Stavba RETRO PC : 286 / 386 / 486 / Pentium
Tak mám pěknou novou desku pro svého retro pomocníka (protože o retro PC se prý nejedná!) - PC-Chips M577. AGP, DIMM, podpora K6-2, ideální. Akorát prodávající jí zaslal zabalenou toliko v jedné vrstvě bublin, zítra se uvidí, jestli vůbec bude fungovat :/
K tomu mi dorazilo i CPU - AMD K6-2/500MHz. Doplním ho 256MB paměti, Rivou TNT a Voodoo 2 kartou a mám ideální herní mašinu pro druhou půli devadesátých let :)
Tak držte palec, ať to naběhne.
Váhám, váhám. V práci kvůli stěhování je za korunu nebo částku jí velmi podobnou (<100Kč) k mání značkový desktop s Willamette (první P4). Je v tom nějaká GeForcka, chybí disk. Je to prd-retro, jen to tu prostě 10 let leželo ve skříni, protože muselo.
Neváhal bych a mrskl to do odpadu, ale v době kdy P4 vyšlo bylo díky vysokému taktu považováno za modlu, tak už jen kvůli tomu, že bych to vyvrátil jasnýma testama bych stroj vzal. Zároveň to taky je skoro nový stroj, od roku 2003 to nikdo nezapnul.
Já se většinou neubráním, podobný šrot stáhnu k sobě domů, provedu čištění, kontrolu, popř. dodám chybějící komponenty, nainstaluju Linux a další rok hledám někoho, komu to ještě poslouží. Zatím jsem vždycky našel :)
---
Jinak deska sice žije, ale instalace W98 padá na hubu. Naštěstí už umí bootovat z CD, běží memtest, to jsem zvědav...
Ještě lépe - potřeboval bych "ATX form card" - viz http://moldova.cc/theflash/01.html
Sledge napsal(a)
Hej! Super! Moje první PC mělo stejnou bednu, dokonce i to HI jsem na displeji měl. Sakra, kde je mu asi konec...A DOSový Arachne je prima, taky jsem zkoušel. Ale čistě textovej prohlížeč mi nakonec přišel použitelnější :)
No původně v tom byl Cyrix 5x86 (nebo 6x86 - nevím teď), ten jsem dal do jiný bedny a do týhle jsem dal 386ku, no a tu jsem pak taky vyndal a dal do ní tu K5ku a ten původní kompletní počítač (ten Cyrix a jen bednu s vnitřnostma) našel kamarád u popelnic, na něj se mu zdál dost pomalý a tak mi ho dal a třeba to byl právě ten tvůj, nedal (neprodal) jsi ho do Liberce?
LubikCZ napsal(a)
No původně v tom byl Cyrix 5x86 (nebo 6x86 - nevím teď), ten jsem dal do jiný bedny a do týhle jsem dal 386ku, no a tu jsem pak taky vyndal a dal do ní tu K5ku a ten původní kompletní počítač (ten Cyrix a jen bednu s vnitřnostma) našel kamarád u popelnic, na něj se mu zdál dost pomalý a tak mi ho dal a třeba to byl právě ten tvůj, nedal (neprodal) jsi ho do Liberce?
Nn, když jsem měl ještě tenhle case a v něm P133, bydlel jsem v K.Varech. Ale cesty páně a počítačů jsou nevyzpytatelné, co já vim, kam až mohl doputovat. Hloupý je, že si vážně nemůžu vzpomenout, kam jsem to dal... :)
Tak jsem s K5kou pokročil, dodal jsem tam vývod sériového rozhraní COM1 z desky na zadní panel bedny pro myšku, ta funguje v pohodě a vyčištěnou a promazanou CDROMku LITE-ON a je divný, že BIOS ji sice vidí, ale ovladač hodí chybu. Zkoušel jsem dva ovladače, ale žádná změna. Když jsem do ní vložil céďo, tak se roztočilo, tak bude chyba asi v datovém kabelu. No jo no, už nejsou (ty kabely) nejmladší a asi špatně kontaktují vodíče s konektorem. To je pech, abych ještě kupoval ploché kabely na data.
A je to doma ! Připutoval až z daleké Činy a co vše za svůj život zažil a zcestoval už nikdo nikdy nezjistí.
Jelikož jsem se s tímto vzácným kouskem nikdy v životě nesetkal, budu muset nastudovat co a jak, a jak bude někdy chvilka volného času a vhodná mb po ruce, "velká invokace započne" (samozřejmě jen budou-li elementálové příznivě nakloněni :D)
Jak píšeš - normální DX to je a není zároveň :)
Co jsem zjistil - 487SX má jeden pin navíc, pasuje díky tomu pouze do "svého" extra socketu a při spuštění desky si kontroluje přítomnost původního 486SX. Bez originálního CPU se 487SX vůbec nespustí (ač je prý zapojením plnohodnotný DX procesor, který by klidně fungoval sám o sobě), ale po úpěšné detekci chudáka SX-ko zcela odpojí a převezme celé řízení mobo - alias princip kukaččího mláděte :)
Jsem na to zvědav, pokud se povede postnu sem fotku BIOSu a provedu patřičná meření a benchmarky.
Ahoj,
tak jsem dnes po delší době opět zavítal na sb.dvůr a přivezl jsem si dva stroje PC :-) Jedno je 386DX/40 2MB RAM, 512kb VGA,... ale bohužel nejde dál než po první obrazovku, druhé PC je 486 DX2/80 20MB RAM, 512MB HDD, ale také nejede dál než na první obrazovku s načtením paměti jako u 386... Neměl jsem víc času to zkoumat, hlavní je, že jdou zdroje a CPU s deskama a paměti...
Jedno je desktop (386) s původností protože na procesoru je ještě plomba s garancí záruky (taková samolepka :-) Když jsem viděl motherboard s koprocesorem 40Mhz 386 tak jsem zaplesal, a navíc plně obsazené sloty pro RAM :-) bohužel ale jen 2MB, na tom bych DOOMa nedal :-)
Snad se příště povede to rozchodit a budu o tom informovat...
Nejvíce uživatelů online: 351
Právě online:
13 Host(é)
Právě prohlíží tuto stránku:
1 Host(é)
Statistiky uživatelů:
Hosté: 14
Členové: 715
Moderátoři: 0
Administrátoři: 1
Statistiky fóra:
Skupiny: 5
Fóra: 24
Témata: 1447
Nejnovější uživatelé:
Jaroslav Šembera, Michalzchvostoskoku, gjames, Martin Janočko, jakub crhák, retro, Vince Howerton, Standa, Libertarian771, Mastafos77, sleepingmouse, Fleet, SirKokiAdministrátoři: Sledge: 5658