Zvažte možnost registrace, zatím jste zde jako
HOST

sp_LogInOutPřihlásit se
RSS

Stavba RETRO PC : 286 / 386 / 486 / Pentium

22/02/2014 - 19:52
BRBlosh

Potrebujem poradit....nejaku dobru stranku na stare ovladace na zvukove karty atd. ??? Pregooglil som vsetko, sice nieco mam, ale pochybujem, ze to nejako rozchodim. Zatial nastala vymena v mojej Retro 486-ke v grafickej, dal som PCI S3 Trio a uvazujem o zmene HDD, z 270 MB na 600+, ale najtichsi je ten 270MB od IBM...

22/02/2014 - 21:45

BRBlosh: koukám, že máš taky 486DX2/80, taky jeden PC 486 takhle mám, je dobrý, že motherboard je už s vyměnitelnou baterkou 2032 :-)

22/02/2014 - 23:31
Sany

BRBlosh napsal(a)
Potrebujem poradit....nejaku dobru stranku na stare ovladace na zvukove karty atd. ??? Pregooglil som vsetko, sice nieco mam, ale pochybujem, ze to nejako rozchodim. Zatial nastala vymena v mojej Retro 486-ke v grafickej, dal som PCI S3 Trio a uvazujem o zmene HDD, z 270 MB na 600+, ale najtichsi je ten 270MB od IBM...

Na drivery mrkni tady, třeba si vybereš :)

http://www.vogonsdrivers.com/

23/02/2014 - 10:25

Co se zvukovky týče, tak v DOSu, pokud máš aspoň trochu rozumnou zvukovku důstojně emulující Sound Blaster, ovladače ani nepotřebuješ, stačí si v autoexecu správně nastavit SET BLASTER. Pokud jde o Wokna, tak pardon, mlčim :)

23/02/2014 - 11:13
LubikCZ

Sledge napsal(a)
Co se zvukovky týče, tak v DOSu, pokud máš aspoň trochu rozumnou zvukovku důstojně emulující Sound Blaster, ovladače ani nepotřebuješ, stačí si v autoexecu správně nastavit SET BLASTER. Pokud jde o Wokna, tak pardon, mlčim :)

Asi takhle a v souboru AUTOEXEC.BAT:

SET BLASTER=A220 I5 D1 H5 T6

Kde T6 znamená typ Sound Blaster, v tomhle případě Sound Blaster 16, všechny typy jsou níže

1 = Sound Blaster 1.0 (originální Sound Blaster)
2 = Sound Blaster 1.5
3 = Sound Blaster 2.0
4 = Sound Blaster Pro
5 = Sound Blaster Pro s OPL 3 FM čipem
6 = Sound Blaster 16

Čerpáno odsud.

23/02/2014 - 11:47
BRBlosh

Diky vsem :) Pojdem to skusit a uvidime ci sa rozozvucia stare repraky :)

25/02/2014 - 10:16
LubikCZ

Dneska mi příjde ATX zdroj, tak dám do kupy to PIII z lesa. Doufám, že bude šlapat. Bude to moje nejvýkonější retro PC :)

26/02/2014 - 18:25
Springy

1393436739840.jpg1393436740080.jpg

Tak mi dnes přišla nová mašinka.  Nemáte náhodou ponětí,  co je to za desku? A taky ten divno disk. Jsem ji ještě nezapínal, ale buď má 1.2, nebo 2.4 GB? Ten disk je 5 a čtvrt palcový! Aha, tak je to jakýsi Bigfoot, ale k Čemu je dobré dělat tak velký disk?

sp_PlupAttachments Attachments
26/02/2014 - 20:48
Sany

LubikCZ napsal(a)
Dneska mi příjde ATX zdroj, tak dám do kupy to PIII z lesa. Doufám, že bude šlapat. Bude to moje nejvýkonější retro PC :)

P3 s nějakou slušnou deskou a ideálně v kombinaci s S3Virge a S3VBE je bezva podvozek pro poslední DOS4GW hry , podporující vysoká rozlišení.  Např. takový Blood v 800x600 už na tomto může běžet naprosto plynule - a to se počítá ! :D 

26/02/2014 - 20:50
Sany

Springy napsal(a) 
 Tak mi dnes přišla nová mašinka.  Nemáte náhodou ponětí,  co je to za desku? A taky ten divno disk. Jsem ji ještě nezapínal, ale buď má 1.2, nebo 2.4 GB? Ten disk je 5 a čtvrt palcový! Aha, tak je to jakýsi Bigfoot, ale k Čemu je dobré dělat tak velký disk?

To už je malé umělecké dílo – bílé ISA sloty, bílé objímky cache modulů a dokonce i bílý DIN konektor :)

Svého času desky s bílými ISA sloty produkovala firma PC-Chips (desky většinou s označením Mxxx), není tam někde něco takového uvedeno  ? Př. bude třeba mrknout a napsat nebo nafotit nám veškeré identifikační údaje na desce, jako je třeba FCC ID nebo podobné textové / číselné řetězce. Ledacos lze také někdy zjistit z BIOS obrazovky u určitých desek, tak až ji nahodíš také lze mrknout...

Bigfoota jsem kdysi dávno měl, v mým novým a tehdy ultrarychlým PC s Cyrixem 166MHz ! :D V provedení 1,2GB a byl to pěknej macek, jen na svou dobu zřejmě díky velikosti poněkud pomalejší než ostatní disky. Proč ho dávno v době 3,5 disků Quantum vypustil jsem už tehdy moc nepochopil, nicméně dneska je to hezká raritka a nevidí se často. Pokud je ok, bude jistě hezkou a zajímavou součástí tvé retro sestavy :)

26/02/2014 - 23:15
Springy

Já na to zítra kouknu. Až ho zapnu, zjistím co se dá z BIOSu. Jinak prohledám desku do podrobna. Také jsem byl překvapen barvou ISA slotů i DIN konektoru, protože jsem čistě bílo-zelenou desku ještě neviděl :). Disk plánuji vyměnit za CF/IDE redukci a mám tu 4 gigové micro drivy se kterými mám dobré zkušenosti v Amigách a neměly by trpět neduhy CF karet.

Tak je to tahle deska http://www.ebay.com/itm/ECS-TR5510-AI0-Rev-1-1A-Motherboard-w-Pentium-Processor-/321052547958?pt=US_Motherboard_CPU_Combos&hash=item4ac0391b76.

akorát rev. 1.0. Zkouším hledat nějaký info, ale zatím bez úspěchu. 

27/02/2014 - 00:34
LubikCZ

Zvláštní je ten ferit na napájení ventilátoru, ale co je nejlepší(!!!), máš tam TAKY Dallase :D, snad nebudeš Springy mít takové problémy jako my, viď Sany :) Každopádně je to pěkný kousek hardwaru ;)

27/02/2014 - 05:24
BRBlosh

Tu mas info ohladne dosky, nastavenie jumperov a podobne :)

http://stason.org/TULARC/pc/motherboards/E/ELITEGROUP-COMPUTER-SYSTEMS-INC-Pentium-TR5510-AIO.html#.Uw68LIXpzvI

Bigfoot je jeden z HDD co zacal vyrabat Quantum, prevazne sa montoval do desktop pocitacov alebo bigtowerov. Pri rovnakej kapacite HDD, boli jeho vyrobne naklady az o 30% mensie.

27/02/2014 - 09:46
Springy

BRBlosh napsal(a)

http://stason.org/TULARC/pc/motherboards/E/ELITEGROUP-COMPUTER-SYSTEMS-INC-Pentium-TR5510-AIO.html#.Uw68LIXpzvI

Bigfoot je jeden z HDD co zacal vyrabat Quantum, prevazne sa montoval do desktop pocitacov alebo bigtowerov. Pri rovnakej kapacite HDD, boli jeho vyrobne naklady az o 30% mensie.

Díky za odkaz, moc pomohl. Díky zapojení jumperů na desce jsem byl schopný zjistit, že procesor je Pentium 100MHz. Takže musím sehnat ještě tu správnou bednu, Pentium 133MHz a nějaký ten SB, protože uvnitř je nějaká no name zvukovka. Taky musím najít nějaký přívodní kabel,  abych mohl PC konečně zapnout :).

Jo, z manuálu jsem vyčetl, že deska zvládá ps/2, zapojuje se na 4 piny u DIN konektoru. Nevíte,  kde se to dá ještě sehnat? PS/2 Myšky ještě doma mám. 

27/02/2014 - 10:37
LubikCZ

Springy napsal(a)

BRBlosh napsal(a)

Díky za odkaz, moc pomohl. Díky zapojení jumperů na desce jsem byl schopný zjistit, že procesor je Pentium 100MHz. Takže musím sehnat ještě tu správnou bednu, Pentium 133MHz a nějaký ten SB, protože uvnitř je nějaká no name zvukovka. Taky musím najít nějaký přívodní kabel,  abych mohl PC konečně zapnout :).

Jo, z manuálu jsem vyčetl, že deska zvládá ps/2, zapojuje se na 4 piny u DIN konektoru. Nevíte,  kde se to dá ještě sehnat? PS/2 Myšky ještě doma mám. 

Třeba tady :)

http://www.macwell.cz/premiumcord-kabelovy-vyvod-mysi-ps-2-z-mb_d867.html

27/02/2014 - 11:36
Springy

Dík, sehnal jsem myš do sériového portu, tak pokud bude fungovat, chvíli to zkusím s ní.

03/03/2014 - 13:34
Springy

Dá se Pentium 166 podtaktovat na 133 jen tím, že na desce nastavím jumpery pro P133, nebo to funguje úplně jinak?

03/03/2014 - 13:51

Dá, naprosto bez problému. Jumperama nastavíš 2x66Mhz místo 2.5x66MHz a seš doma :)

03/03/2014 - 14:04
Springy

Sledge napsal(a)
Dá, naprosto bez problému. Jumperama nastavíš 2x66Mhz místo 2.5x66MHz a seš doma :)

Joaha, tak já prostě udělám to, co je napsáno v příručce z odkazu od BRBloshe pro P133 a ono to vlastně udělá to, co píšeš ty :).

Ještě bych se potřeboval zeptat,  jestli nějak záleží na tom do kterého PCI šoupnu grafárnu a do kterého 3dfx. Ten propojovací kabel je hrozně krátkej, tak aby mi vystačil...

03/03/2014 - 14:24

Na 99% to je úplně jedno, ale nepsané pravidlo říká, že grafika patří do 1. horního slotu, Voodoo můžeš šoupnout kamkoliv. Doporučuju ho dát do slotu posledního (kabel vystačí v klidu) - trochu hřeje a čim víc má kolem sebe místa, tím líp.

03/03/2014 - 14:37
Springy

Sledge napsal(a)
Na 99% to je úplně jedno, ale nepsané pravidlo říká, že grafika patří do 1. horního slotu, Voodoo můžeš šoupnout kamkoliv. Doporučuju ho dát do slotu posledního (kabel vystačí v klidu) - trochu hřeje a čim víc má kolem sebe místa, tím líp.

Dík! Původně tam ta gfx byla v tom nejspodnějším pci, tak jsem si nebyl jistej, jestli v obsazování slotů není nějaká alchymie.  Zkusím to jak radíš.

04/03/2014 - 19:04
Thomeless

Podaril se mi dobrej úlovek a dneska přišel:

Dell 316SX s 386 SX 20Mhz, vše funkční

Bedna od predchozího majitele s tuning v podobě loga Wolfenstain 3D :-) a dalších úprav...

dell316sx_bedna.jpg

celkový pohled do útrob, v ISA slotu chybí stará BNC síťovka o 3COMudell316sx_celkovy_pohled.jpg

Baterka je samosebou v háji takže při startu je nutné ručně zadat nastavení disku:

dell316sx_nastaveni_disku.jpg

Baterka je značně atipická ale díky tomuhle zapojení se dá mahodit jakákoliv jiná 4,5V baterka, takže to bude asi první z úprav:

dell316sx_baterka.jpg

Procesor je bohužel schovanej pod disketovou mechanikou a dneska jsem neměl moc času to zkoumat a rozebírat. Každopádně matematickej koprocesor tam osazenej neni a taky by se hodila druhá ramka. Dooma na low detail by to dát mohlo.

Disk je kupodivu také funkční, předchozí majitel měl udělanou i startovaní nabídku v MS-DOS 5. kde na prvním místě je AVG, pak HRY kde vás to kopne do DOSu a spustí nějakýho českýho správce souborů a třetí volba je WIN alias WIN 3.11 :-)

Jako lahůdku to má na myš i klávesnici porty PS/2 takže moderní a aspoň nemusím shánět redukci na DIN.

Zítra to zkusím celý projet, co je to zač a testnu to speedsysem.

04/03/2014 - 19:12

Má to originální grafiku s 256kB VRAM? To jsem měl kdysi taky, 640x480x16 barev max :)

04/03/2014 - 19:35
Sany

Pěknej Dell, byl tuším nedávno na aukru, že ? Jsem si říkal, že jestli někdo nepřihodí, budu se ho muset ujmout aby neskončil někde v kontejneru  - takže je fajn, že se nakonec dostal do dobrých sběratelských rukou :)

04/03/2014 - 19:40
Thomeless

jj je to ten za aukra. Rikal jsem si že je sice škoda že je to jen SXko na druhou stranu je to original dell a to se cení...

Kdo z nás by si to dřív mohl dovolit...

Časové pásmo: Europe/Prague

Nejvíce uživatelů online: 351

Právě online: Atari
12 Host(é)

Právě prohlíží tuto stránku:
1 Host(é)

Nejaktivnejší uživatelé:

LubikCZ: 2166

MilasPce: 1513

Sany: 1498

Neny: 1136

Powerack: 967

Logout: 934

Statistiky uživatelů:

Hosté: 14

Členové: 716

Moderátoři: 0

Administrátoři: 1

Statistiky fóra:

Skupiny: 5

Fóra: 24

Témata: 1447

Nejnovější uživatelé:

wollda, Jaroslav Šembera, Michalzchvostoskoku, gjames, Martin Janočko, jakub crhák, retro, Vince Howerton, Standa, Libertarian771, Mastafos77, sleepingmouse, Fleet, SirKoki

Administrátoři: Sledge: 5658

Podpořit finančním příspěvkem »

Stát se PATRONEM
high-voltage.cz

26 patronů = 3024 Kč měsíčně

Je to malé pade pro čtenáře, ale velká vzpruha pro HV! ;)
Podpořit nákupem na e-shopu »
Vánoční ozdoba 3dfxVánoční ozdoba 3dfx 32 Kč
The Ultimate Retro Gaming PC in a Compact Package Shadow bazar, retro herní džungle