Zvažte možnost registrace, zatím jste zde jako
HOST

sp_LogInOutPřihlásit se
No permission to create posts
RSS

IBM Personal Computer 5160 (XT)

12/06/2015 - 11:00
RomanOn

Logout napsal(a)
Mně osobně by tam spíš vadily ty chybějící klávesy nahrazené buhvíčím...

tak ja myslim ze to tak hrozne neni, co myslis? ;)

fotka-3_změna-velikosti.JPG

pre porovnanie pred a po ;)

predpo_změna-velikosti.jpg

12/06/2015 - 12:13
Sany

Tak tomu teda říkám ROZDÍL, a jestli je i plně funkční, nemá to chybu ! :)

12/06/2015 - 15:36
LubikCZ

Založíme firmu na restaurování historického hardwaru :)

Super prácička, jinak já tu svou už mám taky doma, tak mě to čeká taky a navíc tam mám ten malinkatý problém s kabelem :)

Každý počítač je hloupý nebo chytrý pouze tak, jako jeho majitel.

12/06/2015 - 16:19
RomanOn

Sany napsal(a)
Tak tomu teda říkám ROZDÍL, a jestli je i plně funkční, nemá to chybu ! :)

slape bez problemov, akurat som musel par klavesov doplnit z PS/2 klavesnice ;)

17/06/2015 - 19:02
Sany

Zajímavá to věc, kterou jsem ještě neviděl - že by originálně dodané IBM 5160 s orig HH IBM černými flopkami 5.25 i 3.5 ? Případně mrkněte i na další fotky sestavy v té foto galerii : PB287225

18/06/2015 - 08:30
RomanOn

Sany napsal(a)
Zajímavá to věc, kterou jsem ještě neviděl - že by originálně dodané IBM 5160 s orig HH IBM černými flopkami 5.25 i 3.5 ? Případně mrkněte i na další fotky sestavy v té foto galerii : PB287225

Povedal by som ze je to zlepenec IBM PC 5162 a 5160. Mozno nejaka posledna revizia 5160, zdroj aj 3.5" mechanika su z 5162

ako mozno vidiet na obrazkoch 5162ky nizsie.

xt286_top.JPGxt286_front.JPG

a pokial viem IBM nikdy nedavalo stvorcove logo na mechaniku takze to uz si urcite "vytunil" majitel.

Ta 5,25" mechanika ani nevyzera byt od IBM ale mozno sa mylim.

sp_PlupAttachments Attachments
18/06/2015 - 09:01
Sany

Souhlas, 5.25 mechanika nevypada jako orig. IBM - pokud uz nejaka half-height 5.25 byla z vyroby dodavana, bude to tahle :

http://1drv.ms/1CeNIov

Když se podivame na strukturu plastu mechaniky a spodni záslepky, je to zcela identicke a oboje dost podobne i vedlejšímu disku. A také struktuře plastu na té 3.5-ce výše.

02/11/2015 - 11:00
Sany

Včera jsem z důvodu přehazování speciálního IBM floppy kabelu (pro připravované sestavení modelu 5150) nahodil 5160-ku, s potěšením zjistil že stále ještě funguje, a udělal i jeden pokusný Checkit benchmark - tak sem dávám k dobru zjištěné výsledky CPU s FPU a starého poctivého full height 10MB harddisku Miniscribe :)

http://1drv.ms/1k43y2Y

http://1drv.ms/1k43Aru

02/11/2015 - 11:41
RomanOn

Sany napsal(a)
Včera jsem z důvodu přehazování speciálního IBM floppy kabelu (pro připravované sestavení modelu 5150) nahodil 5160-ku, s potěšením zjistil že stále ještě funguje, a udělal i jeden pokusný Checkit benchmark - tak sem dávám k dobru zjištěné výsledky CPU s FPU a starého poctivého full height 10MB harddisku Miniscribe :)

pekne pekne, skoda ze si tam nenechal CGA kartu, mohli sme porovnat aj grafiky vykon ;) takze prikladam aj svoje vysledky na mojej 5160

fotka-1.JPG

tvoja VGA samozrejme porazila moju CGA ale v matematickej rychlosti mam o chlp lepsi vykon :)

fotka-2.JPG

Takisto moj ST-412 je o chlp rychlejsi ako tvoj MINISCRIBE co sa tyka prveho a posledneho testu :) aky suborovy typ mas na tom tvojom disku? Ja tam mam FAT12 a DOS 2.0

02/11/2015 - 13:51
Sany

RomanOn napsal(a)

Sany napsal(a)

pekne pekne, skoda ze si tam nenechal CGA kartu, mohli sme porovnat aj grafiky vykon ;) takze prikladam aj svoje vysledky na mojej 5160

tvoja VGA samozrejme porazila moju CGA ale v matematickej rychlosti mam o chlp lepsi vykon :)

Takisto moj ST-412 je o chlp rychlejsi ako tvoj MINISCRIBE co sa tyka prveho a posledneho testu :) aky suborovy typ mas na tom tvojom disku? Ja tam mam FAT12 a DOS 2.0

CGA monitor se mne včera nechtelo vytahovat - byla to jen takova rychlovka  a rozborka-sborka, tak jsem tam jen strihl moji osvědčenou 8/16 bit Realtek kartu a uz to jelo :) S CGA to ale klidne nekdy zmerim, třeba o vanocich az bude cas, a postnu sem výsledek.

Hadr jede s IBM PC DOSem 3.30 - takze tam bude asi uz klasicka FAT16 ? Low-level prokladani je 3:1 (radic nebo procesor vic nedal) - takze pokud to nelimituje filesystem, asi ten muj Miniscribe proti tvému Seagate lehce vykonove nestiha :)

A co se tyce FPU - hezky ! Zajimave, ze na uplne stejnem stroji da tvoje masina vic... mas tam Intel FPU nebo nejaky jiny a lepsi (AMD / Cyrix / IIT) ? Nafotil jsem si kombo CPU s FPU, tak sem schvalne vecer hodim, co to tam ja mam za koprocesor - bude to nejaky klasicky Intel 8087, ale nejsem si jisty variantou.

02/11/2015 - 14:20
RomanOn

Sany napsal(a)

RomanOn napsal(a)

Sany napsal(a)

CGA monitor se mne včera nechtelo vytahovat - byla to jen takova rychlovka  a rozborka-sborka, tak jsem tam jen strihl moji osvědčenou 8/16 bit Realtek kartu a uz to jelo :) S CGA to ale klidne nekdy zmerim, třeba o vanocich az bude cas, a postnu sem výsledek.

Hadr jede s IBM PC DOSem 3.30 - takze tam bude asi uz klasicka FAT16 ? Low-level prokladani je 3:1 (radic nebo procesor vic nedal) - takze pokud to nelimituje filesystem, asi ten muj Miniscribe proti tvému Seagate lehce vykonove nestiha :)

A co se tyce FPU - hezky ! Zajimave, ze na uplne stejnem stroji da tvoje masina vic... mas tam Intel FPU nebo nejaky jiny a lepsi (AMD / Cyrix / IIT) ? Nafotil jsem si kombo CPU s FPU, tak sem schvalne vecer hodim, co to tam ja mam za koprocesor - bude to nejaky klasicky Intel 8087, ale nejsem si jisty variantou.

Vsetko mam Intel, mozno len nahoda a meria to zakazdym inak :)

Ohladom toho disku je to zaujimave, pretoze FAT12 by mal byt pomalsi ako FAT16

02/11/2015 - 22:56
Sany

Tak FPU mam tento : http://1drv.ms/1RLbFeU

Takze rozdilny vysledek ve vykonu je skutecne zajimava vec, ledaze by jak pises Checkit meril pokazde jinak :) 

28/03/2018 - 20:41
abeljozef

Transplantácia RAM do 5160.

Pri resuscitácií vraku 5160 po opravení MB, zdroja a FDD som sa rozhodol že upgradujem dosku 64 - 256 na 256 - 640 Kb. Dôvod je prostý 256 kB je zúfalo málo a doska 64 - 256 je už z výroby pripravená aj na variant 256 - 640kB. Podstata spočíva v tom že vo verzii 64 - 256 kB sú 4 banky osadené kapacitou 64 kb čiže pri využití všetkých 4 bankov 256kB. 

20180328_171514_resized.jpg

20180328_171644_resized.jpg

Pri upgrade treba vymeniť ram 64 kbit chipy v banku 0 a 1 za 256 kbit ové. Ako zdroj dielov som použil kartu z PP 06 ky ktorých mám nadbytok. Takže odsávačka a šváby von.

20180328_171252_resized.jpg

20180328_171300_resized.jpg

Demontované RAM z bankov 0 a 1

20180328_172448_resized.jpg

Bank 0 a 1 osadený 256 kbit švábmi z PP06.

20180328_185105_resized.jpg

Keďže sa v Banku 0 a 1 zoštvornásobil adresný priestor treba do základnej dosky osadiť adresný multiplexer U84. 

20180328_172521_resized.jpg

20180328_173121_resized.jpg

Posledný krok je naletovať do dosky jumper E2 ktorý v nej nie je osadený a ktorým sa oznámi obvodu že je konfigurácia 256 - 640.

Prvý pokus dopadol neúspechom nakoľko jeden z PP06 kových švábov bol vadný. Po jeho identifikácii a výmene za iný kus ktorý som vykopal z bordelu a musel som mu dopájkovať 2 nožičky ktoré nemal je PC funkčné.

20180328_190043_resized.jpg

20180328_185221_resized.jpg

20180328_190001_resized.jpg 

30/03/2018 - 10:55
Sany

abeljozef : Opravdu pěkná práce ! A inspirující, doteď jsem nevěděl že deska je připravena i na variantu 640kB onboard, se může hodit :)

Btw když jsi zmínil PP06, nemáš "na skladě" navíc i nějaké backplany s 4x ISA ? Oba stroje co mám mají proprietární PP06 sloty a bez přechodek si s ISA neškrtám...

01/04/2018 - 09:33
abeljozef

Ten backplane má 5x PP06 a 3xISA a je strašne ťažké ho zohnať. Osobne som videl len 2 z toho jeden ktorý sa mi podarilo zohnať a ktorý som použil v druhej pp06. Obávam sa že jednoduchšie bude vyrobiť redukciu z PP06 na ISA.

05/04/2018 - 22:14
Sany

Jj, dík za info - tušil jsem že těchto backplane asi moc nebylo, tak teď je to potvrzeno :)

26/07/2018 - 00:39
tind

Zdravím všechny,

doma mám staré IBM XT s 256kB na desce a 256kB na přídavné kartě. Po startu normálně naběhne, ale po krátké chvíli (např. 20s až 2 minuty, v závislosti, zda se s ním pracuje) se mi objeví chybová hláška PARITY CHECK 1   20000 (S) nebo PARITY CHECK 1    28000 (S) a systém zamrzne. Dočetl jsem se, že by to mohla být chyba pamětí na základní desce. To by byla asi ta lepší varianta, ale může to prý být i něco hlubšího. Dá se nějak zjistit, který paměťový čip případně dělá neplechu, kde ho sehnat a jak ho vyměnit? Mám jen velmi základní znalosti, tak kdybyste někdo mohl poradit, budu vám vděčný.IMG_20180725_212917m.jpgIMG_20180716_112104m.jpg

26/07/2018 - 09:36
MilasPce
Pardubice

1. Vyndej přídavnou desku, tím zjistíš jestli je to na přídavné desce nebo na základní.

2. Nejsou paměti přetaktované, jak je nastavano wait-state 1/0 (jumperem nebo nějakým konfiguračnim switchem) ? Pokud je nula zkusit to s volbou 1. 

3. pokud je to na základní většinou jde vypnuot kontrola pariity jumperem, nebo nějakým konfiguračnim switchem. Pokud to s vypnutou kontrolou pojede, není blbá hlavní paměť, ale někde jen ten  9-tej paritní bit. Tak by se to dalo i provozovat.

4. Sehnat jeden jiný chip a vyměňovat ho postupně. Případně odebrat nejvyšší řadu a zní ty čipy zkoušet do nižších.

Praxe znamená, že vše funguje, ale nevíme proč. Teorie znamená, že vše víme, ale nic nefunguje.

Někdy je teorie spojena s praxí. Znamená to, že nic nefunguje a nikdo neví proč ...

26/07/2018 - 11:38
MilasPce
Pardubice

Nejhorší by bylo, pokud byli paměti dobré a byl vadný plošný spoj. Po zahřátí se deska nepatrně roztáhne a přeruší se mikroskopicky nějaký spoj, nejčastěji vadné prokovení, to je propojka mezi jednotlivými vrstvami plošných spojů shora dolů. Může se ti zdát, že spoj mizí a nikam nevede. Některé PC mají až 4-vrstvé PCB, takže ty vnitřní vrstvy nejedou vidět ani měřit.

Na to se dá také přijít, ale je to strašně pracné a vyžaduje to většinou naprogramovat si v assembleru zkušební program, který testuje jednotlivé datové a adresní spoje. Vyžaduje to však úplně zakázat všechny přerušení, časovače a DMA, aby jel pouze tvůj program a ne všechny služby DOSu. Nebo vyměnit ROM-BIOS za testovací program. Také to vyžaduje mít datasheety od všech čipů na desce, takže pakárna na nic.

Pomůže taky hodně Digital logic analyzer. Servis je hodně o přístrojích. PC XT má výhodu, že jede do 10MHz tak ti stačí ty nejlevnější řešení z číny.

Někdy pomůže lepší chlazení prostoru počítače, jeden můj kámoš to řešil otevřeným krytem počítače a velkým externím větrákem, ale to už je řešení ne sběratelské, spíše jen kvůli dočasné funkčnosti, když chceš něco dodělat.

V Tesle jsme měli speciální chladící sprej s trubičkou. Zmrazil jsi určité místo a ono to naskočilo, tak se postupně také hledalo kde to je.

Ohřátí fénem na určité místo závadu urychlí a také částečně lokalizuje. Je to ale nebezpečné může se to při tom zničit. Buď se to upeče, nebo se odletují a odpadnou SMD součástky.

Prostě nic pro amatéry.

Praxe znamená, že vše funguje, ale nevíme proč. Teorie znamená, že vše víme, ale nic nefunguje.

Někdy je teorie spojena s praxí. Znamená to, že nic nefunguje a nikdo neví proč ...

26/07/2018 - 20:41
tind

OK, děkuji za odpovědi a typy. Já doufám, že to budou jen ty paměti, protože se to sekne zpravidla při spouštění například Nortona nebo zadání nějakého příkazu. Jinak nevím, kde jsou jumpery pamětí nebo switch. Ale vzhledem k tomu, že to bylo pouze v podniku a nikdo na tom hry nehrál, tak to přetaktované nejspíš nebude. Kde se vypíná kontrola parity také nevím. Až bude čas, zkusím šachovat s těma paměťma. Doufám, že jsou ty paměti kompatibilní, jsou tam 2 druhy na základní desce a třetí druh na kartě. Jo a u těch pamětí záleží na orientaci uložení nebo ne? Jinak asi půjdou vyndavat dost ztuha, půjde to jen rukou nebo bude lepší na to něco použít? Díky.

26/07/2018 - 20:52

Rady ohledně testování nechám na zkušenějších, ale za mě poznámka k tomu vyndavání švábů z patic - hlavně opatrně! Nebo si polámeš / zohýbáš nožky, nebo čipy / patice dokonce poškodíš. Vždycky je trochu uvolni na jedné straně, pak na druhé, pak se vrať na první a opakovat. Specializované nářadí zjevně nemáš, takže můžu doporučit tvrdší trsátka, nebo holt ploché šroubováky, ale nepáčit, alébrž jemně otáčet, tu vlevo, tu vpravo, a postupně šváb uvolňovat. Jemně!

26/07/2018 - 22:17

A než začneš něco měnit - udělej si fotku původního stavu.

26/07/2018 - 22:36
MilasPce
Pardubice

Záleží na orientaci čipů. Vyfoť si telefonem původní stav, než začneš cokoli měnit, aby jsi věděl jak to vrátit.

Na konfiguraci tam je na základní desce většinou taková modrá kostička s bílými přepínači.

Například na této desce označená SW1

26/07/2018 - 22:37
MilasPce
Pardubice

Jejku než jsem dopsal tak už to tam Berk napsal. Zdržel jsem se hledáním odkazu na nějakou desku.

26/07/2018 - 22:42
MilasPce
Pardubice

Ale koukám, že tady nejde ani vypnout parita, ani nastavovat rychlost RAM.

No permission to create posts
Časové pásmo: Europe/Prague

Nejvíce uživatelů online: 351

Právě online:
179 Host(é)

Právě prohlíží tuto stránku:
1 Host(é)

Nejaktivnejší uživatelé:

LubikCZ: 2165

MilasPce: 1501

Sany: 1498

Neny: 1136

Powerack: 965

Logout: 934

Statistiky uživatelů:

Hosté: 14

Členové: 684

Moderátoři: 0

Administrátoři: 1

Statistiky fóra:

Skupiny: 5

Fóra: 24

Témata: 1415

Nejnovější uživatelé:

Pluto, Brbla, VasilijP, Snnsnsnn, Franta, pepapantak, isidor, Wolis, Martin Rulf, bujny, Pavel Pavel, LEON Pilot, Jan “Druid” Schicho, POLÁŠEK TOMÁŠ, Stanos

Administrátoři: Sledge: 5644

Podpořit finančním příspěvkem »

Stát se PATRONEM
high-voltage.cz

25 patronů přispívá částkou 2876 Kč měsíčně

Je to malá dvacka pro čtenáře, ale velká vzpruha pro HV! ;)
Podpořit nákupem na e-shopu »
Placka / odznak RABBIT'S FOOTPlacka / odznak RABBIT'S FOOT 18 Kč
Shadow bazar, retro herní džungle