Pomuže mě někdo s rozbehnutim 486 ky
Jestli tam chceš mít MS-DOS, tak to musí být naformátovaný jako FAT16, ten kabel musí mít barevný vodič na řadiči na 1. pinu a u mechaniky musí být u napájecího konektoru a 1. mechanika (FDD) musí být samozřejmě na konci za křížením a taky si ji povol v BIOSu, pokud tak není.
Každý počítač je hloupý nebo chytrý pouze tak, jako jeho majitel.
LubikCZ napsal(a)
Jestli tam chceš mít MS-DOS, tak to musí být naformátovaný jako FAT16, ten kabel musí mít barevný vodič na řadiči na 1. pinu a u mechaniky musí být u napájecího konektoru a 1. mechanika (FDD) musí být samozřejmě na konci za křížením a taky si ji povol v BIOSu, pokud tak není.
A jak to naformatuju na fat 16 a nevim co je konec krizeni ?
MatesApes napsal(a)
Tak uz to jede jak ma jeste pokoumat ten dos
To je bezva, omlouvám se za odmlčení, ale je taky dobrý nechat tě trošku podusit. Není nad to, když člověk na něco příjde sám, to má pak z toho mnohem větší radost. Alespoň u mě to tak je. Když jsem s PC začínal, tak na 44MB disku Seagate ST-157A-1 byl jeden adresář, který se mě zdál, že zabírá moc místa, tak jsem ho smazal. Vše fungovalo normálně do doby než jsem ho vypnul, po dalším zapnutí totiž naběhl s chybovou zprávou "Missing Operating System", tím jsem zjistil, že ten adresář DOS je operační systém a který tam nyní samozřejmě chybí. Dlouho jsem pak čekal na 3 diskety s MS-DOSem 6.22. Chybama se člověk učí, prostě pokus omyl a díky tomu teď vím, co vím. Všechno jsem si musel zjistit sám a bez internetu. Tím samozřejmě nechci říct, aby ses přestal ptát. Klidně se ptej, zjišťuj, testuj, zkoušej a ono to časem půjde úplně samo a pak se budeme tady společně dělit o zkušenosti. Jen tak dál, jde ti to výborně ;)
LubikCZ napsal(a)
MatesApes napsal(a)
Tak uz to jede jak ma jeste pokoumat ten dosTo je bezva, omlouvám se za odmlčení, ale je taky dobrý nechat tě trošku podusit. Není nad to, když člověk na něco příjde sám, to má pak z toho mnohem větší radost. Alespoň u mě to tak je. Když jsem s PC začínal, tak na 44MB disku Seagate ST-157A-1 byl jeden adresář, který se mě zdál, že zabírá moc místa, tak jsem ho smazal. Vše fungovalo normálně do doby než jsem ho vypnul, po dalším zapnutí totiž naběhl s chybovou zprávou "Missing Operating System", tím jsem zjistil, že ten adresář DOS je operační systém a který tam nyní samozřejmě chybí. Dlouho jsem pak čekal na 3 diskety s MS-DOSem 6.22. Chybama se člověk učí, prostě pokus omyl a díky tomu teď vím, co vím. Všechno jsem si musel zjistit sám a bez internetu. Tím samozřejmě nechci říct, aby ses přestal ptát. Klidně se ptej, zjišťuj, testuj, zkoušej a ono to časem půjde úplně samo a pak se budeme tady společně dělit o zkušenosti. Jen tak dál, jde ti to výborně ;)
Diky ale zase jsem v koncich zkopiroval jsem dos na tri diskety ale system me z te prvni nenabehne jak se to tedy ma delat ?
LubikCZ napsal(a)
Není zač ;), máš změněnou prioritu bootování v BIOSu z disketovky? A kde si sehnal ten DOS? Zkusím si to a pak ti napíšu. Já mám třeba ten dos zkopírovaný z originálních disket.
Jo pise me to at vyjmu disketu nic to nenajde ted premejslim ja to formatoval ve win xp jako fat nevadi to tomu ?
Po nabootování z takovéto diskety musí zadat buďto "FORMAT C: /S" nebo "SYS C:", ale nebude to plnohodnotný DOS, musel by ještě zkopírovat ty soubory z těch tří disket, které má, do složky DOS a ty s příponou *.??_ by musel rozpakovat příkazem EXPAND.EXE, což je moc zdlouhavý, na to by si musel vytvořit BAT soubor, který by to udělal za něj. Takhle jsem to musel taky udělat a šlape to perfekně, pak jsem si odněkud stáhl DOSový diskety a pak jsem ho nainstaloval z nich, protože ty původní se mi už poškodily častým používáním.
On právě píše, že se mu ten systém z diskety ani nenatáhne. Takže předpokládám, že je systémová disketa vytvořená špatně, viz předchozí příspěvek. Hádám, že jednoduše stáhnul někde DOS data a zkopíroval je na diskety. Což samozřejmě fungovat nebude, systémovou disketu je potřeba vytvořit buď :
- přes format a: /s
- při formátování z WinXP zaškrtnutím "vytvořit spouštěcí disketu ms-dos"
- při formátování z Win9x tuším něco jako "uložit systémové soubory"
- výše popsaným postupem pomocí předpřipravených "instalátorů"
Z pomocných DOSových utilit toho zas tolik zapotřebí není, stačí format, sys, himem, emm386, fdisk, možná smartdrv a scandisk...
Sledge napsal(a)
To znamená, že sys.com, který spouštíš, je pro jinou verzi DOSu, než kterou si nabootoval. Což je divný :) Je sys.com součástí WinXP systémový diskety, kterou sis vytvořil? Nespouštíš omylem sys.com z disku.
jo sys jsem tam dal z dosovske instalcky tak to tam mam nechat ten co tam vytvori windovs, a pak to vsechny prekopirovat na disk z instalacky dosu ? Ted koukam ze win xp ani zadny sys nevytvoril
MatesApes napsal(a)
Sledge napsal(a)
Proto říkám vykašlat se na formátování a použít jeden z těch balíků z bootdisk nebo allbootdisks :) Ten to všechno zařídí sám.Jasny uz jsem se k tomu dopatral instakace rovnou ds dos 6.22 boot na fdd Hmm ale ted kdyz dam c: tak to pise invalid drive specification
Proste to ted nevidi disk C ted me doslo ze vlstne dos 6.22 nevidi cf kartu pac je pod fat 32 a kdyz jsem zkusil dos 7 tak me zase nenacetlo tu bootovaci disketu jsem v koncich vse taham ze stranek osdos
K tomu budeš potřebovat FDISK a FORMAT, FDISK pro odstarnění původního oddílu FAT32 a vytvoření nového již FAT16 a FORMAT s parametry C: /S (FORMAT C: /S), tak jsem ti vytvořil knížní fotonávod ;) Samozřejmě předpokládám, že máš vytvořenou bootovací (spouštěcí) disketu z těch odkazů výše (http://www.bootdisk.com nebo http://www.allbootdisks.com), pokud ne, tak si stáhni tenhle soubor (http://www.allbootdisks.com/downloads/Disks/MS-DOS_Boot_Disk_Download47/Automatic%20Boot%20Disk/Dos6.22.exe), pak si do disketovky vlož prázdnou disketu a soubor spusť, tím se ti vytvoří bootovací disketa MS-DOSu 6.22, z ní pak nabootuješ, pak spustíš FDISK, podle návodu si vytvoříš oddíl FAT16 a po restartu disk zformátuješ a už by to mělo být hotovo :)
Tady je ten fotonávod:
LubikCZ napsal(a)
K tomu budeš potřebovat FDISK a FORMAT, FDISK pro odstarnění původního oddílu FAT32 a vytvoření nového již FAT16 a FORMAT s parametry C: /S (FORMAT C: /S), tak jsem ti vytvořil knížní fotonávod ;) Samozřejmě předpokládám, že máš vytvořenou bootovací (spouštěcí) disketu z těch odkazů výše (http://www.bootdisk.com nebo http://www.allbootdisks.com), pokud ne, tak si stáhni tenhle soubor (http://www.allbootdisks.com/downloads/Disks/MS-DOS_Boot_Disk_Download47/Automatic%20Boot%20Disk/Dos6.22.exe), pak si do disketovky vlož prázdnou disketu a soubor spusť, tím se ti vytvoří bootovací disketa MS-DOSu 6.22, z ní pak nabootuješ, pak spustíš FDISK, podle návodu si vytvoříš oddíl FAT16 a po restartu disk zformátuješ a už by to mělo být hotovo :)Tady je ten fotonávod:
Tak uz nevim pac kdyz to stahnu nakopiruje se to na disketu tak me to nenabootuje tak uz opravdu nevim
Taky jsem si vytvořil tu disketu, tak to jdu zkusit, ale nejspíš máš problém s disketovkou a nebo jsi někde udělal chybu, nic se neděje, na to příjdem ;)
PS: Zkoušel jsi i jinou disketu? Možná je ta nynější nějak vadná, stává se to, používáním se opotřebovává.
Tak takto vytvořená bootovací disketa mě funguje v pohodě, takže máš buď v háji disketovku nebo plochý datový kabel, řadič by měl být v pohodě, jestli ti BIOS kartu vidí a nebo nemáš nastavený v BIOSu bootování z disketovky. Jestli máš víc disketovek (třeba i z mladšího počítače), tak je zkus všechny včetně plochých kabelů.
Tak to bylo spatnou disketou jelikoz me bootovaci z xp nabehly a sosly ms 6.22 nenabehl komplet jsem je vyhazel a zejl pro novy .uz se me podarilo nabootovat dos ten nejnovejsi 7.1 ale verzi lite dokonce i sformatovat a dat sytem prikazem format c:/s ale po restartovani me to pise ze chybi system tak ze ted premjslim bud je to spatna verze ne ta ktera podporuje fat 32 pac je psany na http://www.osdos.net ze fat 32 podporuje jen ta verze ms dos 7 .1 (Velmi dobrá nadšenecká distribuce s podporou FAT32 ) pac nevim jestly to formatovani na fat16 dam i kdyz jsi me tam LubikCZ dal navod
Nejvíce uživatelů online: 351
Právě online:
63 Host(é)
Právě prohlíží tuto stránku:
1 Host(é)
Statistiky uživatelů:
Hosté: 14
Členové: 684
Moderátoři: 0
Administrátoři: 1
Statistiky fóra:
Skupiny: 5
Fóra: 24
Témata: 1415
Nejnovější uživatelé:
Pluto, Brbla, VasilijP, Snnsnsnn, Franta, pepapantak, isidor, Wolis, Martin Rulf, bujny, Pavel Pavel, LEON Pilot, Jan “Druid” Schicho, POLÁŠEK TOMÁŠ, StanosAdministrátoři: Sledge: 5644