Zvažte možnost registrace, zatím jste zde jako
HOST

sp_LogInOutPřihlásit se
No permission to create posts
RSS

Amstrad CPC 464

07/11/2011 - 13:51

Nepředpokládám, že tuhle mašinku mnoho z vás zná, ale co kdyby :) Byl to můj první opravdový stroj, dostal jsem se k němu až někdy v druhé půlce devadesátých let, kdy ostatní proháněli pentidla, popř. starší x86ky. Ale srandy jsem si užil moc a hlavně - stroj stále mám :)

08/11/2011 - 08:36
Anastaz

Pěkný stroj to, jen co je pravda.
Docela zajímavě řešený směrový šipky, lehce na zlámání prostředníku:)
Amstrada mám až pc1512.

08/11/2011 - 08:43

Ty směrový šipky jsou vymyšlený strašně - hrát se na tom nedá, pro pohyb kurzoru při programování to bylo taky nepohodlný. Naštěstí má CPC464 běžný Canon 9pin konektor, takže se sháněním joysticků nebyl problém :)

26/06/2013 - 15:35

Už brzo budu mít CPC464 opět u sebe, čekejte záplavu nadšených vzdechů! :)

02/07/2013 - 13:27
Prague

Sledge napsal(a)
Už brzo budu mít CPC464 opět u sebe, čekejte záplavu nadšených vzdechů! :)

Skutečně, na historky spojené s jedním z nejméně logických počítačů, jaké jsem kdy poznal, se opravdu těším! :-D

04/07/2013 - 00:32
LubikCZ

"Pražáku", co si mám představit pod pojmem "nejméně logický počítač"? :D

PS: Omlouvám se za toho "Pražáka" :)

Každý počítač je hloupý nebo chytrý pouze tak, jako jeho majitel.

10/07/2013 - 12:31

Tak kompik už si bzučí na místě, monitor i po těch letech ukazuje super, jen poťák na jas/kontrast už je trochu nemocnej, ale snad bude stačit očistit to trochou lihu :) Strojek ještě rozdělám a vyklepu z něj pavouky, přeci jen to bylo nějakej čas ve sklepě.

10/07/2013 - 17:39
Prague

LubikCZ napsal(a)
"Pražáku", co si mám představit pod pojmem "nejméně logický počítač"? :D

PS: Omlouvám se za toho "Pražáka" :)

V pohodě, jsem náplava, takže se mě označení "pražák" nijak nedotýká. Nejméně logickým osmibitem jsem to označil proto, že na Amstradu je všechno divné, za všechno jmenuju - napájení skrz monitor,  27 barev (asi jako 3x9 :-)) a klávesnice připojená skrz zvukový čip. Měl jsem dva blahé paměti Amstrady a obou jsem se zbavil, protože to prostě nebyl můj šálek. Dema jsou na nich ale pěkná...

10/07/2013 - 17:43

To napájení je náhodou super, s tim monitorem je to pěkně kompaktní celek :)

11/07/2013 - 10:13
Prague

Sledge napsal(a)
To napájení je náhodou super, s tim monitorem je to pěkně kompaktní celek :)

Super to je, pokud to nechceš honit na velké televizi v obýváku. Chápu že reklamní slogan "Vaše děti si mohou hrát, zatím co vy sledujete Dallas" byl chytlavej, ale z dnešního pohledu je to prostě opruz :-)

11/07/2013 - 11:43

To je sice pravda, ale na druhou stranu postrádám důvod to připojovat k velký televizi :) Stejně to na ní bude vypadat hnusně, na LCD tuplem. Originální monitor je ideální :)

11/07/2013 - 13:05
Prague

Sledge napsal(a)
To je sice pravda, ale na druhou stranu postrádám důvod to připojovat k velký televizi :) Stejně to na ní bude vypadat hnusně, na LCD tuplem. Originální monitor je ideální :)

Když jsem měl osmibit a jen osmibit a nic než osmibit, měl jsem ho celou dobu připojený u 62cm CRT televize. Hnusné nebylo nic a od té doby nemám rád malé monitory a monitůrky. Velké pixely jsou krásná věc!

13/07/2013 - 15:06
LubikCZ

LubikCZ napsal(a) "Pražáku", co si mám představit pod pojmem "nejméně logický počítač"? :D PS: Omlouvám se za toho "Pražáka" :)

V pohodě, jsem náplava, takže se mě označení "pražák" nijak nedotýká. Nejméně logickým osmibitem jsem to označil proto, že na Amstradu je všechno divné, za všechno jmenuju - napájení skrz monitor,  27 barev (asi jako 3x9 :-)) a klávesnice připojená skrz zvukový čip. Měl jsem dva blahé paměti Amstrady a obou jsem se zbavil, protože to prostě nebyl můj šálek. Dema jsou na nich ale pěkná...

To je ale zajímavé na co člověk během navyšující se počítačové gramotnosti příjde. Největším převratem ve výpočetní technice považuji přechod od elektronek k tranzistorům. To co se dělo poté je vlastně už jen navyšování výkonu :D

13/07/2013 - 20:23

LubikCZ napsal(a)
To je ale zajímavé na co člověk během navyšující se počítačové gramotnosti příjde. Největším převratem ve výpočetní technice považuji přechod od elektronek k tranzistorům. To co se dělo poté je vlastně už jen navyšování výkonu :D

To platí až pro PC, u osmibitů ještě byla žádaná řešení odvážná až geniální! :)

15/07/2013 - 11:41
Prague

LubikCZ napsal(a)

Vidíš a já si myslím, že poslední revoluce byl přechod od relé k tranzistoru, kde se měnil elektromechanický princip na elektrický. Elektronkový a tranzistorový počítač se už nijak výrazně principiálně neliší, jen se prostě spíná křemíkovou součástkou místo vakuové trubky. Zatím co relé je krásná mechanická součástka, změna 0-1 znamená nějaký fyzický pohyb a je to radost na to koukat :-)

15/07/2013 - 15:30
LubikCZ

No jó, na relátka jsem úplně zapomněl. Nejen, že se na to dobře kouká, ale i poslouchá :)

28/02/2014 - 16:33

By mě zajímalo, jak se vy ostatní tváříte na trošku toho poctivého pájení a vrtání se :)

Protože disketovku k CPC464 asi nikdy neseženu a upgrade na novější model odmítám, zkusim si připájet audio vstup, abych mohl honit data aspoň přes MP3 přehrávač. Nicméně furt mám někde vzadu v hlavě takové to nepříjemné svědění "neblbni, nepájej do toho, takový krásný zachovalý stroj!" :)

28/02/2014 - 16:38
LubikCZ

Sledge napsal(a)
By mě zajímalo, jak se vy ostatní tváříte na trošku toho poctivého pájení a vrtání se :)

Protože disketovku k CPC464 asi nikdy neseženu a upgrade na novější model odmítám, zkusim si připájet audio vstup, abych mohl honit data aspoň přes MP3 přehrávač. Nicméně furt mám někde vzadu v hlavě takové to nepříjemné svědění "neblbni, nepájej do toho, takový krásný zachovalý stroj!" :)

Záleží na tom, jestli jsi "ajeťák", pokud jo, tak se do toho radši ani nepouštěj, v opačným případě se v tom můžeš vrtat jak chceš a nic nez.....š ;)

28/02/2014 - 16:44

Extra šikovnej nejsem, ale dva drátky připájet myslim zvládnu ;)

28/02/2014 - 23:20
Sany

Sledge napsal(a)
Extra šikovnej nejsem, ale dva drátky připájet myslim zvládnu ;)

Tak pokud na to nebude použita nějaká trafopájka po dědovi, ale ideálně moderní mikropájka s regulací teploty, tak by to nemuselo být až tak destruktivní proces :)

03/03/2014 - 08:57

Regulace teploty je na mě příliš fancy, nicméně hrotovou pájku bych měl. Inu, ještě si o tom něco načtu a uvidim :) O víkendu jsem si s CPC hrál, ona i kazetovej adaptér docela funguje, pokud se dobře nastaví hlasitost. Akorát jsem doufal, že bych ten zvukovej stream mohl pouštět trochu rychleji, ale to se mi zatím nedaří :)

04/03/2014 - 09:26
Prague

Jak jsem již psal pod článek o CPC, použij techniku "klinec" - hřebík omotaný měděným drtem připojený do zvukového výstupu může sloužit po přiložení ke kazeťákové hlavě pro přenost i bez pájení a vrtání. Spectristi to bezproblémově používají v modelech +2, které jsou z dílny Amstradu.

04/03/2014 - 11:36

Hřebíky a měděné dráty? Prosím více informací, nejlépe foto!

Aha, už vidím fotku v komentáři :) Určitě krutopřísně cool, ale má to oproti oné kazetové redukci nějakou výhodu?

04/03/2014 - 13:02
Prague

Sledge napsal(a)

Aha, už vidím fotku v komentáři :) Určitě krutopřísně cool, ale má to oproti oné kazetové redukci nějakou výhodu?

Pokud už kazetu máš, pak samozřejmě ne :) Krom mrťo-kruťo faktoru 12, který obyč kazetový adaptér nemá.

06/03/2014 - 22:05

Tak jsem dneska obdržel onen SCART -> CTM644 kabel a jsem docela zklamán. Zkoušel jsem PSX a Saturn, v obou případech obraz naskočí, ale je to strašně tmavý...

No permission to create posts
Časové pásmo: Europe/Prague

Nejvíce uživatelů online: 351

Právě online:
132 Host(é)

Právě prohlíží tuto stránku:
1 Host(é)

Nejaktivnejší uživatelé:

LubikCZ: 2165

MilasPce: 1501

Sany: 1498

Neny: 1136

Powerack: 965

Logout: 934

Statistiky uživatelů:

Hosté: 14

Členové: 684

Moderátoři: 0

Administrátoři: 1

Statistiky fóra:

Skupiny: 5

Fóra: 24

Témata: 1415

Nejnovější uživatelé:

Pluto, Brbla, VasilijP, Snnsnsnn, Franta, pepapantak, isidor, Wolis, Martin Rulf, bujny, Pavel Pavel, LEON Pilot, Jan “Druid” Schicho, POLÁŠEK TOMÁŠ, Stanos

Administrátoři: Sledge: 5644

Podpořit finančním příspěvkem »

Stát se PATRONEM
high-voltage.cz

25 patronů přispívá částkou 2876 Kč měsíčně

Je to malá dvacka pro čtenáře, ale velká vzpruha pro HV! ;)
Podpořit nákupem na e-shopu »
Pořadač na sbírkové procesory, stohovatelný - S3 - 486 - 44.5 x 44.5 mm, bíláPořadač na sbírkové procesory, stohovatelný - S3 - 486 - 44.5 x 44.5 mm, bílá 128 Kč
Shadow bazar, retro herní džungle