Socket 370 AT motherboard s FSB 133 MHz - existuje ?
Přátelé a kamarádi, nevíte náhodou zda existuje nějaká Socket 370 AT základovka s oficiální podporou FSB 133 Mhz ? Do úvahy co se tak dívám připadají chipsety Intel 815 nebo VIA Apollo Pro133A.
Starší Intel BX a i810 se dá v AT provedení sehnat bez problému, ale s FSB pouze 100 Mhz - což je pro poslední rychlé P3ky s FSB 133Mhz nedostatečné. A přetaktovat tyhle chipsety o tolik nahoru jednak asi nepůjde a druhak se mně do takového řešení z hlediska stability stejně nechce :)
Pokud byste se o to někdo zajímal, v rámci mého výzkumu jsem zatím zjistil že nejrychlejší existující AT sestava jde pravděpodobně postavit jen na jediné desce : Gigabyte GA-6VA7+ s chipsetem Via Apollo Pro Plus. Tualatin ale není defaultně deskou podporován, takže pro nejvyšší metu AT skříní v podobě osazeného Pentia 3 (1.4 GHz, 133 MHz FSB, Tualatin) je nutné použít vhodnou redukci např. Powerleap. Sehnat tuto desku bude sice asi velmi obtížné ne-li nemožné, ale i tak je min. dobré vědět, že existuje.
Jinak kdyby kohokoliv napadla ještě jiná a výkonnější alternativa pro staré dobré AT skříně, sem s dalšími nápady :)
Já mám doma PCChips M726 s chipsetem ALi BX cel PC100. Dle popisu na desce ji lze nastavit na 133MHz a i po odkliknutí pár odkazů na Googlu jde FSB 133 nastavit. Pokud bys o ní zjistil, že by si jí mohl použít, můžu ti jí poslat. Mám tu i redukci do slotu.
Springy, děkuji za nabídku i za vstřícnost - situace ohledně této desky ale zdá se není tak jednoduchá. Něco jsem o desce M726 zkusil zjistit a našel jsem např. celkem pěknou cz recenzi : http://www.svethardware.cz/zakladni-deska-pc-chips-m726/868
Na desce je totiž celkem zvláštní, že ač umožňuje jak píšeš nastavit FSB 133MHz, tak dle nalezených tech. referencí samotný chipset M1621 A1 dává max. 100 MHz. A zdá se, že to i odpovídá realitě při praktickém použití - viz diskuze u recenze výše, kde borec píše "Nejvíce se mi podařilo procesor rozběhnout na 103MHz FSB". A další negativní zkušenosti s vyšší FSB např. zde : http://www.zive.sk/forum/poradna-hardver/260221/procesor-k-mb-pc100-bxcel-ht-1543-ts07b1/
Jde tedy s největší pravděpodobností pouze o fake nastavení, které ale v reálu nemá šanci pracovat stabilně. Btw. kdybys měl doma nějakou klasickou Coppermine P3-ku s FSB 133, bylo by zdá se docela zajímavé udělat nezávislý test a zkusit s takovým CPU třeba nainstalovat W98 a pak pustit 3DMark :)
Nejvíce uživatelů online: 351
Právě online:
15 Host(é)
Právě prohlíží tuto stránku:
1 Host(é)
Statistiky uživatelů:
Hosté: 14
Členové: 713
Moderátoři: 0
Administrátoři: 1
Statistiky fóra:
Skupiny: 5
Fóra: 24
Témata: 1436
Nejnovější uživatelé:
gjames, Martin Janočko, jakub crhák, retro, Vince Howerton, Standa, Libertarian771, Mastafos77, sleepingmouse, Fleet, SirKoki, awlo, Jiří Dobrý, Milsa, LogisofterAdministrátoři: Sledge: 5652