Zvažte možnost registrace, zatím jste zde jako
HOST

sp_LogInOutPřihlásit se
RSS

Faktura za PC s Athlonem XP 1800+ (2002)

17/11/2019 - 08:46

Při procházení starými papíry na mě vypadla faktura za PC, které jsem kupoval v roce 2002. Tehdy docela slušná mašina! Snad až na grafiku, já byl docela spokojen, ale GeForce 4 Ti by sestavě slušela víc.

Mezi položkami není deska, měl jsem objednaný Soltek SL-75DRV5, ale zrovna nebyl skladem, nakonec jsem sáhl po MSI KT3 Ultra. A perlička - na faktuře je jen 256MB RAM, ale ve skladu tehdy asi nějaký chudák sáhl vedle a mě tak dorazil 512MB modul. VELMI příjemné překvapení :)

IMG_20191116_120500.jpg

sp_PlupAttachments Attachments
21/11/2019 - 09:29
Prague

Zajímavé, rok předtím - v září 2001 - jsem za 1 GHz Athlona se stejně velkou RAM, čtvrtinovým diskem, GF2MX, bez síťovky a s podstatně horším monitorem dal také 26 tisíc. Byla to celá letní brigáda (6 týdnů) + cca 9k z prodeje předchozího K6-2 stroje. A to jsem ještě objednával přes zaměstnavatele mých rodičů, který měl gold ceny u obchoďáka - pravda ale bylo to i s motherboardem. :)

21/11/2019 - 09:48

Tohle bylo přes kamaráda "ičaře", ceny pro mě rovnaly se velkoobchodním cenám LEVI, tzn. také byly nižší, než normální maloobchodní. Ten motherboard tam přidal určitě další 4 tisíce, celkem tedy pěkných 30 tisíc. Tak jako tak - vývoj tehdy letěl tempem ohavným, já jsem rád, že se to v posledních letech zpomalilo a 5-10 let stará PCčka jsou pořád k užitku (mé desce táhne na osmý rok). Tohle bylo o 5-7 let později v podstatě těžítko (z herního hlediska, o které mi šlo především :), které jsem pustil za pár stovek (bez toho monitoru, ten jsem o pár let později daroval).

21/11/2019 - 11:14
Prague

Já svého gigahertzového athlona prodal v roce 2005 za ještě tuším pět tisíc komplet, když jsem kupoval iBook. Akorát to už byl s vyměněnou deskou, která uměla DDR místo staré se SDRAM (tehdy výměna se sběratelem CPU za Pentium MMX 200 s box chladičem, desce stačilo vyměnit kondík a DDR versus SDRAM pro člověka jehož hlavní fungování byl Linux a kompilace znamenalo hezkých pár procent výkonu nahorů). Do té staré jsem koupil z druhé ruky Duron 700 a věnoval ji rodičům na brouzdání. Měli ji ještě dobrých 5-6 let.

27/11/2019 - 10:44
Pelikan

Velice mě zaujala poslední položka. Takže 22 % ze 150 je 99 a 99+150 je 549. Měl jsem se líp učit.

27/11/2019 - 11:01

@Pelikan: Mrkni na první sloupec, dopravné / balné je tam 3x, asi to přišlo ve třech krabicích... svině nenažrané! :)

27/11/2019 - 11:26
Pelikan

Jo tak. No měl jsem se líp učit :-D Ale proč třikrát? Eště tak pochopím bedna + display. Ale co je to třetí?

15/05/2020 - 21:41
Doomtrooper

Sice nemam fakturu ale verne si pamatuju na 386 DX40 za rovnych 40 klacku. Tenkrat to slo na splatky... fuj

DooM, Quake or UT, does not matter, let's get some Deathmatch action going on ;) Retro style.

16/05/2020 - 21:06
MilasPce
Pardubice

Já měl 386sx40 bez HDD s 4MB RAM za 30 klacků.

Praxe znamená, že vše funguje, ale nevíme proč. Teorie znamená, že vše víme, ale nic nefunguje.

Někdy je teorie spojena s praxí. Znamená to, že nic nefunguje a nikdo neví proč ...

17/05/2020 - 08:39

Taky jste tak rádi, že dneska jsou kompy za hubičku? Nepočítám-li herní cutting edge, ve kterym tu stejně nikdo nejede :)

17/05/2020 - 09:33
Nox

Dneska ano, ale pred par lety to znamenalo taky to, ze PC ma i kazdy debil, kteremu bych se bal dat do ruky vidle, jako na nej prilis pokrokovou technologii. Snad nam ty PC vydrzi, tady je jeste nejaka moznost volby narozdil od ostatni elektroniky.

17/05/2020 - 09:40

Copak PC, to ať si klidně každý debil má, ale přístup k internetu by nějak podmíněný být měl. Takový nějaký docela malý testík, ekvivalent řidičáku, který by potvrdil elementární schopnost vyhodnocování informací, by bodl :) Ten samý test by mohl ostatně fungovat i jako podklad pro udělení volebního práva. (Berte samozřejmě s nadsázkou, je mi jasné, že se nic podobného udělat nedá, potenciál zneužití je příliš velký. Ale bylo by to hezké, kdyby to tak fungovalo :)

17/05/2020 - 11:56
RetroPhill

Já jsem hlavně rád, že už na faktuře nemáme 56i Inporte Microcom a nečekáme půl hodiny, než docvrká modem a můžu si pustit pětimegovou mp3 ve 128kb kvalitě. Co mě mrzí je to, že s klesajícími cenami HW zmizelo z trhu hafo značek - rád jsem si vybíral a fandil outsiderům (rozuměj nemainstreamovým značkám), takže dneska mi zbyl v boardech už jen Biostar, v grafikách dokonce nikdo (duopol nV-AMD/ATI, Intel zatím diskrétní nevyrábí a outsider to taky není) a i v periferiích to zřídlo: třeba Labtec dělal slušné myši i klávesnice za dobrou cenu, než ho Logitech zařízl.

Na mé první faktuře za skládačku, pokud se pamatuju, byla ECS K7S5A pod Duron 750, 128 MB SDRAM, asi Seagate Barracuda 40 GB, Inno3D GF2 MX200 32MB, zvuk PINE s Crystal Sound xxxx, disketa ALPS. Klávesnice Compaq, hlodavec Genius a repro od stejné firmy mi zbyly z předchozího Deskpro 200MMX z druhé ruky, stejně jako nějaký 17" Hitachi CRT.

Časové pásmo: Europe/Prague

Nejvíce uživatelů online: 351

Právě online:
22 Host(é)

Právě prohlíží tuto stránku:
1 Host(é)

Nejaktivnejší uživatelé:

LubikCZ: 2165

MilasPce: 1501

Sany: 1498

Neny: 1136

Powerack: 965

Logout: 934

Statistiky uživatelů:

Hosté: 14

Členové: 684

Moderátoři: 0

Administrátoři: 1

Statistiky fóra:

Skupiny: 5

Fóra: 24

Témata: 1415

Nejnovější uživatelé:

Pluto, Brbla, VasilijP, Snnsnsnn, Franta, pepapantak, isidor, Wolis, Martin Rulf, bujny, Pavel Pavel, LEON Pilot, Jan “Druid” Schicho, POLÁŠEK TOMÁŠ, Stanos

Administrátoři: Sledge: 5644

Podpořit finančním příspěvkem »

Podpořit high-voltage.cz na STARTOVAČI

25 patronů přispívá částkou 2876 Kč měsíčně

Je to malá dvacka pro čtenáře, ale velká vzpruha pro HV! ;)
Podpořit nákupem na e-shopu »
Pořadač na sbírkové procesory, stohovatelný - S7 - Pentium - 49.5 x 49.5 mm, černáPořadač na sbírkové procesory, stohovatelný - S7 - Pentium - 49.5 x 49.5 mm, černá 128 Kč
Shadow bazar, retro herní džungle