Počítače IBM PS/2 (a jiné) s RTC Dallas DS1287 - problémy a řešení
Jsem právě něco zjistil, jak jsem se ptal na OldComp.cz jestli někdo nemá DS1287, tak nobomi mi napsal (krom dalších věcí) ještě toto "...případně sáhnout po DS12885 bez krystalu a baterky a napájet tam krystal a baterkové pouzdro a mít vystaráno na velmi dlouho.", takže mi stačí sehnat už jen toho brouka s krystalem, ty pouzdra s baterkama už mám :)
PS: Ještě jsem našel vyhledávač součástek, který hledá na těchto serverech: GME.cz, GES.cz, TME.cz, PSElectronic.cz a SOSElectronic.cz, jenže toho DS12885 našlo jen v PLCC pouzdře :/
Každý počítač je hloupý nebo chytrý pouze tak, jako jeho majitel.
Tohle je ta správná deska pro příznivce / zapřisáhlé odpůrce čipů Dallas - aneb když se sejdou dva sobi... :)
Sany napsal(a)
Tohle je ta správná deska pro příznivce / zapřisáhlé odpůrce čipů Dallas - aneb když se sejdou dva sobi... :)
Hmmm, to jsou dvě 386ky, ne? Vypadá to fakt dobře, Dallasy by se už pořešily :)
Sany napsal(a)
A tady už opravdu přituhuje :)
Hmmm, tak tohle je už na palici. Proč je tam tolik hodin reálného času? Teď si vem, kdyby u některého Dallasu vyplivla baterka, jak zjistit u kterého? Ale ještě horší, i když to bude nejspíš asi nepravděpodobné, by byla otázka, co kdyby byly baterky v háji ve všech??? Shánět 16 Dallasů, no to by byl teda pěkný ořech! :O
Springy napsal(a)
HW zřejmě navrhoval nějaký bláznivý Texasan. Asi kousek pro samotného JR Ewinga :D.
:D
Nebo pološílený Dr. Emmett Brown z geniálního Návratu do budoucnosti (miluju tuhle trilogii) :)
LubikCZ napsal(a)
Springy napsal(a)
HW zřejmě navrhoval nějaký bláznivý Texasan. Asi kousek pro samotného JR Ewinga :D.:D
Nebo pološílený Dr. Emmett Brown z geniálního Návratu do budoucnosti (miluju tuhle trilogii) :)
Jo, tak nějak :)
Co jediné by to imho mohlo být je nějaká časová základna pro poskytování hw nezávislého času v 16 časových pásmech, pro nějaký time server či co...
Nebo už někomu definitivně hráblo z kuchání a letování starých Dallasů a vyřádil se pak nich aspoň ve Photoshopu :)
Sany napsal(a)
LubikCZ napsal(a)
Springy napsal(a)
HW zřejmě navrhoval nějaký bláznivý Texasan. Asi kousek pro samotného JR Ewinga :D.:D
Jo, tak nějak :)
Co jediné by to imho mohlo být je nějaká časová základna pro poskytování hw nezávislého času v 16 časových pásmech, pro nějaký time server či co...
Nebo už někomu definitivně hráblo z kuchání a letování starých Dallasů a vyřádil se pak nich aspoň ve Photoshopu :)
To kuchání a letování starých Dallasů nás časem čeká taky :D, doba je čím dál pokročilejší a Dallasů ubývá :(
Přátelé a kamarádi - včera nadešla hodina H a díky správné tvořitelské "retro" náladě jsem oprášil svoje nefunkční PS/2 55SX, na stůl vytáhl svěráček s pájkou a příslušenstvím, a úkol byl jasný - má historicky první lobotomie čipu Dallas ! Díky dvěma nadbytečným nefunkčním modulkům Dallas z hw skladu jsem naštěstí nemusel být příliš nervózní, kdyby něco nevyšlo - do třetice všeho dobrého se to snad přece podaří :)
Nějak valně se mi nezamlouvalo přidělat k čipu "baterku na drátkách" bo to jednak nevypadá moc hezky a druhak není ani příliš praktické, aby se válela někde po desce okolo - viz. http://www.classic-computers.org.nz/blog/images/2009-12-06-new-battery-wired-in-dallas-chip.jpg
Sehnal jsem tedy patici, co vypadala jako umístitelná na povrch samotného čipu Dallas a inspiroval se tímto obrázkem v naději, že by se to nějak podobně (a možná i lépe) mohlo podařit : http://www.classic-computers.org.nz/blog/images/2009-10-10-dallas-battery-repair.jpg
Dallas jsem upnul potřebnou stranou do svěráčku a jak se zkoumat, co s tím. Dle obrázku výše a jiných to na první pohled vypadalo celkem jednoduše a díky znalosti umístění těch kontaktů pod plastem jsem si říkal, že se s tím nebudu zbytečně piplat a řezat, když by teoreticky stačilo hrotem pájky vytavit dva malé otvory v místě těch kontaktních plošek uvnitř. A tak žhavil Sany, žhavil drát, a hrotem začal rozpatlávat plast v obou místech Dallasu... ale ne vše tak nějak šlo dle mých představ.
Že z toho bude smradu jak v Cařihradu, s tím jsem tak nějak dopředu počítal, ale že po vytavení obou otvorů do hloubky jednoho milimetru nastanou komplikace, to už bylo poněkud horší. Zpočátku totiž hrot do plastu zajel jak nůž do másla, ale pak se o "něco" zastavil a dál už se mu moc nechtělo. Nechtěl jsem příliš moc tlačit - ono projet tím čipem jak pan Lorenc hromadou slámy se mi z pochopitelných důvodů moc nechtělo, a taky se zdálo že už jsem asi narazil na ty kontaktní plošky. Po oškrábání a vyčištění děr jsem hrot pájky očistil a s trochou cínu se zkusil chytnout někde na spodek otvorů. Ale běda - nejen že se cín ani po pár pokusech nikde vespod nechytl, ale tavící se plast okolo děr naopak vždy velmi hbitě znovu částečně natekl do připravené očištěné díry. A co bylo horší, velká kapka cínu místo toho, aby se přichytila někde dole v díře, mi nakonec stekla na 2 normální vývody čipu poblíž, kde se samozřejmě okamžitě přichytila a roztekla. Tohle tedy FAKT nebyl dobrý způsob - nejenže jsem nic nepřipájel, ale ještě navíc si přidělal nový a zbytečný problém s následným čistěním a oklepáváním vývodů.
Nuže dobrá - když to nejde po dobrém, půjde to tedy jinak :) Dle obrázku výše jsem načrtl dvakrát dvě svislé čáry přes šířku čipu a rozhodl se jet na jistotu. Ostrým nožem jsem prořízl celý boční krycí plast do odhadované hloubky, vybral vnitřek a po vyčistění zbytků malým pilníkem už celá záležitost vypadala podstatně lépe. Zjistilo se totiž, že to co jsem při prvním pokusu již považoval za plech je jakási podstatně tvrdší a hrotem nerozpájitelná plastová krycí vrstva. A taky že jo - několika vrypy v místě předpokládaných otvorů se vespod objevily malé stříbrné plošky !
Teď už to jelo jako po másle - po ocínování obou odkrytých plošek Dallasu jsem k připravené patici přichytil dva drátky, nožem z ní odřízl jeden nadbytečný kousek plastu, vteřinovým lepidlem ji přilepil na roh čipu a drátky připojil k samotnému čipu.
A po proměření voltmetrem se dílo evidentně zdařilo - na ploškách patice se objevilo napětí 0.4V, což odpovídá stavu nefunkční baterky uvnitř čipu. Po osazení nové baterie údaj hned vyskočil na pěkných 2.8V, a po chvilce napětí a konfigurování, kdy jsem takto upravený Dallas vrátil zpět do PS/2ky, vše již funguje jak má a nehezké chyby 161 a 163 jsou již definitivně věcí minulosti !
Takže postup na obrázcích výše lze považovat za funkční a další výzva teď budou desky, kde je Dallas přiletován natvrdo - operovat těsně na deskou a v blízkosti součástek s hrotem ostrého nože bude jistě ještě velmi zajímavé :)
Springy napsal(a)
Super, jsem rád, žes to Sany vyzkoušel první :D.
Však jsem taky měl v zásobě další dva nefunkční modulky, kdyby to náhodou vyšlo až do třetice všeho dobrého :D
O toto jsem ještě updatoval původní text, aby bylo zcela jasné že nejsem žádný hrdina, co se do toho pustí jen s jedním exemplářem :)
Sany, tak to je super, bezva práce, vypadá to jak vylezlý z linky :) Jen bych se zeptal na pár věcí. Co ten prach? Použil jsi lanka nebo dráty? Já jen, že to drží pěkně tvar. A teď ta nejdůležitější. Nebudou se ty baterky nějak neblaze ovlivňovat? Je to zaojený paralelně, ne? Tedy vedle sebe. Nedojde třeba k rychlešímu vybíjení? Další mě už momentálně nenapadají :) Jo, ještě jedna :D Tos dělal venku?
No a další bych měl být na řadě nejspíš já. Protože jsem po dlouhé době vytáhl na světlo mé 55SXko a na monitoru po zapnutí se na mě blbě šklebí dvě nechvalně známé chyby 161 a 163 a to už mi to bez problémů šlapalo.
No hele tak ještě jedna Sany. Použil jsi pak ref. disketu popř. RST_CMOS.EXE?
Díky, však si to vzalo nějakej svůj čas - ale když se nakonec zadaří, člověk toho nelituje. Použil jsem lanka (musel jsem je před pocínováním smotat) a pak jsem to trochu znásilnil plochýma kleštičkama, takže to celkem drží tvar. Lanko bylo zrovna po ruce, ale drát by byl jistě lepší, na to vytvarování když to člověk chce mít hezký. Jo a černým centrofixem jsem taky "natřel" ty orajblovaný plasty kolem pájecích plošek, aby to vypadalo trochu k světu :)
Jestli se ty baterky nějak ovlivní jsem taky krátce zapřemýšlel, jako že by ta silnější mohla dobíjet slabší. Ono ale stejně nemáme jinou možnost, není totiž jak deaktivovat tu interní bez kompletního odbroušení celého povrchu čipu - tak to budu radši častěji měnit baterky nahoře v patici, snad to ale nebude tak divoký.
Pracuju doma ale fotím pokud možno venku, když je hezky a neprší - můj foťák to lépe bere při ostrém kvalitním světle a obrázky taky vypadají podstatně lépe a né jak focené ve sklepě - viz ten horní doma na stole a ten spodní venku, rozdíl je celkem patrný :)
Jinak po výměně jsem byl taky zvědav, jak to bude probíhat a hned jsem si vzpomněl na prográmek od tebe. Na první náběh mi to hodilo klasiku jako předtím 161 a 163. Projel jsem ref. disketu s autokonfigem, a na druhý náběh už tam zbyla jen samotná 163 (datum a čas). Po druhém bootu s ref. disketou jsem v menu čas nastavil a po dalším rebootu pak mé 55SX poprvé v historii najelo se systémovkou DOSu (nemám v ROM Basic) - takže celkem pohoda.
A dle toho co píšeš, tě to teda výhledově čeká taky - přeji šikovnou ruku a dobrý vteřinový lepidlo ! :)
Chtěl jsem se původně zeptat, jak jsi odpojil vnitřní baterii, ale vidím, že nijak. Je to opravdu moudré? Pokud je uvnitř toho dalasu taky lithiová článek, tak ho teď vlastně "dobíjíš", což píšu v uvozovkách, neboť tyhle články dobíjet nelze a jak je možno se přesvědčit při pokusech s dobitím knoflíkovky, nakonec to končí explozí - on se totiž uvnitř uvolňuje pomalu plyn, nakonec baterka lupne a všude okolo je strašného marastu.
Než o tom vzniknou oslavné články a začnou si to doma dělat desítky lidí, raději bych počkal, jestli to Sanymu časem neodkrágluje desku. Sám jsem s marnýma pokusama o nabití lithiového článku několika takovýma miniexplozema prošel, radím opatrnost a myslím že by bylo lepší zkusit u Dallasu upilovat větší část a zkusit nějak vnitřní baterii odpojit.
Sany napsal(a)
Ono "napájet tam krystal" když nevíme jaký a kam.... s mými nepříliš mocnými znalostmi elektroniky to až takto nebudu dráždit a radši provedu 100% jistou baterkovou lobotomii DS1287 :)
Z článku o RTC z Wikipedie:"Most RTCs use a crystal oscillator,[7][8] but some use the power line frequency.[9] In many cases the oscillator's frequency is 32.768 kHz.[7] This is the same frequency used in quartz clocks and watches, and for the same reasons, namely that the frequency is exactly 215 cycles per second, which is a convenient rate to use with simple binary counter circuits."
Takže teď už víme jaký, zbývá dořešit kam :D.
Logout - dík za příspěvek, zatím to sice nevybuchlo ale taky si nejsem zrovna jistý zda je toto ideální stav. To paralelní spojení by sice mohlo slabou baterku pouze jednorázově pozvednout na napěťovou úroveň té novější a dál už do ní proud netlačit (když se napěťový potenciál vyrovná)... ale je fakt, že nějaký malý "udržovací" proud by do toho starého článku mohl proudit i dlouhodobě, a čert ví co by to časem mohlo udělat.
Díky tomu, že mám doma dva nadbytečné Dallasy jsem předběžně plánoval , že bych jeden kompletně zbrousil na brusce a prozkoumal, jak je to uvnitř udělaný a zda by nějak jednoduše nešlo baterii odpojit - ale ještě jsem dnes ohledně této problematiky něco našel, a zdá se že to máme pořešeno !
Na stránce http://www.mcamafia.de/mcapage0/dsrework.htm je fotka odbroušeného Dallas čipu i s metodickým postupem, jak interní baterii odpojit : "use a watchmaker screwdriver or a nail to break the connection to battery minus over pin 16". Takže u mého modulku zkusím provést tento "upgrade" a dám vědět, jak to dopadlo :)
Springy napsal(a)
Sany napsal(a)
Ono "napájet tam krystal" když nevíme jaký a kam.... s mými nepříliš mocnými znalostmi elektroniky to až takto nebudu dráždit a radši provedu 100% jistou baterkovou lobotomii DS1287 :)Z článku o RTC z Wikipedie:"Most RTCs use a crystal oscillator,[7][8] but some use the power line frequency.[9] In many cases the oscillator's frequency is 32.768 kHz.[7] This is the same frequency used in quartz clocks and watches, and for the same reasons, namely that the frequency is exactly 215 cycles per second, which is a convenient rate to use with simple binary counter circuits."
Takže teď už víme jaký, zbývá dořešit kam :D.
On celý ten Dallas čip je dle zapojení dost komplexní - obávám se že možnost jej nějak snadno nahradit nebude nijak jednoduchá - viz např. schéma zde : http://pdf1.alldatasheet.com/datasheet-pdf/view/58476/DALLAS/DS12B887.html
Ale je fakt, že jde všechno, při větší či menší snaze a úsilí - tož to musíš zvážit :)
Sany napsal(a)
Díky tomu, že mám doma dva nadbytečné Dallasy jsem předběžně plánoval , že bych jeden kompletně zbrousil na brusce a prozkoumal, jak je to uvnitř udělaný a zda by nějak jednoduše nešlo baterii odpojit - ale ještě jsem dnes ohledně této problematiky něco našel, a zdá se že to máme pořešeno !Na stránce http://www.mcamafia.de/mcapage0/dsrework.htm je fotka odbroušeného Dallas čipu i s metodickým postupem, jak interní baterii odpojit : "use a watchmaker screwdriver or a nail to break the connection to battery minus over pin 16". Takže u mého modulku zkusím provést tento "upgrade" a dám vědět, jak to dopadlo :)
Výborně, tohle už je stoprocentně lepší a neměl bych obavy počítač s takovou úpravou nechat ve skříni bez dozoru. Co si budeme povídat - jestli něco umí zničit desku dokonale, je to baterka. Bookmarkuju si, protože mé oblíbené ne-PC stanice často Dallas mají taky.
Nejvíce uživatelů online: 351
Právě online: MilasPce
17 Host(é)
Statistiky uživatelů:
Hosté: 14
Členové: 713
Moderátoři: 0
Administrátoři: 1
Statistiky fóra:
Skupiny: 5
Fóra: 24
Témata: 1436
Nejnovější uživatelé:
gjames, Martin Janočko, jakub crhák, retro, Vince Howerton, Standa, Libertarian771, Mastafos77, sleepingmouse, Fleet, SirKoki, awlo, Jiří Dobrý, Milsa, LogisofterAdministrátoři: Sledge: 5652