IBM Personal Computer 5160 (XT)
Tak konecne kompletny! Ok, klavesnica a prirucka su pozicane z IBM PC ale to uz je vedlajsie ;) Legendarne IBM PC 5160 (XT)
Procesor Intel D8088 - 4,77Mhz, RAM 256kB, CGA grafika (16kB), HDD - 10MB, disketovka 360kB. V podstate cele skladane postupne, vacsina veci nemecky ebay, potom americky ebay a monitor od cloveka z Bratislavy.
Fotodokumentacia:
Vnutro pocitaca, snazil som sa o co najvacsi poriadok, dva kable k MFM disku vedu spodom, bol to dost porod ale podarilo sa ;)
Zaber na rozsirujuce karty, zhora IBM CGA, IBM async. card, IBM parallel card, IBM XEBEC MFM HDD controller, IBM floppy controller
Detail na 10MB pevny disk Seagate ST-412 a jeho krokovy motor na ovladanie hlav, rok vyroby 1984, slape na jednotku
Procesor Intel D8088 - 4,77Mhz, nad nim miesto pre koprocesor
a uz vcelku
Programova vybava, hry
a na zaver jedna spolocna s IBM PC ;)
RomanOn napsal(a)
Snad nehces povedat ze to mas niekde doma hodene v spine a prachu :D Najlepsie sa mi osvedcil na tieto veci CIF, ale pracnemu drhnutiu sa proste nevyhnes ked chces vysledky ;)
Tak uskladněné to mám fajn, ale čištění a drhnutí jsem raději takticky odložil s tím, že nejdřív raději zjistím co a jak - abych té ušlechtilé patině svojí přílišnou iniciativou naopak nějak neuškodil :D Tož díky za tip :)
Starší foto zde : http://i148.photobucket.com/albums/s7/Sany_CZ/HW/IBMs_zps69a92873.png
A nové rád pořídím přes léto, až to vytáhnu a pořádně vydrbu všetně 5153 :) PC je totiž celkem ok, ale ty plasty monitoru jsou takový docela zašlý a zaprášený, za ty roky...
Sany napsal(a)
Starší foto zde : http://i148.photobucket.com/albums/s7/Sany_CZ/HW/IBMs_zps69a92873.pngA nové rád pořídím přes léto, až to vytáhnu a pořádně vydrbu všetně 5153 :) PC je totiž celkem ok, ale ty plasty monitoru jsou takový docela zašlý a zaprášený, za ty roky...
No pekneee, pozeram ze mas podobnu verziu ako ja (full vyska floppy mechaniky aj disku) mas aj dosku 64-256kb? Disk tam mas aky?
Ako moja 5153 je tiez dost opotrebovana, na fotkach to neni vidno, ale keby spravim detail tak to vidis. Proste s tym nenarobis nic, dokonca zboku mam aj 10cm prasknuty plast. Ono tam uz ide o kompromist medzi vycistenim a zodratim tej textury, takze netreba to prehanat.
Mimochodom takto vyzeral ked mi prisiel, klasika, skladovane niekde v pivnici...
Přesně, také musím nějak opatrně najít kompromis mezi vyčištěním a strhnutím / ojetím té plastové textury monitoru :) Chystám se na to zkusit Interflon foam clean aerosol, požívám to v práci s vynikajícími výsledky z věcí, které prostě jinak pořádně ničím vyčistit nešly (např. fotoválce laser. tiskáren), tak pak dám jistě vědět. 5153-ku mám jak koukám v trochu lepším stavu než byl tvůj výchozí, ale i tak je ta moje stejně velmi zašlá, takovou tou šedou prachovou špínou všude na plastech.
Deska jak píšeš je klasika 64-256, s velmi zajímavou přídavnou kartou s porty pak mám celých 640kB. Mechanika origoš, stejně tak IBM FDD řadič, IBM HDD řadič i IBM CGA full karta (fakt hezky sněží).... a v tomhle stroji je i původní disk, ale teď se mně z hlavy ptej jakej... V létě mrknu a v rámci čištění to nafotím a publikuji, včetně karet, disku i monitoru :)
No potom napis ako to cisti, som zvedavy, takisto na vnutro ;)
Ja slapem na 256kb ono to staci ked si neni narocny, mam sice pridavnu kartu Memo 576 ale nepouzivam ju, test pamati na 640kb pri starte komu ma naozaj ubija a na IBM PC dokonca ani nevidis ubiehajuce cisla tak to je len pol minuty pozerania na blikajuci kurzor :D
Uvazujem nad pamatovkou 256kb ale az ked bude za normalnejsiu cenu, 512kb sa mi viac paci ako 640 ;)
To je tedy pěkná výzva :D Mě tento týden dorazí tahle :)
Každý počítač je hloupý nebo chytrý pouze tak, jako jeho majitel.
Sany napsal(a)
Uff, tak tohle je skutečná "před-renovační retro-výzva" :)Btw co je tahle kláveska přesně za typ, s tímhle čtvercovým logem vpravo ?
je to skorsia varianta IBM model M, vyroba rok 1986, dodavala sa k novsim IBM PC/XT a aj k AT, zvlada oba typy. Este skorsia varianta z roku 1985 este nemala svetla nad numerickou klavesnicou. Uvidim ako sa mi ju podari zrenovovat, k 5170 mam PS/2 klavesnicu, klavesy by mali sediet, takze pokusim sa chybajuce doplnit z nej, predsa len, tamta je vzacnejsia a starsia ;)
LubikCZ napsal(a)
To je tedy pěkná výzva :D Mě tento týden dorazí tahle :)
pekna, ale za ten odstrihnuty kabel by som vrazdil....jak to chces opravit? :D
Nejvíce uživatelů online: 351
Právě online:
189 Host(é)
Právě prohlíží tuto stránku:
2 Host(é)
Statistiky uživatelů:
Hosté: 14
Členové: 684
Moderátoři: 0
Administrátoři: 1
Statistiky fóra:
Skupiny: 5
Fóra: 24
Témata: 1415
Nejnovější uživatelé:
Pluto, Brbla, VasilijP, Snnsnsnn, Franta, pepapantak, isidor, Wolis, Martin Rulf, bujny, Pavel Pavel, LEON Pilot, Jan “Druid” Schicho, POLÁŠEK TOMÁŠ, StanosAdministrátoři: Sledge: 5644