DOOM a 486 DX2 / 66 MHz
Já to jednou hodlám otestovat na této desce, ale zatím jsem nesehnal 2 stejné karty. Jednu s PCI a druhou ve VLBus, aby měly stejné grafické čipy.
https://www.clous.cz/wp-content/uploads/2020/11/ASUS-PVI-486SP3-1.jpg?gid=86
To rozhodně ukazuje blbě ten informační program. Ta deska neumí nastavit 17MHz FSB a jestli ta fotka je z toho měření, tak je tam nastaveno 33MHz takže procesor jede na 133MHhz. Takže ty parametry si informační program bere z biosu podle nastavení bílých jumperu, ale neměří si to sám.
Na druhou stranu, když se zamyslíme nad výpočtem 320x200x35fps=přibližně 2,3MB/s. Sběrnice ISA 16bit na 8MHz to dá s přehledem a nemůže zobrazování zdržovat. Při 35fps to ISA sběrnici vytěžuje na 14%. Takže nejdůležitější je jak rychle počítá procesor.
Dospěl jsem k teoretickému názoru, že je nejdůležitější procesor a jeho propustnost do pamětí a tedy čipová sada a cache.
Ta deska je obdoba "Terminatoru", v trošku větším vydání a nastavit to je problém... Ale není až zas tak marná. Minule jsem to zblbnul, koukal jsem na jinou desku.
Samostatnou ISA nemám, s PCI už nic dalšího taky nevedu a VLB tu mám jeden kousek, tak to testnu ještě tam s DX2 @66 (AMD a Cyrix, jiný už nemám). U tý jsem si jistej, že to nakonfiguruju správně. Fakt jsem měl za to, že to jede na 66... Tak sorry :-D
Takže rozdíl mezi VL-BUS a ISA grafikou na téže sestavě celých 16 fps? To je hodně brutální. Mrkneš ještě, jestli nejde ISA sběrnici nastavit vyšší frekvence?
V každym případě tech +- 13 fps sedí s Powerackovým měření s jinou ISA grafikou, takže to tak asi bude. Což znamená, že přesně takhle jsem kdysi hrál Dooma já :)
Na ISA ti asi nic moc nepomůže. Nevím o tom, že by se samotná ISA sběrnice dala nějak nataktovat a jestli jo, asi to stejně nebude moc slavný. Rozdíl u těch Tridentů jsou tak max 3 FPS a, 512 kB OAK dává 12,83, TVGA8900C 1MB kolem 15 FPS, TVGA9000 512 kB je na tom podobně jako OAK s 13 FPS. VLB grafiky sice mám (S3 a CL), ale někde v krabici, nechce se mi to hledat.
MB: Powertech MB459 - čistě ISA
VGA: Cirrus Logic CL-5420
CPU: i486DX2 66MHz
RAM: 8MB
DOOM: 22.5 FPS
CPU: i486DX 50MHz
DOOM: 24.6 FPS
Takže i na ISA by se do dalo jakžtakž zahrát :-)
Takže zvýšení taktu ISA snížením děličky ze 4 na 3 mělo zcela minoritní vliv na výkon grafiky (desetiny fps, což lze zahrnout pod toleranci chyby měření). Odladění systému na defaultní rychlosti (33 MHz - stažení časování ram, vypnutí wait cycles atd.) dodalo o něco víc - 29,82 fps. Víc z toho na defaultu v téhle konfiguraci nevymáčknu, zkusím nahodit 40 MHz, jestli to sestava dá.
Ten rozdíl ve výkonu Tridentek pro ISA a VLB ilustruje už prostupnost jejich pamětí ve Speedsysu: TVGA9000b TGUI9400Cxi .
CPU: AMD486DX4 120MHz
DOOM: 30.7 FPS
Jen tak pro zajímavost :-D
Tak, mám tady další tragédii. EISA systém, procesor Intel Overdrive dx2 66MHz, 64MB Ram, deska Ocean EISA Dragon 486, grafika Compaq QVision 1024/E. Výsledek? tragédie. 16,64 fps. Ještě se musím podívat, jestli nemám někde něco blbě, nejaký wait states, vypnutý turbo... :-))
tak zatím 18,87 funkční. Upraveno časování pamětí. Večer na to ještě kouknu, co se s tím dá dělat, bohužel když nechám na cache write 0WS tak to padá při startu grafickýho režimu. A je tam dost rozdíl ve výkonu, vyšlo by z toho pak 20,58, to mi ale nejede... A obávám se, že rychlejší cache čipy tady nevyštrachám
Další pokus, vrazil jsem tam ISA grafiku, megový Trident 8900 (slabý, vím). Tragédie největší. Tedy 9,69 :-)) něco v tom je špatně. Jdu se zanořit do jumperů....
Taaakže... ten krám má děličky kmitočtu pro sběrnici na jumperech a doporučené nastavení je slušně řečeno konzervativní. Po přeházení propojek, aby sběrnice nejela asi na 8MHz to už vypadá slušněji. Tedy přesně 26,36. I ta cache jede na 0WS :-))
Když už tu Clous ukázal, jak šlape DX4 @120, mám tu overkill:
- MB: SOYO SY-4SAW (4x ISA, 4x PCI, 1x VL-BUS)
- CPU: AMD Am5x86+ @133
- RAM: 8MB FPM
- VGA: CL-GD5429 1MB VL-BUS
- HDD: 256MB CF
Výsledek: 49.49 FPS (1509 realticks). Stále je to 486 s bus speed 33 MHz ;-) Zkusím nataktovat na 160 :-D
Tahle deska je masakr. Konečně mám něco univerzálního na testování všech tří typů karet...
To samé s CPU DX2 @66 - 24.07 FPS (3103 realticks)
Nejvíce uživatelů online: 351
Právě online:
10 Host(é)
Právě prohlíží tuto stránku:
1 Host(é)
Statistiky uživatelů:
Hosté: 14
Členové: 715
Moderátoři: 0
Administrátoři: 1
Statistiky fóra:
Skupiny: 5
Fóra: 24
Témata: 1446
Nejnovější uživatelé:
Jaroslav Šembera, Michalzchvostoskoku, gjames, Martin Janočko, jakub crhák, retro, Vince Howerton, Standa, Libertarian771, Mastafos77, sleepingmouse, Fleet, SirKokiAdministrátoři: Sledge: 5658