Zvažte možnost registrace, zatím jste zde jako
HOST

sp_LogInOutPřihlásit se
RSS

Stavba RETRO PC : 286 / 386 / 486 / Pentium

23/04/2014 - 10:24

Springy: Když ti to nepůjde nastavit, tak se klidně zeptám. IDE zas tak blbě nejsou, aspoň nekolidujou s CPU paticí, jako na mojí K6 desce kolidujou PCI - delší PCI kartu (ergo grafiku) zapojim jen jednu, Voodoo 2 v SLI nebude :) IDE kablík - standardně červenej kablík na desce na pin 1, na disku myslim vpravo při pohledu zepředu. Ale to neni problém, odpálit to tim nemůžeš, v tý druhý poloze prostě jen nebude fungovat, stačí vyzkoušet :)

23/04/2014 - 20:14
Springy

Tak PS/2 problém snad vyřešen :)

1398275835855.jpg

Na desce Octek Rhino 12+ se PS/2 připojuje na 4 pinový konektor, tak jsem kabely poskládal podle manuálu jen do jedné řady.

1398275836014.jpg

A na druhé desce byl 5 pinový konektor, tak jsem kabely vytahal kompletně z toho černého plastu a zapojil podle toho návodu na Vogonech a jako provizorní izolaci jsem použil bužírku ze silnějšího kabelu. (Mezi černým a hnědým kabelem je jeden pin volný). Teď si ještě vyšetřit čas na to to všechno pořádně otestovat :).

sp_PlupAttachments Attachments
27/04/2014 - 07:37
LubikCZ

Sledge: Ušlechtilá rez půjde co nevidět pryč. Nejdřív ale tu bednu musím rozložit na plechy, abych se dostal všude. Pak si taky budu muset pořídit normální vrtačku, tu co mám dělá neuvěřitelný kravál a ta aku už má docela dost :)

Sany: Nikam jsem nepdnikl žádný nájezd, už je mám nějaký pátek, krom té druhé, kterou mám od Nenyho a té páté z konce loňska z lesa. U té první si už ani nepamatuju, kde jsem ji sebral, tu prostřední mám od kamaráda, který ji našel u popelnic a u té čtvrté si už taky nejsem jist, ale myslím, že jsem ji našel u nějakého domu na vyhození kousek od nás.

27/04/2014 - 11:16
TheMrKocour

Hele máte někdo skušenosti s Win 3.11 na Dosu 7.1 vždy v pohodě nainstaluju ale pak to napíše, že nemůže pracovat s touto verzí DOSU. 

27/04/2014 - 11:24

Dá se vyřešit, potřebuješ utilitku OSR2FIX, ke stažení třeba na http://www.gaby.de/ftp/pub/win3x/ - patchne to io.sys a Win 3.11 by měly jít nainstalovat.

27/04/2014 - 11:25
TheMrKocour

Sledge napsal(a)
Dá se vyřešit, potřebuješ utilitku OSR2FIX, ke stažení třeba na http://www.gaby.de/ftp/pub/win3x/ - patchne to io.sys a Win 3.11 by měly jít nainstalovat.

Dík moc

27/04/2014 - 11:30
Sany

LubikCZ napsal(a)
Sledge: Ušlechtilá rez půjde co nevidět pryč. Nejdřív ale tu bednu musím rozložit na plechy, abych se dostal všude. Pak si taky budu muset pořídit normální vrtačku, tu co mám dělá neuvěřitelný kravál a ta aku už má docela dost :)

Sany: Nikam jsem nepdnikl žádný nájezd, už je mám nějaký pátek, krom té druhé, kterou mám od Nenyho a té páté z konce loňska z lesa. U té první si už ani nepamatuju, kde jsem ji sebral, tu prostřední mám od kamaráda, který ji našel u popelnic a u té čtvrté si už taky nejsem jist, ale myslím, že jsem ji našel u nějakého domu na vyhození kousek od nás.

Jsi lucker, za ty prachy (zadarmo) nemají chybku ^^ Taky jsem se trochu zásobil a ač řeším problém s místem, tak tomuto se nedalo odolat - tyhle starý mrakodrapy a věžáky prostě miluju :)

HighscreenTower486-33-2_zps56250d6f.jpg

27/04/2014 - 12:00
LubikCZ

Něco podobnýho přítáhl kdysi brácha domů, už si toho moc nevybavuju, ale určitě to mělo páskovou mechaniku, tehdy jsem si mylně myslel, že jde o ZIPku. Taky to mělo 5.25" mechaniku, 3.5" zřejmě taky a dál už nevím, ale mrakodrap to teda byl :)

27/04/2014 - 12:30
Sany

Jj, a toto je ještě proti dnešním moderním towerům stará dobrá plechařina - váha celého PC je 20kg, výška je bez pár centimetrů v rovině desky pracovního stolu a jde o původní značkový HIGHSCREEN Tower 486-33 s aktuálně osazenou deskou Socket 5 (jedna z úplně prvních s VIA chipsetem) a P75. Někdo to v minulosti trochu po-upgradoval, ale nevadí - P75ka je stále ještě relativně blízko řadě 486 a rozjede se na tom aspoň mnohem víc retro her než na původním hw :)

Jo a taky to má osazenou (bohužel nefunkční) origoš CD-Romku s interfacem Panasonic, která byla po zakoupení zapojena do secondary IDE konektoru a počítač kvůli tomu vůbec nenajížděl. Po několika resuscitačních pokusech, kdy jsem začal klasickým postupem vytahovat všechny periferie a kabely jsem celkem s překvapením zjistil, že když vytáhnu kabel od CD-Romky, tak to bez problému jede. To už jsem tušil něco nekalého a po malém průzkumu na netu bylo jasno - jde o Panasonic CR-522-J a ten vyžaduje připojit k tomu svému orig interface, který si vyskytuje na mnoha starých zvukovkách. A na osazené zvukovce byl přesně takovýto konektor přítomen ! Tak jsem to tam vrznul a taky že jo, v configu i autoexecu jsem následně našel zaremované ovladače zvukovky, které tu mechaniky inicializují a po jejich povolení už se mechanika hezky detekuje, byť už po těch letech nenačte zhola nic. Ale neva a i tak mám z toho radost bo jde o další zajímavý a originální kousek hardwaru, s kterým jsem se zatím ještě nesetkal.

27/04/2014 - 16:06
LubikCZ

Sany napsal(a)
Jj, a toto je ještě proti dnešním moderním towerům stará dobrá plechařina - váha celého PC je 20kg, výška je bez pár centimetrů v rovině desky pracovního stolu a jde o původní značkový HIGHSCREEN Tower 486-33 s aktuálně osazenou deskou Socket 5 (jedna z úplně prvních s VIA chipsetem) a P75. Někdo to v minulosti trochu po-upgradoval, ale nevadí - P75ka je stále ještě relativně blízko řadě 486 a rozjede se na tom aspoň mnohem víc retro her než na původním hw :)

Jo a taky to má osazenou (bohužel nefunkční) origoš CD-Romku s interfacem Panasonic, která byla po zakoupení zapojena do secondary IDE konektoru a počítač kvůli tomu vůbec nenajížděl. Po několika resuscitačních pokusech, kdy jsem začal klasickým postupem vytahovat všechny periferie a kabely jsem celkem s překvapením zjistil, že když vytáhnu kabel od CD-Romky, tak to bez problému jede. To už jsem tušil něco nekalého a po malém průzkumu na netu bylo jasno - jde o Panasonic CR-522-J a ten vyžaduje připojit k tomu svému orig interface, který si vyskytuje na mnoha starých zvukovkách. A na osazené zvukovce byl přesně takovýto konektor přítomen ! Tak jsem to tam vrznul a taky že jo, v configu i autoexecu jsem následně našel zaremované ovladače zvukovky, které tu mechaniky inicializují a po jejich povolení už se mechanika hezky detekuje, byť už po těch letech nenačte zhola nic. Ale neva a i tak mám z toho radost bo jde o další zajímavý a originální kousek hardwaru, s kterým jsem se zatím ještě nesetkal.

Hmmm, tak to je pěkný. Ten můj BigTower váží prázdný 13kg, docela mazec s tím manipulovat :)

28/04/2014 - 15:06
Prague

Kdo nikdy netáhl tramvají a autobusem dvacetikilový tower z Nuslí do Kbel přes centrum Prahy, vůbec neví o čem jsou počítače :-)

Jinak podobný tower mám také, chtěl jsem stejný sehnat i z pozdější doby v ATX ale nepodařilo se. A také je trochu problém zdroj - patří do toho něco o velikosti tří běžných zdrojů položených na sebe a to je věru nehezká věc - nikde to nemají. No, jednoho dne to snad dám zas dohromady, plně osadím mechanikama a rozeběhám na tom nějaký systém.

28/04/2014 - 18:00
LubikCZ

Logout napsal(a)
Kdo nikdy netáhl tramvají a autobusem dvacetikilový tower z Nuslí do Kbel přes centrum Prahy, vůbec neví o čem jsou počítače :-)

Jinak podobný tower mám také, chtěl jsem stejný sehnat i z pozdější doby v ATX ale nepodařilo se. A také je trochu problém zdroj - patří do toho něco o velikosti tří běžných zdrojů položených na sebe a to je věru nehezká věc - nikde to nemají. No, jednoho dne to snad dám zas dohromady, plně osadím mechanikama a rozeběhám na tom nějaký systém.

Já zase se švárou tahal růčo kilometr komplet počítač a taková 17ka monitor se taky pěkně poronese :)

28/04/2014 - 22:44
Springy

Tak jsem doma u rodičů objevil ještě jednu desku Shuttle HOT-433 i s manuálem. Snad se mi povedlo nastavit jumpery tak, aby v ní běžela AMD 586 133MHz. Má taky dallas a po zapnutí hlásila cosi s CMOS. Pak jsem v BIOSU resetoval nastavení a znovu nastavil čas. Zatím ho drží a hláška se zatím znovu neobjevila. Ta deska má na sobě konektor na externí baterii ( 4 pinový). Kdyby ten dallas náhodou dál zlobil, co a jak do toho konektoru mám zapojit za baterii?

28/04/2014 - 23:30
LubikCZ

Už jen Pentium 1 a budu mít Pentia komplet, zítra dostanu Pentium 2 kompletně s bednou, snad je disk tam není, ale to není problém :)

28/04/2014 - 23:32
LubikCZ

Springy napsal(a)
Tak jsem doma u rodičů objevil ještě jednu desku Shuttle HOT-433 i s manuálem. Snad se mi povedlo nastavit jumpery tak, aby v ní běžela AMD 586 133MHz. Má taky dallas a po zapnutí hlásila cosi s CMOS. Pak jsem v BIOSU resetoval nastavení a znovu nastavil čas. Zatím ho drží a hláška se zatím znovu neobjevila. Ta deska má na sobě konektor na externí baterii ( 4 pinový). Kdyby ten dallas náhodou dál zlobil, co a jak do toho konektoru mám zapojit za baterii?

Když už máš ten manuál, tak tam by to mělo být. Tuším, že se dva vodiče zapojují na ty vnější vývody a co se týče baterií, tak to by mohli snad být i klasické AAA nebo AA, ale na 100pro to není :)

29/04/2014 - 09:18
Sany

Info z netu : Standard 286/386/486 external battery connector

1 = +, 2 = NC, 3 and 4 = -

29/04/2014 - 09:31
Springy

Díky!  Zkusím o tom něco najít teď, když už se mám čeho chytit :). Mě z Pentií už schází jen to P2, ale u něj mi chybí všechno kromě desky, cpu a ramek. :). 

29/04/2014 - 09:49
Sany

Logout napsal(a)

Ten zdroj je opravdu macek, je snad ještě větší než ty velké zdroje s červenou páčkou z původních IBM PC 5160 a spol, a to už je co říct. Takže to "MAX" v jeho názvu je skutečně na místě :) Můžu př. mrknout na přesný typ, kdyby ses po něčem podobném chtěl porozhlédnout.

PS. Aby mně někdo nepomluvil že mám svoje pc pěkně zaneřáděný a v bordelu, tak tahle fotka je ještě původní z aukra - teď už je kompík hezky vyčištěněj :)

4148505738_1_zps58e5f73c.jpg

29/04/2014 - 11:53
Prague

LubikCZ napsal(a)

Já zase se švárou tahal růčo kilometr komplet počítač a taková 17ka monitor se taky pěkně poronese :)

Povídej mi o tom. Když jsem sehnal před deseti lety Apple Studio Display 17", vezl jsem ho také přes celé město ručně a pak ještě nesl přes kilák od autobusu. Ovšem to byla poctivá práce - 25 kilo. http://www.forevermac.com/1995/08/apple-studio-display-17-inch-crt-computer-monitor/

Když to srovnám s PC monitorem co jsem měl v té době, tak vážil polovinu :)

10/05/2014 - 17:15
TheMrKocour

Tak jsem si dnes od rodičů přivezl naše první PC z roku 1994. Je to 486DX4 100Hzm, 12MB Ram(8mb máma řekla na úřadě místo platu za jednu vístavu a úřad se tenkrát zhroutil a to ještě pak kupovali Disk 550 MB) Sound Blaster AWE32. Prostě paráda a i s origo Monitorem,   klávesnicí, myší. Jinak Case je krásně bílá. Nevím kolik ten PC tenkrát stál protože jsme to  dostali od nějakého známého za to že nám utopil kameru za 40 000. Fotka :)

10/05/2014 - 20:07
LubikCZ

TheMrKocour napsal(a)
Tak jsem si dnes od rodičů přivezl naše první PC z roku 1994. Je to 486DX4 100Hzm, 12MB Ram(8mb máma řekla na úřadě místo platu za jednu vístavu a úřad se tenkrát zhroutil a to ještě pak kupovali Disk 550 MB) Sound Blaster AWE32. Prostě paráda a i s origo Monitorem,   klávesnicí, myší. Jinak Case je krásně bílá. Nevím kolik ten PC tenkrát stál protože jsme to  dostali od nějakého známého za to že nám utopil kameru za 40 000. Fotka :)

No, moc bílé to není, ale budíž. Je to pěkné. Jen nevím, jestli je dobré na tom PC mít tu reprobednu nebo ji máš magneticky stíněnou? Já si takhle zníčil monitor od IBM, což mě teď fakt dost se.e, protože to je jedna ze dvou věcí, které bych fakt potřeboval!

10/05/2014 - 20:51
TheMrKocour

Děkuji za upozornění, jinak co se tíče bíle, pro mě je to bíle. Kdybys viděl jaké Case mi prošli rukama. Právě před 30 min jsem přivezl žlutou P2 a dost špinavej hnus.

LubikCZ napsal(a)

TheMrKocour napsal(a)

No, moc bílé to není, ale budíž. Je to pěkné. Jen nevím, jestli je dobré na tom PC mít tu reprobednu nebo ji máš magneticky stíněnou? Já si takhle zníčil monitor od IBM, což mě teď fakt dost se.e, protože to je jedna ze dvou věcí, které bych fakt potřeboval!

12/05/2014 - 14:42
TheMrKocour

Ahoj, chtěl jsem se zeptat jak je to snovímy ovladači pro DOS. Exiztuje nějaký univerzální který po připojení do PC automaticky najde sítoví ovladač pro moderní sí'tovku? Já jsem si totiš roschodil DOS 7.1 a WIN 3.11 na USB Flash a provozuju to na víc nových PC

26/05/2014 - 10:50

Jedna tematická k tomu stěhování těžkých věcí! :) https://www.youtube.com/watch?v=MSwmlRCTct0

TheMrKocour: Pokud potřebuješ podporu moderních fíčur, zkusil bych FreeDOS. (Btw. v jiném vláknu jsem po tobě chtěl adresu, balík už je připraven :)

26/05/2014 - 13:27
Sany

Jinak v klasickém DOSU je to všechno rúčo-fúčo - ideální postup je mrknout přímo na výrobce chipsetu (Intel, BroadCom, 3Com), a na jejich webových stránkách pak dle konkrétního chipsetu stáhnout příslušný ovladač, který potřebuješ (MS Netbios / IPX-SPX / TCP packet driver).

Je celkem překvapivé, že na rozdíl od DOSové podpory např. zvukovek (která vymizela už v dobách P4-ek), lze i dnes bez větších problémů sehnat funkční DOSové drivery pro moderní gigabitové chipy. V práci takto kolega minulý týden oživoval nově zakoupenou procesorovou kartu s integrovanou NIC, a výsledek je že v DOSu to i s Netbios sítí šlape jak Švýcary. Obdobně mám např. na své gigabitové síťovce rozchozenou komlet podporu IPX/SPX pro pařby Duka a Blooda :)

Časové pásmo: Europe/Prague

Nejvíce uživatelů online: 351

Právě online:
14 Host(é)

Právě prohlíží tuto stránku:
1 Host(é)

Nejaktivnejší uživatelé:

LubikCZ: 2166

MilasPce: 1513

Sany: 1498

Neny: 1136

Powerack: 967

Logout: 934

Statistiky uživatelů:

Hosté: 14

Členové: 716

Moderátoři: 0

Administrátoři: 1

Statistiky fóra:

Skupiny: 5

Fóra: 24

Témata: 1447

Nejnovější uživatelé:

wollda, Jaroslav Šembera, Michalzchvostoskoku, gjames, Martin Janočko, jakub crhák, retro, Vince Howerton, Standa, Libertarian771, Mastafos77, sleepingmouse, Fleet, SirKoki

Administrátoři: Sledge: 5658

Podpořit finančním příspěvkem »

Stát se PATRONEM
high-voltage.cz

26 patronů = 3024 Kč měsíčně

Je to malé pade pro čtenáře, ale velká vzpruha pro HV! ;)
Podpořit nákupem na e-shopu »
Retro podložka pod myš GEROJS - 233x196x4mmRetro podložka pod myš GEROJS - 233x196x4mm 246 Kč
The Ultimate Retro Gaming PC in a Compact Package Shadow bazar, retro herní džungle