586 extreme PC
Máš u desky její originální plech s PS/2 konektorem a kablíkem ? Zapojení těch pinů v konektoru si totiž mnoho výrobců určovalo asi podle momentální nálady, a nikoliv jednotného standardu :)
Dá se to nicméně proměřit a dle potřeby s trochou šikovnosti v tom konektorku přeházet (pokud máš k dispozici dokumentaci základovky).
Zdravím! Dneska jsem jen tak projel youtube a co jsem nenašel?! Deska, se kterou mi nejel ani windows-tady mu jede i Quake a to dost pěkně :((( Mám já ale smůlu... :(
„Každý dotaz by měl mít i svou odpověď..."
Tyhle případy extrémně pomalých desek s výkonným CPU co jsem zažil většinou vždy nějak souvisely s cache pamětí.
Pokud není jasná příčina, začal bych od začátku - CPU nastavit na jeho nativní frekvenci 133Mhz, resetovat BIOS do defaultu, uložit a takto zkusit. Pokud to nepomůže, zkontroloval bych pak nastavení L2 cache v BIOSu (enabled / disabled) a u L1 zda je tam volba write-back / write-through (otestovat oba případy na výkonnostní rozdíl).
Pokud to bude stále pomalé, hledal bych to pak v nějakém problému s L2 cache čipy nebo s jejich najumperováním (samozřejmě předpokládám, že jsi spočítal velikost fyzicky instalovaných L2 cache modulů, a tomuto odpovídá nastavení a naswitchování desky (pokud se to na ní dá switchovat)).
Stálo by pak také za pokus nechat na desce např. jen 16MB RAM, zda není problém s malým L2 cache tag čipem (tento jeden menší čip musí být v přesném poměru vůči ostatním "normálním" cache čipům, aby celý mechanismu bez problému šlapal. Pokud tam ale jsou origo L2 sram čipy, s kterými byla deska od výrobce prodána a nikdo s nimi nějak nelaboroval / nepřehazoval, toto není moc pravděpodobné...
A když nezabere nic, zkus jiný CPU. V negativním případě bych se pak zase vrátil k nastavení L2 cache desky - napiš nám sem pak označení všech osazených cache čipů, a mrkneme zda se ještě něco nevymyslí :)
Ještě bych podotknul, že EPROMka od biosu vypadá, jako by ji někdo měnil-nikde na internetu není ten typ EPROMky, co tam mám já.... :(
Jinak tady je ta deska: DESKA
SondejCZ napsal(a)
Sany ty náhodou nemáš doma nějakou podobnou 486ku?? :( Jsem z toho už zoufalý-vše je připraveno, pouze deska je problém.... :((
A co ty desky ode mně? Už došly? Ta žlutá by to mohla dát, dokonce jsem na ni někde na netu našel návod. Určitě by pak šlo vykuchat cache čipy s té jedné, co má v tahu hodiny a mít pak 512kb (obě desky měly 256 kb). A pak podle návodu předělat jumpery, aby těch 512kb používala.
Tak nic, stihl jsi to doplnit, než jsem sepsal svůj příspěvek.
SondejCZ napsal(a)
Springy udělal jsi mi obrovskou tadost -> Jedna ta deska je Gigabyte a umí i 1M L2 cache!!! :D
Jo, toje ta jediná plně funkční. Mám ale pocit, že na nějakém tom zahraničním fóru na ní AMD 5x86 133MHz taktovali. Já ten procák nesháněl, chtěl jsem od nich nejdřív poradit, jak nastavit ty jumpery, aby mi aspoň poslali fotku , jak to tam mají. Jak nastavit voltáž jsem prišel, ale už ne na správný poměr fsb frekvence a multiplieru. Pak to ale vyšumělo, a já se na to vys., zůstal jsem u pentia a čtyřivosumšestky poslal k tobě.
SondejCZ napsal(a)
Sany ty náhodou nemáš doma nějakou podobnou 486ku?? :( Jsem z toho už zoufalý-vše je připraveno, pouze deska je problém.... :((
Springy mi sice poslal 486kové desky, ale ani jedna není vhodná pro použití s 586 procesorem :((
Mám doma pro nějaký budoucí projekt připravenou podobnou desku, jako je ta tvoje (chipset i cache moduly), ale navíc bohužel nemám žádnou.
http://i148.photobucket.com/albums/s7/Sany_CZ/HW/LuckyStarLS-486E_zps7e3d9efb.jpg
Nicméně bych neházel flintu do žita, když ta tvá základovka evidentně žije a je šance ji rozběhat :
- pokud je problém s cache moduly (fake čipy ?), kompletně je prohoď s nějakou jinou ok deskou (ideálně s takovou, kde je osazená stejná velikost L2 ať to nemusíš switchovat). Pokud to pomůže a cache se pak najde tak jak má, jsi v pohodě - cache čipy se dají za babku občas sehnat na aukru.
- pokud přehození modulů nepomůže, je velká pravděpodobnost že je v desce flashnutý nějaký špatný BIOS. Pak chce zjistit správnou revizi desky, sehnat k tomu odpovídající BIOS a pokud to můj postarší programátor zvládne, klidně ti tvou EPROMku za dopravné vymažu a naprogramuji :)
Díky moc Sany->Teď už je definitivně po všem-> Přišel jsem domů, zapnul jsem PC a deska nenajela->Zkoušel jsem vyměnit zdroj, procesor, ramky....nic->byla to evidentně prodejcem dobře zakamuflovaná ,,nefunkční, nebo polofunkční" deska určená k prodeji... :(((
Jinak díky za tvou nabídku ohledně přeprogramování EPROMky :) Kdybych někdy něco potřeboval, tak ti dám vědět :) ;)
Ajj, to teda nejsou good news :/ Tož ať ti ta 5x86ka (CPU) šlape aspoň v nějaké jiné mobo, a cache (co je tedy nakonec možná i ok) se taky může hodit...
Ohledně programátoru no problem a klidně se ozvi - sehnal jsem si přes inzerát starý funkční PREPROM-02 a je to velmi užitečná věcička !Už jsem pomocí něho úspěšně nedávno rozchodil jednu značkovou XT desku, kde odešel BIOS a teď už zase jede jako zamlada. Přitom to bylo zcela beznadějné - černá obrazovka a to bylo všechno co to dělalo, jasný případ do kontejneru. Nejdřív jsem si vypálil speciální EPROMku s diagnostickým firmwarem, který skutečně (jak je na netu uvedeno) perfektně otestuje i jinak mrtvou desku (nepotřebuje dokonce ani osazenou RAM na desce). A když jsem zjistil že je deska kompletně OK a přesto nejede, bylo to jasné
Tož tak jsem zase nakupoval :D Nedá mi to-> To moje Am5x86-133 jde nataktovat na 160MHz i na 180MHz, ale ani za boha nechce jet správně s mobo :( Takže jsem se rozhodl, že zkoupím každé cpu Am5x86-133 dokud alespoň jedno nepojede... :D Já vím jsem blázen, ale mám svůj cíl/výzvu a navíc mě to prostě baví :)
Dosku podobnu tvojej mam aj ja doma a je nevyuzita, mozem ti ju posunut ak by si chcel skusat dalej :)
Toto je teda paráda, akorát že prodejce nechce zaslat zboží do čr :((
Opět vás dnes zdravím :) Tady jsou fotky mojí 586ky :) Konečně se mi podařilo rozjet základní desku BIOSTAR MB-8433UUD-A.Bohužel myš přes PS/2 a ani dokonce přes com nejede! Jede jen přes USB :((
Nevíte někdo, jaký program tam používá na celkový přehled HW? Boot mark???
Nejvíce uživatelů online: 351
Právě online:
142 Host(é)
Právě prohlíží tuto stránku:
1 Host(é)
Statistiky uživatelů:
Hosté: 14
Členové: 684
Moderátoři: 0
Administrátoři: 1
Statistiky fóra:
Skupiny: 5
Fóra: 24
Témata: 1415
Nejnovější uživatelé:
Pluto, Brbla, VasilijP, Snnsnsnn, Franta, pepapantak, isidor, Wolis, Martin Rulf, bujny, Pavel Pavel, LEON Pilot, Jan “Druid” Schicho, POLÁŠEK TOMÁŠ, StanosAdministrátoři: Sledge: 5644