Zvažte možnost registrace, zatím jste zde jako
HOST

sp_LogInOutPřihlásit se
RSS

Intel 486DX4-100 vs. AMD 486DX4-100

17/06/2015 - 15:21
RomanOn

Rovnaka doska, rovnake pamate. Schvalne, ktory bude rychlejsi? ;)

fotka-2.jpg

sp_PlupAttachments Attachments
17/06/2015 - 15:38
Sany

16kB L1 cache Intelu bude tipnu si příjemně znát, oproti pouhým 8kB u tvého AMD. Ale mít takový AMD Am486DX4-100V16BGC s 16kB L1, to už by bylo dost zajímavé tipnout si "na vítěze" :)

18/06/2015 - 09:02
RomanOn

Sany napsal(a)
16kB L1 cache Intelu bude tipnu si příjemně znát, oproti pouhým 8kB u tvého AMD. Ale mít takový AMD Am486DX4-100V16BGC s 16kB L1, to už by bylo dost zajímavé tipnout si "na vítěze" :)

Tak vysledok vcelku prekvapivy, ale nieco tu neni v poriadku, zda sa, ze na intelackom procaku nefunguje cache pamat, preto je aj vykon rapidne nizsi ako u AMD.

INTEL

fotka-1-1.JPGfotka-3-1.JPG

AMD

fotka-2-2.JPGfotka-4-1.JPG

18/06/2015 - 09:32
Sany

Zajimave, vypada to na nejaky problém s detekci L2 cache na desce (256kB vs not-detected). Testoval jsi oba cpu na stejne desce, a se spravnym naswitchovanim pro každý typ procesoru ?
Interni L1 cache v procesoru bude na 99.9% ok - se spatnou by ten CPU tipuji vůbec nefungoval :)

18/06/2015 - 10:22
RomanOn

Sany napsal(a)
Zajimave, vypada to na nejaky problém s detekci L2 cache na desce (256kB vs not-detected). Testoval jsi oba cpu na stejne desce, a se spravnym naswitchovanim pro každý typ procesoru ?
Interni L1 cache v procesoru bude na 99.9% ok - se spatnou by ten CPU tipuji vůbec nefungoval :)

No ja som nic neswitchoval, len som vymenil procesory :) Nemam manual k tej doske ani nic, bez toho tazko nieco spravim, ale nikdy si nepamatam ze by som musel kvoli cache prestavovat nejake switche, vzdy len kvoli frekvencii a nasobicu

18/06/2015 - 21:25
Sany

U nekterych mych 486 desek opravdu je dle manualu extra nastaveni switchu pro Intel a extra pro AMD a dalsi - takze jak je to na tve desce tezko rict. Ze to ale s Intel CPU nenajde L2 cache pamet je hodne, hodne divny... predpokladam ze v BIOSu ji mas samozrejme zapnutou / povolenou ? 

19/06/2015 - 09:29
RomanOn

Sany napsal(a)
U nekterych mych 486 desek opravdu je dle manualu extra nastaveni switchu pro Intel a extra pro AMD a dalsi - takze jak je to na tve desce tezko rict. Ze to ale s Intel CPU nenajde L2 cache pamet je hodne, hodne divny... predpokladam ze v BIOSu ji mas samozrejme zapnutou / povolenou ? 

Vsetko je povolene. Ale divne je ze bios ju detekuje. Ked vypnem internal cache tak vykon klesa rapidne. Ked vypnem external, vykon zostava rovnaky, ale vtedy setup hlasi Cache Memory : none

Ked ju zapnem tak normalne dava 256K

fotka-3.jpg

inak doska vskutku skromnych rozmerov :)

fotka2.JPG

19/06/2015 - 10:06

Já vím, že je to rada na houby, ale - zkusil bych jinou desku. Bohužel tím, jak se s nástupem Pentií posunuly 486ky do low-endu, se začaly vyrábět boardy laciné a vskutku podivuhodné (viz fake chache např.) :) Třeba je tohle zrovna nějaký podezřelý kus.

19/06/2015 - 10:54
Sany

Sledge napsal(a)
Já vím, že je to rada na houby, ale - zkusil bych jinou desku. Bohužel tím, jak se s nástupem Pentií posunuly 486ky do low-endu, se začaly vyrábět boardy laciné a vskutku podivuhodné (viz fake chache např.) :) Třeba je tohle zrovna nějaký podezřelý kus.

A případně ještě můžeme zde v širším plénu dohledat manuál k této tvojí desce - pokud jsou na ní jakékoliv údaje, které bys nám sem napsal :) Mám doma podobnou Lucky Star se stejným chipsetem a jenom jiným rozmístěním čipů, třeba to bude ona jenom v jiné revizi...

19/06/2015 - 11:30
BRBlosh

A nie je to ZIDA TOMATO 486 board?

20/06/2015 - 06:56
RomanOn

Sledge napsal(a)

no ono asi fake cache tam nebude, kedze na amd procaku to slape tak ako ma. Divne je tiez ze ked dam intel procak tak bios cache detekuje ale vykon ma rovnaky ako keby bola vypnuta..

20/06/2015 - 06:57
RomanOn

Sany napsal(a)

Sledge napsal(a)

A případně ještě můžeme zde v širším plénu dohledat manuál k této tvojí desce - pokud jsou na ní jakékoliv údaje, které bys nám sem napsal :) Mám doma podobnou Lucky Star se stejným chipsetem a jenom jiným rozmístěním čipů, třeba to bude ona jenom v jiné revizi...

Ja to zas tak nejak strasne riesit nepotrebujem, to len tak :)

20/06/2015 - 09:11
Sany

BRBlosh napsal(a)
A nie je to ZIDA TOMATO 486 board?

Jo, vypadá to na trefu do černého ! :) A zde je manuál : http://motherboards.mbarron.net/models/486pci/4dps.html

A jak jsem jen mrknul, kombinací pro nastavení jednotlivých CPU je tam habaděj, takže by to mohlo pomoci...

21/06/2015 - 10:11

RomanOn napsal(a) 

Ty to možná řešit nepotřebuješ, ale navnadil si nás a my teď žádáme výsledky! ;)

22/06/2015 - 09:19
RomanOn

Sledge napsal(a)

RomanOn napsal(a) 

Ty to možná řešit nepotřebuješ, ale navnadil si nás a my teď žádáme výsledky! ;)

fajn fajn :D

No, takze preswitchoval som dosku na intel DX4 a tu su vysledky. Vykon rapidne vzrastol, cache bola detekovana, ALE stale vykonovo i ked velmi nepatrne, zaostava nad AMD.

fotka-1-2.JPGfotka-2-3.JPG

22/06/2015 - 11:11

Ty procesory se jemně liší v jedné věci - AMD 486 má write-back L1 cache, zatímco Intel DX4 s označením &E je write-through model. Pokud deska WB umí, tak imho tam bude důvod nižšího výkonu Intelu.

22/06/2015 - 11:52
RomanOn

Sledge napsal(a)
Ty procesory se jemně liší v jedné věci - AMD 486 má write-back L1 cache, zatímco DX4 s označením &E je write-through model. Pokud deska WB umí, tak imho tam bude důvod nižšího výkonu Intelu.

intel bol naswitchovany ako write-through

22/06/2015 - 12:54
LubikCZ

Já malinko - okrajově odbočím, je to jen můj postřeh, i když vzdálená souvislost s tématem by tu byla. Mám PC 486 Olivetti M4 64 Modulo, kde byl původně CPU Intel 486DX/33MHz a chtěl jsem do něho rychlejší CPU 486DX2/66MHz, tak mi Sany takový nabídl, ale od AMD a kupodivu počítač po zapnutí ani nenaběhl a když jsem tam dal CPU se stejnými parametry od Intelu, tak počítač už normálně naběhl. Tahle deska bohužel žádné jumpery a switche pro nastavení procesorů nemá, takže jsem odkázán jen na procesory od Intelu, což je trochu omezující, ale nijak mi to nevadí. Toť má zkušenost s CPU řady 486 od Intelu a AMD a PC od Olivetti :) 

Každý počítač je hloupý nebo chytrý pouze tak, jako jeho majitel.

22/06/2015 - 12:59

RomanOn napsal(a)

Sledge napsal(a)
Ty procesory se jemně liší v jedné věci - AMD 486 má write-back L1 cache, zatímco DX4 s označením &E je write-through model. Pokud deska WB umí, tak imho tam bude důvod nižšího výkonu Intelu.

A to AMD? O to mi jde - WB je rychlejší, než WT...

23/06/2015 - 08:11
RomanOn

Sledge napsal(a)

RomanOn napsal(a)

Sledge napsal(a)

A to AMD? O to mi jde - WB je rychlejší, než WT...

V moznostiach AMD sa nic o WB/WT nespomina

23/06/2015 - 10:08

No a teď je otázka, jestli AMD není automaticky jako WB :)

Nemá deska rozdílné nastavení pro Am486 (WT) a Enhanced Am486 (WB) ?

23/06/2015 - 15:07
RomanOn

Sledge napsal(a)
No a teď je otázka, jestli AMD není automaticky jako WB :)
Nemá deska rozdílné nastavení pro Am486 (WT) a Enhanced Am486 (WB) ?

ano ma, ale nastavenie WT mi neslo

Časové pásmo: Europe/Prague

Nejvíce uživatelů online: 351

Právě online:
37 Host(é)

Právě prohlíží tuto stránku:
1 Host(é)

Nejaktivnejší uživatelé:

LubikCZ: 2165

MilasPce: 1501

Sany: 1498

Neny: 1136

Powerack: 965

Logout: 934

Statistiky uživatelů:

Hosté: 14

Členové: 684

Moderátoři: 0

Administrátoři: 1

Statistiky fóra:

Skupiny: 5

Fóra: 24

Témata: 1415

Nejnovější uživatelé:

Pluto, Brbla, VasilijP, Snnsnsnn, Franta, pepapantak, isidor, Wolis, Martin Rulf, bujny, Pavel Pavel, LEON Pilot, Jan “Druid” Schicho, POLÁŠEK TOMÁŠ, Stanos

Administrátoři: Sledge: 5644

Podpořit finančním příspěvkem »

Podpořit high-voltage.cz na STARTOVAČI

25 patronů přispívá částkou 2876 Kč měsíčně

Je to malá dvacka pro čtenáře, ale velká vzpruha pro HV! ;)
Podpořit nákupem na e-shopu »
Podtácek - disketaPodtácek - disketa 98 Kč
Shadow bazar, retro herní džungle