Zvažte možnost registrace, zatím jste zde jako
HOST

sp_LogInOutPřihlásit se
RSS

Pentium III + ESS 1938 a ECS + ESS 1938

28/10/2024 - 08:30
Alexander

Ahoj, retro kolega "jjilek" mi složil sestavu s P3. Sehnal jsem si zvukovku ESS 1938. Funguje v DOSu bez problému.

Ještě se mi podařilo sehnat další stoj - ECS K7S6A s Duronem. Ta deska má AGP a já mám Voodoo3...  Bohužel tam zase nejede ta zvukovka pod DOSem.

Ve Windows lze nainstalovat a ve správci zařízení je DOS emulation ale zvukovka ve hře nejde nastavit aby hrála. V DOSu také ne (autoexec atd nastaveno). Akorát Midi hraje. Nevypadá to, že by byl problém v IRQ ale v DMA (možná plácám hovadiny). Při testu to vypíše klasiku: "Playback failed, possibly due to an invalid or conflicting DMA channel." Nastavoval jsme kde co, kde všude.

Prosím tedy o rady, tipy, názory. 

28/10/2024 - 10:56
RetroPhill

Nefunguje ani pod DOS boxem ve W98? Myslím tím spuštění DOS hry přímo z W98.

28/10/2024 - 13:43
Alexander

Právě, že ne. Stejná hláška ve win i dos.

28/10/2024 - 22:08
Olomouc

Pro případné další úvahy upřesňuji, že se jedná PC postavený na desce GA-6WMMC7 ver:5.0 z IBM NetVista A20, který je vestavěný do neoriginálního case. Instalován operační systém Win 98SE. Na desce je integrovaná zvukovka s ovladačem od IBM.

29/10/2024 - 06:15
Alexander

Ano to je “PC cislo 1” ktere ma desku IBM. Druhe PC ma desku ECS K7S6A a tam se snazim rozchodit ESS 1938 pro DOS.

29/10/2024 - 11:01
RetroPhill

Alexander napsal(a)
Ano to je “PC cislo 1” ktere ma desku IBM. Druhe PC ma desku ECS K7S6A a tam se snazim rozchodit ESS 1938 pro DOS.  

Jaké má ta zvukovka přidělené prostředky (IRQ, I/O a DMA)? Potvrzená funkčnost PCI zvukovek je na VIA a Intel SB, u SIS, ATI/AMD nevím.

29/10/2024 - 11:52
Alexander

IRQ 5, 220 DMA1

Postupně zkouším různé ovladače, zatím u jednoho hraje ve Win ale "zadrhává".

EDIT: to je u Blood, Carmageddon bez problému (pod Win). Zkusím více her a z jiného zdroje než GoG.

EDIT2: u Blooda pokud snížím vzorkovací frekvenci je vyřešeno.

Shrnutí teda je, že pod Win funguje, ne vždy dobře. Pod DOS vůbec. 

29/10/2024 - 14:17
MilasPce
Pardubice

Hlavně musíš nastavením v BIOS setupu doladit, aby prostředky nebyli sdílené, ale zvuková karta byla samostatně. Hlavně IRQ.

int-list-v01.jpg

sp_PlupAttachments Attachments

Praxe znamená, že vše funguje, ale nevíme proč. Teorie znamená, že vše víme, ale nic nefunguje.

Někdy je teorie spojena s praxí. Znamená to, že nic nefunguje a nikdo neví proč ...

30/10/2024 - 10:04
RetroPhill

Jde spíš o to, že některé čipsety odřízly podporu DDMA, která je vyžadovaná pro korektní fungování PCI zvukovek v DOSu. ESS 1938 (Solo-1?) umí DDMA i TDMA režimy, ale potřebuje podporu čipsetu. Na VIA mi jela Maestro-1 právě v TDMA, na nForce3 ani ťuk právě kvůli vypuštěné podpoře DDMA (tam ale jede aspoň emu SB16 na Live!/Audigy). Nevím, jak to má jednočipový SiS 745, ale podle tohohle to nevypadá nadějně.

30/10/2024 - 16:21
Alexander

Prolezl jsem BIOS horem spodem a nenašel nic co by problém řešilo. Naštěstí to funguje alespoň pod Win. Ale nechápu jak to, že pod DOSem hraje midi ve hrách. 

31/10/2024 - 08:07

Midi je separátní port a mnohem jednodušší (MIDI) protokol, žádné DMA. To bude hrát, troufal bych si říct, vždycky, pokud tedy na kartě ten midi synťák je. Na některých ESS kartách byl.

31/10/2024 - 10:55
MilasPce
Pardubice

Nastavení těch prostředků je v sekci PnP/PCI

Něco jako tady:

BIOS-PnP-IRQ.jpgBIOS-PnP-DMA.jpg

sp_PlupAttachments Attachments

Praxe znamená, že vše funguje, ale nevíme proč. Teorie znamená, že vše víme, ale nic nefunguje.

Někdy je teorie spojena s praxí. Znamená to, že nic nefunguje a nikdo neví proč ...

31/10/2024 - 10:59
RetroPhill

Alexander napsal(a)
Prolezl jsem BIOS horem spodem a nenašel nic co by problém řešilo. Naštěstí to funguje alespoň pod Win. Ale nechápu jak to, že pod DOSem hraje midi ve hrách.   

Tam se jen rezervuje IRQ pro Legacy/ISA, pokud chceš zajistit, že zvukovka dostane požadované přerušení, ale to ty stejně máš (5). 

31/10/2024 - 11:04

frca napsal(a)
Midi je separátní port a mnohem jednodušší (MIDI) protokol, žádné DMA. To bude hrát, troufal bych si říct, vždycky, pokud tedy na kartě ten midi synťák je. Na některých ESS kartách byl.  

Tady drobně pozor na terminologii, Alexander hádám nemyslí MIDI, ale FM (OPL) :) U té se tedy také nedivím, že hraje, problém je obvykle v těch digitalizovaných zvucích...

31/10/2024 - 14:25
MilasPce
Pardubice

RetroPhill napsal(a)

Tam se jen rezervuje IRQ pro Legacy/ISA, pokud chceš zajistit, že zvukovka dostane požadované přerušení, ale to ty stejně máš (5).   

ISA znamená, že systému PnP řekneš, že je to obsazené a nesmí použít pro jiný prostředek a tím zamezíš sdílení.

Kartu samo nastavíš ručně jumperem, nebo konfiiguračním programem v CONFIG.SYS - AUTOEXEC.BAT od výrobce karty.

31/10/2024 - 17:31
Alexander

Na Vogonech (https://www.vogons.org/viewtopic.php?t=79832) jsem stáhl soubor ovladačů + instalační baťák pro DOS. Ten funguje, kromě Dooma. Takže asi vyřešeno. P.S. BIOS nedovoluje spravovat DMA.  

02/11/2024 - 19:28

Sledge napsal(a)

Tady drobně pozor na terminologii, Alexander hádám nemyslí MIDI, ale FM (OPL) :) U té se tedy také nedivím, že hraje, problém je obvykle v těch digitalizovaných zvucích...  

To je pravda, ale tam je to v bledě modrém - separátní port a přímý zápis na něj, žádné DMA, IRQ apod.

Časové pásmo: Europe/Prague

Nejvíce uživatelů online: 351

Právě online:
14 Host(é)

Právě prohlíží tuto stránku:
1 Host(é)

Nejaktivnejší uživatelé:

LubikCZ: 2165

MilasPce: 1501

Sany: 1498

Neny: 1136

Powerack: 965

Logout: 934

Statistiky uživatelů:

Hosté: 14

Členové: 684

Moderátoři: 0

Administrátoři: 1

Statistiky fóra:

Skupiny: 5

Fóra: 24

Témata: 1415

Nejnovější uživatelé:

Pluto, Brbla, VasilijP, Snnsnsnn, Franta, pepapantak, isidor, Wolis, Martin Rulf, bujny, Pavel Pavel, LEON Pilot, Jan “Druid” Schicho, POLÁŠEK TOMÁŠ, Stanos

Administrátoři: Sledge: 5644

Podpořit finančním příspěvkem »

Podpořit high-voltage.cz na STARTOVAČI

25 patronů přispívá částkou 2876 Kč měsíčně

Je to malá dvacka pro čtenáře, ale velká vzpruha pro HV! ;)
Podpořit nákupem na e-shopu »
Retro podložka pod myš DIDAKTIK - 228x189x2mmRetro podložka pod myš DIDAKTIK - 228x189x2mm 197 Kč
Shadow bazar, retro herní džungle