Hledá se 2MB ESS wavetable čip s označením ES982
Jsem velkým fanouškem zvukových karet s čipem od ESS pro jejich vysokou kompatibilitu, často čistý zvuk, skvěle znějící ESFM a absenci HW bugů (ála SB16/AWE32). Byl jsem příjemně překvapený také kvalitou wavetable syntézy v kombinaci ES689/ES690 + 1MB ROM čip ES981P. Myslel jsem, že je to jediné General MIDI řešení od ESS.
Nedávno jsem zjistil, že existuje ještě jiný wavetable ROM čip od ESS, a to 2MB ES982. Bohužel, sehnat HW s tímto čipem je podstatně těžší, podle všeho se používal jen v některých noteboocích převážně od Compaqu, u řady Armada (s jistotou zatím vím, že byl použit v dokovací stanici s CD-ROM pro notebooky řady Armada 4100). Při troše šťourání se mi podařilo zjistit, že ES690F s nějakým ESS čipem je použitý také v notebooku Nixdorf Siements Scenic Mobile 710, bohužel je čip přelepený nálepkami a není tudíž jasné, jaká je skutečnost. Mám v merku jeden takový noťas s tím, že bych tomu rád přišel na kloub.
Proč to všechno? Patrně je velice jednoduché udělat na vybraných ESS kartách upgrade a chybějící čipy tam napájet (ESS dokonce zveřejnilo potřebná schématka zapojení), však už ke mně putují tři nové kusy ES690F. ROMku ES982 chci dumpnout a zkusit nahrát do klasické EEPROMky a použít právě na této kartě, kde bývá obyčejně ES981P. Dle všeho jsou tyto dva ROM čipy zaměnitelné. Vzhledem k tomu, že donedávna ani nikdo pořádně nevěděl, že 2MB wavateble od ESS existuje, si myslím, že je to zajímavý projekt a jde o odhalení něčeho nového. Pokud vše bude fungovat a wavetable bude dobře znít, mohl by tento projekt posloužit jako základ pro budoucí MIDI karty od Serdaco (co dělá Deamblastery). Osobně o projekt projevil zájem.
Byl bych moc rád, kdyby se zde našel někdo, kdo by mi pomohl specifikovat, které notebooky tento čip používají, případně jestli někdo z vás nemá třeba i poškozený kus, který by obětoval (prodal) v rámci vědy. Díky!
Projekt jde pomalu, kvůli technickým problémům a nedostatku času. Musel jsem si postavit vlastní programátor potřebných EEPROM čipů, ale měl jsem problémy s čtením dat z SD karty (TL866 potřebné čipy nepodporuje). Teď mi tady leží na stole, nedodělaný, bohužel jsem se ještě nedostal k jeho dokončení. Jakmile se mi podaří flashnout ty EEPROMky, můžu se dát do pájení. Taky jsem na výsledek zvědavý.
MilasPce napsal(a)
Ještě jedno ESS wavetable řešení ES692S 1MB ROM uvnitř.
Tohle je stejně zvučící řešení, jako ES690F + ES981P, jen je to celé integrované do jehoho čipu. Někde na Vogonsech jsou samply.
Tak jsem se dostal k dokončení programátoru a k následovným modifikacím dvou karet, které jsem vlastnil. Bohužel, výsledek je takový, že po inicializaci karet slyším jen skřípot, tedy pokud karta inicializovat jde (ta na obrázku dole se inicializuje bez problému, ta nahoře jde inicializovat většinou na druhý pokus, při posledním testování se mi Duke3D sekl v SETUPu).
Bohužel zde mé znalosti končí, nemám ani potřebnou výbavu pro debugování. Proto bych byl rád, kdyby se objevil někdo, kdo by práci dokončil. Byla by škoda, kdybychom nikdy ty 2MB od ESS neslyšeli, tedy pokud se Clous nerozhodne udělat pár nahrávek z jeho Compaq notebooku. I tak by bylo fajn, kdyby se tato wavetable dostala na samostatné zvukovky s lepším audio výstupem.
Pokud by se našel někdo, kdo by ty dvě karty zprovoznil, mohl by si jednu z nich nechat. Zároveň bych mu předal veškeré know-how a součástky, které jsem pro toto získal/nakoupil.
Dočkáme se šťastného konce?
Tak nakonec tomu dám ještě šanci. Na první kartě jsem našel zkrat na dvou pinech, proto nefunguje dobře. Plus jsem si objednal DIY kit pro měření frekvence krystalů/oscilátorů. Měl jsem problém sehnat krystal 33MHz, tak jsem z eBaye koupil 33.6866MHz. Ne, že by to mělo vadit, zřejmě by kvůli zvýšenému kmitočtu byl jen nepatrně zvýšený pitch hudby, ale možná je tam nějaký defekt. Mám to přesně dle specifikací (kromě toho krystalu), tak si to ještě pořádně ověřím. Zvláště, když je ten krystal pochybného čínského původu.
Možná, ale jenom možná bych zkusil na Facebooku napsat v Old Computers skupině nebo napřímo uživateli Radovan Mikus, podle toho, co kdy zveřejňoval, že dal dohromady, by mohl vědět, co dál.
A nebo to hodil právě do téhle skuiny jako obecný dotaz, najde se tam víc schopných lidí.
Compaq LTE Elite 4/50CX, 4/75CX, LTE 5280 + Multibay Expansion Base
ThinkPads 365X, 370C, 570E, 600E, 701CS, 755C, 760XL, 770, X41T, R30, T23, několik T4X, T6X a pracovní T400
Toshiba T3200SXC
Hernajz, chtěl jsem mít to prvenství :D. Ale můj cíl byl jiný, a to uskutečnit to a zdokumentovat, aby si takhle mohl zvukovku zmodifikovat každý sám. Mít levně dobrou ESS kartou a 2MB wavetable MIDI, to je myslím celkem fajn. Byla by to zajímavá alternativa ke všem těm sice kvalitním, ale stále docela drahým řešením (např. Serdaco).
Ta druhá karta mi ale vrtá hlavou. Při prvním testování jsem neslyšel v MIDI výstupu nic. Tak jsem udělal tzv. reflow, načež jsem slyšel divné zvuky, tu a tam ale zazněl dobrý nástroj, např. klavír či nějaká basa, dokonce s reverbem. Chvíli jsem to tak poslouchal, načež tyto instrumenty zmizely a pokračovalo už jen náhodné chrčení. Jakoby odešla nějaká součástka. Od té doby jsem pro jistotu vyměnil ještě ROM čip, protože jsem ho měl špatně nastavený (proto ty dráty, jelikož piny WE a WP musí být high, aby byl čip v módu pro čtení, ovšem na PCB jsou jako NC). Je to záhada, kterou bez dalšího vybavení nevyřeším. Možná ještě zkusím vyměnit krystal za jiný.
Psal jsem ti maila, ale nevím, jestli dorazil. Pokud by to bylo možné, tu dokovačku bych si od tebe rád zapůjčil, či zakoupil. Rád bych udělal ještě jeden dump z jiného zdroje, abych měl jistotu, že to mám v pořádku. Najdeš? :)
Jinak, kdyby to někoho zajímalo, jsem založil vlákno na Vogonsech: https://www.vogons.org/viewtopic.php?f=62&t=82092
Bohužel jsem stále neúspěšný, vše zatím ukazuje na problém s tím dumpem.
Má to něco společného s tímto - https://www.serdashop.com/EWave ?
Compaq LTE Elite 4/50CX, 4/75CX, LTE 5280 + Multibay Expansion Base
ThinkPads 365X, 370C, 570E, 600E, 701CS, 755C, 760XL, 770, X41T, R30, T23, několik T4X, T6X a pracovní T400
Toshiba T3200SXC
Nemá. To z odkazu je 1MB wavetable syntéza, která se objevila v podobě ES689F/ES690F + ES981P na mnoha jiných kartách. ESS později vydalo čip ES692 čip, který integruje ES690F a ES981P do jednoho. Původně se ES692 objevila na nějakých Compaq zvukových kartách, nevím, jestli i na nějakých jiných. Já se snažím rozchodit 2MB wavetable syntézu, která je velice vzácná a objevila se jen na několika Compaq laptopech a na wavetable kartách jako rozšíření pro Compaq zvukovky. Jedinou oficiální zmínku o ES982 jsem našel ve výroční zprávě ESS, kde píšou, že jde o alternativu k ES981 pro použití s ES689/ES690. Vypadá to, že ES982 nakonec skončilo jako produkt exkluzivně pro Compaq, jelikož se neobjevil na HW jiných výrobců.
Mým cílem je tento wavetable čip rozchodit na ISA zvukovkách, později případně na wavetable kartách. Týpek ze Serdaco o projekt projevil zájem, tak třeba časem něco vznikne. Bohužel se mi čip ale zatím nepodařilo rozchodit na jiných zvukových kartách.
Jo, asi to brzy zvěřejním. Objednal jsem z aliexpressu další čipy, ale prodejce je neposlal z nějakého důvodu. Už jsem z toho příliš unavený, tak asi předám štafetu dalším. Teď nejsem doma, ale jakmile budu, dump sem hodím. Je ale pravděpodobně nějak vadný, nepodařilo se mi ho rozchodit na žádné zvukovce. Chce to ještě jeden čip pro porovnání.
Nejvíce uživatelů online: 351
Právě online:
178 Host(é)
Právě prohlíží tuto stránku:
1 Host(é)
Statistiky uživatelů:
Hosté: 14
Členové: 684
Moderátoři: 0
Administrátoři: 1
Statistiky fóra:
Skupiny: 5
Fóra: 24
Témata: 1415
Nejnovější uživatelé:
Pluto, Brbla, VasilijP, Snnsnsnn, Franta, pepapantak, isidor, Wolis, Martin Rulf, bujny, Pavel Pavel, LEON Pilot, Jan “Druid” Schicho, POLÁŠEK TOMÁŠ, StanosAdministrátoři: Sledge: 5644