadovalo to ostre nastaveni pameti a cache v bios, dal se vsude nizke hodnony a kupodivu to slape s nesekase (mp3), sehnal sem seriovou mys a klavesnici sem si dobastlil doma k PS2 klavesnici sem pripajel 5 pin audiokonektor (stary typ audiokonetoru pouzivala hodne Tesla u kazetaku) pasuje do starych desek.

Bios me nevidi 8GB CF nebo spatne ted si nejsem jistej...

Ale chodi me tam PCI raid 2x IDE ten ji vidi, z 1GB CF me to z raidu i bootuje, na 8GB ted pres VMware nahravam Fdos tak snad poslape... 

Covoxe sem zatim nerozjel ale ted bude dost casu sefik me tak trochu naridil dovolenou do konce roku prej ji mam moc...

http://www.ebay.com/itm/64MB-72pin-SIMM-MEMORY-16X32-NON-PARITY-FP-FPM-60NS-5V-RAM-DRAM-/181253583270?pt=US_Memory_RAM_&hash=item2a338e31a6

Vyplati se tohle koupit? Da se to u nas sehnat? Nebo sehnat nekde leveji?

PS cache sem sekladal ze dvou desek na jednu mam ted 256kB v 8 cipech.

Daji se nekde sehnat 4 kusy cache cipu 128kb x8 ? Na ebay kolem 500 to nedam...  

12/12/2014 - 23:41

64MB moduly se shání hůř, na 32MB se dá na aukru sem tam narazit, 16MB jsou relativně v pohodě. Otázka je, jestli ti 64MB vůbec deska sežere.

Časové pásmo: Europe/Prague

Nejvíce uživatelů online: 351

Právě online:
12 Host(é)

Právě prohlíží tuto stránku:
1 Host(é)

Nejaktivnejší uživatelé:

LubikCZ: 2165

MilasPce: 1501

Sany: 1498

Neny: 1136

Powerack: 965

Logout: 934

Statistiky uživatelů:

Hosté: 14

Členové: 684

Moderátoři: 0

Administrátoři: 1

Statistiky fóra:

Skupiny: 5

Fóra: 24

Témata: 1415

Nejnovější uživatelé:

Pluto, Brbla, VasilijP, Snnsnsnn, Franta, pepapantak, isidor, Wolis, Martin Rulf, bujny, Pavel Pavel, LEON Pilot, Jan “Druid” Schicho, POLÁŠEK TOMÁŠ, Stanos

Administrátoři: Sledge: 5644

Podpořit finančním příspěvkem »

Stát se PATRONEM
high-voltage.cz

25 patronů přispívá částkou 2876 Kč měsíčně

Je to malá dvacka pro čtenáře, ale velká vzpruha pro HV! ;)
Podpořit nákupem na e-shopu »
Retro podložka pod myš, kvalita B, různé motivy - 2PANEL, 233x196x4mmRetro podložka pod myš, kvalita B, různé motivy - 2PANEL, 233x196x4mm 159 Kč
Shadow bazar, retro herní džungle