No permission to create posts
RSS

IBM PS/2 Model 55SX (typy 8555-081 a 8555-X61 )

02/05/2014 - 17:21
LubikCZ

Tak to je velmi vyčerpávající odpověď, ještě jednou díky :) Jen pro upřesnění, chtěl bych IBMko totálně nadupat, udělat z něj proshě hi-end mašinu se vším všudy. Prostě "nacpat" do něj všechno co půjde - síťovku, pořádnou grafiku, osazenou RAM kartu a těžko sehnatelný koprocesor (ten zcela určitě v rámci Evropy neseženu a za Velkou louží je to neúměrně drahý, pokud taky vůbec sehnatelný). Ještě jen taková okrajová otázečka: MCA IDE řadič asi neexistuje, že? :)

Každý počítač je hloupý nebo chytrý pouze tak, jako jeho majitel.

03/05/2014 - 10:42
Sany

To zní moc pěkně a držím palce, mám časem podobný záměr. Ještě že 55SX má jen pár volných slotů, tak to nebude finančně tolik devastující jak kdybys vybavoval PS/2 v provedení Tower, tuším s 6 MCA sloty :) Já bych výhledově rád sehnal 16bit MCA SCSI řadič, nejlépe nějaký Adaptec a tím se pak zbavit závislosti na proprietárním standardu v 55SX. Navíc se to pak celé může v případě potřeby přesadit do jiné PS/2 nebo ten disk pak teoreticky pujde vzít a "nakrmit" na jiném Adaptecu v klasickém PC, což může se hodit na kopírování her atd....

No a když jsme u her, tak pak svatý grál všech příznivců PS/2 - MCA Soundblaster !!! Jenže to už asi dřív vyhraju ve Sportce, než tohle bude v mý PS/2ce :) IBM MCA M-ACPA není v DOSu se SB komptibilní a máš pak zvuky jen ve Win, Audiovation ma DOSovou emulaci ale taky to není 100%ní. Jsou pak i další výrobci ChipChat, Piper nebo Reply, tam nevím jak to s DOSem je, asi ale budou SB kompatibilní.

S MCA IDE to bude jen o fous lepší než s tím Soundblasterem, určitě jdi v tomto případě do SCSI - je to lepší, mocnější a podstatně lépe sehnatelné v provedení MCA. Samozřejmě ale nebrat karty s tím proprietárním SCSI IBM konektorem, ale s poctivou 50pin klasikou.

Token ring karty jsem již zmiňoval, už mám nakoupeno a sehnán potřebný ADF soubor pro konfiguraci. I ethernet MCA se ale dají sehnat celkem slušně, tak to by snad nemusel být problém.

A RAM karty, to už je chuťovka a taky už jsem po tom pokukoval - jen BACHA na to, že zejména ty od IBM můžou podobně jako tvá PS/2ka vyžadovat své IBM modulky a s jinýma to nepojede. Chce se tak radši předem informovat, nebo to radši koupit už s modulama.

Jinak pro info, třeba to víš - jakákoliv karta bude po vložení do slotu vyžadovat vložení kopie ref. diskety se svým vlastním ADF souborem - tak než něco koupíš, radši dopředu mrkni jestli k tomu ještě vůbec jde sehnat ten ADF, jinak můžeš mít velký problém to pak rozběhat a hrozí "vitrínka" :)

Tady je snad nejlepší zdroj ADF souborů, tak se lze  před nákupem včas připravit : http://www.mcamafia.de/mcapage0/adflist1.htm

03/05/2014 - 13:03
LubikCZ

Sany, jak ty to děláš??? Opět naprosto vyčerpávající, fakt díky ;)

Ty stránky s ADF soubory už znám, trochu jsem tam nedávno listoval a zjišťoval oč vlastně jde a na co je který soubor. Co se týče RAM karty, tak jsem psal osazenou, takže tam problém se SIMMkama a jejich kompatibilitou nebude. K nějakému tomu řadiči HDD, koukal jsem, že existují i MFM a protože takový disk mám, tak je to jedna z možných alternativ, není to ale na jistotu, ještě nejsem rozhodnutý. Pokud bych si pořizoval SCSI řadič, tak bych si musel pořídit i disk, což mě vyjde o něco dráž. O zvukovce, i když by to bylo bezva, zatím neuvažuju. A co ten Token? Dá se s tím připojit k internetu nebo to je jen na sesíťovní několika PC? Mě jde samozřejmě o to připojit se k internetu, takže nějaká síťovka s RJ45 to jistí. To bude snad prozatím asi všechno. Jinak ještě jednou díky za tyhle bezva stránky, určitě si tam do budoucna něco vyberu :)

03/05/2014 - 13:43
Sany

No problem - pár večerů jsem ohledně těchhle srandiček na netu strávil, rád se podělím o získané info :) Hele, to MFM v PS/2ce zní velmi zajímavě, ale IBM řadiče jako tak koukám jsou zase (jak je u IBM dobrým zvykem) proprietární - mají na řadiči jen takové ty zásuvné konektory (jako jsou na hdd) a ne klasické 2řadé piny. Takže oba ty klasické MFM kabely z jakéhokoliv normálniho PC tam nebudou pasovat - min. to platí pro  MFM Controllery 72X8540 a 90X8643. Ale pokud jsi našel nějaký klasický MCA MFM řadič, tak to pak jo...

S token-ringem mám do budoucna troufalý plán sestavit síť do níž budou zapojeny všechny IBM co doma mám, včetně úplně prvního XT :) V DOSu bych na tom jel klasiku NetBios a sdílení souborů a tiskáren, nic jiného ani ty IBM drivery zdá se neumí. Ale ve Win by na to mohl jít asociovat kromě NetBiosu i TCP/IP a to už je pak hned zajímavější - z jedné stanice bych stylově v OS/2ce rozjel ethernet to token-ring router, a už by to teoreticky mělo jet včetně internetu - IBM kompy budou mít na TR svou vlastní lokální IP síť s výchozí bránou na ten routřík, a ten to bude překládat dál do domácího ethernetu. Aspoň teoreticky by to takto mohlo a mělo fungovat, nicméně v praxi jsem na to opravdu zvědavý. Takže klasické ethernetové karty do MCA budou na 100% jednodušší a jistější řešení, jak si bez nějakého martýria na svém PS/2 rozjet internet :)

Jinak FPU 387SX se občas vyskytují i na aukru,, vloni jsem tam koupil jednoho Cyrixe v provedení 25 Mhz a toho mý 55-SXko neutahá ani kdyby sebevíce chtělo :)

03/05/2014 - 16:42
LubikCZ

Jojo :) Jak je to s těmi FPU, musí mít stejnou frekvenci jako CPU? Pak je taky docela na prd, že když zadám do nějakého toho vyhledávače 387SX, tak to nemusí najít vůbec nic, protože to může být klidně 83S87 nebo tak něco a teď hledej šmudlo :) Jinak ten Token je nejspíš pro vyšší střední, mě to hlava nebere :D, ale nic nevysvětluj, prostě až to budeš někdy provozovat, tak udělej instruktážní video pro blbce a pak to třeba pochopím :D K tomu MFM kabelu, ten se dá jednoduše udělat, stačí dokoupit jeden ten "plošňákový" konektor a nacvaknout ho na kabel a je to :)

Jen taková odbočka, když jsem začal dávat do kupy to IBMko, které se mi jen tak bez užitku válelo v polici takových 5 let (možná i déle), tak to bylo prostě super. Bavilo mě to všechno dohledávat a shánět a zkoušet a testovat až jsem byl s výsledkem naprosto spokojený. Prostě kvůli tomu všemu vzniklo něco co funguje a má smysl (alespoň pro nás takto postižené :)). No a pak? Nic! Nuda! Prostě jsem ztratil nějaký ten smysl. Co dál, říkal jsem si. To nemůže přeci skončit. Proto mě napadlo v tom, co jsem psal na začátku, pokračovat, tedy sbírat další stroje a dávat je do provozuschopného stavu a taky rozšiřovat jejich potencionální nasazení, třeba jako herní retro PC a tak podobně. Samozřejmě, že počítače nejsou jedinou mojí zábavou, ale před zhruba 20 lety mi prostě vkročili do života a už je nikdy nepustím :)

A čím, že to začalo? Konkrétně to byl Didaktik Gama, který si s sebou přivezli známí a pak jsme si pořídili vlastní a sice Didaktik M model '91 a nebo to byl strejdův notebook Toshiba T2000SX. Už přesně nevím, který z těch počítačů byl první a ani to není tak důležité, prostě to pařanství začalo začátkem 90tý let a to mě drží dodnes, i když už ne tolik :)

Jsem se musel vykecat :D Jednou bych chtěl něco o tom, jak to všechno začalo a dodnes pokračuje, napsat, ale nemám to pisatelské střevo :D, nevydržím u toho dlouho :/ Už tolikrát jsem s něčím začal a pokaždé jsem to s nervy v pr*** smazal :(

04/05/2014 - 14:25
Sany

FPU u 386ek má mít stejnou nebo vyšší frekvenci než CPU a těch typů je ale jak píšeš celkem dost - kromě Intelu jsou IIT, Cyrix, Ulsi nebo Reveal, takže výběr je široký :) Pokud se někde něco objeví, hodím ti kdyžtak PM ať si můžeš 55ku pěkně dovybavit.

Ohledně fandovství do starého hw jsem "v tom" už taky hezkých pár (teď už desítek) let, i když s opravdovým zájmem jsem se do celé problematiky pustil až celkem nedávno vloni, kdy jsem si uvědomil že ty opravdu staré PC kolem mně začínají rychle mizet a už to nebude, že kdykoliv se rozhodnu někomu známému říct, dostanu to za odvoz. Do tý doby jsem to bral tak nějak lážo plážo, měl jsem doma jednu 386, jednu 486, jedno Pentium a dvě Slot 1 mašiny, vše jen tak z nostalgie abych jako starý hw matador vůbec něco měl :) Jinak jsem ale do tý doby mnoho relativně zajímavých věcí rozdal nebo rozprodal, ačkoliv dnes už bych to neudělal a naopak byl rád že to mám. A taky jsem díky tomu ještě více podstatně zajímavějších věcí nezískal, protože ač roky sleduji aukro, tak jsem tam ze stejného důvodu výše za celé roky prakticky nic nenakoupil a přitom ledacos tehdy bylo ve srovnání s dneškem za hubičku. Takto např. doteď nevlastním jakýkoliv PC s dual Pentiem Pro, ačkoliv ve své době to šlo sehnat za pár stovek a teď se to už nevyskytuje, nebo je to za nehorázné prachy. Ale co, aspoň se mám pořád na co těšit, že se třeba jednoho dne podaří :)

Jinak já začínal na tátově Sinclairu, a pak jsem se přes vlastní Didaktik M 128 + D40 propracoval k prvnímu PC 386SX s Hercules monitorem. Amiga mě z cenových důvodů úplně minula ač se mi vždy velmi libily, a tak jsem navždy a definitivně zakotvil v širých a rozlehlých vodách světa PC. A mám je rád, ten doslova oceán všech možných výrobců, sestav s neprosto neurčeným mega množstvím všech možných karet, periferií atd... to je prostě ONO - nikdy tak člověk nebude moct říct, tak teď už mám skutečně "vše" a to je na tom pěkný, je pořád co sledovat a na co nového se př. těšit :) Uzavřené rybníčky 8bitů nebo 16bitů jistě mají své kouzlo jedinečnosti a originality, ale je to přesně o tom co píšeš - jednoho dnes si jako fanda z toho nevelkého množství jednotlivých modelů, které se tehdy vyrobily dokoupíš vše... a najednou už pak není kam dál jít a nic nového už nemůže překvapit, prostě kruh se uzavřel... U PC toto během jednoho standardního lidského života nehrozí ani omylem, a to mně na tom baví a bude bavit ještě hódně dlouho. Nicméně co člověk to názor a každý má to své, takže no flame prosím a tento svůj pohled uvádím jen v širším kontextu, jak jsem se vůbec k PC krabicím dostal a proč se mně stále drží :) 

Pravda, s jedinou vyjímkou - zajímám se ještě o velmi speciální množinu počítačů od Digitalu (typů VAX, Alpha a DECstation). což jsou velmi neotřelé a naprosto proprietární stroje, bohužel ale velmi špatně sehnatelné i konfigurovatelné. Tak to je jen taková třešnička na dortu, když už nemám co dělat :)

30/07/2014 - 17:42
Sany

Tak jsem se zas po čase trochu rozhoupal (tentokrát na německém ebay), a již avízovanou službou mailboxde.cz dnes úspěšně obdržel své dvě historicky první ethernet síťovky v provedení MCA (microchannel) !

http://www.ebay.de/itm/IBM-PS2-Ethernet-Busmaster-Adapter-von-3Com-MCA-Bus-10Mbs-/231281442318?ssPageName=STRK%3AMEWNX%3AIT&_trksid=p2047675.l2557&nma=true&si=YjsjfvSJWieNft%252B9ekT69pHoERk%253D&orig_cvip=true&rt=nc

http://www.ebay.de/itm/IBM-Netzwerkkarte-BICC-Data-Isolink-fuer-PS-2-PCs-mit-MCA-Bus-und-10-Mbs-/231281444197?ssPageName=STRK%3AMEWNX%3AIT&_trksid=p2047675.l2557&nma=true&si=YjsjfvSJWieNft%252B9ekT69pHoERk%253D&orig_cvip=true&rt=nc

Takže do domací koaxové ethernet sítě budou moci výhledově přibýt dva velmi vzácní, nikdy dříve nevidění hosté - a to konkrétně IBM PS/2 model 55SX spolu s PS/2 modelem 56 486SLC2 :) 

Btw osobně jsem na jejich rozjíždění a konfiguraci velmi zvědavý. Ta 3COM-ka bude (aspoň doufám) celkem v klidu, nicméně ta druhá karta BICC Data Isolink bude dle všeho větší oříšek - jde o výrobce síťovek, později pohlceného právě firmou 3COM a sehnat k tomuto v dnešní době ovladače a podklady fakt nebyla vůbec žádná pr...  No něco jsem po pár hodinách nakonec v hlubinách internetu vydoloval a vyšťoural, ale bude to i tak zřejmě výzva...

02/08/2014 - 08:18
LubikCZ

Sany napsal(a)
Tak jsem se zas po čase trochu rozhoupal (tentokrát na německém ebay), a již avízovanou službou mailboxde.cz dnes úspěšně obdržel své dvě historicky první ethernet síťovky v provedení MCA (microchannel) !

http://www.ebay.de/itm/IBM-PS2-Ethernet-Busmaster-Adapter-von-3Com-MCA-Bus-10Mbs-/231281442318?ssPageName=STRK%3AMEWNX%3AIT&_trksid=p2047675.l2557&nma=true&si=YjsjfvSJWieNft%252B9ekT69pHoERk%253D&orig_cvip=true&rt=nc

http://www.ebay.de/itm/IBM-Netzwerkkarte-BICC-Data-Isolink-fuer-PS-2-PCs-mit-MCA-Bus-und-10-Mbs-/231281444197?ssPageName=STRK%3AMEWNX%3AIT&_trksid=p2047675.l2557&nma=true&si=YjsjfvSJWieNft%252B9ekT69pHoERk%253D&orig_cvip=true&rt=nc

Takže do domací koaxové ethernet sítě budou moci výhledově přibýt dva velmi vzácní, nikdy dříve nevidění hosté - a to konkrétně IBM PS/2 model 55SX spolu s PS/2 modelem 56 486SLC2 :) 

Btw osobně jsem na jejich rozjíždění a konfiguraci velmi zvědavý. Ta 3COM-ka bude (aspoň doufám) celkem v klidu, nicméně ta druhá karta BICC Data Isolink bude dle všeho větší oříšek - jde o výrobce síťovek, později pohlceného právě firmou 3COM a sehnat k tomuto v dnešní době ovladače a podklady fakt nebyla vůbec žádná pr...  No něco jsem po pár hodinách nakonec v hlubinách internetu vydoloval a vyšťoural, ale bude to i tak zřejmě výzva...

To je super, blahopřeji ;) Bylo by možné, že bys občas něco vydoloval i pro mě? Nechci si z neznalosti nadělat nějaké zahraniční dluhy, to mi za to, něco takového si zřizovat, nestojí. Mě holt bude muset stačit Aukro.

02/08/2014 - 17:53
Sany

Ok, pokud to nebude pět nákupů týdně, tak klidně :)  Začni sledovat ebay.de a když mi hodíš popis aukce a maximum, co jsi ochotný tam hodit, tak to zkusíme vydražit. Mám už asi 9 obchodů na ebay  a vše zatím bez problému (zaťukat) - ale i tak je třeba obligátně uvést, že veškeré podobné služby může Sany poskytnout pouze "bez záruky" :)

Tyto karty jsem např. jednoduše našel přímo po zadání MCA (nebo microchannel) v sekci Computers, takže to není žádná věda. Stejně si ale musíš u služby mailboxde.cz založit svůj účet, a pak mi poslat tvoji německou dodací adresu (navedu si ji jako alternativní dodací adresu pro vyhrané dražby).

PS. Občas na ebay.de mihnou i velmi zajímavé PS/2ky :D

02/08/2014 - 18:45
LubikCZ

Sany napsal(a)
Ok, pokud to nebude pět nákupů týdně, tak klidně :)  Začni sledovat ebay.de a když mi hodíš popis aukce a maximum, co jsi ochotný tam hodit, tak to zkusíme vydražit. Mám už asi 9 obchodů na ebay  a vše zatím bez problému (zaťukat) - ale i tak je třeba obligátně uvést, že veškeré podobné služby může Sany poskytnout pouze "bez záruky" :)

Tyto karty jsem např. jednoduše našel přímo po zadání MCA (nebo microchannel) v sekci Computers, takže to není žádná věda. Stejně si ale musíš u služby mailboxde.cz založit svůj účet, a pak mi poslat tvoji německou dodací adresu (navedu si ji jako alternativní dodací adresu pro vyhrané dražby).

PS. Občas na ebay.de mihnou i velmi zajímavé PS/2ky :D

To je právě to, nehce se mi zakládat někde další účet. Jinak, co myslíš tou německou dodací adresu?

PS1: Pět nákupů týdně určitě ne, ale občas až párkrát  za měsíc, možná :)

PS2: Mimo téma a omlouvám se předem, ale já to musim ze sebe dostat, nějakej kretén tu jezdí na krosině a dělá tu neskutečnej bordel, asi mu půjdu rozmlátit držku, kreténovi, mě teda fakt vytočil!!! Kur.., už zase jede!!! Jdu si vzít tyč a vrazim mu ji do předního kola!!!

02/08/2014 - 19:04
Sany

Většina prodejců právě těch hodně zajímavých věcí na ebay.de nabízí zaslání je do Německa, takže je jen jediná možnost - mít německou adresu, kterou ti ten web výše zajistí. Jinak smůla :)

PS1: Ale je ti jasný to riziko, že zrovna my dva můžeme často být "dva kohouti na jednom smetišti",  a aukce zajímavé pro tebe budou asi celkem často zajímavé i pro mně ? Mám tě jako zdejšího parťáka rád a v rámci možnosti rád pomůžu , ale občas by mi mohla "ujet ruka" a vydražil by to pak ne "Sany pro Lubika", ale "Sany pro Sanyho" :D  Nechceš si fakt raději založit svůj vlastní účet ? :D 

PS2: To je "radost", si umím představit :/

02/08/2014 - 20:22
LubikCZ

Sany napsal(a)
Většina prodejců právě těch hodně zajímavých věcí na ebay.de nabízí zaslání je do Německa, takže je jen jediná možnost - mít německou adresu, kterou ti ten web výše zajistí. Jinak smůla :)

PS1: Ale je ti jasný to riziko, že zrovna my dva můžeme často být "dva kohouti na jednom smetišti",  a aukce zajímavé pro tebe budou asi celkem často zajímavé i pro mně ? Mám tě jako zdejšího parťáka rád a v rámci možnosti rád pomůžu , ale občas by mi mohla "ujet ruka" a vydražil by to pak ne "Sany pro Lubika", ale "Sany pro Sanyho" :D  Nechceš si fakt raději založit svůj vlastní účet ? :D 

PS2: To je "radost", si umím představit :/

Sany, to je v poho, jsme lidi, tak se dohodnem, ne? Těch nabídek si myslím je a ještě bude dost. Samozřejmě s postupující dobou budou postupně ubývat, ale je to ještě na dlouho. A díky za uznání, mám to s tebou stejně, dost jsi mi (samozřejmě nejen ty, aby se ostatní třeba neurazili :)) pomohl a hodně si toho vážím ;)

04/08/2014 - 09:39
Sany

A o tom to je - každý víme něco a když jakýkoliv tip, co by třeba člověka nenapadl, pomůže k většímu počtu zachráněných a doma zprovozněných PC, nemá to chybku. Takže také díky všem zde zúčastněným a zejména to Lubik - tvé know-how ohledně Dallasů se mi bude brzo hodit ! Už mně totiž nějak svrbí ruka, když pomyslím na to moje 55SX, takže to asi výhledově  dopadne (min. abych tam mohl rozjet ty zakoupené karty :)

04/08/2014 - 10:21
LubikCZ

Sany napsal(a)
A o tom to je - každý víme něco a když jakýkoliv tip, co by třeba člověka nenapadl, pomůže k většímu počtu zachráněných a doma zprovozněných PC, nemá to chybku. Takže také díky všem zde zúčastněným a zejména to Lubik - tvé know-how ohledně Dallasů se mi bude brzo hodit ! Už mně totiž nějak svrbí ruka, když pomyslím na to moje 55SX, takže to asi výhledově  dopadne (min. abych tam mohl rozjet ty zakoupené karty :)

No chtělo by to sesumírovat do článku jako návod pro další generace :) Problém je v tom, že už na základce jsem jaksi odevzdával čisté podepsané slohové práce a výkresy :( No ale pkusím se, prolezu ty kvanta příspěvků tady a nějak to časem snad sesumíruju.

27/08/2014 - 20:25
BRBlosh

Kuciiiiiiii, on zijeeeeeeeeeeeeee :)DSC_0001.JPGDSC_0002.JPGDSC_0007.JPG

sp_PlupAttachments Attachments
27/08/2014 - 20:44
Dolní Dunajovice

a predtim byl mrtvej?

27/08/2014 - 21:28
BRBlosh

Clous napsal(a)
a predtim byl mrtvej?

Neviem, jednoducho sa prestal pouzivat v roku 2001 a odvtedy sluzil ako podstavec na TV. Ked som cital rozne fora, ze po takom case je baterka mrtva a podobne veci, srdce mi zaplesalo ked sa rozbehol ako mal a nacitaval MS-DOS :)

27/08/2014 - 21:59
Sany

Každá funkční PS/2 co bootuje, se počítá - super ! Jak koukám na linku níže, v modelu 30 286 máš také na základní desce všemi zde oblíbený Dallas (grrrr :), a je tedy velmi s podivem, že na ještě starším stroji, než jsou dvě Lubikova a jedno moje 55SX (s 386SX) je baterka v tvém Dallasu stále funkční. Že-by ji pomáhal pobyt pod televizí nebo dobíjel statický náboj obrazovky při každém zapnutí obrazovky ? :D

http://www.classic-computers.org.nz/blog/2009-09-19-ps-2-30-286-adventure.htm

Druhá malá výhra pak je, pokud je harddisk stále OK a bez vadných sektorů - jsou tam podobně jako v 55SX použity proprietární mrchy, co se dnes skoro nedají sehnat a díky MCA architektuře je rozšíření např. na klasické SCSI sice možné, ale dnes poněkud finančně problematické.

Tak přeji, ať Dallas nadále hezky drží a pokud jsi fajnšmekr, časem si můžeš např. pořídit 16bit síťovou MCA kartu a zapojit si tuto hezkou PS/2 do domácí sítě. Anebo pokud jsi lucker, tak někde za velmi pětimístnou částku sehnat MCA Soundblaster, a zapařit si pak staré klasiky i se zvukem :)

27/08/2014 - 22:19
Sany

Jinak koukám, že máš i origoš IBM klávesku Model M, tož vítej i do klubu příznivců těchto věčných a skoro nezničitelných klávesnic :)  A ta tvoje (jelikož je dost stará a dodávaná s 286) by jako bonus mohla umět i automatickou detekci XT režimu, pokud bys k nějakému případnému XT ve sbírce potřeboval dobovou klávesnici ^^

28/08/2014 - 08:03
LubikCZ

BRBlosh: Další PS/2kař, to je super :) Jinak dost velké překvapení s funkčním Dallasem. Já s nima měl neskutečný peripetie, ale nakonec s pomocí zdejších šílenců a dalších z OldComp.cz, jsem je dal do provozuschopného stavu a nasadil jsem je tedy do aktivní služby.

28/08/2014 - 12:02
BRBlosh

Sany : Aj ja sa cudujem, ze sa nic neukazalo, proste nacital pamat, nabrucel disk, mechanika a zacal bootovat. (Neskutocny hluk vydava ten HDD.) Urcite je tam ten MCA disk, ked som ho naposledy rozobral, ten disk bol na celu vysku bedne :)

Momentalne mam chut to IBM rozobrat a vycistit, toho bordelu tam bude neurokom.

Add. klavesnica, je to presne model M 1391412 co podla Wiki je : Swiss French/German QWERTZ layout, 102-key. Asi ju budem pouzivat ako zbran na sebeobranu :)

PC ma rok vyroby 1987 ako aj klavesnica, monitor bohuzial zhorel a vyhodili sme ho do zberu.

Poslem potom foto s rozoberani a cistenia.

28/08/2014 - 16:16
Sany

Nj, paradoxně dnes není až takový problém sehnat samotnou PS/2-ku, ale ten její orig. monitor, a to přesně z důvodu který uvádíš - odešlo to a nikomu se takový "starý krám" nechtělo opravovat :/

Jinak kláveska je to fakt bytelná, i když ještě těžší a "železnější" byla původní IBM klávesnice 1501105 83-key keyboard, dodávaná s XT :)  http://www.seasip.info/VintagePC/ibm_1501105.html

21/09/2014 - 12:44
Sany

Díky nově zprovozněnému čipu Dallas jsem poprvé slavnostně nabootoval moje 55SX, a co myslíte ? Mám je tam !

IBM PS/2 Model 55SX (typy 8555-081 a 8555-X61 ) | Strana 6 | PC: Hardware obecně | Forum

Disk už evidentně zažil podstatně lepší časy, ale díky tomu že je proprietární jsou možnosti jeho náhrady značně limitovány. Resp. jediná možnost je použít SCSI MCA řadič s nějakým klasickým SCSI diskem, kterýžto (řadič) ale bohužel nevlastním :/

Nezbylo tedy nic jiného, než disk i v tomto stavu zkusit zprovoznit. Po zralé úvaze při pohledu na obrázek výše jsem disk rozdělil na dva stejné oddíly, kde C bude ten špatný a D ten dobrý. Docela se to nakonec zadařilo, byť jsem scandisk před instalací systému musel projet asi 6x, než přestal při dalším průběhu nacházet další a další špatné sektory. Finálně jsem ho projel asi 4x po sobě bez dalších výskytů, tak jsem zvědavý jak bude situace vyhlížet třeba tak za rok :)

V počáteční celkem zachovalé oblasti C se pak hned usídlil systém a adresář DOS a M602, tam by to chvilku mohlo vydržet. A ten zbytek z C s hromadou bad blocků si nechám na hry, diagnostiku a další postradatelné věci. No a na celkem slušném D-čku už bydlí Windows 3.11 for Workgroups, vešly se tam tak akorát i se swapákem.

Takže finálně jsem ještě nakonec do prázdné FPU patice našel jeden zánovní kousek i387SX, a po dalším rebootu s ref. disketou lze moje 55SX považovat za nyní kompletně funkční :)

21/09/2014 - 13:17
LubikCZ

Sany a nepomohl by format na nízké urovni? Jako lowlevel format, či jak to je. Jinak já mám obrovské štestí u obou disků, žádné ani jediné "béčko" tam nemám, ani když jsem ten jeden disk otevřela a hýbal jsem s hlavami, tak se tam nebjevily. Za to jsem fakt rád :)

22/09/2014 - 00:02
Sany

Jj, dobrý nápad - přistoupím k tomu, pokud se ty bad blocky budou stále rozšiřovat. Což doufám že už nebudou :)

No permission to create posts
Časové pásmo: Europe/Prague

Nejvíce uživatelů online: 351

Právě online:
36 Host(é)

Právě prohlíží tuto stránku:
1 Host(é)

Nejaktivnejší uživatelé:

LubikCZ: 2165

MilasPce: 1501

Sany: 1498

Neny: 1136

Powerack: 965

Logout: 934

Statistiky uživatelů:

Hosté: 14

Členové: 684

Moderátoři: 0

Administrátoři: 1

Statistiky fóra:

Skupiny: 5

Fóra: 24

Témata: 1415

Nejnovější uživatelé:

Pluto, Brbla, VasilijP, Snnsnsnn, Franta, pepapantak, isidor, Wolis, Martin Rulf, bujny, Pavel Pavel, LEON Pilot, Jan “Druid” Schicho, POLÁŠEK TOMÁŠ, Stanos

Administrátoři: Sledge: 5644

Podpořit finančním příspěvkem »

Podpořit high-voltage.cz na STARTOVAČI

25 patronů přispívá částkou 2876 Kč měsíčně

Je to malá dvacka pro čtenáře, ale velká vzpruha pro HV! ;)
Podpořit nákupem na e-shopu »
Retro podložka pod myš, kvalita B, různé motivy - VALHALLA, 228x189x2mmRetro podložka pod myš, kvalita B, různé motivy - VALHALLA, 228x189x2mm 99 Kč
Shadow bazar, retro herní džungle