IBM PS/2 Model 55SX (typy 8555-081 a 8555-X61 )
Sany napsal(a)
LubikCZ napsal(a)
Sany napsal(a)
Lubíku, až ti myš dorazí, měl bych pro tebe malej kšeft :)Pokud to bude v mých silách? Oč jde? :)
Je to na IT poměry možná poněkud neobvyklé - potřebuju zjistit, jak velkou máš kouli :)
Myslíš levou nebo pravou? :D Ale ne, chceš poloměr nebo rovnou průměr nebo snad obvod nebo obsah? Že by sis to pak spočítal :D
Průměr bude ideální, matika mně nikdy moc nebavila a kdo víc co bych nakonec spočítal :) O co jde - mám totiž doma přesně tuhle PS/2 myš, co jsi koupil, ale nějaký rarach u ní ztratil kuličku i s tím spodním krytem - takže je z toho jen nefunkční byť stylová maketa. A tak mně napadlo sehnat dle tvého rozměru stejnou kuličku z jiné staré myši , a když myš nebudu při pohybu zvedat, můžu ji začít při testování starých PS/2 možná i používat ! ;)
Sany napsal(a)
Průměr bude ideální, matika mně nikdy moc nebavila a kdo víc co bych nakonec spočítal :) O co jde - mám totiž doma přesně tuhle PS/2 myš, co jsi koupil, ale nějaký rarach u ní ztratil kuličku i s tím spodním krytem - takže je z toho jen nefunkční byť stylová maketa. A tak mně napadlo sehnat dle tvého rozměru stejnou kuličku z jiné staré myši , a když myš nebudu při pohybu zvedat, můžu ji začít při testování starých PS/2 možná i používat ! ;)
Já ti pak vyfotím i ten kryt, napíšu ti rozměry a ty si ho pak splácáš :D Jinak já jsem taky jednu kuličku doma ztratil, vůbec netuším, kde může být, tak jsem jinou z jiné myšky musel použít do další myšky, takže mám taky myšku bez kuličky :)
Sany napsal(a)
Bezva obrázek, pohladí na duši :) Monitor je dostatečně retro, ale chce to aspoň ještě nějakou non-IBM a nejlépe mechanickou klávesku bez Win tlačítek - ta jsou poněkud velká moderna na starou dobrou 386ku s max Wfw 3.11
Když už IBM, tak všechno IBM :) Ten monitor sice vypadá retrově, ale oproti počítači je to taky dost moderna a tu klávesnici tam mám jen proto, že jinou PS/2 nemám - zatím :/ Jinak jsem fakt štěstím bez sebe, vůbec bych do sebe neřekl, že budu natolik šikovný a dám ho do provozuschopného stavu :D
LubikCZ napsal(a)
Beru zpět, ten monitor zase až taková moderna není - Manufactured: June, 1995, jsem myslel, že je mnohem mladší :O
Jj, poznáš jednoduse - jak je na cemkoliv tohle stary "kulaty" logo Compaqu, je to uz dost retro (i pro tve IBM :)
Ja uz se taky vyhledove chystam podivat na muj 55SX a mam dokonce zanovni orig. Dallas jako nahradu - jen nevim jestli taky není KO, tak jsem zvedav a doufam ze to dovedu do stejného supr stavu jako mas ty na fotce ^^
56ka ma nastesti klasickou lithiovku nebo tak aspoň tak vypada - doufam ze to není zas nejaka IBM proprietarni mrcha.
Ale cerstve mam uz i jeden 55SX od soukr. sberatele :) Az bude chvilka casu urcite nafotim. Je to na dobre ceste - funguje a sviti, disk se toci a stejne chyby BIOSu jako jsi mel ty, ale s rozdílem ze mi zatím bootuje pouze referencni disketu, nic jiného ani systemovku dosu to nezere. A navíc ani nenajizdi do Basicu, zrejme není v ROMce vůbec umisten - tak jsem opravdu zvedavy, jak tam v pripade potřeby provedu ty zmeny v CMOS... V nejhorsim to vymazani budu muset provest v jinem pc, pokud to pujde... anebo ten Dallas poslu na vylet k hodnému strejdovi Lubikovi :))
Tak jsem zkusil klasický již známý postup s resetem CMOS a použitím ref. diskety, což nepomohlo, tak jsem vrátil původní stromeček a to už v pohodě naběhlo. To (asi) znamená, že stromečky se nemají zaměňovat, i když to s tím druhým v pohodě nějakou dobu jelo a nebo tam byl prostě kvůli nějaké nečistotě špatný kontakt kabelu se stromečkem nebo stromečku se slotem. Nevím čím to mohlo být, ale jsem rád, že to zase šlape :)
Pár otázeček nejspíš jen pro Sanyho: Jaký je rozdíl mezi MCA VGA a XGA2 (popřípadě XGA) grafickými kartami? Nebo lepší by bylo se zeptat, která je z nich lepší - výkonější? Je někde nějaké srovnání? No a ještě jedna: Jaké nejvýkonější 55SXko se vůbec dělalo? Nějak nejsem schopen to dohledat :( Díky Všemocný :)
Ahojda, co jsem se tak dival, tak v nejnovejsi verzi referencni prirucky (PS2_Model_55_Technical_Reference_Oct90.pdf) jsou uvadeny 2 mozne varianty System board v modelu 55SX (Type 1 a Type 2), nicmene obe osazeny 386SX-16MHz.... takze pokud mas zalusk na neco vykonnejsiho, model 55SX nebude to pravy orechovy :)
S MCA je to poněkud slozitejsi, v zakladu byva PS/2ka vybavena onboard adapterem VGA, klasika... no a navic pak muzes do PS/ky osadit pridavny adapter XGA / XGA-2 (pro graficke rezimy s vysokym rozlisenim, ta novejsi XGA-2 jich asi umi vic, a mel by je aspoň co jsem zjistil zvládat i bezny SVGA monitor). A pokud jsem to z dokumentace spravne pochopil, mas pak 2 moznosti :
- pokud tu XGA kartu osadis do bezneho MCA slotu, tak ji bude maly predni kousek konektoru precuhovat mimo slot a pak takova grafika jede v rezimu standalone - tedy u takove PS/2 je pak jeden monitor pro beznou onboard VGA a druhy kvalitnejsi / vetsi monitor (napr. nejaky pekny multi-sync) pro specializovane vyuziti v dobovem sw, který to podporuje. Je to pak podobne, jako jsi kdysi mohl v ACADu mit Hercules monitor pro texty a VGA monitor pro grafiku.
- a druha moznost je, ze na mobo je zpravidla jeden MCA konektor delší - o takzvane Auxiliary Video Extension, pripadne Base Vide Extension. Do tohoto jednoho delšího slotu pak XGA karta padne uz kompletne, nic uz nikde necouha mimo a cele se to pak ma chovat tak, ze to prevezme vystup onboard VGA grafiky a slouci ho se svým vlastním video vystupem. Takze pak jeden oba graficke režimy na jednom monitoru, a karta si zrejme pomoci sw voli, co ve vysledku zobrazuje, da se rict PC klasika :)
Cele jsem to ale zatím nastudoval pouze teoreticky, nicmene jednu XGA MCA kartu mam k dispozici (osazena v normalnim MCA slotu a co jsem koukal, pujde do AVE slotu presadit), tak to jednou az bude cas prubnu.
Vic info v pdf nize a pripadne na celem tom webu mcamafia.de je mnoho velmi zajímavých informaci pro dlouhe jarni vecery :
http://www.mcamafia.de/pdf/mcaslots.pdf
Jak jsou na tom XGA vykonnostne ve srovnani s VGA jsem ještě nezjistoval, tak to chce pripadne zapátrat a zde publikovat pro sirsi veřejnost :)
PS. Nekdy uz si z toho vseho, zvlast když ty nase krabice nedelaji to co by mely, pripadam spis ne-mocny :)
Nejvíce uživatelů online: 351
Právě online:
13 Host(é)
Právě prohlíží tuto stránku:
1 Host(é)
Statistiky uživatelů:
Hosté: 14
Členové: 715
Moderátoři: 0
Administrátoři: 1
Statistiky fóra:
Skupiny: 5
Fóra: 24
Témata: 1446
Nejnovější uživatelé:
Jaroslav Šembera, Michalzchvostoskoku, gjames, Martin Janočko, jakub crhák, retro, Vince Howerton, Standa, Libertarian771, Mastafos77, sleepingmouse, Fleet, SirKokiAdministrátoři: Sledge: 5658