Pentium 100MHz
Při firemní akvizici byla našemu IT oddělení svěřena nejen správa dalších stanic, ale také sklad vyřazené techniky. Většina strojů postrádala důležité součástky, ale pár jich bylo víceméně kompletních.
S kolegy jsme se rozhodli si v kanclu vybudovat takový retrokoutek s některou ze zmíněných stanic.
Volba padla na tuto pěknou case, která už podle Turbo tlačítka bude obsahovat něco zajímavějšího. Uvnitř sviští Intel Pentium na mocných 100MHz v socketu 5, 32MB SIMM paměti a to vše na desce Intel Advanced/ZP Baby AT board, která obsahuje i dalších 256KB L2 cache.
Grafika je taková klasika S3 Trio 64V+, nicméně tato s audio konektory. Nemám s ní zkušenosti, ale po chvíli googlení to vypadá, že fungují jen s přídavnou dekodér kartou. Trochu loterie to byla s diskem, funkčních kousků menších velikostí mi příliš nezbývá a cestou flash karty jít nechci, musí to prostě pořádně rachtat :-) Nakonec jsem vyhrabal 2GB Western Digital Caviar, který vypadá, že šlape fajn.
Po prvním zapnutí to vypadá slibně, PC nabíhá do DOSu a ihned se spouští Volkov Commander. Jak se dalo čekat, problémem jsou opět ventilátory. Na CPU vibruje a ve zdroji se pro jistotu netočí vůbec. Při výměně zjišťuji, že nějaký dobrák napájel CPU ventilátor přímo do Molexu. No co naplat, prozatím utrhnout a po chvíli se už na CPU motá nový větrák s nálepkou AMD.
Prozatím dále nepokračuji kvůli nefunkčnímu větráku v PSU. Dost možná se dostanu do stavu, že celý AT zdroj nahradím silnějším ATX, kterých se mi tu válí spousta. V plánu je instalace Windows 95 a prvních Microsoft Works.
Statistiky uživatelů:
Hosté: 14
Členové: 684
Moderátoři: 0
Administrátoři: 1
Statistiky fóra:
Skupiny: 5
Fóra: 24
Témata: 1415
Nejnovější uživatelé:
Pluto, Brbla, VasilijP, Snnsnsnn, Franta, pepapantak, isidor, Wolis, Martin Rulf, bujny, Pavel Pavel, LEON Pilot, Jan “Druid” Schicho, POLÁŠEK TOMÁŠ, StanosAdministrátoři: Sledge: 5644