Compaq Presario 460
Já jsem právě zkoušel 4G disk přidat do ATAT 486-ky a již bios vůbec nevezme tento disk. Je tedy na místě otázka, jestli Ti již Bios ukáže správnou hodnotu připojovaného disku. Biosu je asi jedno, co s diskem udělá operační systém. Podmínkou ale je, že bios ten správně disk najde. Ještě se můžu podívat na nějakou jinou 486 základovku, ale na to právě nemám čas.
Zkus nastavit bios a nafoť příslušnou obrazovku.
Tady někdo taky s tímhle strojem bojoval:
https://www.oldcomp.cz/viewtopic.php?f=57&t=3937&start=15
ComputerGuru napsal(a)
Skus zistit od akeho vyrobcu je. Ja mam napriklad od vyrobcu Shuttle, a boli k tomu instalacky. Mozem sa pokusit vytvorit img subor a vyskusaj ci nezaslapu (len podari sa mi to az tak o tyzden dva...potrebujem to dohladat a nestiham sa teraz tomu venovat).
Image disket by byly bezva a ne jen pro můj případ, ale časem by se určitě hodily někomu dalšímu. Jinak zatím nemám na rozebírání čas, ale připravím si mechaniku na víkend a pak dám vědět. Zatím děkuji :)
ComputerGuru napsal(a)
Dobra sprava, vyzera ze je to identicka vecicka - ktoru mam v moje zbierke aj spolu s original instalacnymi disketami :) Bezi v dose perfektne, mam tam aktualne 40x cdrom, ta tvoja vyzera byt Teac 40x, vyborne cita. Ked sa mi podari dostat do mojho "muzea" poslem img disket. Posli mi do spravy mail kam.
Tak jsem od ComputerGuru sw dostal, včera jsem se dostal k tomu, zkusit CD to LPT nainstalovat. Kupovidvu žádný problém, hned se ve Volkov Commanderu objevila další mechanika. Ale ouha. Narazil jsem na věc, se kterou jsem se nikdy nesetkal. Nelze číst vnořené adresáře. Chvíli jsem na to koukal, pak mne napadlo totéž zkusit i přímo v DOSu. A s překvapením jsem zjistil, že je to problém DOSu (nebo chybná instalace). Používám DOS 6.22. Musí se jen někde nastavit nějaký spínač, abych se dostal do více zanořeného podadresáře?
Já to úložiště docela chápu. Nechat CPU / RAM / grafiku / zvukovku v dobové konfiguraci je jedna věc, to má na hry přímý vliv, ale velikost disku je něco jiného. Než neustále žonglovat s disketama / CD, tak tam taky radši necpu něco prostornějšího :)
Ad adresáře - týká se to jen CD mechaniky, nebo i disku?
Sledge napsal(a)
Takže to ně nějakej IDE-LPT převodník?Btw. u toho paralelního připojení CD-ROMky jsem si uvědomil jednu věc - nepotřebuje on paralelní port neustálý dohled ze strany CPU? To by mohl být problém, pokud bude CPU vytíženo chroustáním dat, o to míň toho zbude na hru...
Dnes jsem přeinstaloval adapter CDROM to LPT a zjistil jsem následující:
PC se soubory pod DOSem (6.20) pracuje normálně. Po instalaci se objeví nový disk, v mém případě "D". Po vložení CDROM se zobrazí obsah disku, soubory a adresáře. Obsah CDROM se sice zobrazí jako samostatný disk, ovšem se soubory nebo adresáři nelze dále pracovat. Lze pouze přečíst textové soubory. Je však možné soubory i adresáře (vč. podadresářů) jeden po druhém překopírovat např. na pevný disk a v něm již dále se soubory i adresáři normálně pracovat.
Úvaha Sledge pracovat přímo tímhle zařízením zjevně asi možná. Možná s jiným sw.
Podobně lze zřejmě přenášet i obsah nějakého externího pevného disku, protože při instalaci se objeví volba buď CD nebo pevný disk.
Nejvíce uživatelů online: 351
Právě online:
13 Host(é)
Statistiky uživatelů:
Hosté: 14
Členové: 715
Moderátoři: 0
Administrátoři: 1
Statistiky fóra:
Skupiny: 5
Fóra: 24
Témata: 1443
Nejnovější uživatelé:
Jaroslav Šembera, Michalzchvostoskoku, gjames, Martin Janočko, jakub crhák, retro, Vince Howerton, Standa, Libertarian771, Mastafos77, sleepingmouse, Fleet, SirKokiAdministrátoři: Sledge: 5658