Počítače IBM PS/2 (a jiné) s RTC Dallas DS1287 - problémy a řešení
Sany napsal(a)
Springy napsal(a)
Sany napsal(a)
Ono "napájet tam krystal" když nevíme jaký a kam.... s mými nepříliš mocnými znalostmi elektroniky to až takto nebudu dráždit a radši provedu 100% jistou baterkovou lobotomii DS1287 :)Z článku o RTC z Wikipedie:"Most RTCs use a crystal oscillator,[7][8] but some use the power line frequency.[9] In many cases the oscillator's frequency is 32.768 kHz.[7] This is the same frequency used in quartz clocks and watches, and for the same reasons, namely that the frequency is exactly 215 cycles per second, which is a convenient rate to use with simple binary counter circuits."
Takže teď už víme jaký, zbývá dořešit kam :D.
On celý ten Dallas čip je dle zapojení dost komplexní - obávám se že možnost jej nějak snadno nahradit nebude nijak jednoduchá - viz např. schéma zde : http://pdf1.alldatasheet.com/datasheet-pdf/view/58476/DALLAS/DS12B887.html
Ale je fakt, že jde všechno, při větší či menší snaze a úsilí - tož to musíš zvážit :)
Ale ty to teď přeci zkusíš tím upgradeovaným způsobem, pak to celé sepíšeš, nafotíš a zdokumentuješ, Sledge to pak upraví a hodí na blog, já to podle toho udělám, celé to pokazím a s prosíkem pošlu Dallas k tobě na úpravu :).
Tak tady je modulek po "upgradu" v podobě odpojení interní baterie (vlevo odbroušený originál z netu, vpravo v podobném měřítku moje úprava) :
Díru jsem ze studijních důvodů vysekl poněkud větší, ostrým hodinovým šroubovákem do tvaru V (úder zespodu a zvrchu pod úhlem 45 stupnů v polovině šířky čipu dovnitř) a je celkem dobře vidět, že ten vývod uvnitř je velmi pravděpodobně na druhou stranu ohnutý vývod pouzdra, který je svým koncem šikmo dovnitř v plastu připojen na interní patici. Obvod samotný touto úpravou zasažen není, všude i na dně vrypu (nad pouzdrem Dallas čipu) je tentýž šedý plast jako okolo, a s identickou úpravou jsem již odzkoušel i druhý, již hotový obvod Dallas z PS/2ky SX55 a vše bez problému jede. Na stříbrném vývodu ze samotného čipu šlo předtím naměřit již zmíněných 0,4 V a teď je to již jedna pěkná kulatá nula - takže postup je funkční a zdá se, že příště by mohl stačit jeden větší úder přesně v polovině šířky čipu na tím kontaktem hlouběji dovnitř, a tím by se měl přetnout potřebný vývod bez zbytečného dlabání. Tož se pardi můžete inspirovat, předem se ovšem vzdávám jakékoliv odpovědnosti za způsobené škody :)
Jj, rádo se stalo a já také děkuji za podporu i za technické tipy - společně to určitě vyladíme k aspoň teoretické dokonalosti :)
Povedla se mi ještě zajímavá fotka, kde jsou celkem přesně vidět ohraničené proporce vývodu z pouzdra a jeho malého kulatého pokračování dovnitř k baterce v podstatě přesně v polovině šířky modulku (viz šipka). Takže z tohoto již lze celkem slušně usoudit, kde vést vhodný úder nebo dlabání, aby bylo dosaženo požadovaného efektu přerušení vodiče. Tož vám přeji příjemné dallasování :)
Sledge napsal(a)
http://www.8bity.cz/2014/bateriova-nahrada-rtc-a-nvram-obvodu-ds12887-mk48t87/
Fakt profi řešení, vypadá to opravdu skvěle ! A je také fajn, že existuje alternativa pro případy, kde klasické vykuchání s paticí nahoře z prostorových důvodů nejde použít (což se u klasických PC naštěstí nestává příliš často).
To Sledge - mám teď prodloužený víkend, tak zkusím dát lehce dokupy ty příspěvky o home-made úpravě Dallasů :)
Potřeboval bych pro pěkný 486 motherboard pořešit Dallas / Odin, původní čip je samozřejmě mrtvý.
Nepotkal někdy někdo něco jako GW-12887-1, ovšem v rámci EU? A ano, tahle deska si zaslouží nějaký podobný luxus, cena plus mínus 20 dolarů je akceptovatelná ;)
Nejvíce uživatelů online: 351
Právě online:
82 Host(é)
Právě prohlíží tuto stránku:
1 Host(é)
Statistiky uživatelů:
Hosté: 14
Členové: 684
Moderátoři: 0
Administrátoři: 1
Statistiky fóra:
Skupiny: 5
Fóra: 24
Témata: 1415
Nejnovější uživatelé:
Pluto, Brbla, VasilijP, Snnsnsnn, Franta, pepapantak, isidor, Wolis, Martin Rulf, bujny, Pavel Pavel, LEON Pilot, Jan “Druid” Schicho, POLÁŠEK TOMÁŠ, StanosAdministrátoři: Sledge: 5644