Socket pro 286
Využil jsem velikonoc a prošel u rodičů na půdě své počítačové harampádí. Kromě toho, že jsem se rozhodl trochu vzácnější 8-bitové kusy vyprostit z prostředí, kde během roku kolísá teplota o padesát stupňů a uskladnit je na lepším místě, jsem zběžně prošel i svůj PC šrot. A narazil na dvě věci:
- Moje 286 deska značky Suntac - mám ji patnáct let, někdy v roce 2001/2 jsem na ní rozebíhal Minix a síť a když zbytek rodiny obsadil rodinný Athlon, tak já kecal na IRC právě z tohohle počítače - podlehla korozi od baterie, což je pikantní, protože na ní patnáct let baterie už není - ve chvíli, kdy jsem desku kdesi za odnos obstaral jsem baterii jako nefunkční odštípnul. Přesto hlavní napájecí linky směřující přes baterii k ISA slotům byly zelené a po mírném ťuknutí odpadly. Tak tedy varování pro ostatní - bacha na to, jen uštípnout baterii asi nestačí, co stačí netuším.
- Záložní 286 deska, kterou jsem sehnal taktéž za odnos o několik let později než tu první, je vizuálně jak nová, leč má dva problémy:
- notorický známý Dallas, který asi po 30 letech už nebude držet, ale to je minoritní problém - na desce je místo na baterii, jedním jumperem se odpojí vnitřní baterka v Dallasu a připojí baterie externí
- podivný socket na procesor, který je ovšem problémem větším - většina 286 které jsem potkal, měla socket v jednom kuse, procesor se z něj dal dostat jen špičatým nástrojem diagonálně zapíchnutým za rohy. tahle ale měla socket ve dvou kusech - spodek na který se procesor položí a vrchní část, kterou se procesor přicvakne aby držel. Desku jsem sehnal bez CPU a celé té vrchní části. Procesor teda na desku položím ale nepřichytím, čili je v podstatě k ničemu. Jelikož má obsazných všech 32 patic na paměti a vzhledově vypadá jako nikdy nepoužitá, je to dost škoda - nepotkal se někdo někdy s takovým socketem? Nemá někdo mrtvou deskou s takovou paticí a nemohl by vrchní část postrádat?
Ad 1 - baterie ještě před jejím odstraněním evidentně stihla vypustit kolem sebe nějaká svoje rezidua, pak už samotné odštípnutí nepomůže a veškeré okolí se musí ošetřit osvědčenou kombinací ocet (chem. neutralizace) + následně izopropyl (odstranění chemikálií a omytí). Takto po odskřípnutí myji všechny své boardy, a nezdá se jak někdy zapění a chemicky zareaguje i zdánlivě nezasažené a tím zeleným svinstvem vůbec nepokryté okolí akumulátoru - ale ta rezidua tam prostě kolem jsou, byť v malé míře a stěží viditelná. No a po pár desítkách let... I v případě tvé desky by ale stále teoreticky mohla být šance ji zachránit, pokud by po ošetření šly ty cesty mikropájkou a drátkem znovu propojit.
Ad 2 - to chce foto :)
Ad 1 - určitě na desce nic nebylo. Odstřihl jsem baterku v roce 2002, desku hned tenkrát umyl, roky provozoval s 40MB diskem 1MB RAM a Minixem 1.5 a nic jí nebylo.
Ad 2 - fotka mě samozřejmě nenapadla, ale vypadá to cca takhle - http://s7.postimg.org/tk8aib3zv/286.jpg (hrozná kvalita) - prostě ten socket není "hluboký" jako tradiční hnědé sockety na 286 ale mělký a patří na něj ještě nasadit "cosi" co nemám.
S takovou 286 paticí jsem se asi ještě nesetkal, ale před týdnem jsem našel nafocenou velmi zvláštní patici pro 386SX, bude to asi něco podobného té tvojí - packy po stranách zřejmě nějak drží samotný procesor, který by jinak vypadl :
Mrkni na tohle, může to být ono? :)
Každý počítač je hloupý nebo chytrý pouze tak, jako jeho majitel.
LubikCZ napsal(a)
Mrkni na tohle, může to být ono? :)
Jo, to vypadá dost skoro úplně stejně - jen já nemám tu sponu, která CPU drží. Ale to by mohlo jít zbastlit, dík za fotoinspiraci.
Logout napsal(a)
LubikCZ napsal(a)
Mrkni na tohle, může to být ono? :)Jo, to vypadá dost skoro úplně stejně - jen já nemám tu sponu, která CPU drží. Ale to by mohlo jít zbastlit, dík za fotoinspiraci.
Není zač :) Pod tímhle chladičem by měla být 186-ka, radši to ale osobně nebudu zjišťovat. Nevím též, jestli to je velikostně stejný s tou tvojí 286-kou, ale inspirace dobrá :)
Každý počítač je hloupý nebo chytrý pouze tak, jako jeho majitel.
Sany: ... velmi zvláštní patici pro 386SX, ...
To je docela běžné pouzdro, pokud by někdo podobnou 386ku sháněl, tak se ozvěte. Pár by se jich našlo.
jjilek napsal(a)
Sany: ... velmi zvláštní patici pro 386SX, ...To je docela běžné pouzdro, pokud by někdo podobnou 386ku sháněl, tak se ozvěte. Pár by se jich našlo.
Ano, pouzdro samotného CPU je běžné PQFP-100, ale v patici jsem tyto CPU skutečně na žádné desce ještě neviděl (kromě té výše na onedrive). Vždy byly natvrdo zapájené na své desce, bez možnosti je vyměnit. Proto také např. ani nemám žádnou možnost, jak otestovat mé sbírkové CPU tohoto typu - bohužel není kam je strčit. Pokud by někdo takovou 386SX desku měl navíc, určitě beru ! :)
Ad 386-ky, zeptal bych se na jejich typy ?
Logout napsal(a)
Ad 1 - určitě na desce nic nebylo. Odstřihl jsem baterku v roce 2002, desku hned tenkrát umyl, roky provozoval s 40MB diskem 1MB RAM a Minixem 1.5 a nic jí nebylo.Ad 2 - fotka mě samozřejmě nenapadla, ale vypadá to cca takhle - http://s7.postimg.org/tk8aib3zv/286.jpg (hrozná kvalita) - prostě ten socket není "hluboký" jako tradiční hnědé sockety na 286 ale mělký a patří na něj ještě nasadit "cosi" co nemám.
Ale do tohoto soklu by měl patřit tenhle procesor:
Ale na fotce by bylo lepší tu tvoji desku se soklem v detailu.
Jiná možnost t.zv. zlatá 286 má takovouhle patici s držákem:
Nejvíce uživatelů online: 351
Právě online:
18 Host(é)
Právě prohlíží tuto stránku:
1 Host(é)
Statistiky uživatelů:
Hosté: 14
Členové: 713
Moderátoři: 0
Administrátoři: 1
Statistiky fóra:
Skupiny: 5
Fóra: 24
Témata: 1436
Nejnovější uživatelé:
gjames, Martin Janočko, jakub crhák, retro, Vince Howerton, Standa, Libertarian771, Mastafos77, sleepingmouse, Fleet, SirKoki, awlo, Jiří Dobrý, Milsa, LogisofterAdministrátoři: Sledge: 5652