Avatar

Zvažte možnost registrace, zatím jste zde jako
HOST

sp_LogInOutPřihlásit se
RSS

Možná manipulace s cenami na Aukru?

01/11/2023 - 18:27
Avatar
Paar

Jestli pravidelně brouzdáte na Aukru, jistě znáte několik těch klasických jmen prodejců, kteří neustále prodávají starý HW za několikanásobek jeho skutečné hodnoty. Nebo se o to alespoň pokoušejí. Jména jako "softecpraha", "altairek", "LudasTreasures" (tento prodejce často začíná vysoko, nakonec ale hodnotu dává postupně dolů), no a v poslední době také "boboco". Poslední jmenovaný mě obecně zaujal, i když samozřejmě ne tím správným způsobem.

Jeho (její?) specializace jsou především 3dfx karty. Měl jsem dojem, že je schválně zkupuje v aukcích, je následně prodal za trojnásobek, a s tím samozřejmě vyvolal nedostatek a falešný pocit vysoké poptávky. Poslední dobou ale pozoruji také trend prodeje určitého HW "od korunky" či obecně nízké částky, s podivným průběhem aktivity.

Kupříkladu tato základní deska: https://aukro.cz/retro-hw-nadherna-486-chicony-ch-471b-80mhz-am486-dx2-32mb-ram-7047758433?tab=more-history

Pěkná deska, která se nakonec vydražila za 1650 Kč. Asi přijatelná cena, když zohledníme, že součástí aukce je také procesor a paměťové moduly. Každopádně když se podíváte na historii přihazování, uvidíte podezřele vysokou aktivitu v brzkých hodinách, což není úplně obvyklé, i u žádanějších kusů HW. Do jaké míry to je přirozený vývoj aukce, a do jaké míry manipulace prodejcem, toť otázka.

Mé podezření ohledně manipulace s cenou se prohloubila s opětovným vystavením té stejné desky, ovšem s cenou o více jak 1000 Kč vyšší: https://aukro.cz/retro-hw-nadherna-486-chicony-ch-471b-80mhz-am486-dx2-32mb-ram-7049047304

Třeba jsem paranoidní, ovšem už to, za jaké ceny prodejce vystavuje HW, poukazuje na snahu vydělat, a nedivil bych se, kdyby využil různé praktiky, kterými by prodeje za dané ceny uskutečnil.

Možná prodejci křivdím, možná ne. Buďte každopádně obezřetní.

01/11/2023 - 20:57
Avatar
MilasPce
Pardubice

Na Aukro se dávají věci, aby na nich obchodníci vydělali. Proč se divíš, že mají snahu vydělat?

Aukce je proto, že se tam s cenou manipuluje, to je její smysl.

Ty co jsou fandové to nabízejí na fórech za rozumné ceny jako třeba tady, nebo na OC.

My s těmi obchodníky nebojujeme, my se jim smějeme.

(sběratel ocení, rozprodávám sbírku, naprosto unikátní, totální rarita)

PS: Když chci něco sám koupit, chovám se jako zvedač ceny, abych ostatní odradil od dalšího přihazování. Chci, aby si ostatní mysleli, že to dělá prodejce druhým účtem a nechali to mě. Pak to koupím sám. Samozřejmě si stanovím cenu, přes kterou nejdu.

A pak se v tom vyznej. Je to jako Poker, chce to nervy a taktiku.

Praxe znamená, že vše funguje, ale nevíme proč. Teorie znamená, že vše víme, ale nic nefunguje.

Někdy je teorie spojena s praxí. Znamená to, že nic nefunguje a nikdo neví proč ...

02/11/2023 - 10:13
Avatar
RetroPhill

Nevím, jak ostatní na Aukru, ale všechno, co jsem prodával, šlo od koruny - něco se za tu korunu i prodalo a nijak mě to netrápí, prodávám totiž jen to, co sám nepotřebuju a nevyužiju. Cenu ať si určí zájemce. U mnoha věcí mi naopak spadla čelist, protože konečnou sumu jsem ani ve snu nečekal. Ať už prodám za cokoliv, jde o věci, co by mi tu ležely ladem v krabicích bez využití - určil jsem si, co poskládám do používaných sestav a zbytek nepotřebuju, jelikož nesbírám a nemám místo. Takže tu aukci od korunky nezavrhuju a nemusí to být vždy chytračení.

Manipulace přes účty byla, je a bude, stejně jako přes duplicitní účty můžeš požádat o příhoz kamaráda, člena rodiny apod. s jiným účtem, ale to lze odhadnout u prodejců, kteří tutéž věc prodávají opakovaně, přestože byla už "prodaná" - na drohou stranu, občas nějaký tydýt přihodí a pak nereaguje při placení, to by ale měl vyřešit negativní komentář a ban nicku.

A k nočním hodinám: dělám na směny a dost věcí jsem kupoval právě v noci - ne na Aukru, ale Sbazaru nebo Bazoši, asi jsem byl mezi prvníma, kdo projevil zájem o vystavený předmět a tak jsem byl úspěšný. To nemůžeš taky brát jako znak podvodu, dost lidí má čas právě v nočních hodinách.

Figurky typu Softec & spol. už jsou dostatečně známé a jak píše Milan, vzbuzují úsměv, ale nech je žít - ty, já a asi většina zdejších u nich nenakoupí a jestli něco prodají dychtivému zájemci, budiž jim přáno.

02/11/2023 - 17:20
Avatar
Praha

@Paar: Výše zmínění rozhodně nejsou všichni. Softeca můžeš potkat na radioburze a jiných podobných akcích (obvykle skoro nic neprodá - kdo by taky chtěl jeho věci za ty sumy), zbytek osobně neznám. Kdo mně ale osobně sere nejvíc je pochopitelně Boboco (https://www.facebook.com/bobocoCZ) - Petr Popelka mnou přezdívaný Popelnice. Skupuje ve skupinách od neznalých HW za pár šušňů, tedy především ony 3DFX grafiky, a pak je draho vystavuje na aukru. Obvykle lidi varuju, pokud se k příspěvku dostanu dostatečně brzy.

Kydy typu "z vlastní sbírky", "kdysi funkční, teď nemám jak otestovat", "sběratelská hodnota", "nesehnatelné" a podobné jsou jen na nalákání na aukci. Někteří dokonce ještě podobné aukce zvýhodňují (platí si za propagaci). Většina z nás ví, že zdrojem tohohle odpadu jsou v naprosté většině případů kontejnery na elektroodpad, u těch "méně odvážných" pak sběrné dvory. Hovno s tím naděláme, maximálně před šmejdy můžeme varovat...

Že si někteří prodejci sami přihazují na své nabídky hned na začátku aukce jsem vypozoroval hned u několika jedinců prodávajících v kategoriích výpočetní techniky. Vždy ten samý přihazující, vždy příhoz jen pár minut po vystavení aukce. Zdá se, že je to "běžná praktika" u zboží, o které není až zas tak velký zájem. A pokud se zboží prodá druhému účtu? Pozitivní hodnocení s poděkováním za nákup a opětovné vystavení toho samého zboží... Bohužel se to blbě dokazuje, pokud někdo jede přes VPN atp. Krom toho aukro totálně dlabe na nějaké ověření identity. Můžeš mít účtů kolik chceš na jakékoliv jméno, pokud máš telefonní číslo a mailovou adresu... Ani jedno není problém zařídit. Předplacenek může mít každý kolik si může dovolit a mail je zdarma na dosah každé wifi sítě.

3x 486: MB: 486PIO-3, CPU: Am5x86 P75 @133, RAM: 64MB EDO (!), HDD: 4GB CF, VGA: S3 ViRGE/DX 375 4MB (30ns), OS: Windows 98 SE SP2

WWW: Doupě

03/11/2023 - 20:02
Avatar
Paar

Aby bylo jasno, nepřekvapuje mě, že se někdo snaží na Aukru vydělat, to je naprosto přirozené. Upozorňuji pouze na pravděpodobné manipulace s cenami, kterých se Boboco dopouští. Já naštěstí asi před rokem sehnal všechny 3dfx karty, které mě zajímaly, takže nemusím lovit mezi jeho bordelem. Doufám, že mu tu jeho předraženou verbeš nikdo nekoupí, nezaslouží si to.

Taky možná poukazuju na to, že pokud takto s cenami opravdu manipuluje (resp. s aukcemi), nemá smysl se jich zúčastnit.

03/11/2023 - 20:25
Avatar
MilasPce
Pardubice

Proč bych se neměl zůčastnit? Vždycky se zůčastňuji do ceny, kterou jsem za to ochoten dát, jakou to má pro mě cenu.

Takže na nějakakých manipulacích přeci nezáleží, ať si podvádí kdo chce jak chce. Já končím mojí cenou a nebrečím, když na to nemám.

Tebe vytáčí, že si to někdo může dovolit a Ty ne.

Praxe znamená, že vše funguje, ale nevíme proč. Teorie znamená, že vše víme, ale nic nefunguje.

Někdy je teorie spojena s praxí. Znamená to, že nic nefunguje a nikdo neví proč ...

05/11/2023 - 17:17
Avatar
Paar

Ty jsi zase chytrolín, takové mám nejraději. Rozumbradové, co znají všechno nejlíp. Přitom se stačí trochu zamyslet a docvaklo by ti to. Nemá se smysl zúčastnit, jelikož při takového manipulaci prodávající stejně přehodí všechny, aby to vypadalo, že je o předmět větší zájem, než ve skutečnosti je.

Chtěl jsem tady poukázat na potenciální nekalé chování některých prodávajícíh na Aukru a varovat, nic víc. Ale tvé namachrované jednání mě přesvědčilo o tom, že to asi nemá smysl. Příště si to nechám pro sebe. Přeji ti příjemné nákupy u Boboca.

05/11/2023 - 18:40
Avatar
MilasPce
Pardubice

Myslím, že i pro ostatní je chytré jít jen do ceny, kterou to pro ně má a nepřihazovat víc, ať to prodává kdokoli. Tak se chovají všini, asi kromě Tebe.

Kdyby měl Boboco něco zajímavého určitě bych to koupil (třeba SB CT2600), zatím tam má jen věci co jsou na sběrném dvoře zadarmo.

Praxe znamená, že vše funguje, ale nevíme proč. Teorie znamená, že vše víme, ale nic nefunguje.

Někdy je teorie spojena s praxí. Znamená to, že nic nefunguje a nikdo neví proč ...

30/11/2023 - 00:02
Avatar
Harry

Manipulace s cenami pomocí duplicitních účtů je i v jiných rubrikách. Sice tím porušují obchodní podmínky, ale Aukro to nepotírá, protože jim vyšponované ceny i prodej mezi vlastními účty vyhovuje - mají provizi ze všeho. Nic s tím neuděláme, určitě je ale dobré si to občas připomenout, stejně jako pravidlo - nenechat se unést a stanovit si svůj strop před přihazováním. Škoda, že zrušili fórum, bylo by tam asi nablito, ale třeba by to pomohlo odhalovat falešné účty.

02/12/2023 - 13:59
Avatar

Je pravda, že uživatele m...8 mám v povědomí, doposud jsem neviděl spojitost s boboco, ale asi to má jako hlavní zdroj obživy, protože skupuje a šponuje kde co.

Softecpraha jsem také potkal, ale u něj nevím o nekalých praktikách. Spíš jsou jeho nabídky (popisy a ceny) pro pobavení. Navíc pokud byste něco vydražili, tak to možná z té hromady šrotu ani nevyhrabe (moje dávná zkušenost).

Časové pásmo: Europe/Prague

Nejvíce uživatelů online: 351

Právě online:
41 Host(é)

Právě prohlíží tuto stránku:
1 Host(é)

Nejaktivnejší uživatelé:

LubikCZ: 2164

Sany: 1498

MilasPce: 1496

Neny: 1136

Powerack: 965

Logout: 934

Statistiky uživatelů:

Hosté: 14

Členové: 677

Moderátoři: 0

Administrátoři: 1

Statistiky fóra:

Skupiny: 5

Fóra: 24

Témata: 1400

Příspěvky: 23807

Nejnovější uživatelé:

Wolis, Martin Rulf, bujny, Pavel Pavel, LEON Pilot, Jan “Druid” Schicho, POLÁŠEK TOMÁŠ, Stanos, zbynek, BuziBob, NEILik, fmatejic, SLOVACKOVA VERY, klouda, Rocky

Administrátoři: Sledge: 5640

Podpořit finančním příspěvkem »

Stát se PATRONEM
high-voltage.cz

17 patronů přispívá částkou 1822 Kč měsíčně

Je to malé pade pro čtenáře, ale velká vzpruha pro HV! ;)
Podpořit nákupem na e-shopu »
Retro podložka pod myš 486DX2 - 233x196x4mmRetro podložka pod myš 486DX2 - 233x196x4mm 246 Kč
Shadow bazar, retro herní džungle