Výměna - chci ZX Spectrum 128, dám Sord m5
Sháním ZX Spectrum 128 (původní, ne odvozené modely od Amstradu) v nějakém rozumném stavu.
Nabízím funkční a testovaný Sord M5 v originálním balení.
Nějaký konkrétní důvod proč originál ZX 128k? Šedivá +2 se v zásadě nijak neliší, jen tím že její klávesnice je asi tak 128x pohodlnější, membrána skoro nezničitelná a hlavně se dá sehnat mnohem levněji. Skoro bych řekl, že takový Sord je za 128k v slušném stavu málo - zatím co +2 se dá občas sehnat i pod dva tisíce, když jsem naposled někde viděl 128k v dobrém stavu, stála téměř dvojnásobek.
Edit: ten Sord je ale fakt krasavec :)
Přiznávám, že naprosto netušim, jaká je současná hodnota ZX Spectra 128, resp. Sorda m5. Takže ano, je klidně možné, že jsem úplně vedle :)
Proč 128? Prioritou je RGB, protože mám na stole monitor k CPC a rád bych ho využil více. Dál rozměry - chtěl bych mít ZX v aktivní službě, neustále po ruce, takže bych rád, aby zabíralo co nejméně místa (navíc kazeťák / 3" disketovka jsou pro mě naprosto zbytečný, chci použít divIDE). No a pak ten fakt, že je to stále "skutečný" Sinclair, a ne Amstrad, že :)
Myslim, že ten Sord nebyl nikdy nějak víc používán, dostal jsem ho před lety pečlivě zabalený a v kompletním balení. Jediné, co je špatně, je originální kabel k magneťáku - někdo z něj odstřihl jeden konektor. Ale to je prkotina.
Tak ti to jen trochu zpestřím, abys zbytečně nesháněl něco na základě chybných informací:
- Oproti CPC je ZX 128 +2 asi tak tříčtvrtinová , to že má kazeťák z ní nedělá monstrum - 128k má zas na boku žebra a ještě je mezi klávesnicí a žebrama plonkové místo, takže reálně je to přesně 12cm rozdíl mezi 128k a +2; konkrétní rozměry: CPC464 má 58cm, +2 má 44cm a 128k 32cm.
- Konektory na CPC monitoru a na 128k jsou jiné, budeš muset dělat redukci, nicméně 128k a +2 má konektor stejný, takže stejná redukce jde k oběma počítačům.
- V 128k je stejně odcházecí membrána jako v gumáku či plusku, v +2 ne - klávesnice funguje dobře i po letech
- 128k bylo o dost méně než +2, jsou to sběratelské artikly, cena je fakt propastně odlišná
- I v 128k je velký čip s nápisem Amstrad :) A narozdíl od pozdějších modelů +3/+2A se +2 od 128k nijak zásadně neliší, je to furt v zásadě sinclair, ostatně proto je to mezi spectristy nejpoužívanější model, 128k má každý tak leda vystavenou, na těch klávesách se po 30 letech moc dobře nepíše...
Díky za ty rozměry, hned mám lepší představu. Nicméně i tak je 12cm mezi 128 a +2 dost...
Membránu bych taky nějak neřešil. Klidně koupim novou. A psát slohovky na tom nehodlám.
Ale ta cena nakonec asi rozhodne. Pokud je 128 tahle vzácná, asi se po ní pídit nebudu, to je fakt lepší koupit +2.
Konektory nejsou problém, už tu mám CPC / SCART, takže stačí sehnat patřičný SCART kabel a je to.
Takže si mě asi přemluvil, jdu mrknout po +2 :)
Nejvíce uživatelů online: 351
Právě online:
33 Host(é)
Právě prohlíží tuto stránku:
1 Host(é)
Statistiky uživatelů:
Hosté: 14
Členové: 684
Moderátoři: 0
Administrátoři: 1
Statistiky fóra:
Skupiny: 5
Fóra: 24
Témata: 1415
Nejnovější uživatelé:
Pluto, Brbla, VasilijP, Snnsnsnn, Franta, pepapantak, isidor, Wolis, Martin Rulf, bujny, Pavel Pavel, LEON Pilot, Jan “Druid” Schicho, POLÁŠEK TOMÁŠ, StanosAdministrátoři: Sledge: 5644