RSS

Projekt 14,4kbs (kódové označení, nad názvem dumám :)

02/02/2020 - 16:32

No vida, začalo to jako nápad v souvislosti s OS/2 DOS - BBS a webserver a nějak mi to krystalizuje do samostatného projektu :)

Druhá půlka devadesátých let. Plus mínus.

Pamatujete Geocities? Nebo třeba český projekt Volný? Služby, které vám poskytli zdarma prostor pro vlastní statickou webovou prezentaci? A pamatujete si ty weby? Svérázné osobní "vizitky", fan stránky věnované všem představitelným "geekovinám", od her, filmů a seriálů, přes počítače, "hackování" a programování, až po sci-fi a fantasy literaturu. Stěží čitelné písmo na kontrastním pozadí, animované gify, 3D renderované nadpisy, frejmy, tabulkové layouty, "optimalizováno pro 640X480 a Internet Explorer 3", HTML only, žádné CSS, střídmý JavaScript použitý toliko na hover stavy nad položkami v menu či animace hodin... PEKLO cezené skrze vytáčené připojení rychlostí v řádu stovek bajtů až jednotek kilobajtů za vteřinu, čiré NADŠENÍ z tvorby, z Internetu, z možností... :)

Co otočit kola času opačným směrem a nějakou podobnou (lokální) legrácku spustit? Registrace pro kohokoli, 360kB diskového prostoru na projekt (do toho už se něco vleze! ;)), podmínkou web funkční v Netscape Navigatoru 3 (dá se spustit na Win desítkách), samozřejmé žádné HTTPS, aby kreace byly dostupné i ze starých PC...

Proč? Prostě jen pro tu srandu...

---

A název už mám, ale ještě ho neprozradím ;)

Stáhnout portable verzi Netscape Navigatoru 3 (Spustí se i pod Win10).

02/02/2020 - 18:31

Btw. tenhle typ webů vlastně úplně vymizel - online přítomnost většiny je obstarána sociálními sítěmi, stránky nadšenců do čehokoli jsou většinou formou blogů, a zbytek obstarají tematická fóra. Ale "Monty Python fan web" se čtyřmi fotkami, třemi zvukovými soubory a pár vtípky, vše splašené bůhvíodkud, už člověk nenajde :)

02/02/2020 - 21:51
Prague

A proto jsem si něco málo zazálohoval, než to zmizelo :-)

http://1-2-8.net/mwva/

02/02/2020 - 22:42
Praha

Tvorba pro něco takového si vyžádá extrémní optimalizaci například obrázků (aby se vše vlezlo do zmíněných 360kB). Ale pokusil bych se o nějakou srandičku s využitím absolutních základů HTML. Jen upozorňuju, že píšu jak prase, občas mi uteče tag, někdy použiji nestandardní a problém je doma. Jo, bejvávaly doby, kdy mi kvůli blbýmu názvu souboru s jedním velkým písmenkem nefungoval celej web :-D

3x 486: MB: 486PIO-3, CPU: Am5x86 P75 @133, RAM: 64MB EDO (!), HDD: 4GB CF, VGA: S3 ViRGE/DX 375 4MB (30ns), OS: Windows 98 SE SP2

WWW: Doupě

03/02/2020 - 09:04

S trochou ostřejší JPG komprese se dá do 360kB nacpat i šestimegapixelová fotka, tzn. na ilustrační obrázky pro web, který bude pravděpodobně omezen šířkou 640px, je to kapacita docela štědrá. Koukám na zálohy svých dávných projektů (rok 1999) a minimum obrázků překračuje 20kB. Tak se to tehdy prostě dělalo, když si z modemu s trochou štěstí vytřískal 3kb/s (a spíš to byly 2 nebo méně), nechtěl si trápit uživatele velkými datovými objemy :)

Nicméně navýšení na 720kB zvážím ;)

@Logout: Ano, to je přesně ono! Hnedle amiga1200 - "vítejte na stránce", padající sněhové vločky, frejmy, animované vlaječky... Nebo třeba berk, tam je další fenomén, na který jsme zapomněl, a to sekce s vtipy, ta byla snad povinná :) Podobně jako "na stránkách se pracuje" (mmars).

03/02/2020 - 09:45
Prague

Jinak jen na úplné doplnění - v "todo" listu mé vytáčené BBS je "brána do světa internetu, zřiďte si své stránky, i když nemáte připojení na internet!!" hned jako bod číslo 2. Jen co dodělám dva aktuálně rozjeté malé soukromé projekty, začnu tu BBS realizovat, než mi z mozku na dálku vysaješ všechny nápady...

03/02/2020 - 10:06
Prague

Powerack napsal(a)
"extrémní optimalizaci například obrázků"

Tady by si to chtělo uvědomit, že v dobách počátků WWW (ještě zdaleka ne u nás, ale na západ od nás rozhodně) neexistoval JPEG (standardizován na podzim 1992) ani PNG (prakticky 1996). Vše co bylo k dispozici byl GIF s 256 barvama, když se použila tzv. "web safe" paleta a správný dithering a vzalo v potaz, že drtivá většina měla v té době k dispozici nějaké 68020, 386 či hůře, tak se obrázky dělaly v rozměrech jako 240x60 a podobných :) Tam není třeba nic optimalizovat, takový obrázek má nekomprimovaný 14 kB, po kompresi dle obsahu podstatně méně.

Osobně bych řekl, že by Sledge mohl přitvrdit. NN3 je zbytečný luxus, své weby optimalizuju pro čtyřku normálně, trojka se "až tak" neliší  :)

Projekt 14,4kbs (kódové označení, nad názvem dumám :) | PC: Co se jinam nevešlo | Forum

Sledge, 360 kB rozhodně nech, zastropuj verzi HTML na 3 (tam přibyla deklarace znakové sady, tedy možnost češtiny bez nutnosti úvodní stránky typu "VITEJTE, VYBERTE SI VERZI DLE VASEHO KODOVANI CESTINY")  a přidej nutnost korektního zobrazení v něčem jako Mosaic nebo ViolaWWW :)

03/02/2020 - 10:49

No já ti nevim, jestli chci být až TAK ostrej :) Zvážím to. NN3 se od čtyřky myslím liší v jedné dost zásadní věci, a to v absolutní neznalosti CSS. Což je myslím přesně ten milník, který svým způsobem odděluje skutečně staré od relativně nového :)

03/02/2020 - 10:51
Prague

NN4 zpracovává CSS tak, že je konvertuje na JavaScript a ten pak vykonává. Je to pomalé a hrozné! Osobně považuju CSS a jejich použití přesně za ten rozdíl mezi moderním a před-moderním webem. Takže bych rozhodně nedoporučil, HTML 3 má spoustu prostředků, jak udělat web barevný a šílený!

03/02/2020 - 14:13

Na konec prvního příspěvku jsem přidal odkaz na stažení Netscape Navigatoru 3 - není třeba nic instalovat, jen rozbalit, pustí se to i na Win10.

03/02/2020 - 14:41
Prague

Jo, tuhle verzi znám! To je ta, co ještě neumí UTF-8 ač v menu mezi encodingama je :)

EDIT: A taky neumí PNG, přesně důvod, proč mám na Technomorousovi logo v GIFu!

Projekt 14,4kbs (kódové označení, nad názvem dumám :) | PC: Co se jinam nevešlo | Forum

03/02/2020 - 16:35
Praha

Sakra, já mám všude kódování UTF-8 :-D Koukám, že v NN3 se můj web ani nenačte...

3x 486: MB: 486PIO-3, CPU: Am5x86 P75 @133, RAM: 64MB EDO (!), HDD: 4GB CF, VGA: S3 ViRGE/DX 375 4MB (30ns), OS: Windows 98 SE SP2

03/02/2020 - 22:38

O akci se zmínil tisk, a připomněl mi další fenomén doby, tedy MIDy hrající na pozadí! :)

Při pokusu ověřit si domnělé, a to že tuto killer feature podporoval jen Internet Explorer, jsem došel k dalšímu poznání - googlit cokoli o tehdejších "standardech" je peklo. Dohledat referenční dokumentaci k HTML3 je sranda, ale najít různé speciality tehdejších prohlížečů, to už je horší.

04/02/2020 - 00:34
Praha

Já když sem si prohlížel různé v té době oblíbené diskmagy, narazil jsem u většiny právě na tenhle problém. A tak jsem si pustil MP3 a vypnul MID... Stejně v té době kopíroval jeden od druhého, napadali se mezi sebou a nezvládali dodávat kvalitní obsah. Už ani nevím, kdy jim to zatrhli. A s příchodem inernetu do domácností diskmagy tak nějak vymizeli úplně. Když se na to podíváš, určitě najdeš spoustu placek s tímhle balastem - hlavně u herních časopisů. Mimochodem myslím, že tam byli taky nějak limitovaní velikostí prezentace, akorát šlo tuším o jednotky až desítky megabajtů a diskmagy byli třeba dva, tři na placce... Někdy i víc.

04/02/2020 - 08:20

Jo, pamatuju si, že hodně HTML diskmagů vycházelo na Levelech. Kvalita byla od průměrné po komickou, brali myslím vše :)

04/02/2020 - 11:34

Inspirace ulovená u Technomorouse v komentářích, ten slogan to vystihuje s nadsázkou, ale přesně:

"We used to make websites because it was fun but at some point, we lost the way. We need to make dumb shit! Make useless stuff; make the web fun again!"

Viz https://makefrontendshitagain.party/

11/02/2020 - 10:41

A ještě jeden zdroj k tématu:

Old CSS, new CSS - https://eev.ee/blog/2020/02/01/old-css-new-css/

18/03/2021 - 13:53

Něco malého se chystá, zatím jen tak šolíchám na moderním hardware...

http://www.retrocities.cz/

Časové pásmo: Europe/Prague

Nejvíce uživatelů online: 351

Právě online:
184 Host(é)

Právě prohlíží tuto stránku:
1 Host(é)

Nejaktivnejší uživatelé:

LubikCZ: 2165

MilasPce: 1501

Sany: 1498

Neny: 1136

Powerack: 965

Logout: 934

Statistiky uživatelů:

Hosté: 14

Členové: 684

Moderátoři: 0

Administrátoři: 1

Statistiky fóra:

Skupiny: 5

Fóra: 24

Témata: 1415

Nejnovější uživatelé:

Pluto, Brbla, VasilijP, Snnsnsnn, Franta, pepapantak, isidor, Wolis, Martin Rulf, bujny, Pavel Pavel, LEON Pilot, Jan “Druid” Schicho, POLÁŠEK TOMÁŠ, Stanos

Administrátoři: Sledge: 5644

Podpořit finančním příspěvkem »

Stát se PATRONEM
high-voltage.cz

25 patronů přispívá částkou 2876 Kč měsíčně

Je to malá dvacka pro čtenáře, ale velká vzpruha pro HV! ;)
Podpořit nákupem na e-shopu »
Podtácek ATOM-FALLPodtácek ATOM-FALL 39 Kč
Shadow bazar, retro herní džungle