#hvdosdev

Altered Beast – mlátička z antického Řecka

Stát se PATRONEM
high-voltage.cz

17 patronů přispívá částkou 1744 Kč měsíčně

Je to malá dvacka pro čtenáře, ale velká vzpruha pro HV! ;)

Altered Beast je beat 'em up hra z roku 1988 (fííha, ta je ale stará), kterou vytvořila společnost SEGA. Původně byla jen na arkádových automatech, ale protože si získala jistou popularitu, vyšla i na další platformy, např. NES, Amiga, Genesis / Mega Drive a překvapivě i DOS. Samozřejmě se jednotlivé verze různě liší, ať už vzhledem nebo různými dalšími drobnostmi. Není to jako dneska, kdy ta samá hra vytvořená v Unity vypadá stejně na Switchi, PC, Playstationu a Xboxu. Tehdy se jednotlivé porty musely zdlouhavě vyvíjet samostatně... Každopádně já se budu zaměřovat na Genesis / Mega Drive verzi, protože to je ta, kterou jsem hrál a dohrál.

Hlavním hrdinou Altered Beast je týpek, kterého samotný Zeus pověřil, aby zachránil jeho dceru. Tu unesl zlý ďábelský vládce podsvětí Neff. Nepleťte si ho s Ondřejem Neffem. A ano, hra je zasazená do fantasy antického Řecka.

Altered Beast – mlátička z antického Řecka

Tak takhle vypadá Altered Beast

Úkolem je tedy projít pět levelů a na konci porazit bosse. Jednoduché. Když jsem Altered Beast rozehrál, překvapila mě jedna věc. Obrazovka nescrolluje podle pohybu hlavního hrdiny, nýbrž zcela sama od sebe konstantní rychlostí, což znamená, že to není jen beat 'em up hra, ale do jisté míry i shoot 'em up :D

Ale také to znamená, že je na vás neustále vyvíjen jistý nátlak k pohybu a nemáte tak úplně možnost kempovat nebo se schovávat. Nepřátelé vybíhají zleva i zprava a vy se jich musíte zbavit. Hlavní hrdina umí mlátit pěstmi, kopat a skákat. Výška skoku se pak dá regulovat tlačítkem nahoru.

Altered Beast – mlátička z antického Řecka

V druhém levelu budete v podzemí... Tak moment, ta obluda napravo vypadá jako by přišla z Golden Axe... Náhoda? Nemyslím si!

Ten nejdůležitější úkol v každém levelu je sebrat tři power-upy. Z některých monster, která na vás vybíhají může po smrti, může vypadnout poletující koule, kterou musíte sebrat. Když ji seberete, hlavní hrdina zahlásí doslova "POWER-UP" a najednou mu narostou svaly. Když sebere druhý, tak mu narostou ještě víc. Najednou je totálně namakanej body-builder. No a jakmile sebere třetí, promění se v nějaké zvíře.

V prvním levelu se proměníte ve vlkodlaka, druhém v drakodlaka (sorry, jak jinak přeložit weredragon?), pak medvědodlaka, tygrodlaka a na konci ještě ve zlatého vlkodlaka. Asi tvůrcům přišlo, že zvířata jako vlk nebo medvěd nejsou sama o sobě dostatečně smrtící a potřebují určitou "dlačí" formu. Každopádně je to skoro, jako když hrajete za druida v Diablu II. Zvířata jsou samozřejmě silná a v jejich formě budete mít různé schopnosti, jako možnost střílet firebally a tak dále.

Altered Beast – mlátička z antického Řecka

Ve třetím levelu se proměníte v medvědodlaka, takže budete cool jako medvědice Irenka z brněnské zoo

Tyhle zvířecí formy musíte nutně mít, jinak vás hra nepustí k bossovi. Level se bude opakovat v nekonečné smyčce tak dlouho, dokud z vás nebude zvíře. Pak se zjeví Neff, zahlásí "WELCOME TO YOUR DOOM!" a promění se v nějakou obludu, kterou musíte porazit (např. bahenní monstrum, obří oční bulva, Ondřej Neff atd.)

Možná vás lehce překvapí délka téhle hry, ale prakticky se dá celá projít asi za 15 minut. Já vím, je to možná podivně málo, ale dává to smysl. Když vezmete v potaz, že to vyšlo na automaty, kam můžete hodit pár mincí, na 15 minut si jen tak zablbnout a hotovka... tak proč ne?

Altered Beast – mlátička z antického Řecka

Na konci každého levelu potkáte Neffa, který vás uvítá slovy "welcome to your doom!"

Altered Beast lze hrát také na dva hráče. Sice ve hře není žádné menu, ale stačí prostě, když player 2 na svém ovladači stiskne tlačítko start a pak se hra spustí v multiplayer módu.

Co říct na závěr? Za mě fajn hra, kterou jsem si docela užil, ale je tak krátká, že nezanechá příliš velký dojem. Kromě toho, že získala jistou popularitu, její další porty dostaly v různých herních magazínech spíše průměrná hodnocení. Je vidět, že už v roce 1988 hleděli na hry dost kritickým okem :) Nicméně navzdory hodnocení se hra neprodávala špatně. Genesis / Mega Drive verze dokonce prodala až 1,4 milionů kopií a stala se tak 11. nejprodávanější hrou pro tuto konzoli. Samozřejmě pokud řekneme A, je nutné říct také Bé. V tomhle případě Bé je fakt, že Altered Beast byla hra, kterou v USA přibalovali ke konzoli Genesis jako dárek zdarma. A tyhle přibalené kopie se pořád počítaly do celkové prodejnosti dané hry.

Autor: Pollux

Rád hraju starší hry a pak o nich sepisuji své dojmy do textů a následně s nimi spamuju internet.

Komentáře k:
"Altered Beast – mlátička z antického Řecka"

  • Doomtrooper napsal:

    Tak tohle jsme s kamarádem hráli dost v kooperaci na Sega Mega drive dovezeném z Austrálie. Dohráli jsme to až po x pokusech. Je to docela frustrující hra tedy, dodneška si pamatuji ty rage quity :D

  • aargh napsal:

    Musím říct, že hra, kde medvědice Irenka bojuje s Ondřejem Neffem, mě dost nalákala!

  • Ff napsal:

    NES verze je fakt desna

Přidej komentář (přihlášení / registrace)

(Komentáře s více jak 2 odkazy musí počkat na schválení.)

Podpořit finančním příspěvkem »
Shadow bazar, retro herní džungle