#hvdosdev

Zahrajem (hra měsíce): Dune 2 a její remaky a klony

Stát se PATRONEM
high-voltage.cz

17 patronů přispívá částkou 1744 Kč měsíčně

Je to malá dvacka pro čtenáře, ale velká vzpruha pro HV! ;)

Staré rčení praví, že všechny cesty vedou do Říma (*). V našem případě jsou ty cesty suché, písčité, kořením sypané, a nemíří do Říma, alébrž na planetu Arrakis, známou též jako Dune. A opravdu jich tam ústí několik...

(* Vzpomínám si, že kdysi na školním výletě citoval toto prastaré přísloví sečtělý spolužák Dr. Morbid, a třídní, zaslechnuv onoho moudra, to bryskně okomentoval slovy: "No to je teda pěkná blbost!" Tím prokázal omračující bystrost a nezpochybnitelnou intelektuální zdatnost. Inu, tělocvikář ve spandexových šortkách.)

Zahrajem (hra měsíce): Dune 2 a její remaky a klony

Tento měsíc jsem totiž musel opět naordinovat pauzu co se výběru ze stránek SCORE týče. Důvod je prostý - ohromen možnostmi nového PC sjíždím své oblíbené zánovní tituly. Zcela konkrétně jsem vytuhl u fenomenální strategie XCOM 2, v plánu mám Wolfenstein: The Old Blood, a v každém pádu se vrhnu i na pátou Civilizaci. Ve všech zmíněných hrách jsem utopil desítky hodin a nyní si je chci užít na plný pecky. V závěsu mám Witcher III a The Outer Worlds, pak snad bude zase čas na hrabání se v archivu. Tedy obrazně - cesta první.

Cestou druhou budiž ohlášení real-time strategie SHROT, na které pilně maká Spytihněv, a která vychází z české série Paranoia, lokální kopírky Dune II. Cesta třetí je přímočará - v kinech právě promítají druhý díl nového filmového zpracování Herbertovy látky. Cesta čtvrtá je jen taková lesní stezička, nicméně existuje - na NYXu v diskuzi "Stare dobre gamesky - MONTH OF REALLY OLD GAMES" se po krátké konverzaci ohleně SHROTu / Dune 2 / Paranoie rozhodli vyhlásit hrou měsíce právě Paranoiu. Jak vidíte, kudy chodím, tudy mířím k Dune 2.

Zahrajem (hra měsíce): Dune 2 a její remaky a klony

Hrou měsíce března je tedy Dune II: The Building of a Dynasty (a.k.a. Dune II: Battle for Arrakis) a její četné neoficiální remaky a remastery. Předpokládám totiž, že originál máte všichni odehraný zleva zprava, tudíž pojďme raději společně experimentovat a pusťme se do některého z fandovských klonů. Výběr je široký, níže se pokusím uvést ty nejzásadnější kusy, ale limity neexistují, hrajte cokoli.

  • Dune IV - jeden z ranějších titulů, hra vyšla roku 2004, poslední patch je ovšem z roku 2018. Hra kombinuje původní grafiku, moderní ovládací schémata a samozřejmě nabízí vyšší rozlišení.
  • OpenDune - jde o věrnou předělávku původní hry, ovšem s opravenými chybami a mírnými vylepšeními.
  • Dune Dynasty - staví na OpenDune, ale nedrží se zkrátka a přináší mnohá vylepšení, jako jsou vysoká rozlišení, označení více jednotek tažením myši, fronta výstavby či skirmish. (Asi bude lepší zvolit novější a stále vyvíjený fork.)
  • Dune Legacy - též open-source, s materiálem pracuje volněji a de facto kombinuje pohodlí známé z C&C s původním audiovizuálem. Kromě nových single kampaní nabízí i multiplayer.
  • Dune II The Maker - opět open-source, stále ve vývoji, aktuálně ve verzi 0.7, cílem projektu je původní feel, ovšem zmodernizovaný, s vylepšenou grafikou a moderním ovládáním.
  • Dune 2: The Golden Path - pravděpodobně nejméně známá z uvedených předělávek, cíl je podobný, jako u The Maker a Legacy. Vývoj zdá se skončil v roce 2015 verzí 1.1.25.
  • Dune 2000 - chvíli jsem váhal, jestli oficiální remake z roku 1998 zařadit, ale nakonec - co by ne, mám tu hru docela rád, je to prostě C&C na planetě Arrakis, s parádními videi a slušnou atmosférou.
  • Dune: The Battle for Arrakis - oficiální port Duny dvojky pro konzoli SEGA Mega Drive, velmi zajímavý kousek, upravená grafika, konzolové ovládání, novinka v podobě velitelských vozů...
  • Paranoia / Paranoia II - ano, i český otisk v písku je vhodné brát v potaz, nicméně dejte na mě a jedničce se vyhněte, až dvojka je skutečně zajímavá a překvapivě zábavná.

Osobně to vidím na podrobnější průzkum Dune Dynasty a Dune Legacy. Láká mě původní kampaň s modernějším ovládáním a vyšším rozlišení, a říkám si, jak díky tomu asi klesla obtížnost. No a kdyby nebyl čas, aspoň si střihnu pár skirmish bitek, to je hotové hned :)

Tedy vybírejte, hrajte, bojujte, vítězte, a nezapomeňte se s dojmy podělit v komentářích. A pokud jsem na nějaký remake / remaster / klon zapomněl, rád se oněm dozvím! :)

Autor: Sledge

DOS, 486, retro! Sběratel starých počítačů, her a konzolí. Profesně webový desetibojař a dělník informačního věku.

Komentáře k:
"Zahrajem (hra měsíce): Dune 2 a její remaky a klony"

  • lasice napsal:

    tak to je super, včera jsem byl na filmu Dune 2 a je to masakrální epický… budu hrát na amize ;)

    • David napsal:

      Jako nová filmová Duna je naprosto zabitá obsazením.Nevím kdo vybral do postavy spasitele to herecké dřevo ale to katastrofa.Chalamet je tragický ve všem co hraje ale akční herec nebude nikdy.
      A Amiga.Je to už opravdu dlouho takže se možná pletu (a nechce se mi to hledat) ale čistě technicky byla Duna II na Amize bez druhé floppy docela opruz.Jako dohrál jsem jí,ale…
      Nemá někdo vyzkoušené zda hra jede i na Mini ? I když koukám že konzole opět zdražila…

  • David napsal:

    Co Emperor: Battle for Dune?

  • Daniel napsal:

    „Dune Legacy“ a „klesla obtížnost“? Ha, ha :D Je to masakr.

    • Sledge (admin) napsal:

      Zatim docela dobrý, jsem v 6 misi :) Ale nemám zapnutou „brutal AI“ :) Je to fajn, ideální balanc mezi starým a novým :) Až na ovládání a pár QOL vylepšení je to furt Dune 2 :)

      Edit: kecám, hraju Dynasty :)

  • Ringo napsal:

    Na Dunu do kina jdu zítra. Jinak co se týče RTS, nemůžu si pomoct, když se chci do atmosfér Duny ponořit úplně nejvíce a chci si zabojovat, tak vždycky u mě vyhraje klasická stará dobrá původní Dune 2 bez jakýchkoliv modifikací. A když si chci pořádně užít příběh, tak Duna 1, mix adventury a strategie od Cryo.

    • Sledge (admin) napsal:

      Pro atmosféru preferuju jedničku, dvojce samozřejmě neupírám historické zásluhy, ale to ovládání je prostě peklo. Dune Dynasty vypadá jako ideální kompromis, který na původní hru nesahá tam, kde to není nutné, ale ovládání přibližuje příčetným standardům. Na ten původní klikfest už nemám nervy, a bolí mě z toho zápěstí! :)

  • TonioLameCZ napsal:

    A která teda jako z těch různých Dune II variant je „ta nejsprávnější“? A proč zrovna Dynasty? :-D

  • lasice napsal:

    hraju teď legacy, jsem v 8 misi a jako krutý… pak zkusím tu dynasty a amiga verzi budu hrát na resetu 22.3. ;)

  • lasice napsal:

    Dune Legacy dohráno, jdu na Dynasty

Přidej komentář (přihlášení / registrace)

(Komentáře s více jak 2 odkazy musí počkat na schválení.)

Podpořit finančním příspěvkem »
Shadow bazar, retro herní džungle