Stavba RETRO buildu 286 / 386
Zdravim po delsi dobe. Dostala se mi do rukou pomerne zajimava placka Adplus 286/10-16MHz, 4MB..
Takze asi vite jak to dopadlo..
Sehnat krabici, nejaky mechaniky jsem mel, AT klavesnici s mysi, radic, zvuk, grafiku a poskladat.
Vse vypada ok a ted na zvuk roubuju CD-ROM.
Sestavu nejak podrobneji asi popisu pozdeji a ted na foto udam to nejdulezitejsi k dotazu.
A k dotazu - nema nekdo zkusenost ci typ jak nastavit driver pro cd-rom? IRQ, DMA?
Zkus nějaký jiný driver, doporučil bych tohle:
https://www.vogonswiki.com/index.php/VIDE-CDD.SYS
Parametry:
/P:168,10 (quaternary)
vide-cdd.sys pouzivam, doporucuji ke starym strojum. Zatim jediny, ktery mi nesekne PC.. Sice nic nenajde (zatim) ale probehne a pracuje.
Koukam na moznosti viz.
- /P:1F0,14 (primary)
- /P:170,15 (secondary)
- /P:1E8,12 (tertiary)
- /P:168,10 (quaternary)
V pripade, ze mam v te 286 klasicky radic Goldstar Prime 2C na kterem bude provozovan pouze primary master tak pro CD na zvukovce muzu dat cokoli nebo jen z nabizenych moznosti?
- /P:170,15 (secondary)
- /P:1E8,12 (tertiary)
- /P:168,10 (quaternary)
Predpokladam, ze primary a secondary si napevno rezervuje ISA radic Goldstar.. ? Nebo?
Zde jeste k nahledu CONFIG
[MENU]
MENUITEM=MIN, MS-DOS + MYS (BEZ ESS1868 A CD-ROM)
MENUITEM=MAX, MS-DOS + MYS + ESS1868 + CD-ROM
MENUDEFAULT=MIN,20
[COMMON]
DEVICE=A:HIMEM.SYS /testmem:on
SWITCHES= /F
FILES=30
BUFFERS=30
LASTDRIVE=F
DOS=HIGH,UMB
[MIN]
[MAX]
DEVICE=A:ES1868ES1868.COM /A:1E8 /I:C
rem /I:(A=10, B=11, C=12)
DEVICE=A:ES1868VIDE-CDD.SYS /D:CD /P:1E8,12
a AUTOEXEC
@ECHO OFF
SET SOUND=A:ES1868
SET BLASTER=A220 I5 D1 P300
SET PATH=A:DOS;A:;A:ESS1868
SET TEMP=A:
GOTO %CONFIG%
:MIN
A:MOUSEMOUSE
GOTO END
:MAX
rem A:SMARTDRV 512 128
A:ES1868ESSCFG.EXE /A:220 /I:5 /D:1 /B:300 /J:E
A:MSCDEX.EXE /D:CD /V /M:8
rem A:DOSMOUSE
:END
Sledge napsal(a)
Určitě se drž tertiary / quaternary.Jsi si jist, že ta mechanika funguje? Tzn. naběhne připojená k IDE na desce? Pokud při načítání zabliká, řekl bych, že nějak reaguje, ale ne tak, jak driver očekává.
Určitě budu... Nyní jsem musel na pár dní vynechat - disk začal pravidelně cvakat a seká se celý systém. Takže musím pořešit nějaký "nový".
Kdyby někdo měl nějaký otestovaný 100-200MB obyč. první IDE, rád vyměnim za něco novějšího. Mám 300-400MB disky ale to mi 286 nežere.. :-/
Pokud bude mít disk 50pinový konektor a SCSI řadič taky, tak by to chodit mělo. Já tu samozřejmě takovou konfiguraci mám, ale té se zbavovat nehodlám :). Sehnat to nejspíš nebude nejlacinější, ale pořád si myslím, že spolehlivých 50pin. SCSI disků bude po světě k mání víc než spolehlivých IDE disků utáhnutelných 286kou :). Pak tu mám ještě asi 20MB MFM disk Seagate (bez vad) i s dlouhým řadičem, to už bude asi taky hodně velká rarita :). Klasických IDE disků pod 1 GB tu mám slovy nula a nemám představu, kde by se daly splašit.
WIFT napsal(a)
Klasických IDE disků pod 1 GB tu mám slovy nula a nemám představu, kde by se daly splašit.
Pár kousků bych asi našel a po otestování nabídl. Ale nebude to za hubičku, vyhledat a testovat alespoň povrch nějaký čas zabere.
Takže jen když bude zájem. Mohou totiž dál spokojeně odpočívat v krabici.
Také by se našel nějaký ten MFM včetně řadiče. Sice se k 286-ce hodí víc, ale spárovat s řadičem a poté testovat je dnes skutečně časově náročné a tuplem platí to co bylo napsáno výš.
Tady se zrovna o jeden zajímavej SCSI řadič licituje. Má očividně i floppy řadič.
https://aukro.cz/radic-adaptec-aha-1542b-scsi-7080123177
Edit: a je muj, cena teda neni kdovíjak krásná, ale co už.
Takže už mám na stole Adaptec AHA-1542cf. Ještě musím sehnat kabel a disk.. kdyby někdo měl nabídku, sem s ní
Podařil se mi sehnat i FPU 287. Zde k mému překvapení stačilo jen zamáčknout a maká
Ovšem dostala se mi na stůl MB se 386DX40+387 a 32MB RAM tak nevím co dřív.. taktéž, kdyby měl někdo prodej AT bednu se zdrojem….. díky
Uvažuji, zda neposlat 286 dál a naboostovat tu 386.. ????
Nejvíce uživatelů online: 351
Právě online:
31 Host(é)
Právě prohlíží tuto stránku:
2 Host(é)
Statistiky uživatelů:
Hosté: 14
Členové: 715
Moderátoři: 0
Administrátoři: 1
Statistiky fóra:
Skupiny: 5
Fóra: 24
Témata: 1441
Nejnovější uživatelé:
Jaroslav Šembera, Michalzchvostoskoku, gjames, Martin Janočko, jakub crhák, retro, Vince Howerton, Standa, Libertarian771, Mastafos77, sleepingmouse, Fleet, SirKoki, awlo, Jiří DobrýAdministrátoři: Sledge: 5655