IBM PS/2 Model 55SX (typy 8555-081 a 8555-X61 )
BRBlosh napsal(a)
Nove info ohladne starej PS/2 masiny...podla slov otca, pocitac stale zije, nabootuje (pipa a chrci tak ako to robil predtym), lenze je 300 km odomna. Bojim sa, ze vnutri je presne na tom tak, ako na ten ma videu. Uz sa tesim, ked si najdem cas a autom sa dopravim pre neho. Uz ho chcel vyhodit, ale ja som mu to zarazil. Momentalne sluzi ako podstavec na TV. ( a tolko penazi za neho dal ). |;‑)
Pokud slouží jako podstavec na TV, tak se nemusíš obávat pavouků ani ničeho jinýho, bude v perfektním stavu a je super, že si otcovi zabránil v tom ho vyhodit, dneska jich už moc není.
Každý počítač je hloupý nebo chytrý pouze tak, jako jeho majitel.
LubikCZ napsal(a)
Slušná práce, nic takového jsem nemusel řešit a navíc s pavouky problém nemám, takže by to bylo v pohodě, u nás si můžou dělat co chtějí. Jen mě zajímá, co udělal s tím diskem a kde sehnal ten asi image diskety "mod30286.img" a k čemu to vlastně je. Třeba mi tam taky něco takového chybí. No a taky tenhle model má pěkný ISA stromeček, takže je mnohem kompatibilnější než ty moje PS/2ky s MCA stromečkem, na druhou stranu je to právě tímhle jedinečný, jen sehnat takovouhle kartu bude u nás pěkný oříšek.
mod30286.img - tipuji, že jde o obraz referenční diskety pro daný stroj - takže nic, co bys mohl rozběhat na jiným hw.
Ohledně MCA sběrnice a karet je to opravdu těžký - na zvukovku můžeme prakticky zapomenout, bylo jich jen pár (IBM Audiovation nebo MCA Sound Blaster) a sehnat něco takovýho je jako hledat jehlu v kupse sena.
A MCA síťovky taky nic moc - na PS/2 byl standard token ring a používaly se na to speciální karty a centrální MAU hub. Token Ring karty (i MCA) jdou v pohodě sehnat v cizině a jakžtakž i v ČR (pár jich dokonce mám), ale ten hub jsem v cz nikdy ani neviděl a bez něj se to bohužel nedá rozjet. Takže MCA karty s klasikou ethernetem pro PS/2 budou také celkem problém, zejména u nás.
Myslím, že pokud si za cíl stanovíme mít úspěšně rozchozenou sestavu v originální základní konfiguraci, a s orig. monitorem, klávesnicí a myší, je to až až :)
O čem pak výhledově (zatím velmi jemně) uvažuji je koupit někde v cizině ten MAU hub, a rozjet si doma tuhle naprosto originální síť - jak s klasickými ISA PC, tak i s PS/2kama na jednom společným hubu.
S tou referenční disketou máš pravdu ( http://www.computerhope.com/forum/index.php?topic=89237.0 ) a samozřejmě vím, že je potřeba pro každý stroj jinou. S těma kartama to je na houby, ale třeba se někdy časem něco u nás objeví (jsem mírným optimistou).
BRBlosh napsal(a)
Ten MAU HUB je toto ono?
Jj, ale to je verze s nejakymi pseudo-konektory ^^
Klasicky token ring hub pro RJ45 vypada dost podobne, jako ethernetovy - viz. napr :
BRBlosh napsal(a)
Ak potrbeujete nieco s ebay-u, nie je problem to objednat do SVK. Kolegovia z prace stale odtial nieco objednavaju...A do CZ to tiez nie je problem, nakolko mama pracuje v PRAHE, v Thomayerovej nemocnici. |;‑)
Tohle je ale velice zajímavé, ale obávám se astronomických cen, navíc je to tak trochu krkolomný, objednat něco dejme tomu v Americe, poslat si to na Slovensko a pak někomu z nás poslat do Čech, chtělo by to jednodušší způsob, ale i tak díky.
Sany napsal(a)
A jaká je teda aktuální situace ? Ani jeden z počítačů nenajde harddisk ?
Nenajede, ale dlouho jsem si s nima nehrál, ale určitě neočekávám nějakou změnu. Disky mám zatím odpojený a jedu přes bootovací disketu, což ovšem není na dlouho z důvodu mechanického čtení a tudíž i opotřebování. Jak jsem ale už psal, mám vytvořenou zálohu v podobě image diskety, tak to není zase takový problém a můžu ji kdykoliv obnovit nebo vytvořit novou.
To je fakt asi zralý na to jeden hadr vyndat a zkusit do něj dle té rady na netu párkrát "klepnout" (nemyslím ovšem kladivem :) Pokud je KO, nic neztratíš a mechanicky bude nadále nepoškozený (pro foto účely)... ovšem pokud tam jsou ty hlavičky přilepené a tímto by se uvolnily, budeš mít funkční stroj !
Sany napsal(a)
To je fakt asi zralý na to jeden hadr vyndat a zkusit do něj dle té rady na netu párkrát "klepnout" (nemyslím ovšem kladivem :) Pokud je KO, nic neztratíš a mechanicky bude nadále nepoškozený (pro foto účely)... ovšem pokud tam jsou ty hlavičky přilepené a tímto by se uvolnily, budeš mít funkční stroj !
Když já nechci použít Mlejnkovu metodu (Mlejnek má na starosti naší linku a na všechno používá hrubou sílu a někdy i kladivo a tak jsme každému takovému jednání začali říkat Mlejnkova metoda :D). No a ty hlavy, kdybych se teda rozhodl s tím "praštit", jsou přilepený v parkovací oblasti? A z jaký strany taky do toho "praštit"? To není jen tak, nevím, jak disk vypadá uvnitř.
Asi bude fakt lepší (pro jistotu) nejdříve počkat na komplet rozjetí celé sestavy - tzn. s funkčním CMOS a Dallas chipem.
Musíme pořád myslet na to, že jde o IBM a nemusí se to vůbec chovat jako obyčejné PC. Je pak taky klidně možné, že i po projetí referenční diskety si údaje o disku prostě neuloží, protože zjistil že tam má např. stále tu chybu 161 a 163 ...
Takže buď sehnat funkční Dallas, nebo to doma uklohnit a přidělat si tam patici :)
Sany napsal(a)
Asi bude fakt lepší (pro jistotu) nejdříve počkat na komplet rozjetí celé sestavy - tzn. s funkčním CMOS a Dallas chipem.Musíme pořád myslet na to, že jde o IBM a nemusí se to vůbec chovat jako obyčejné PC. Je pak taky klidně možné, že i po projetí referenční diskety si údaje o disku prostě neuloží, protože zjistil že tam má např. stále tu chybu 161 a 163 ...
Takže buď sehnat funkční Dallas, nebo to doma uklohnit a přidělat si tam patici :)
Bych se nejradši šel pověsit!!! Došlo na několik "praštění" a nic, tak jsem si řekl, že nemám co ztratit a tak jsem ten disk otevřel(!!!) a zjistil jsem, že hlavy se hýbou, tak jsem ho zase dal dohromady, no a protože na disku (IBM-WD-380S-80MB) je 10 pinů, tak jsem si řekl, že zjistím k čemu jsou a našel jsem toto:
"Q: Parametry IBM WDS-380S
Můj známý se na mne obrátil s problémem, který ač jsem postavil několik PC nejsem schopen vyřešit. U prastarého PC IBM PS/2, model 8570 se mu při převozu uvolnila baterie, po jejím zaklapnutí se přestal hlásit pevny disk (je označen IBM-WD-380S-80MB). Na Internetu (ani u IBM) jsem nenašel nic co by mi pomohlo rozchodit tento PC.
[admin] Nejspíš bude potřeba znovu nastavit hodnoty v CMOS... 1021 Cylinders, 4 Heads, 17 Sectors"
Takže musím sehnat ty zatracený Dallasy a upravit je (pokud bude baterka v háji). Ten disk ale bude nejspíš už v pr... >:(
Pokud jsi na plotny nesahal prsty, jenom nakouknul a nemáš doma nějaký velmi prašný prostředí, je řekl bych velká šance že disku nic nebude ... v normálním funkčním stavu je pouze hermeticky uzavřený proti pronikání prachu - takže pokud tam nějaký ve velkým množství neproniknul, bude vše šlapat ^^
Jinak Dallas řeším taky, nejsi v tom sám :)
Sany napsal(a)
Pokud jsi na plotny nesahal prsty, jenom nakouknul a nemáš doma nějaký velmi prašný prostředí, je řekl bych velká šance že disku nic nebude ... v normálním funkčním stavu je pouze hermeticky uzavřený proti pronikání prachu - takže pokud tam nějaký ve velkým množství neproniknul, bude vše šlapat ^^Jinak Dallas řeším taky, nejsi v tom sám :)
Tak na plotny jsem samozřejmě nesahal, ale hlavy byly na plotnech, takže jsem je mohl škrábnout, je ale divný, že nabyly zaparkovaný někde mimo. Jinak ty Dallasy, to je něco, teda doufám, že nemyslíš ten seriál :D, kontaktoval jsem lidi z oldcomp.cz a ty mi nabídly, tak je asi vemu.
Sany napsal(a)
To je opravdu zvlášní - pokud předpokládám, že jsi disk rozdělal ve vypnutém stavu (:)), tak by ty hlavy v každém případě měly být zaparkovány na nulté stopě (zcela na okraji ploten) nebo úplně mimo disk v nějakém mini-držáku.
No ták, v mém případě si buď jist, že jsem ho měl vypnutý a ty hlavy byly zaparkovaný zhruba uprostřed ploten a byly sice volný (dalo se s nima hýbat), ale jen asi tak 1 možná 2 mm. Třeba je ten disk větší než 80MB a je jen tak udělaný, aby šel jen do poloviny ploten, ale to by byla pěkná blbost :‑O
Pokud už by výrobce chtěl očesat kapacitu nebo využít částečně vadné komponenty, používala se u disků někdy jen jedna (výrobně povedená) strana plotny > disk pak měl o polovinu menší kapacitu na každé takové plotně. Ale že by hlavy pracovaly jen s polovinou cylindrů jsem nikdá neslyšel... ale dejme tomu i kdyby jo, i tak by parkování hlav uprostřed datové oblasti bylo opravdu hodně, hodně zvláštní. Možná je ten hadr fakt KO, nebo je to celý udělaný nějak velmi originálně a atypicky.
Sany napsal(a)
Pokud už by výrobce chtěl očesat kapacitu nebo využít částečně vadné komponenty, používala se u disků někdy jen jedna (výrobně povedená) strana plotny > disk pak měl o polovinu menší kapacitu na každé takové plotně. Ale že by hlavy pracovaly jen s polovinou cylindrů jsem nikdá neslyšel... ale dejme tomu i kdyby jo, i tak by parkování hlav uprostřed datové oblasti bylo opravdu hodně, hodně zvláštní. Možná je ten hadr fakt KO, nebo je to celý udělaný nějak velmi originálně a atypicky.
Prostě IBM, absolutní atyp!!! :D
LubikCZ napsal(a)
Sany napsal(a)
Pokud už by výrobce chtěl očesat kapacitu nebo využít částečně vadné komponenty, používala se u disků někdy jen jedna (výrobně povedená) strana plotny > disk pak měl o polovinu menší kapacitu na každé takové plotně. Ale že by hlavy pracovaly jen s polovinou cylindrů jsem nikdá neslyšel... ale dejme tomu i kdyby jo, i tak by parkování hlav uprostřed datové oblasti bylo opravdu hodně, hodně zvláštní. Možná je ten hadr fakt KO, nebo je to celý udělaný nějak velmi originálně a atypicky.Prostě IBM, absolutní atyp!!! :D
^^ :D
Anebo ještě jedna možnost, ale taky divná, že ten disk ještě (ve starým stylu) potřebuje před vypnutím softwarově zaparkovat - a pokud to sám neumí, tak se neparkováním postupně zničí. Ale tohle se dělalo fakt jen na hódně starých diskách typu MFM (např. ST225), kde se hlava před vypnutím tím prográmkem přesunula na / za poslední stopu. Dokonce už i novější MFM a snad všechny malý IDE už ale autopark uměly. Tak že by tenhle IBM ne ? :‑O
Statistiky uživatelů:
Hosté: 14
Členové: 684
Moderátoři: 0
Administrátoři: 1
Statistiky fóra:
Skupiny: 5
Fóra: 24
Témata: 1415
Nejnovější uživatelé:
Pluto, Brbla, VasilijP, Snnsnsnn, Franta, pepapantak, isidor, Wolis, Martin Rulf, bujny, Pavel Pavel, LEON Pilot, Jan “Druid” Schicho, POLÁŠEK TOMÁŠ, StanosAdministrátoři: Sledge: 5644