Olivetti ETS 2010 (ETS 2000???)
Takhle má vypadat kompletní
http://www.storiaolivetti.it/upload/ets2010_a.jpg
(Monitor mám taky, ale zatím není hoden nafocení :) Pak by mě ještě zajímalo, jestli je to ETS 2010 podle štítku vpředu nebo ETS 2000 podle štítku vzadu :D)
EDIT:
A hotovo! :) Výsledek na pěti fotkách je až na konci, kvůli chronologii :) Nebudu přeci dávat fotky s vypucovaným počítačem před fotky ukazující původní stav.
Na počítači vpředu v mřížce je takový žmolek , který je z koberečku co je pod monitorem, který tam je proto, že nožky podstavce jsou ještě trochu vlhké a nechci, aby to udělalo nějaké ty stopy na krytu počítače. Prostě jsem se už nemohl dočkat až ho otestuju.
Trochu mě ale mrzí, že mě nenapadlo udělat pár fotek monitoru před koupelí a kartáčováním, ale neva, teď vypadá dokonale oproti původnímu stavu. A co jsem k tomu použil? Tomu asi neuvěříte :) Takový ten modrý tekutý prášek Mio. Na hladký povrch bych ho nejspíš nepoužil, ale jak plasty monitoru tak i počítače jsou hrubší a špína byla fakt zažraná, takže písek nevadí a nijak tomu neuškodil.
Takže jak jsem už psal výše, jsem ho musel otestovat, po zapnutí se rozsvítí LEDka v levé mechanice a rozsvítí se zeleně obrazovka monitoru a dál už to nic nedělá. Předpokládám, že to prostě pro chod potřebuje ještě tu klávesnici, kterou zatím nemám, ale doufám, že ji časem získám. Takže Olivetti je zatím poličkový artikl, bohužel. I tak jsem z něj nadšený. Je to fakt nádherná mašinka. A někdy v budoucnu by se mohla spáchat někde výstava a pochlubit se našema miláčkama :) To je ale ještě daleká budoucnost, není úplně jednoduché dohledat u takto starých počítačů jakékoliv informace. Navíc se mnohdy s různými zdroji rozchází viz typ procesoru, na jednom místě se píše, že tam je Intel 8086, jinde Intel 80186. A pak to taky něco stojí.
Každý počítač je hloupý nebo chytrý pouze tak, jako jeho majitel.
Díky kluci, no nějaký ten DOS třeba 3.3 na 5 a 1/4 palcový 360 kilový disketě určitě poběží. Co se týče procesoru, tak "rašawiki" uvádí Intel 8086 a na jedněch italských stránkách Intel 80186, takže nevím. Chtěl jsem se mrknou pod chladič, ale pro jistotu jsem si to rozmyslel. Fakt nechci 30ti letý počítač zničit. Každopádně musím jak počítač, tak i monitor pořádně vydrbat. Pak taky musím zjistit do kterého konektoru se ten monitor vůbec strká a pak ho vyzkouším, byť bez klávesnice, ale něco to ukázat musí :) Jinak sbírka Olivetti se pomalu, ale jistě rozrůstá. Tenhle je třetí, čtvrtý je na cestě a vím o dalším. No ale asi bych si měl dát na chvíli pokoj. Za posledních pár měsíců jsem za historické PC utratil majlant a taky volného místa se poněkud už nedostává :)
Tak jsem nakonec začal s monitorem, veškeré obavy s rozebráním byly zbytečné. Čtyři šrouby spojující přední plastový kryt se zadním, další šroubek držící úchytku na kabel a další dva šroubky držící podstavec a bylo to. Teď mám zvlášť plechové šasi s obrazovkou a s elektronikou, dva díly plastového krytu s podstavcem, který jsem ještě rozebral na další tři díly, kabel a sedm šroubů s úchytkou na kabel. Zahnojené to je slušně, to snad měli někde v řezárně cihel nebo co, ten oranžový prach byl snad všude. Ten už jsem z obrazovky a elektroniky opatrně vymetl a vyfoukal, sklo obrazovky jsem vlhkou ponožkou (ani za nic jsem nemohl najít použitelný hadr :D) pořádně utřel a suchou pak utřel do sucha. Pak už se jen vrhnu na ty plasty a monitor bude doufám jako nový. A nakonec si nechám plastový kryt počítače a bude to hotové. K dokonalosti je potřeba sehnat už jen klávesnici :)
LubikCZ napsal(a)
Díky kluci, no nějaký ten DOS třeba 3.3 na 5 a 1/4 palcový 360 kilový disketě určitě poběží. Co se týče procesoru, tak "rašawiki" uvádí Intel 8086 a na jedněch italských stránkách Intel 80186, takže nevím. Chtěl jsem se mrknou pod chladič, ale pro jistotu jsem si to rozmyslel. Fakt nechci 30ti letý počítač zničit. Každopádně musím jak počítač, tak i monitor pořádně vydrbat. Pak taky musím zjistit do kterého konektoru se ten monitor vůbec strká a pak ho vyzkouším, byť bez klávesnice, ale něco to ukázat musí :) Jinak sbírka Olivetti se pomalu, ale jistě rozrůstá. Tenhle je třetí, čtvrtý je na cestě a vím o dalším. No ale asi bych si měl dát na chvíli pokoj. Za posledních pár měsíců jsem za historické PC utratil majlant a taky volného místa se poněkud už nedostává :)
Krásný stroj a dobré předsevzetí... ovšem dle mých zkušeností vydrží právě a jen do chvíle, než se na aukru nebo jinde objeví nějaká nová a neodolatelná nabídka :) Vše je ale jako vždy o úhlu pohledu - a když se to dobře podá, tak stroje které už jsi doteď získal, již nebudeš muset nikdy v budoucnu kupovat - a tím tedy vlastně ušetříš :D
Nejvíce uživatelů online: 351
Právě online:
176 Host(é)
Právě prohlíží tuto stránku:
1 Host(é)
Statistiky uživatelů:
Hosté: 14
Členové: 684
Moderátoři: 0
Administrátoři: 1
Statistiky fóra:
Skupiny: 5
Fóra: 24
Témata: 1415
Nejnovější uživatelé:
Pluto, Brbla, VasilijP, Snnsnsnn, Franta, pepapantak, isidor, Wolis, Martin Rulf, bujny, Pavel Pavel, LEON Pilot, Jan “Druid” Schicho, POLÁŠEK TOMÁŠ, StanosAdministrátoři: Sledge: 5644