Staré hry knižně a devadesátkově

Stát se PATRONEM
high-voltage.cz

17 patronů přispívá částkou 1822 Kč měsíčně

Je to malé pade pro čtenáře, ale velká vzpruha pro HV! ;)

Moje vášeň pro staré PC hry je předpokládám obecně známá, a jak může doložit můj skromný antikvariát, i staré IT knihy ke mně šeptají ono kup mě, zaflákej mnou byt, a strhni si záda, až mě zase jednou budeš stěhovat, protože nás celkem bude tak dvacet banánovek.

Staré hry knižně a devadesátkově

Co tedy lepšího může být, než stará IT kniha o starých PC hrách? Starých hrách, které ovšem tehdy byly zbrusu nové, jelikož se bavíme o publikacích raně devadesátkových a, přiznejme si, slušně bizarních. Vesměs jde totiž o triviální popisy a prosté návody, bez jakékoli další hloubky či analýzy. Na druhou stranu šlo bezpochyby o ideální produkt pro trh, kterému vládlo pirátství, a pokud už si někdo nechal nadělit drahou originálku, stejně pohořel na angličtině.

A jelikož mi jedna z takových knížek, o jejíž existenci jsem mimochodem neměl tušení a narazil jsem na ní náhodou, právě přistála ve schránce, využil jsem situaci a nafotil i další podobné kousky. Není toho moc, ale třeba se v komentářích někdo pochlubí dalším a mně dosud neznámým kouskem. Vím o knihách, které řeší hry pro osmibity, např. Počítačové hry I a II od Františka Fuky (které žel ve sbírce nemám), ale v tuto chvíli mi jde o hry pro PC. No a když už jsme u Fuky, tak jím i začněmež...


Hry pro PC

František Fuka, 1995, Cybex, bez ISBN

Kousek se zdaleka nejstylovější obálkou. František Fuka v knize popisuje celkem osm PC her, konkrétně X-Wing, Civilization, Ultrabots, Stronghold, Dune II, Syndicate, Space Hulk a Warlords 2. Jak už jsem naznačil v úvodu, skutečně jde o jakési mini manuály, které vyloženě bodly v moment, kdy vám kamarád dovalil hry na disketě, přičemž vy jste o nich nevěděli ani zbla. Přeci jen dostat se bez manuálu do takového Strongholdu je docela fuška.


Civilization, Railroad Tycoon, Warlords

1993, Computer Equipment, bez ISBN

Trojice podrobných návodů na strategické hry uvedené v nadpise. Tady už najdeme vyloženě detailní informace, jako jsou tabulky různých modifikátorů pro Warlords, popisy budov pro Civilization, či strukturu průmyslu pro Railroad Tycoon. Opět - pro toho, kdo neměl návod, nebo mu nerozuměl, dar z nebes. Právě tohle je ta kniha z úvodu, o jejíž existenci jsem neměl tušení, ISBN samozřejmě nemá, asi šlo o nějaké partyzánské vydání v režii lokálního herního distributora.


Za tajemstvím počítačových her

Naděžda Čeláková, Jan Čelák, 1992, Grada, 80-85623-39-0

Opět série stručných návodů a popisů ovládání, tentokrát rozdělená do několika tematických celků - střílečky, bludiště, akční hry, strategické hry, logické hry, simulátory aut, simulátory letadel, simulátory lodí a ponorek, simulátor sportů, textové hry a fantazijní hry - Dračí doupě. Celkem jde o 44 her na 165 stranách, tedy necelé čtyři stránky na hru.


PC hry, hity roku '92 PC XT/AT

1992, Roland Keseli, Peter Helexa, Peter Záhon, 80-901170-0-7

Výlet na Slovensko, ale s asistencí AI překladače se obsahu dá rozumět ;) Trochu specialitka, protože nejen, že kniha popisuje hrstku vesměs nepříliš známých her, ale zmiňuje i dva hudební programy. Hry jsou Last Half of Darkness, Hugo II Whodunit, Cyrus, Chinese Checkers, PC-Lotto, Duke Nukem, Secret Agent a PGA-Tour Golf. Nebýt sharewarovek od Apogee, neměl bych se čeho chytit. No a hudební programy jsou přehrávač ModPlay Pro a tracker ModEdit.


Indiana Jones IV, Monkey Island II

Milan Peterka, Vlado Staněk, 1993, Grada, 80-7169-011-2 / 80-7169-012-0

Můj oblíbený úlet, jde totiž o návody k mým oblíbeným adventurám, ovšem ne návody ledajaké. Autoři se rozhodli suchopárný popis nahradit beletrizací a postup hrou zpracovali ve formě povídky. Netřeba dodávat, že povídku v tomto stylu by vám za normálních okolností odmítli i v Mateřídoušce, ale přijde mi to tak nějak... vtipné :)


Konec, víc podobných knih zatím nemám.

Co se PC her týče, vím ještě o Flight Stimulator 4.0 (80-7169-013-9), což je třetí do série k Indiana Jones IV a Monkey Island II. FS4.0 bohužel zatím nevlastním, ale kdyby někdo volným kouskem vládnul, jsem otevřen nabídkám! A pokud snad víte o dalších publikacích v tomto duchu, rozhodně se podělte v komentářích, jsem si téměř jist, že téma ještě není vyčerpáno. O čem ale psát nemusíte jsou různé oficiální "příručky strategie", to je téma bez problémů dokumentovatelné, přelom století už zdaleka nebyl taková divočina :)

Autor: Sledge

DOS, 486, retro! Sběratel starých počítačů, her a konzolí. Profesně webový desetibojař a dělník informačního věku.

  • | Kategorie: PC 

Komentáře k:
"Staré hry knižně a devadesátkově"

Přidej komentář (přihlášení / registrace)

(Komentáře s více jak 2 odkazy musí počkat na schválení.)

Podpořit finančním příspěvkem »
Shadow bazar, retro herní džungle