Zvažte možnost registrace, zatím jste zde jako
HOST

sp_LogInOutPřihlásit se
No permission to create posts
RSS

Pomuže mě někdo s rozbehnutim 486 ky

14/01/2014 - 18:01
LubikCZ

Jestli tam chceš mít MS-DOS, tak to musí být naformátovaný jako FAT16, ten kabel musí mít barevný vodič na řadiči na 1. pinu a u mechaniky musí být u napájecího konektoru a 1. mechanika (FDD) musí být samozřejmě na konci za křížením a taky si ji povol v BIOSu, pokud tak není.

Každý počítač je hloupý nebo chytrý pouze tak, jako jeho majitel.

14/01/2014 - 18:33
MatesApes

LubikCZ napsal(a)

Jestli tam chceš mít MS-DOS, tak to musí být naformátovaný jako FAT16, ten kabel musí mít barevný vodič na řadiči na 1. pinu a u mechaniky musí být u napájecího konektoru a 1. mechanika (FDD) musí být samozřejmě na konci za křížením a taky si ji povol v BIOSu, pokud tak není.

A jak to naformatuju na fat 16 a nevim co je konec krizeni ?

15/01/2014 - 20:48
MatesApes

Tak uz to jede jak ma jeste pokoumat ten dos

http://matesapes.rajce.idnes.cz/486dx#DSC00282.jpg

15/01/2014 - 21:03

A hele, 5.25 mechinka, to mě zajímá, co je zač? :)

15/01/2014 - 21:27
MatesApes

Sledge napsal(a)
A hele, 5.25 mechinka, to mě zajímá, co je zač? :)

A Kde zjistim oznaceni mechaniky ? Jo ještě se mě dnes podařilo vyžebrat od starostky 2x stary pc z uřadu to jsem zvědav čim mě překvapi

15/01/2014 - 21:34

Musel bys mrknout přímo na ní, jestli má nějakej štítek...

15/01/2014 - 23:47
LubikCZ

MatesApes napsal(a)

To je bezva, omlouvám se za odmlčení, ale je taky dobrý nechat tě trošku podusit. Není nad to, když člověk na něco příjde sám, to má pak z toho mnohem větší radost. Alespoň u mě to tak je. Když jsem s PC začínal, tak na 44MB disku Seagate ST-157A-1 byl jeden adresář, který se mě zdál, že zabírá moc místa, tak jsem ho smazal. Vše fungovalo normálně do doby než jsem ho vypnul, po dalším zapnutí totiž naběhl s chybovou zprávou "Missing Operating System", tím jsem zjistil, že ten adresář DOS je operační systém a který tam nyní samozřejmě chybí. Dlouho jsem pak čekal na 3 diskety s MS-DOSem 6.22. Chybama se člověk učí, prostě pokus omyl a díky tomu teď vím, co vím. Všechno jsem si musel zjistit sám a bez internetu. Tím samozřejmě nechci říct, aby ses přestal ptát. Klidně se ptej, zjišťuj, testuj, zkoušej a ono to časem půjde úplně samo a pak se budeme tady společně dělit o zkušenosti. Jen tak dál, jde ti to výborně ;)

16/01/2014 - 23:32
MatesApes

LubikCZ napsal(a)

MatesApes napsal(a)

To je bezva, omlouvám se za odmlčení, ale je taky dobrý nechat tě trošku podusit. Není nad to, když člověk na něco příjde sám, to má pak z toho mnohem větší radost. Alespoň u mě to tak je. Když jsem s PC začínal, tak na 44MB disku Seagate ST-157A-1 byl jeden adresář, který se mě zdál, že zabírá moc místa, tak jsem ho smazal. Vše fungovalo normálně do doby než jsem ho vypnul, po dalším zapnutí totiž naběhl s chybovou zprávou "Missing Operating System", tím jsem zjistil, že ten adresář DOS je operační systém a který tam nyní samozřejmě chybí. Dlouho jsem pak čekal na 3 diskety s MS-DOSem 6.22. Chybama se člověk učí, prostě pokus omyl a díky tomu teď vím, co vím. Všechno jsem si musel zjistit sám a bez internetu. Tím samozřejmě nechci říct, aby ses přestal ptát. Klidně se ptej, zjišťuj, testuj, zkoušej a ono to časem půjde úplně samo a pak se budeme tady společně dělit o zkušenosti. Jen tak dál, jde ti to výborně ;)

Diky ale zase jsem v koncich zkopiroval jsem dos na tri diskety ale system me z te prvni nenabehne jak se to tedy ma delat ?

16/01/2014 - 23:40
LubikCZ

Není zač ;), máš změněnou prioritu bootování v BIOSu z disketovky? A kde si sehnal ten DOS? Zkusím si to a pak ti napíšu. Já mám třeba ten dos zkopírovaný z originálních disket.

16/01/2014 - 23:45
MatesApes

LubikCZ napsal(a)
Není zač ;), máš změněnou prioritu bootování v BIOSu z disketovky? A kde si sehnal ten DOS? Zkusím si to a pak ti napíšu. Já mám třeba ten dos zkopírovaný z originálních disket.

Jo pise me to at vyjmu disketu nic to nenajde ted premejslim ja to formatoval ve win xp jako fat nevadi to tomu ?

17/01/2014 - 08:52

Neřeš formátování pod Woknama, ale najdi komp, který má disketovku a libovolná Windows. Stáhni z jednoho z výše uvedených odkazů  "instalační" archiv a spusť ho. O zbytek už se to postará samo. Pak to musí na 486 naskočit. Pokud ne, bude něco s disketovkou.

17/01/2014 - 13:09
LubikCZ

Po nabootování z takovéto diskety musí zadat buďto "FORMAT C: /S" nebo "SYS C:", ale nebude to plnohodnotný DOS, musel by ještě zkopírovat ty soubory z těch tří disket, které má, do složky DOS a ty s příponou *.??_ by musel rozpakovat příkazem EXPAND.EXE, což je moc zdlouhavý, na to by si musel vytvořit BAT soubor, který by to udělal za něj. Takhle jsem to musel taky udělat a šlape to perfekně, pak jsem si odněkud stáhl DOSový diskety a pak jsem ho nainstaloval z nich, protože ty původní se mi už poškodily častým používáním.

17/01/2014 - 13:35

On právě píše, že se mu ten systém z diskety ani nenatáhne. Takže předpokládám, že je systémová disketa vytvořená špatně, viz předchozí příspěvek. Hádám, že jednoduše stáhnul někde DOS data a zkopíroval je na diskety. Což samozřejmě fungovat nebude, systémovou disketu je potřeba vytvořit buď :

• přes format a: /s
  • při formátování z WinXP zaškrtnutím "vytvořit spouštěcí disketu ms-dos"
  • při formátování z Win9x tuším něco jako "uložit systémové soubory"
  • výše popsaným postupem pomocí předpřipravených "instalátorů"

Z pomocných DOSových utilit toho zas tolik zapotřebí není, stačí format, sys, himem, emm386, fdisk, možná smartdrv a scandisk...

17/01/2014 - 18:03
LubikCZ

Tak jasně, že nepotřebuje všechny soubory DOSu a jestli si stáhl ten DOSový *.exe soubor, tak ta disketa by měla v pohodě šlapat, pak už stačí zadat jeden z příkazů, které jsem psal výše a je to.

17/01/2014 - 20:05
MatesApes

Tak mam bootovaci disketu z xpecek a kdyz chci dat dos na disk Sys c: tak me to pise incorrect dos version  verzi mam MS-DOS v6.22

17/01/2014 - 20:23

To znamená, že sys.com, který spouštíš, je pro jinou verzi DOSu, než kterou si nabootoval. Což je divný :) Je sys.com součástí WinXP systémový diskety, kterou sis vytvořil? Nespouštíš omylem sys.com z disku.

17/01/2014 - 20:45
MatesApes

Sledge napsal(a)
To znamená, že sys.com, který spouštíš, je pro jinou verzi DOSu, než kterou si nabootoval. Což je divný :) Je sys.com součástí WinXP systémový diskety, kterou sis vytvořil? Nespouštíš omylem sys.com z disku.

jo sys jsem tam dal z dosovske instalcky tak to tam mam nechat ten co tam vytvori windovs, a pak to vsechny prekopirovat na disk z instalacky dosu ? Ted koukam ze win xp ani zadny sys nevytvoril

17/01/2014 - 21:05

Proto říkám vykašlat se na formátování a použít jeden z těch balíků z bootdisk nebo allbootdisks :) Ten to všechno zařídí sám.

17/01/2014 - 21:14
MatesApes

Sledge napsal(a)
Proto říkám vykašlat se na formátování a použít jeden z těch balíků z bootdisk nebo allbootdisks :) Ten to všechno zařídí sám.

Jasny uz jsem se k tomu dopatral instakace rovnou ds dos 6.22 boot na fdd  Hmm ale ted kdyz dam c:  tak to pise invalid drive specification 

17/01/2014 - 21:40
MatesApes

MatesApes napsal(a)

Sledge napsal(a)

Jasny uz jsem se k tomu dopatral instakace rovnou ds dos 6.22 boot na fdd  Hmm ale ted kdyz dam c:  tak to pise invalid drive specification 

Proste to ted nevidi disk C ted me doslo ze vlstne dos 6.22 nevidi cf kartu pac je pod fat 32 a kdyz jsem zkusil dos 7 tak me zase nenacetlo tu bootovaci disketu jsem v koncich vse taham ze stranek osdos

18/01/2014 - 10:02
LubikCZ

K tomu budeš potřebovat FDISK a FORMAT, FDISK pro odstarnění původního oddílu FAT32 a vytvoření nového již FAT16 a FORMAT s parametry C: /S (FORMAT C: /S), tak jsem ti vytvořil knížní fotonávod ;) Samozřejmě předpokládám, že máš vytvořenou bootovací (spouštěcí) disketu z těch odkazů výše (http://www.bootdisk.com nebo http://www.allbootdisks.com), pokud ne, tak si stáhni tenhle soubor (http://www.allbootdisks.com/downloads/Disks/MS-DOS_Boot_Disk_Download47/Automatic%20Boot%20Disk/Dos6.22.exe), pak si do disketovky vlož prázdnou disketu a soubor spusť, tím se ti vytvoří bootovací disketa MS-DOSu 6.22, z ní pak nabootuješ, pak spustíš FDISK, podle návodu si vytvoříš oddíl FAT16 a po restartu disk zformátuješ a už by to mělo být hotovo :)

Tady je ten fotonávod:

http://uloz.to/xQKLhF51/fdisk-zip

18/01/2014 - 15:05
MatesApes

LubikCZ napsal(a)
K tomu budeš potřebovat FDISK a FORMAT, FDISK pro odstarnění původního oddílu FAT32 a vytvoření nového již FAT16 a FORMAT s parametry C: /S (FORMAT C: /S), tak jsem ti vytvořil knížní fotonávod ;) Samozřejmě předpokládám, že máš vytvořenou bootovací (spouštěcí) disketu z těch odkazů výše (http://www.bootdisk.com nebo http://www.allbootdisks.com), pokud ne, tak si stáhni tenhle soubor (http://www.allbootdisks.com/downloads/Disks/MS-DOS_Boot_Disk_Download47/Automatic%20Boot%20Disk/Dos6.22.exe), pak si do disketovky vlož prázdnou disketu a soubor spusť, tím se ti vytvoří bootovací disketa MS-DOSu 6.22, z ní pak nabootuješ, pak spustíš FDISK, podle návodu si vytvoříš oddíl FAT16 a po restartu disk zformátuješ a už by to mělo být hotovo :)

Tady je ten fotonávod:

http://uloz.to/xQKLhF51/fdisk-zip

Tak uz nevim pac kdyz to stahnu nakopiruje se to na disketu  tak me to nenabootuje tak uz opravdu nevim

18/01/2014 - 15:44
LubikCZ

Taky jsem si vytvořil tu disketu, tak to jdu zkusit, ale nejspíš máš problém s disketovkou a nebo jsi někde udělal chybu, nic se neděje, na to příjdem ;)

PS: Zkoušel jsi i jinou disketu? Možná je ta nynější nějak vadná, stává se to, používáním se opotřebovává.

18/01/2014 - 15:58
LubikCZ

Tak takto vytvořená bootovací disketa mě funguje v pohodě, takže máš buď v háji disketovku nebo plochý datový kabel, řadič by měl být v pohodě, jestli ti BIOS kartu vidí a nebo nemáš nastavený v BIOSu bootování z disketovky. Jestli máš víc disketovek (třeba i z mladšího počítače), tak je zkus všechny včetně plochých kabelů.

18/01/2014 - 19:26
MatesApes

Tak to bylo spatnou disketou jelikoz me bootovaci z xp  nabehly a sosly ms 6.22 nenabehl komplet jsem je vyhazel a zejl pro novy .uz se me podarilo nabootovat dos ten nejnovejsi 7.1 ale verzi lite dokonce i sformatovat a dat sytem prikazem format c:/s ale po restartovani me to pise ze chybi system tak ze ted premjslim bud je to spatna verze ne ta ktera podporuje fat 32 pac je psany na http://www.osdos.net  ze fat 32 podporuje jen ta  verze ms dos 7 .1 (Velmi dobrá nadšenecká distribuce s podporou FAT32 ) pac nevim jestly to formatovani na fat16 dam  i kdyz jsi me tam LubikCZ  dal navod

No permission to create posts
Časové pásmo: Europe/Prague

Nejvíce uživatelů online: 351

Právě online:
63 Host(é)

Právě prohlíží tuto stránku:
1 Host(é)

Nejaktivnejší uživatelé:

LubikCZ: 2165

MilasPce: 1501

Sany: 1498

Neny: 1136

Powerack: 965

Logout: 934

Statistiky uživatelů:

Hosté: 14

Členové: 684

Moderátoři: 0

Administrátoři: 1

Statistiky fóra:

Skupiny: 5

Fóra: 24

Témata: 1415

Nejnovější uživatelé:

Pluto, Brbla, VasilijP, Snnsnsnn, Franta, pepapantak, isidor, Wolis, Martin Rulf, bujny, Pavel Pavel, LEON Pilot, Jan “Druid” Schicho, POLÁŠEK TOMÁŠ, Stanos

Administrátoři: Sledge: 5644

Podpořit finančním příspěvkem »

Podpořit high-voltage.cz na STARTOVAČI

25 patronů přispívá částkou 2876 Kč měsíčně

Je to malá dvacka pro čtenáře, ale velká vzpruha pro HV! ;)
Podpořit nákupem na e-shopu »
Náušnice FLOPPY35 (3D tisk)Náušnice FLOPPY35 (3D tisk) 42 Kč
Shadow bazar, retro herní džungle