#hvdosdev

Jehličkový fotokoutek s Game Boy kamerkou

Stát se PATRONEM
high-voltage.cz

17 patronů přispívá částkou 1744 Kč měsíčně

Je to malá dvacka pro čtenáře, ale velká vzpruha pro HV! ;)

Jak už jsem avizoval, na letošní Maker Faire v Karlových Varech jsem si kromě obligátní starých strojů s ještě staršími hrami připravil žertík, kterým je takový lo-fi fotokoutek v odstínech šedi. Celé je to vlastně variace na téma probírané již dříve, viz SNES + Game Boy Camera = webkamera (2018), ovšem s tím rozdílem, že tentokrát nebude výstupem virtuální webkamera, ale ostrá jehla. Dokonce celých 21 jehel!

Jehličkový fotokoutek s Game Boy kamerkou

Co budeme k realizaci takového svérázného fotopřístroje potřebovat? V první řadě je to kamerka samotná, tzn. Game Boy Camera. Ta by v ideálním případě byla spárována s Game Boyem a dále s tiskárnou Game Boy Printer, což byl také původní plán, žel hardware stárne, plasty křehnou, a tiskárnička se rozhodla vylámat si ozubené kolečko. Na její opravu nebyl čas, vynašel jsem tedy zástupné řešení...

...a to v podobě jehličkové tiskárny, konkrétně Epson LQ-100+. Je to stejný bizár, jako ona mini-termotiskárna, a po stránce akustické intenzity to vyhrává o míle. A o hluk nám jde při tisku fotek především!

Jehličkový fotokoutek s Game Boy kamerkou

Takže vezmeme kamerku, připojíme jí do nástavce Super Game Boy, pomocí kterého lze SNES krmit peckami z Game Boye, celou konzolovost dále připojíme na laciný USB video grabber, který se dá na Aukru ulovit zhruba za 200 korun, to připojíme do vhodného PC, a následně strávíme pět hodin (!) hledáním softwaru, který nám dovolí obraz típnout do screenshotu, a pokud možno i ořezat, abychom se zbavili okrajů.

Nežertuji, seděl jsem u toho až do noci, už jsem se vzdával naděje, ale nakonec mi vytrhlo trn z paty staré dobré VLC! Všechny specializované utilitky buď trpěly nestabilitou, nebo neuměly všechny potřebné funkce, ale ve VLC není problém zachytit stream, oříznout ho, doostřit, barevně poupravit, a kdykoli uložit ve formě PNG obrázku. Klaním se autorům, mám VLC v oblibě odjakživa, a tímto u mě ještě dále stouplo v ceně, ta věc opravdu dokáže přehrát úplně všechno :)

Jehličkový fotokoutek s Game Boy kamerkou

Zbývá připojit k PC tiskárnu, v našem případě tedy prastarou a po plísni čpící jehličkovku, a jelikož mezičlánkem je zánovní netbook Asus EEE 900HA (s WinXP), ještě budeme potřebovat USB->paralel převodník. Žádný problém, existují a nestojí moc.

Výsledkem je níže zachycené špagetové monstrum, které během cca minuty a půl dokáže vygenerovat fakt ohavnou skorofotku ;) Mám trochu obavy o výdrž pásky v tiskárně, sice je nová, přesto už po zkušebních tiscích vykazovala známky únavy, pro sichr jsem objednal ještě jednu a uvažuju, že laserovku potáhnu sebou jako zálohu. Nicméně hlučí to a papír to špiní, pro potřeby dané akce myslím více než dostatečné :)

No, je to to taková blbůstka, snad se bude líbit. Když už nic, tak to s duchem Maker Faire, tedy festivalu "tvořivců", souzní o řád více, než jen hraní starých her, tak snad někdo aspoň ocení tu snahu ;)

P.S. Omlouvám se za aktivitu nižší, než je obvyklé, přípravy na akci mi zabraly překvapivě mnoho času.

Autor: Sledge

DOS, 486, retro! Sběratel starých počítačů, her a konzolí. Profesně webový desetibojař a dělník informačního věku.

Komentáře k:
"Jehličkový fotokoutek s Game Boy kamerkou"

  • Pollux napsal:

    Zní to jako cirkulárka:D

  • WIFT napsal:

    Mám chudší příbuznou téhle tiskárny: Epson LX-100. Taky ještě funkční a někde mám i traktorový podavač. Počítám, že pásky do toho budou shodné, tedy se ptám: odkud se berou?

  • ehee napsal:

    LQ 100 jsem mel taky. Strach z vydrze pasky je opravneny, jehlickovky na fotky nikdy nebyly. Navic se bojim, ze dnesni pasky do tohodle jsou docela vyjeb, jestli si to mozek po letech neprikraslil, tak mam pocit, ze originaly toho snesly o dost vic.
    V dobach XP jsem to byl schopny pouzivat leda pres emulator amigy, wokna se i klasicky text snazily tisknout pres grafiku a to trvalo dlouho a hodne zralo barvu z pasky, navic kvalita nic moc.

    ps. LQ a LX pouzivaly jine catridge

Přidej komentář (přihlášení / registrace)

(Komentáře s více jak 2 odkazy musí počkat na schválení.)

Podpořit finančním příspěvkem »
Shadow bazar, retro herní džungle