Autocont Pentium III 800MHz
Při vyklízení firemního skladu na mě koukla hromádka Autocontích stanic z přelomu tisíciletí. Po zevrubném zkoumání vnitřností a zhodnocení celkového stavu bylo jasno - zkusím zachránit co půjde.
Původní konfigurace:
Intel Celeron 850MHz v patici s370 - jádro Coppermine.
384MB SDRAM
Asus CUV4X-ME - VIA Apollo PRO133
ATI Rage XL
Intel 10/100 Desktop LAN
Forte media FM karta
HP Writer 8200
Toshiba DVD ROM
Parametry tedy ideální na stavbu late Win98 SE stroje pro oživení vzpomínek z dětství - tohle byla verze pro manželku, jelikož neví, že se mi v garáži už kupí pár takových dalších oživovačů vzpomínek a místo by raději využila na skladování bot, které jistě jednou zase přijdou do módy.
Nastala tedy fáze resuscitace. První zapnutí, abych vůbec zjistil zda bude co zachraňovat proběhlo úspěšně. Jen zvuk ventilátorů nasvědčoval, že už mají leccos za sebou. Následovalo kompletní čištění, vyfoukání, rozebrání atd. Procesor jsem nahradil modelem Pentium III 800MHz, RAM zůstala stejná, ATI Rage letěla do šuplíku a její místo zabrala nVidia Geforce 4 MX440 128MB s DVI. Chladič CPU jsem rozebral a namazal doufaje, že nebude znít jak vrtulník Apache na steroidech, nicméně příliš jsem si nepomohl a byť má místo 4000ot/min skoro 5000ot/min, tak zvukový projev je zhruba stejný. Dle váhy papírový zdroj Emko nahradil moderní Seasonic 350W. Sestava byla bez disku a při pátrání v zásobách padla volba na 40GB jednoplotnový Maxtor.
Po prvním oprášení a zkompletování jsem se jal instalovat Win98 SE. Nebootujeme, hmmm proč asi. HP Writer chroustá, ale CD nenačte. Profouknutí vzduchem otevřenými dvířky nezabírá, bude třeba větší zásah. Mechaniku jsem rozebral, párkrát si zanadával na inženýry HP, vyčistil čočku vatovou tyčinkou, promazal kluzné plochy, zkompletoval a výsledek? Bootujem!!!
Ale ouha po nekonečném formátování jsem vždy skončil v blackscreenu bez jakékoliv možnosti zjistit proč. V těchto případech postupuji většinou cestou nejmenšího odporu, postupnými kroky a zkoušením co zabere. Reset CMOS, zapnout, nic, odpojit vše nepotřebné, zapnout, nic, vyměnit GPU a voilà instalujem. Vypadá to, že má GPU nějaký problém nebo se tato konkrétní systému prostě nelíbí. Prozatím ji tedy nahradila 64MB verze MX440.
V PC je také přítomna FM karta, jen si nejsem jistý, jestli ji tu ponechám a PCI slot raději nevěnuji SoundBlasteru.
Čeká mě ještě výměna větráků za Noctua FLX a případně rozchození 128MB verze GPU. SW stránce a ladění VIA čipsetu se pověnuji později jak bude více času.
Pěkné!
Ad chlazení - na 1GHz Pentium jsem nasadil Noctua ventilátor, a ještě jsem před něj dal "zpomalovač", koupil jsem to kdesi na ebay, je to prostě jen mezispojka, co má na sobě rezistor. Funguje to výtečně. A vzhledem k tomu, že zdroj je nový Seasonic, místo HDD je CF, a grafická karta je stejně ta tvoje v pasivu (také 64MB GF4MX440), je to tišší než můj hlavní stroj. Což je dobře, aspoň mohu vnímat pískání a vrčení CRT monitoru! ;)
S Noctuou mám dlouhodobě nejlepší zkušenosti :) ono za ty prachy bych ani nečekal nic jiného. Právě jsem je objednal a obsahují i tu zpomalovací redukci i když myslím, že mi ještě někde zbyla. U mě bude nejvíc hučet ten Maxtor a bohužel ta GF4 64MB má malý aktiv, ale po promazání se jeví celkem dobře.
Tak CRT je jiný zážitek no, ale ty rozměry :) já šel cestou 20" LCD HP LP2065, má to pěkných 1600x1200 s IPS panelem a díky tomu celkem pěkně interpoluje menší rozlišení.
Já cpu Noctua chladiče všude a ani retro PC není vyjímka. Prostě u nich vím, že už je pravděpodobně nebudu muset nikdy řešit. Některé první jsem kupoval cca před 10lety do domácího serveru, a jedou nonstop dodnes.
To že mají unifikovaný design ve všech rozměrech je jen třešnička na dortu. Shánět dnes tak obskurní rozměry jako 40x40 nebo 60x60 není jen tak.
Pěkný mileniální stroj, škoda že moje vzpomínky přesně na tyhle casy je ze školy, kde nás na tom mučili při psaní všemi 10ti. Na část o ladění VIA čipsetu se těším, čeká mě to až se někdy dostanu k roky odkládané přestavbě svého stroje, jeslti mi zatím deska ve skříni neshnila. A bojím se toho jak čert kříže jelikož co i z téhle doby pamatuju, tak že VIA na čemkoliv byl automaticky poukaz na problémy a jelikož to bylo levné tak to bylo všude.
Mezi probíráním se internetem a hledáním ještě dostupných informací ohledně ladění VIA chipsetů dorazila objednávka Noctua větráků. Vypadá to teď o mnoho lépe :) a zvukový projev narušuje snad jen malý aktivek na grafice. Disk je kupodivu celkem tichý. Jediný benchmark, který jsem prozatím zkusil byl 3DMark2001se s docela překvapivým výsledkem 3880 bodů. Čekal jsem horší číslo na to, že prozatím nemám aplikované žádné tweaky.
Na čestném místě vedle druhého "Retro Late WinXP" Autocont stroje - i o něm mohu něco napsat, pokud by byl zájem, ale s Core 2 Quad spadá spíše do kategorie moderních strojů :D
Tak schválně, moje Pentium III 1GHz (Coppermine) s GeForce 4MX 440 64MB (128bit) v desce s VIA chipsetem dá v tuto chvíli v 3DM2001SE celých 4195 bodů. Překonáš? ;)
Šanci máš velkou, ty mé tweaky VIA chipsetu jsou takový pokus omyl, určitě by tam ještě nějaký prostor byl, ale už se mi to nechce ladit, když to docela slušně funguje, a ta GeForce není z nejrychlejších, RAMky by mohla mít svižnější.
No to je v pytli, ten článek z PCtuningu už je vážně pryč :/
EDIT: Hele, neni, jen má jinou URL - https://pctuning.cz/article/via-vyladte-si-svuj-chipset-na-maximum#article-header
A ten Memory Interleave Enabler nainstalovaný máš? Tam byl asi nejznatelnější nárůst výkonu, zbytek byly takové drobné přírůstky, které sice v součtu udělaly relativně dost, ale tohle bylo nejzásadnější.
Tenhle jsem ještě našel, ale něco bylo i v tom odkazu od Eagla, který je v článku zmíněn. Ještě jsem se inspiroval v této diskuzi:
Prozatím nemám nainstalovaný žádný patch. Prvně mám v plánu updatovat OS a doinstalovat si nějaké drobnosti ať snížím možnost, že se ovlivní výkon někde jinde :)
V BIOSu jsem nenašel, ale řeším teď jiný problém. Zjistil jsem, že můj Creative CT4750 je celkem odpad a pro DOS hry nepoužitelný. Vyhodil jsem ho tedy do pryč a zkouším se poprat s VIA emulací SoundBlasteru. Prozatím neúspěšně. Automatické rozpoznání ho sice pozná jako SB Pro a správně nastaví adresaci a přerušení, nicméně zvuk žádný. Nějaké tipy prosím? :-) Jinak jsem ještě vyměnil tu grafiku za 128MB verzi a výsledek 3DM je stále stejný :-)
Hezká bedýnka. Ještě když jsem nenáviděl PC, jsem zároveň obdivoval něktrrý bedny, co používal Autoont. Hlavně v dobách Pentia MMX - PII
Akorát mi neni jasný proč tu spousta lidí trvá na Sound blasterovi do PCI slotů- T o má lepší zvuk než integrovaná zvukovka v čipsetu ? Já to beru tak že SB je něco z roku 92 takže nový být horší nemůžou.
Krtek - milovník Amig a sběratel Macků
PClama napsal(a)
... zkouším se poprat s VIA emulací SoundBlasteru. Prozatím neúspěšně. Automatické rozpoznání ho sice pozná jako SB Pro a správně nastaví adresaci a přerušení, nicméně zvuk žádný.
CUV4X má (jestli se nepletu) AC kodek nějaký Analog Devices ADxxx - ten se zapíná jak v BIOSu, tak přes jumpery na desce propojkama. Jinak hrát nebude. Samotný jižním můstkem emulovaný SB ale potřebuje k výstupu i ten audio kodek.
Pak potřebuješ driver od VIA a správně konfigurovaný AUTOEXEC.BAT (pro DOS) - víc tady na Vogonech.
RetroPhill: Předpokládal jsem, že instalační skript to provede za mě, což se nestalo :-) Jak bude chvilka, tak si edituju autoexec sám a dám vědět výsledek. V BIOSu jsem si emulaci zapnul a driver mám.
Sledge: Mám jen ESS Maestro-1 a pak novou Prodigy HD2. Maestro mám rezervovanou pro Slot1 P3 :-)
Krtek: Ty staré Autoconty měly pěkný bedny, jen bohužel strašně zpracovaný, tato je proti nim docela kvalitní. Ad. zvukovky, záleží jakou v čipsetu máš. Mé IBM 300GL má třeba na desce ESS Maestro a dá se říct že není nutné řešit nějakou jinou. Jiné prostě v DOSu nerozchodíš. Na zvukovky expert nejsem, jen vím, že některé svou emulací zvuk dodrbou natolik, že se to nedá poslouchat případně vůbec nefungují. Kvalita výstupu je druhá věc, ale netvrdil bych že v tom bude významný rozdíl.
Nevím, já to nezkoušel i když mám shodou okolností dokonce stejnou desku a několik dalších se stejným jižním můstkem a tedy podporou emulace SB. Ale buď má deska ještě i ISA slot a můžu teda použít pro DOS ISA zvukovku, nebo mám OPL ready PCI zvukovky (ALS, ESS) a jedu i v DOSu na nich.
Ta Maestro 1 (ES1948) pojede určitě, mám pocit, že via TDMA a klon OPL má slušný.
Ta moje bohužel ISA nemá. Má ale jen dva PCI a tak jsem jednak nechtěl zaplácnout jeden zvukovkou pokud emulace pojede dobře a druhak jsem si šetřil Maestro pro jinou sestavu :-) Při nejhorším bych ji tedy hodil sem a pro slotový PIII bych sehnal nějakou ISA, ta má tuším 3 sloty.
Tak i po editaci autoexecu zvuk žádný. Nicméně v mém balíčku driverů nebyl VIAFMTSR.COM jak se píše na Vogonech, tak zkusím ještě ten a zkontroluji rezervace IRQ.
Nejvíce uživatelů online: 351
Právě online:
177 Host(é)
Právě prohlíží tuto stránku:
2 Host(é)
Statistiky uživatelů:
Hosté: 14
Členové: 684
Moderátoři: 0
Administrátoři: 1
Statistiky fóra:
Skupiny: 5
Fóra: 24
Témata: 1415
Nejnovější uživatelé:
Pluto, Brbla, VasilijP, Snnsnsnn, Franta, pepapantak, isidor, Wolis, Martin Rulf, bujny, Pavel Pavel, LEON Pilot, Jan “Druid” Schicho, POLÁŠEK TOMÁŠ, StanosAdministrátoři: Sledge: 5644