No permission to create posts
RSS

Windows 3.1.. Použiteľný na PC s 80286 CPU?

07/04/2015 - 17:20
jakubko003

Ahoj, ja sa budem snažiť nainštalovať Windows 3.1 na môj 286-kový PC. Dúfam že sa to podarí!

Tu sú originálne diskety: http://jakubko003.rajce.idnes.cz/Windows_3.1_Floppy_Diskettes

07/04/2015 - 17:30

Windows 3.1 potřebují 286ku s 1MB RAM, jestli tedy máš dost paměti, poběží to :)

07/04/2015 - 17:33
Dolní Dunajovice

Hezke :-) drzim palec, ale pokud bylo s disketama setrneji zachazeno, dobre ulozeno, nemel by byt problem. Mam tu diskety z C64 z roku 1987 a porad jedou.

07/04/2015 - 18:15
jakubko003

Sledge napsal(a)
Windows 3.1 potřebují 286ku s 1MB RAM, jestli tedy máš dost paměti, poběží to :)

Kámo, uhádol si stavbu PC :DD len sa mi zdá že bude asi treba 2 MB RAM ale to neni problém lebo starých ramiek mám veľa :)

07/04/2015 - 18:19
jakubko003

Clous napsal(a)
Hezke :-) drzim palec, ale pokud bylo s disketama setrneji zachazeno, dobre ulozeno, nemel by byt problem. Mam tu diskety z C64 z roku 1987 a porad jedou.

Ďakujem, za podporu, diskety sú v poriadku, už som 2x s nich inštaloval ;)

07/04/2015 - 20:09
jakubko003

Objavil som problém! Nemám radič na IDE A Floppy tak zatiaľ to bude menší problemik...

08/04/2015 - 17:51
LubikCZ

No a kdybys přeci jen měl nějaký problém s disketama, tak si myslím, že se dají i stáhnout buď v image disket nebo ve spustitelných *.EXE souborech, které při spuštění zkopírují (intalují) instalační soubory Windows na diskety, které před tím zformátuje. Každopádně bych si stáhl WinImage nebo nějakou podobnou aplikaci pro Windows nebo i pro DOS, pokud existuje a udělal bych si zálohy na moderním PC nebo třeba na 386-ce. Problémem ale bude jak připojit 5.25" disketovku k modernímu PC, s 386-kou by neměl být problém, pokud tedy pro tenhle PC taková aplikace existuje :)

Každý počítač je hloupý nebo chytrý pouze tak, jako jeho majitel.

08/04/2015 - 18:50
jakubko003

LubikCZ napsal(a)
No a kdybys přeci jen měl nějaký problém s disketama, tak si myslím, že se dají i stáhnout buď v image disket nebo ve spustitelných *.EXE souborech, které při spuštění zkopírují (intalují) instalační soubory Windows na diskety, které před tím zformátuje. Každopádně bych si stáhl WinImage nebo nějakou podobnou aplikaci pro Windows nebo i pro DOS, pokud existuje a udělal bych si zálohy na moderním PC nebo třeba na 386-ce. Problémem ale bude jak připojit 5.25" disketovku k modernímu PC, s 386-kou by neměl být problém, pokud tedy pro tenhle PC taková aplikace existuje :)

ale ne s tím ale že nemám kartu! ale už mám (kartu kde je FFD CON, tak pôjde už floppy) a Na disketách mám DOS 5.0 a 2 Mechanika bude ako HDD. A 5.25, to uvidíme.

PS: Používam na nahrávanie MagicISO

Fotka karty: http://jakubko003.rajce.idnes.cz/Stare_Karty#Karta.jpg

09/04/2015 - 14:29
jakubko003

Výborne!!! Systém nakonfigurovaný, BIOS nastavený, mechaniky funkčné. Pripravené na inštaláciu

http://jakubko003.rajce.idnes.cz/80286

09/04/2015 - 20:43

To se nesmíš hned vzdávat! Je třeba identifikovat chybu a zkusit to znovu :)

09/04/2015 - 23:39
Sany

Sledge napsal(a)

No jasný, to je naopak o to větší výzva :) Pokud je mezi mechanikami floppy kabel překřížený (tak jak má být) a stejně obě svítí zároveň, je na každé z nich pravděpodobně nastavena jiná hodnota DS switche (třeba na první je nula a na druhé jedna). S překříženým kabelem je ale nutné, aby obě měly DS stejné - neboť tu změnu adresy druhé mechaniky zajišťuje právě křížení kabelu.

10/04/2015 - 08:32
RomanOn

Ked si sa pustil do restaurovania stareho HW musis si uvedomit ze nie vzdy vsetko pojde tak ako ma, keby som ja hned vsetko vzdaval po prvom neuspechu tak nemam zlozenych polovica veci.

Na takychto prekazkach sa ucis nove veci..Kolko som ja odpalil MFM disk radicov nez som sa naucil dvojnasobne kontrolovat spravnost zapojenia kablov ;)

Takisto ja teraz riesim problem s nefunkcnostou dosky k IBM PC 5170, Sany mi pozical EPROM cipy s diagnostickym softom, musel som kupit POST kartu na analyzu jednotlivych krokov, nic z toho som predtym nerobil, ale proste inak to nejde.

Nesmies to proste vzdavat a ist dalej. Dnes ked ti nejde nejaky HW, hodis ho do kosa a ides si kupit novy, tuto to tak nefunguje bohuzial/vdakabohu :)

10/04/2015 - 17:51
jakubko003

Dobre! Vraciam sa do hry. Len Vás prosím o rady ktoré mi pomôžu! Tak napr. mám 2 floppy mechaniky a keď má bootovať tak obidve čítajú!

Čo mám robiť?

10/04/2015 - 17:51
jakubko003

Sledge napsal(a)

to bude ťažké

10/04/2015 - 17:53
jakubko003

Sany napsal(a)

Sledge napsal(a)

No jasný, to je naopak o to větší výzva :) Pokud je mezi mechanikami floppy kabel překřížený (tak jak má být) a stejně obě svítí zároveň, je na každé z nich pravděpodobně nastavena jiná hodnota DS switche (třeba na první je nula a na druhé jedna). S překříženým kabelem je ale nutné, aby obě měly DS stejné - neboť tu změnu adresy druhé mechaniky zajišťuje právě křížení kabelu.

ale oni bootojú naraz! Nevieš mi pomoc prečo bootoju naraz? There is problem! (a zapojené sú dobre)

10/04/2015 - 22:24
Sany

jakubko003 napsal(a)

Sany napsal(a)

Sledge napsal(a)

ale oni bootojú naraz! Nevieš mi pomoc prečo bootoju naraz? There is problem! (a zapojené sú dobre)

mrkni na ne, jestli nekde na jejich plosnaku neuvidis male jumpery s oznacenim DS - to je to, co nyni potrebujes najit a na obou mechanikach nastavit stejne. pripadne pokud to tam nebude jasne, tak nam sem posli oznaceni vyrobce a modelu mechaniky a podivame se na to :)

10/04/2015 - 23:13
Dolní Dunajovice

No podle te fotky mas 2x FDD 3.5, co mne prijde zbytecny. Na rozchozeni staci 1x ne???

11/04/2015 - 07:38
jakubko003

Clous napsal(a)
No podle te fotky mas 2x FDD 3.5, co mne prijde zbytecny. Na rozchozeni staci 1x ne???

NO jedna 1 FDD je HDD, a 2 je čitačka na istalačky

11/04/2015 - 10:56
Dolní Dunajovice

No potom to nejak nechapu :-D

11/04/2015 - 11:51
LubikCZ

Já se přiznám, že to taky nechápu :) Udělej to jak radí Sany :)

Každý počítač je hloupý nebo chytrý pouze tak, jako jeho majitel.

11/04/2015 - 12:10

Hádám, že na odzkoušení mu stačí jedna flopka, ale pokud chce instalovat Wokna, potřebuje víc místa, tzn. tam má ještě jednu flopku, kterou používá jako "hdd". Jenže má problém, že když to takhle zapojí, bootujou mu obě dvě.

11/04/2015 - 13:38
Dolní Dunajovice

To jako ze chce instalovat na FDD 1.4MB windows, to snad ani nejde, jen dos ma 3 diskety. Tohle se pouzivalo u XTtecek, jedna flopka boot, druha na data, ale on ma 286ku, ty uz se delaly s HDD, vetsinou 1x FDD 5.25 1.2MB a 1x 3.5 1.44MB + HDD. Pokud tu 286 chce jen otestovat, staci 1x FDD, disketu s  command.com-em a nejaky programek s  programkem na test. Instalovat nemuze nic, bez HDD.

11/04/2015 - 19:11
Sany

Clous napsal(a)
To jako ze chce instalovat na FDD 1.4MB windows, to snad ani nejde, jen dos ma 3 diskety. Tohle se pouzivalo u XTtecek, jedna flopka boot, druha na data, ale on ma 286ku, ty uz se delaly s HDD, vetsinou 1x FDD 5.25 1.2MB a 1x 3.5 1.44MB + HDD. Pokud tu 286 chce jen otestovat, staci 1x FDD, disketu s  command.com-em a nejaky programek s  programkem na test. Instalovat nemuze nic, bez HDD.

Taky bych to tak viděl - 2 flopky proč ne (když se správně naswitchují, tak budou fungovat ok), ale v každém případě to ještě chce někde sehnat jakýkoliv starý IDE harddisk s kšandou. Použít flopku jako hlavní datové úložiště pro Windows 3.1 opravdu není dobrý nápad - to když už bych byl tak sveřepý odpůrce pevných disků, použil bych aspoň ZIPku nebo LS120 :)

13/04/2015 - 17:33
jakubko003

LubikCZ napsal(a)
Já se přiznám, že to taky nechápu :) Udělej to jak radí Sany :)

:D moja reč tiež neviem ale tám radšej dám straší Windows napr Windows 286 2.10

17/04/2015 - 08:11
RomanOn

Mne na 286/12Mhz 1Mb RAM fachci win 3.0 bez problemov, mam origo instalacky, 5 kusov velkych HD diskiet ;)

No permission to create posts
Časové pásmo: Europe/Prague

Nejvíce uživatelů online: 351

Právě online:
183 Host(é)

Právě prohlíží tuto stránku:
1 Host(é)

Nejaktivnejší uživatelé:

LubikCZ: 2165

MilasPce: 1501

Sany: 1498

Neny: 1136

Powerack: 965

Logout: 934

Statistiky uživatelů:

Hosté: 14

Členové: 684

Moderátoři: 0

Administrátoři: 1

Statistiky fóra:

Skupiny: 5

Fóra: 24

Témata: 1415

Nejnovější uživatelé:

Pluto, Brbla, VasilijP, Snnsnsnn, Franta, pepapantak, isidor, Wolis, Martin Rulf, bujny, Pavel Pavel, LEON Pilot, Jan “Druid” Schicho, POLÁŠEK TOMÁŠ, Stanos

Administrátoři: Sledge: 5644

Podpořit finančním příspěvkem »

Stát se PATRONEM
high-voltage.cz

25 patronů přispívá částkou 2876 Kč měsíčně

Je to malá dvacka pro čtenáře, ale velká vzpruha pro HV! ;)
Podpořit nákupem na e-shopu »
Pořadač na sbírkové procesory, stohovatelný - S7 - Pentium - 49.5 x 49.5 mm, černáPořadač na sbírkové procesory, stohovatelný - S7 - Pentium - 49.5 x 49.5 mm, černá 128 Kč
Shadow bazar, retro herní džungle