Globalyst 510 - mrňous s 486kou
Přistála mi tu taková radost - Globalyst 510.
Jde o PCčko velmi malých rozměrů, zatím jsem jen otestoval běh a mrknul dovnitř, ale dělá mi to velkou radost.
1) Je v tom 486DX2/66MHz. Procesor, na kterém jsem začínal, a zároveň nejuniverzálnější DOSový herní popoháněč :)
2) 16MB RAM na jednom SIMMu, luxus!
3) Z integrované grafiky leze kvalitní obraz, na LCD nevidím žádný bordel, tolik známý z laciných Tridentek.
4) Volný ISA slot lačný spolknout zvukovku.
5) Po vyjmutí disku krásně tichý, ventilátor ve zdroji si i po těch letech jen tiše ševelí.
Bude to chtít rozebrat, vyčistit, osadit CF kartou, možná doplnit GOTEKem... ale rozhodně s tím bude legrace :)
Zajímavé, dohledal jsem síťovku do paralelního portu - Xircom Pocket Ethernet 3 (PE3). Kdyby se to podařilo sehnat (a rozběhat), odpadl by tak zásadní problém s přenosem dat :)
A ještě jsem si uvědomil jednu prima věc - na desce je normální "knoflíková" baterka, a ne soudková Varta - ničitel boardů, popř. nedobytný Dallas :)
Tak grafiku jsem trochu přechválil, v textovém módu je sice bez chyby, ale jak dojde na grafiku, už tam nějaké ty vertikální pruhy jsou. Ale po připojení na menší monitor, než je aktuální 20", nebudou imho moc vidět, jsou dost jemné. BIOS překvapivě nemá problém s 4GB diskem. A disketovka funguje :)
...
Zvláštní, na 4GB CF kartě vytvořím oddíly, fdisk je vidí, ale při pokusu o přístup / formátování systém hlásí "invalid drive specification". Zatím to nechám být, 1GB kartu se mi rozběhat podařilo.
Jo a dle HWinfa je grafika připojená pře VLB, prima :)
Patří tam tahle cache:
https://www.ebay.com/itm/PC-CACHE-MODUL-DOC-13630-ASSY-008-0078204-256MB/132652229755
Bohužel s tím maďarem není rozumná dohoda. A čím víc lidí mu bude psát, tak bude chtít víc.
Pokud jde o ISA síťovky, mám jich krabici pro 10 Mega
Sledge napsal(a)
A když ten speaker řádně rozduníte, tak vám cache poběží rychleji. Čestně! Pokud tedy nějakou seženete...
Ta cache je vyndaná schválně. Procesor se moc přehříval, tak ji majitel vyndal aby nebránila akustickému tlaku z reproduktoru, který se využívá místo aktivního větráčku :) a při zvuku ofukuje procesor.
Praxe znamená, že vše funguje, ale nevíme proč. Teorie znamená, že vše víme, ale nic nefunguje.
Někdy je teorie spojena s praxí. Znamená to, že nic nefunguje a nikdo neví proč ...
Statistiky uživatelů:
Hosté: 14
Členové: 684
Moderátoři: 0
Administrátoři: 1
Statistiky fóra:
Skupiny: 5
Fóra: 24
Témata: 1415
Nejnovější uživatelé:
Pluto, Brbla, VasilijP, Snnsnsnn, Franta, pepapantak, isidor, Wolis, Martin Rulf, bujny, Pavel Pavel, LEON Pilot, Jan “Druid” Schicho, POLÁŠEK TOMÁŠ, StanosAdministrátoři: Sledge: 5644