V4S471 - CMOS ztrácí data i po výměně baterie
Dobrý den. Mám počítač s 486 se základovou deskou V4S471(QDI, někdy také sis 471g inv 1.2). Na této desce je klasický NiMH článek. Nastavení BIOSu a času u ní vydrželo jen několik málo minut, což jsem dával za vinu vyteklé baterii. Baterii jsem však vyměnil za novou, vyčistil modrý sliz na desce, avšak doba výdrže CMOS se nijak nezvýšila. Zvláštní je, že baterie se nabije, a když na ní po asi půl hodině naměřím stále 3,7V a zapnu PC tak CMOS checksum failure. Baterii jsem nepoužil externí, ale nový NiMH článek zapájel přímo do desky. Nevíte někdo, čím by to mohlo být, případně řešení. Výměna CMOS je téměř nemožná, neboť je integrována v čipsetu.
Už jsem se s něčím podobným setkal - mám doma desku, kde i když je baterie zcela v pořádku a dává potřebné napětí, BIOS stejně hází CMOS checksum error.
Jediné, co by se asi dalo zkusit, je lokalizovat na desce případný 4-pin konektor pro připojení ext. baterie, a zkusit tam zapojit klasickou CR2032. Pokud se to ani takto nechytne, tak to je problém...
Externí baterii jsem se chtěl právě vyvarovat. Zkusím ji(momentálně ji však nemám k dispozici). Zkoušel jsem změřit napětí na pinu VCC u konektoru pro ext.baterii(když byl pc vypnutý). Nebylo tam žádné, ikdyž by tam teoreticky mělo jít 3,6V z interní(pokud je to blbost, tak mě prosím opravte). Také nemůžu přijít na to, proč CMOS těch několik minut vydrží.
To bude řekl bych ok - co vím, tak piny onboard baterky nejsou přímo propojené s piny externího batery konektoru, ale je to na starých deskách zapojené tak, že NiCD akumulátor je při provozu dobíjen, kdežto na piny ext. baterky žádné dobíjení nejde (je to určeno pro připojení lithiových nedobíjecích baterek)...
Výbuch jako takový imo spíš hrozí u starých lithiovek nebo alkalik - viz např. tady na h-v již probíraná vícestránková diskuze s názornými obrázky, co umí baterky ve starých Applech : https://68kmla.org/forums/index.php?/topic/17086-warning-exploding-maxell-pram-batteries/
NiCd jsou spíš takové "umírněné", jen tak si v pokliduji oxidují a těmi zelenými nebo bílými uvolňovanými substancemi hezky a pomalu, ale o to jistěji žerou desku všude kolem :)
U mé podobně problematické desky to zdrojem není bo ten zdroj používám se všemi ostatními deskami co mám bez problému - takže pokud bys ho chtěl vyloučit, asi by bylo nutné zkusit se stejným zdrojem nějakou další desku, jak se bude chovat. Nebo se stejnou deskou jiný zdroj :) Ale osobně si nemyslím, že tohle může dělat zdroj, i když člověk nikdy neví...
Tak to uz je slusnej Alzheimer :) To ja mam zas kupříkladu desku, která vůbec nenabootuje bez pripojene baterky - proste hodi CMOS checksum error a jedina další moznost, kterou nabidne je mekky restart, a tak stále dokola... ale s pripojenou ok baterkou jede jak vino, to jsem taky nikde jinde nevidel - klasickou AT desku, co bez baterky proste vůbec nenajede do OS :)
Nejvíce uživatelů online: 351
Právě online:
127 Host(é)
Právě prohlíží tuto stránku:
1 Host(é)
Statistiky uživatelů:
Hosté: 14
Členové: 684
Moderátoři: 0
Administrátoři: 1
Statistiky fóra:
Skupiny: 5
Fóra: 24
Témata: 1415
Nejnovější uživatelé:
Pluto, Brbla, VasilijP, Snnsnsnn, Franta, pepapantak, isidor, Wolis, Martin Rulf, bujny, Pavel Pavel, LEON Pilot, Jan “Druid” Schicho, POLÁŠEK TOMÁŠ, StanosAdministrátoři: Sledge: 5644