Stavba RETRO PC : 286 / 386 / 486 / Pentium
Mám malý stůl, mě na nohy táhne...
Bych musel dát pryč Amigu. Což by znamenalo, že jí budu odbývat ještě víc, než teď :)
Zleva Amiga, uprostřed PC monitor + klávesnice, zprava "servisní" LCD a mATX case s Atomem na pokusy. Ten jedinej by mohl zmizet, ale to bych fakt kvůli 15" monitoru musel odepsat 2/5 stolu...
Sledge napsal(a)
Drobná nevýhoda je, že má "jen" 2MB paměti, takže z ní v 1280x1024 nevytlačim víc, jak 256 barev. Ale co, na surfování po netu to stejně nemám :)
Jó to mě u mojí Virge trápí taky, vlastně mě to trápí ještě o to víc, že to je ve stroji, co aspiruje na místo iMacu na mém stole :-) Mám tam sice mračna patic na další paměť (celkem až na 4MB, při kterých by to dle datasheetu mělo dávat 1280x1024 v 15bitech) ale jen 1MB osazený, takže jen 1152x864 v 256 barvách. Peklo. A ty čipy dneska už asi neseženu...
O víkendu jsem, ponoukán svojí novou existencí v tomto fóru, prošel u rodičů svojí sbírku PC komponent. Identifikoval jsem 3x486 desku, 2x386 desku, 2x286 desku a k nim přehršle karet, například originál 8-bitový SoundBlaster, FM-rádio do 8bit ISA funkční pod DOSem, síťové karty, SCSI řadiče v množství větším než malém a další a další. No, nějak nemám ambice z toho něco skládat, ale je to tam a je to funkční :-)
Taky bych měl pod postelí v bytě u rodičů ještě nějaký zaprášený krámy mít. Měl bych to pořádně prolézt, až se tam zas jednou dostanu :)
Ty 486 desky - něco, co by mělo sis 496/497 nebo umc 8881/8886 chipset? Nebo snad osazenej Cyrix 5x86/133MHz? :) Na vogons.zetafleet.com jsem se pochlubil, že bych to výhledově rád do svojí 486ky, a už zas mě někdo děsí tim, jak je to "rare and expensive"! :( (pokud to snad někdo budete pročítat, pardon my french english, lepim to dost divoce, výsledek samostudia u Star Treku! :)
Sledge napsal(a)
Ty 486 desky - něco, co by mělo sis 496/497 nebo umc 8881/8886 chipset? Nebo snad osazenej Cyrix 5x86/133MHz? :)
Tak detailně jsem to popravdě nestudoval. UMC tam snad nějaké je, ale nikdy mi taková věc nepřišla důležitá. Jak jsem už letmo naznačil, platformu PC jsem vždycky považoval za šrot a je to o mě veřejně známo :-) Nicméně až tam zas pojedu, tak to překontroluju.
Ok, když mrkneš, budu vděčen :)
Já bych ty čipsety taky nějak extra neřešil, ale co jsem se na vogonech probíral diskuzí, rozdíly jsou značný, především v implementaci PCI sběrnice, která je prostě většinou taková... nedozrálá :) Naštěstí mi zatim všechno funguje, takže asi nemá smysl se tim nějak zaobírat. Ale Cyrix 5x86 by bodnul :)
Tak jsem dnes po dlouhé době navštívil sb.dvur a bohužel vůbec nic, teda skoro nic nového, samé novější herky PC Celeron a jiné novější vybrakované stroje, jediné co jsem objevil byla zvuková karta Sound Blaster 124 PCI.
Je nějak mrtvo, ale kamarád co tam dělá, tak říká, že jak se ted oteplilo, tak lidi uklízí o stošest, tak musíme vydržet, neboj Sledge, myslím na Tebe :-)
Mám sto chutí postavit si ho taky, jen bych teda musel sehnat všechny ty komponenty, no všechny asi ne, ale ty nejdůležitější teda určitě :)
Retro mašina z roku 2000 postavená o 13 let později, kdo by ji chtěl vidět na vlastní oči, zajeďte na akci OHM 2013, která se koná od 31. července do 4. srpna kousek od Amsterdamu.
http://extrahardware.cnews.cz/fanousek-postavil-ultimatni-pc-roku-2000-tenkrat-na-nej-nemel-video
ivone napsal(a)
Zdravím,Chcel by som si postaviť retro PC na staršie hry a Win95/98. Ale potrebujem zohnať HW (CPU nejaké pentium, grafiku 3Dfx, nejakú zvukovku..,) pomôžete mi s tým?
Píšte na skype: ivone1121 alebo sem na fórum.Ďíky
Buďto někdo odsud by se mohl něčeho zbavit a nebo si zjisti sběrný dvory v tvém okolí a tam by se taky něco dalo najít, i kompletní počítače, myslím jako bednu s vnitřnosma, ale občas se dá sehnat i se vším všudy - monitor, klávesnice, myš, atd. ;)
Sledge napsal(a)
Což o to, něco bych i našel (166mmx + deska a ramky hádám), ale musel bys pustit dost za poštovný - pokud bych posílal na Slovensko, bude to drahý. Spíš se poohlídni v okolí, jak radí LubikCZ, starejch střepů je všude dost. A až složíš základ, můžem pořešit tu 3dfx :)
Hele, neříkej tomu střepy :D
LubikCZ napsal(a)
Ftl napsal(a)
Hele a mate nekdo zkusenost se sbernym dvorem? Se mi nezda ,ze bych si nakracel do Libne, ze si tam jako du naloupat nejaky ten hw :)No já teda ne, ale někdo odtud, už nevím přesně kdo, si tam občas zajde a přinese si něco domů :)
Teď jsem koukal a třeba Neny, ale ten tam má kamaráda, tak nevim, jestli by se tam mohl přehrabovat kdokoliv %)
Sledge napsal(a)
Do kosmu, chcípla mi deska v retro PC! :) Shánim novou, požadavky jsou následující:
- Socket 7 s podporou AMD K6 do vyšších frekvencí (aspoň kolem 400)
- AGP slot
- DIMM slot
Neměl by někdo něco?
To je ale škoda, já mám se Socket 7 tuhle http://www.svethardware.cz/recenze-ta-deska-je-solidni/7340, ale ve funkčním pc a taky zřejmě ne pro tvůj procesor %) a taky bych ji neprodal ani nedaroval, promiň, jen jsem se chtěl "pochlubit" :D
Nejvíce uživatelů online: 351
Právě online:
9 Host(é)
Právě prohlíží tuto stránku:
1 Host(é)
Statistiky uživatelů:
Hosté: 14
Členové: 715
Moderátoři: 0
Administrátoři: 1
Statistiky fóra:
Skupiny: 5
Fóra: 24
Témata: 1447
Nejnovější uživatelé:
Jaroslav Šembera, Michalzchvostoskoku, gjames, Martin Janočko, jakub crhák, retro, Vince Howerton, Standa, Libertarian771, Mastafos77, sleepingmouse, Fleet, SirKokiAdministrátoři: Sledge: 5658