Zvažte možnost registrace, zatím jste zde jako
HOST

sp_LogInOutPřihlásit se
RSS

IBM Personal Computer Convertible 5140

18/10/2015 - 11:54
RomanOn

Tak, je to tu...

Naozaj to nebolo jednoduche dat to dokopy, moj znamy, ktory to reparoval by vedel porozpravat.. ;)

Takze zacalo to tak ze som na ebay kupil za celkom prijatelnu cenu IBM PC 5140, samozrejme netestovane, bez zaruky a nabijacieho adaptera. Po nejakom case mi to prislo, adapter som zohnal kompatibilny. Nemal som velke nadeje ze to pojde bez chyby, v tomto obore sa to moc nevyplaca ;) Moje zle ocakavania sa naplnili, po zapnuti sa z notebooku ozvali len nejake tony a nic viac. Neskor som zistil ze spominany chybovy kod znamena vaznu chybu zakladovky...

Tak som notas otvoril, ziadna sranda inak, chvilu mi trvalo nez som prisiel na to ze ako. Hned ako som ho otvoril, zbadal som moznu pricinu zlyhania. cela doska a aj okolie bolo zamazane od vytecenej baterie notebooku. Niektore casti boli pokryte zelenou oxydaciou typickou pre vytecenie baterky. 

Nic teda, poslal som to mojmu znamemu nech sa na to pozre. Ten po hlbsej analize prisiel na to ze kyselina z baterky narobila poriadnu paseku, prezrala asi 15 integrovanych obvodov, takisto napajanie dosky, proste do srotu...

Po dlhom prehovarani sa teda do toho pustil :D Bolo nutne obnovit spoje na doske, neslo to hned, tuto hovorim o tyzdnoch pokusov, omylov a hladania chyb. Ked uz sme si mysleli ze vsetko ide objavila sa dalsia chyba a dalsie hladanie. 

Nutne povedat, ze 5140 nie je zrovna moc kompatibilny stroj ako by sa mohlo zdat. Vela veci na tom nejde uplne tak ako by clovek ocakaval. Neviem ci to je tym ze doska je reparovana alebo to tak ma byt, tazko povedat, nebavil som sa o tom s ziadnym majitelom 5140, moc ich asi ani nebude :) Doteraz mam este na tom par nevyriesenych problemov, ale tak to uz musim nejak poriesit ;)

Tak ci onak, 5140 zije a mohol som spravit nejaku tu fotodokumentaciu, mimochodom podarilo sa mi zohnat aj fungl novy nabijaci adapter takze mozem sa pochvalit aj tym ;)

Takze najpr k zreparovanej zakladovke, vidno kde boli zasahy a upravy, neni to uplne esteticke ale co narobime, robota to bola fantasticka, neviem si predstavit ze by som to ja takto letoval :)

IMG_4384.JPGIMG_4385.JPGIMG_4386.JPG

a tu uz doska v celku, ako vidno, vobec sa nejedna o dosku podobnu akemukolvek IBM PC, je tu uz vidno pokrocilejsiu technologiu, cipsety, takisto zaujimavo riesene pamate formou pridavnych malych adapterov na spodu.

IMG_4389.JPG

A tu uz samotny pocitac, takze IBM PC Convertible, vyrabany v rokoch 1986-1988, prvy notebook od IBM, vyrobenych iba 23.000 kusov, neujal sa, je to jeden z velkych predajnych failov IBM. Procesor intel 80c88 4.77Mhz, RAM 256-640kb (ja mam 512kb), vdaka novsej technologii RAM (statickej) pamate je priblizne o 6% rychlejsi ako PC XT aj ked maju rovnaky procesor (80c88 je len mobilna verzia) grafika monochromaticky CGA kompatibilny LCD display 640x200 text, 320x200 grafika. Su dve verzie, s podsvietenym a s nepodsvietenym displayom, ja mam to druhe, kontrast dost biedny, na dennom svetle zle citatelny, v noci este horsie :D

este pripajam zaujimavu dobovu reklamu na IBM PC Convertible :)

IMG_4394.JPGIMG_4396.JPGIMG_4397.JPGIMG_4398.JPGIMG_4399.JPGIMG_4403.JPGIMG_4404.JPGIMG_4405.JPGIMG_4406.JPG

Edit: dodatocne sa mi este k tomu podarilo rozbehnut tuto mysku ;)

IMG_4407.JPG

sp_PlupAttachments Attachments
18/10/2015 - 22:39
Sany

Super, zachránit a znovu uvést do provozu takovýto výjimečný stroj nemá chybu ! Bylo by zajímavé vědět, za kolik se tento kousek prodával -  muselo to stát od IBM majlant ve své době.

Imho to "convertible" znamená, že se k  počítači dá nějak zezadu připojit i jakási speciální IBM tiskárna ? To by byl další goal k sehnání, v dnešní době a nejlépe ještě i funkční :D

19/10/2015 - 12:04
RomanOn

Sany napsal(a)
Super, zachránit a znovu uvést do provozu takovýto výjimečný stroj nemá chybu ! Bylo by zajímavé vědět, za kolik se tento kousek prodával -  muselo to stát od IBM majlant ve své době.

Imho to "convertible" znamená, že se k  počítači dá nějak zezadu připojit i jakási speciální IBM tiskárna ? To by byl další goal k sehnání, v dnešní době a nejlépe ještě i funkční :D

Uvadzacia cena bola $2000, co je v prepocte na dnesne peniaze $4302.98 (zdroj)

Ak si si pozrel tu dobovu reklamu, tak tam bol ten Convertible nazov vysvetleny. O tlaciaren myslim neslo, islo o to ze pomocov dalsieho pridavneho grafickeho adaptera a specialneho monitora sa dal z toho spravit kvazy desktopovy pocitac, preto convertible. Doslova "for people, who want one computer, but realy need two". 

Tlaciaren bola ako dalsie pridavne zariadenie, da sa zohnat na ebay ale cena nic moc. Malo by ist o tepelnu tlaciaren.

02/11/2015 - 11:51
RomanOn

prikladam este vysledky merania z checkitu 2.1, rozdiel oproti XT je uz celkom citelny az teda na matematicky vykon, kedze 5140 nema koprocesor.

fotka-3.JPG

sp_PlupAttachments Attachments
02/11/2015 - 13:58
Sany

Zajimave - jen jestli mne zrak neklame, tvuj 8080 v tomto stroji je nejak podtaktovany - 2.27 MHz ? Nebo Checkit spatne meri frekvenci CPU, v 5140-ce ?

A co FPU, do 5140 vůbec nejde pridat ? Nebo tento upgrade teprve plánuješ ? :)

02/11/2015 - 14:10
RomanOn

Sany napsal(a)
Zajimave - jen jestli mne zrak neklame, tvuj 8080 v tomto stroji je nejak podtaktovany - 2.27 MHz ? Nebo Checkit spatne meri frekvenci CPU, v 5140-ce ?

A co FPU, do 5140 vůbec nejde pridat ? Nebo tento upgrade teprve plánuješ ? :)

nene frekvencia je normal, checkit to asi zle nameral :) Nooo bohuzial, FPU nejde pridat

Časové pásmo: Europe/Prague

Nejvíce uživatelů online: 351

Právě online:
166 Host(é)

Právě prohlíží tuto stránku:
1 Host(é)

Nejaktivnejší uživatelé:

LubikCZ: 2165

MilasPce: 1501

Sany: 1498

Neny: 1136

Powerack: 965

Logout: 934

Statistiky uživatelů:

Hosté: 14

Členové: 684

Moderátoři: 0

Administrátoři: 1

Statistiky fóra:

Skupiny: 5

Fóra: 24

Témata: 1415

Nejnovější uživatelé:

Pluto, Brbla, VasilijP, Snnsnsnn, Franta, pepapantak, isidor, Wolis, Martin Rulf, bujny, Pavel Pavel, LEON Pilot, Jan “Druid” Schicho, POLÁŠEK TOMÁŠ, Stanos

Administrátoři: Sledge: 5644

Podpořit finančním příspěvkem »

Stát se PATRONEM
high-voltage.cz

25 patronů přispívá částkou 2876 Kč měsíčně

Je to malá dvacka pro čtenáře, ale velká vzpruha pro HV! ;)
Podpořit nákupem na e-shopu »
Retro podložka pod myš DIDAKTIK - 233x196x4mmRetro podložka pod myš DIDAKTIK - 233x196x4mm 246 Kč
Shadow bazar, retro herní džungle